Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dr. Ahmet KÜÇÜKER Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dr. Ahmet KÜÇÜKER Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi"— Sunum transkripti:

1 www.Kucuker.sakarya.edu.tr Kucuker@sakarya.edu.tr Teknik Resim
Dr. Ahmet KÜÇÜKER Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü M6/6318 Sakarya Üniversitesi - Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Ahmet KÜÇÜKER

2 AUTOCAD Katmanlı (Layer) Çizim Yöntemi Teknik Resim
Karmaşık çizim ortamlarında benzer çizimlerin gruplanarak istendiği zaman çizim ortamından çıkarılması veya dâhil edilmesi sağlanabilinir. Bu amaçla geliştirilmiş çizim yöntemine katmanlı (layer) çizim yöntemi adı verilmiştir. Katmanlı çizim, kat planı çizimi esnasında çok kullanışlı bir yöntemdir. Çizim esnasında pencereler, kapılar, ampuller, betonarme kat, oda tanımlamaları, ölçülendirmeler vb. grupların ayrı katman çizgileri ile çizilmesi, çizim sonrası grup esaslı incelemeyi olanak sağlayacaktır. Sakarya Üniversitesi - Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Ahmet KÜÇÜKER Aynalama işleminden önce seçili geometrinin silme işlemi onaylama/iptali istenir.

3 AUTOCAD Teknik Resim Katman Oluşturma
Katman, Format düşen menüden Layer… veya araç çubuğundan Layer Proporties Manager tıklanarak Layer Proporties Manager diyalog kutusu gelmesi sağlanır. Sakarya Üniversitesi - Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Ahmet KÜÇÜKER Aynalama işleminden önce seçili geometrinin silme işlemi onaylama/iptali istenir.

4 Teknik Resim AUTOCAD Sakarya Üniversitesi - Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Ahmet KÜÇÜKER Aynalama işleminden önce seçili geometrinin silme işlemi onaylama/iptali istenir.

5 Teknik Resim AUTOCAD Yeni bir katman oluşturmak için new layer kutusuna tıklanır. Tıklama sonrası Layer 1 isminde bir katman oluşur. Sakarya Üniversitesi - Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Ahmet KÜÇÜKER Aynalama işleminden önce seçili geometrinin silme işlemi onaylama/iptali istenir.

6 Teknik Resim AUTOCAD Oluşan bu katmanın, ismi (name), rengi (color), çizgi tipi (linetype) ve çizgi kalınlığı (default) ilgili değişken üzerine tıklanarak değiştirilebilinir. Örneğin çizgi biçimini değiştirmek için Continuous penceresine tıklanır ve çizgi biçimleri diyalog kutusu açılır. Sakarya Üniversitesi - Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Ahmet KÜÇÜKER Aynalama işleminden önce seçili geometrinin silme işlemi onaylama/iptali istenir.

7 Teknik Resim AUTOCAD Eğer çizgi biçimi bu diyalog kutusunda mevcut değil ise Load… butonuna tıklanarak Sakarya Üniversitesi - Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Ahmet KÜÇÜKER Aynalama işleminden önce seçili geometrinin silme işlemi onaylama/iptali istenir.

8 AUTOCAD Teknik Resim İstenilen Katman ile Çizim Çizme
Çizim süresince kullanacağımız katmanları (0 katmanı silinemez, bu katman ana katmandır) oluşturduktan sonra, hangi katman ile çizim yapılacak ise o katman düşen katman-araç çubuğundan seçilir ve çizimler gerçekleştirilir. Sakarya Üniversitesi - Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Ahmet KÜÇÜKER Aynalama işleminden önce seçili geometrinin silme işlemi onaylama/iptali istenir.

9 AUTOCAD Teknik Resim Katman Özelliklerinin Değiştirilmesi
Katmanlar ile çalışırken aşağıda verilen 2 adet katman özelliğinin değiştirilebilir olması, hem çizim kolaylığı sağlaması açısından hem de çizim sonrası nesnelerin değerlendirilmesi açısından önemlidir. Turn a Layer On or Off (Katman görüntü ver/kapat) : Ampul yanıyor (sarı renk) ise ilgili katmanın çizgileri gözüküyor ve katmana ait diğer çizgiler çizilebilir durumda; sönük durumunda (gri renk) ise katman çizgileri gözükmez ve bu katman kullanılarak çizim gerçekleştirilemez. Sakarya Üniversitesi - Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Ahmet KÜÇÜKER Aynalama işleminden önce seçili geometrinin silme işlemi onaylama/iptali istenir.

10 AUTOCAD Teknik Resim Lock or Unlock a Layer (Katman Aç/Kilitle):
Kilit kapalı olur ise ilgili katmanın çizgileri üzerinde işlem yapılamaz; yeni çizgiler çizilebilir. Sakarya Üniversitesi - Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Ahmet KÜÇÜKER Aynalama işleminden önce seçili geometrinin silme işlemi onaylama/iptali istenir.

11 AUTOCAD Teknik Resim Çizimlere Yazı Ekleme
Çizmiş olduğumuz nesnelere açıklama amacıyla yazı eklenmesi gerekebilir. Bunun için Draw düşen menüden Multiline Text… (birden fazla satır yazmak için) veya Single Line Text (tek yazı satır yazı) seçilerek çizim alanına yazım ekleme işlemine geçilir. Sakarya Üniversitesi - Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Ahmet KÜÇÜKER Aynalama işleminden önce seçili geometrinin silme işlemi onaylama/iptali istenir.

12 Teknik Resim AUTOCAD Eğer Single Line Text seçimi gerçekleştirilmiş ise komut satırından yazının başlangıç noktası, yüksekliği ve yazım açısı girilmesi istenecek ve aktif olan katman rengi ile yazım gerçekleştirilecektir. Tek satırlık yazının biçimini değiştirilebilmesi için önceden hazırlanmış yazım biçimleri seçilebilir veya Text Style kutusuna tıklayarak yeni yazım biçimi oluşturulabilir. Sakarya Üniversitesi - Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Ahmet KÜÇÜKER Aynalama işleminden önce seçili geometrinin silme işlemi onaylama/iptali istenir.

13 Teknik Resim AUTOCAD Eğer Multiline Text… seçimi gerçekleştirilmiş ise komut satırı bizden başlangıç sol üst ve bitiş sağ alt köşelerinin belirlememizi isteyecektir. İstenen parametreler belirlendikten sonra hem yazının içine yazılacağı kutucuk hem de yazıyı biçimlendirmeye yarayan Text Formating biçimlendirme kutusu görülecektir Sakarya Üniversitesi - Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Ahmet KÜÇÜKER Aynalama işleminden önce seçili geometrinin silme işlemi onaylama/iptali istenir.

14 AUTOCAD Teknik Resim Uygulama:
Çizim alanınızı X ekseninde 2400mm ve Y ekseni için 2000mm olacak şekilde düzenleyiniz. Çizim alanınızı çerçeve içerisine alınız. Aşağıda verilen kat planını 3.1 Duvarlar, duvar katmanı ile pembe renkte, 3.2 Yazılar, yazı katmanı ile kırmızı renkte, 3.3 Ölçülendirme çizimi, ölçü katmanı ile sarı renkte, olacak şekilde çiziniz. Sakarya Üniversitesi - Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Ahmet KÜÇÜKER Aynalama işleminden önce seçili geometrinin silme işlemi onaylama/iptali istenir.

15 AUTOCAD Teknik Resim Uygulama:
Çizim alanınızı X ekseninde 2400mm ve Y ekseni için 2000mm olacak şekilde düzenleyiniz. Çizim alanınızı çerçeve içerisine alınız. Sonraki slaytta verilen kat planını 3.1 Duvarlar, duvar katmanı ile pembe renkte, 3.2 Yazılar, yazı katmanı ile kırmızı renkte, 3.3 Ölçülendirme çizimi, ölçü katmanı ile sarı renkte, olacak şekilde çiziniz. Sakarya Üniversitesi - Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Ahmet KÜÇÜKER Aynalama işleminden önce seçili geometrinin silme işlemi onaylama/iptali istenir.

16 Teknik Resim AUTOCAD Sakarya Üniversitesi - Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Ahmet KÜÇÜKER Aynalama işleminden önce seçili geometrinin silme işlemi onaylama/iptali istenir.


"Dr. Ahmet KÜÇÜKER Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları