Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BÜYÜYEN TEHLİKE: SİBER ZORBALIK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BÜYÜYEN TEHLİKE: SİBER ZORBALIK"— Sunum transkripti:

1 BÜYÜYEN TEHLİKE: SİBER ZORBALIK
DUR, DÜŞÜN, TIKLA BÜYÜYEN TEHLİKE: SİBER ZORBALIK

2 SİBER ZORBALIK NEDİR?

3 Siber zorbalık bir çocuk ya da gencin…:
.

4 Teknolojik araçlar kullanılarak
WiredKids Inc.

5 Tehdit edilmesi Taciz edilmesi Aşağılanması Utandırılması

6 Siber zorbalık ciddi bir suçtur
Siber zorbalık ciddi bir suçtur. İntihar eden mağdurlar ve hapse giden suçlular sonucunu doğurabilir….

7 Geçtiğimiz yıl içerisinde öğrencilerin %43’ü

8 Gençlerin %81’i eğlenceli olduğu için siberzorbalık yaptıklarını ifade etmişlerdir.

9 Öğrencilerin %30’u kendilerine siber zorbalık yapanlardan intikam almak istemiş

10 Sadece %11’i yaşadıkları siber zorbalık hakkında aileleri ile konuşmuştur.

11 Öğrencilerin %17’si çevrimiçi ortamda kendilerine yalan söyleyenler tarafından siber zorbalığa maruz bırakılmışlardır.

12 Öğrencilerin %70 ‘i en etkili önlemin siberzorbalık yapanların engellenmesi olduğunu ifade etmişlerdir.

13 “Zorbalığa uğradığımda kendimi çok kötü hissediyorum genellikle eve gittiğimde depresyona giriyorum. Bana zorbalık yapandan intikam almak ve tüm nefretimi haykırmak isterdim ama gerçekten bir şeyler yapabilir miyim emin değilim. Bu konuyla ilgili büyüklerin yanında pek boşboğazlık etmem. Her ne kadar bu boşboğazlık değil acı bir gerçek olsa da….” MAĞDUR 12 Yaşında bir kız öğrenci

14 ZORBA 15 YAŞINDA ERKEK “Zorbalık yapmamın tek bir nedeni var. Bunu yaptığım kişi bir hafta önce bana aynısını yaptı. Biliyorum bu doğru bir şey değil ama kendimi intikam almak zorunda hissettim…”

15 SİBER ZORBALIK TÜRLERİ
“Şiddet”: Kaba ve kızgın bir dil kullanılarak elektronik mesaj gönderme “Taciz”: Sürekli olarak incitici ve kaba mesajlar gönderme “Siber Gözdağı”: Sürekli olarak zarar verme tehdidi ve ya da onur kırıcı sözler içeren mesajları gönderme. Kişinin kendini güvenlik tehdidi altında hissettiği diğer çevrimiçi etkinliklerde yer alması “İftira”: Bir kişi hakkında arkadaşlıklarını veya saygınlığını zedeleyebilecek asılsız dedikodu ve söylentileri yayma ya da bu tür içerikte mesajlar gönderme (Trolley, Hanel, and Shields,2009)

16 SİBER ZORBALIK TÜRLERİ
“Kimlik Değiştirme”: Başka biri gibi davranarak ilgili kişiyi kötü gösteren, saygınlığını zedeleyen ve tehlikeye atan mesajlar gönderme ya da yayınlama “Açığa Vurma”: Kişinin özelini ya da kişi hakkında utandırıcı bilgileri çevrimiçi ortamda yayma “Komplo”: Bir kişi hakkındaki utandırıcı bilgileri hileyle elde etme “Dışlama”: I Kişiyi kasıtlı olarak çevrimiçi bir grup dışına itme (Trolley, Hanel, and Shields,2009)

17 ZORBALIK VE SİBERZORBALIK ARASINDAKİ FARKLAR
Faili Meçhul Okul Sınırları Dışında Öğretmenlerle Yakın İlişki Teknolojik Ayrıcalıklarını Kaybetme Korkusu Tespiti Zorbalığa Göre Daha Kolaydır Duygusal Tepkiler Belirlenemeyebilir {McKenna & Bargh, 2004; Ybarra & Mitchell, 2004} ZORBALIK Doğrudan Okul sınırları dahilinde Öğretmenlerle zayıf ilişki Cezalandırılma korkusu Fiziksel:vurma, yumruk atma, itme Sözel: alay etme, isim takma, dedikodu Sözel olmayan: mimik kullanma ve dışlama Trolley, Hanel, and Shields,2009)

18 Zorba olmamak zorbalığa uğramamak ; için basit kural izlemek için tıklayınız

19

20 Öğrencilerimize başkalarına şefkat göstermeyi, kendi ve akranlarının çıkarlarını korumayı öğretmek bizim görevimizdir. Çünkü okulun güvenli bir bölge olması gerekmektedir.

21 UNUTMAYIN!!!! Çocukları korumak

22 Sizin sorumluluğunuzdur

23 ÖNERİLER Öğretmen ve öğrencilerinizi eğitin.
Okul kurallarını uygulayın. Bilgisayar kullanımını izleyin. Filtreleme ve izleme sistemleri kullanın. Siberzorbalıkla ilgili raporları araştırın Educators should be sure to educate their students, teachers, and other staff members about cyber-bullying, its dangers, and what to do if someone is cyber-bullied. They should also be sure that school rules about bullying also directly address cyber-bullying and closely monitor students’ use of computers at school. They should use filtering and tracking software on all computers, but be careful to not rely solely on this software to screen out cyber-bullying and other problematic online behavior. Educators can also investigate reports of cyber-bullying immediately. If cyber-bullying occurs through the school district’s Internet system, they are obligated to take action. If the cyber-bullying occurs off-campus, they should consider what actions they might take to help address the bullying, including speaking to the parents of all children involved.

24 SİBER ZORBALIK DERS PLANLARI
Cyberbullying Lesson Plan for Primary Schools Common Sense Media SchoolCounselor.com

25 ÖĞRETMENLER VE AİLELER İÇİN KAYNAKLAR
Stop Cyberbullying for Teachers National Crime Prevention Council Stop Cyberbullying Before it Starts iSafe.org:Cyberbullying

26 ÖĞRENCİ LER İÇİN KAYNAKLAR
Stop Cyberbullying KidsHealth.org:Cyberbullying BrainPOP:Cyberbullying NetSmartz.org Öğrenciler için bilgilendirme animasyonu için tıklayınız

27

28 KAYNAKÇA National Crime Prevention Council. "Stop Cyberbullying Before it Starts."       Cyberbullying. National Crime Prevention Council, n.d. Web. 12 July       2011. <      cyberbullying.pdf>. Trolley, Barbara, Connie Hanel, and Linda Shields. "Cyber Bullying." Power Point file. Web 12 July < BT28th.ppt> Wired Kids Inc. Stop Cyberbullying. Wired Kids Inc, n.d. Web. 12 July 2011.       <


"BÜYÜYEN TEHLİKE: SİBER ZORBALIK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları