Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

“OLMAZSA OLMAZLARDAN”

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "“OLMAZSA OLMAZLARDAN”"— Sunum transkripti:

1 “OLMAZSA OLMAZLARDAN”
YAZ OKULU “BİZLER” için “OLMAZSA OLMAZLARDAN”

2 NEDEN YAZ OKULU Çocukların yaz tatilini özgürlük olarak farklı boyutta yaşaması gerekir. Bu psikolojik bir ihtiyaçtır. Bu dönemde çocuk eğlenirken öğrenebilir.

3 Ayrıca çocukların keyifli bir yaz tatili geçirmesi için yaz okulu büyük bir fırsattır.

4 Ana ve babalar da okullar kapandığında, çocuklarının tatillerini, hem dinlenme eğlenme, hem de faydalı şekilde değerlendirmeleri için planlar yaparlar.

5 Yaz okulu programları, çocuğun gelişimi açısından çok yönlü katkısıyla anne ve babaların ilk sıradaki tercihlerindendir.

6 Yaz okulu çocukların, becerilerini geliştirmelerinin yanı sıra, yeni arkadaşlar edinerek insan ilişkilerini geliştirmelerini sağlayacaktır.

7 8 ila 16 yaş arası gençlerin, güvenli bir ortamda bir süre arkadaşları ile bir arada geçirecekleri süre, kuşkusuz unutulmaz bir heyecan sağlar.

8 Yaz Okulu, kendi içlerinde bölümlere ayrılabilir; 8-11, 12-14, 15-16 yaş grupları gibi.

9 Tüm aktiviteler, grupların birbirleri arasında eğlenceli bir şekilde iletişim kurup kaynaşmalarını sağlar.

10 Yaz Okulu, düzenli bir program takip eden sosyal aktiviteleri içerir.

11 Ancak bizim yaz okulumuz mutlaka dinimizin güzel esaslarını öğrenmeyi ve onları uygulamayı içermelidir.

12 Öğrenciler bu vesile ile İslâm’a uygun olarak nasıl spor yapıldığını, birlikte bir şeyler yapabilmeyi, yeme içme adabını, birlikte dua etmeyi öğrenmelidir.

13 DKAB Öğretmeni için yaz okulları büyük bir önem arz eder
DKAB Öğretmeni için yaz okulları büyük bir önem arz eder. Çünkü ilköğretimlerde iki saat, liselerde ise haftada bir saat olan din kültürü dersi,…

14 hiç de yeterli değildir
...hiç de yeterli değildir. DKAB derslerinde konuları ve sureleri tam olarak yetiştirebilmek gerçekten çok zordur.

15 Dini eğitimin en güzel ve en ulvi mekanı elbette ki Camilerdir
Dini eğitimin en güzel ve en ulvi mekanı elbette ki Camilerdir Bilindiği gibi Ashab-ı Suffa’nın da eğitim yeri mescid idi.

16 Ayrıca okullarda mümkün olmayan, Sure ve duaların orijinal metinden öğretimi, Camilerde gerçekleşebilmekte ve böylece yanlış okumaların önüne,…

17 …geçilmesi mümkün olmaktadır
…geçilmesi mümkün olmaktadır. Üstelik Kur’ân-ı Kerim’i yüzünden okuma, sure ve dua takibi Camilerde daha kolay olmaktadır.

18 Cami derneklerinin fonksiyonlarının geniş olması nedeniyle DKAB öğretmenleri mutlaka cami derneklerinde görev almalıdır.

19 *DKAB ve İHL öğretmenleri oturdukları mahallelerde imamlarla işbirliğine giderek birlikte hizmet verebilirler.

20 Bir DKAB öğretmeni beş imamdan olumsuz cevap almasına rağmen, yılmamış ,altıncı imamla hizmet vermeye başlamışlardı.

21 Birlikte hizmet verilebilecek bir imam bulunduktan sonra Yaz Kur’ân Kursları için Müftülükle işbirliği yapmak gerekir.

22 Aslında imamların yanında görev alan, onlara fahri olarak yardımcı olan kişiler varsa da, bunlardan bir çoğunun pedagojik formasyonu yoktur.

23 Üstelik Yaz Kur’ân Kurslarında öğrenci sayısı çok fazladır ve Yaz Kur’ân kurslarına devam eden bir çok öğrenci Kur’ân’a geçememektedir.

24 Bu öğrenciler ertesi yıl tekrar baştan başlamaktadırlar
Bu öğrenciler ertesi yıl tekrar baştan başlamaktadırlar. Bu bakımdan Yaz Kur’an Kurslarında çok sayıda öğretmene ihtiyaç vardır.

25 Kız Kur’ân kurslarında da Bayan DKAB Öğretmenlerine ihtiyaç vardır
Kız Kur’ân kurslarında da Bayan DKAB Öğretmenlerine ihtiyaç vardır. İlköğretim öğrencileri yanında, İHL kız öğrencilerinin ihtiyaç duydukları,…

26 …derslerde yardımcı olabilirler, bir sonraki yıla hazırlık yapılabilir
…derslerde yardımcı olabilirler, bir sonraki yıla hazırlık yapılabilir. Hatta sayı fazla ise Kursta İHL sınıfları bile oluşturulabilir.

27 Erkek öğrenciler için de, İHL sınıfları oluşturulabilir ve yardıma ihtiyaçları olan her konuda iş birliğine gidilebilir.

28 DKAB Öğretmeni Yaz Kur’an Kursları dışında Müftülüğe dilekçe vermek suretiyle yetişkinlere hafta sonları camide ders de verebilir. Ücret de ödenir.

29 DKAB öğretmen Müftülüğe dilekçe vererek müsait zamanlarda imamın iznini alarak vaaz, hutbe ve irşad görevlerini ifa edebilir.

30 YAZ OKULU NASIL YAPILABİLİR?

31 Ensar Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şişman diyor ki: “6 yıl öncesine kadar DKAB öğretmenlerin işbirliği için bir araya geldiğini göremiyorduk.”

32 “Şimdi buna gönül verenlerin arttığını görüyoruz
“Şimdi buna gönül verenlerin arttığını görüyoruz. İstanbul’da Müftülüğümüz konularımızla yakından ilgileniyor. Artık yaz kursları daha verimli hale gelecek.”

33 Önce geçen yıl Denizli’de yapılan Yaz Okulundan bazı kesitler sunalım
Önce geçen yıl Denizli’de yapılan Yaz Okulundan bazı kesitler sunalım Yaz Okulumuzun Haftalık Programı PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA SATRANÇ PİKNİK FUTBOL HAVUZ FİLM İZLEME İLMİHAL AKAİD SİYER AHLAK

34 2009 Yaz Okulumuzun Günlük Programı
Camide buluşma ve Öğle Namazı. Yemek ve Dua. O gün okunan KUR’ÂN ve SURE takibi. İLMİHAL, AHLAK, AKAİD ve SİYER O günkü etkinlik. (YÜZME-FUTBOL-FİLM İZLEME-SATRANÇ-PİKNİK) 17.00 İkindi Namazının Camida kılınması ve PAYDOS.

35 1- Yaz okulu yapmak fedakârlık ister
1- Yaz okulu yapmak fedakârlık ister Yaz okulu yapacak öğretmen yaz tatilini öğrencilerine adamak zorundadır. 3- Yaz okulu yapmak isteyen DKAB Öğretmeni tatil başlamadan yaz okuluna katılmak isteyen öğrencilerini belirleyebilir.

36 4- Bir vakıf veya dernek adına yaz okulu yapılabilir
4- Bir vakıf veya dernek adına yaz okulu yapılabilir. Halk Eğitim Merkezi ile Protokol anlaşması yapıldığı takdirde, dernekler Arapça, Bilgisayar ve Satranç kursu da açılabiliyor.

37 Böyle bir kursun açabilme şartları: A- Usta Öğretici belgesi.
6- Halk Eğitim’e bağlı kurslar yaz döneminde Okul Müdürünün onayı ve şartların yerine getirilmesi halinde okulda da açılabilir. Böyle bir kursun açabilme şartları: A- Usta Öğretici belgesi.

38 B- En az 12 Öğrencinin listesi
B- En az 12 Öğrencinin listesi. (Halk Eğitim aslında sadece İlköğretimi bitirenlere kurs açıyor. Ancak yaş belirtilmeden Kursiyer Listesi gönderildiği takdirde Halk Eğitim kabul edebiliyor.)

39 C- Bilgisayar kursu 160 saat, Satranç kursu 200 saat olmak zorunda
C- Bilgisayar kursu 160 saat, Satranç kursu 200 saat olmak zorunda. Halk Eğitim öğreticiye ücret, kursiyerlere belge veriyor.

40 7- Camilerde ve Ku’ran kurslarında DKAB öğretmenlerinin yasal olarak görev yapabilecekleri ve ücret de alabilecekleri Resmî Gazetede Bakanlar Kurulu Kararıyla yayımlanmıştır.

41 DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞINCA DÜZENLENEN EĞİTİM FAALİYETLERİNDE UYGULANACAK DERS VE EK DERS SAATLERİNE İLİŞKİN KARAR

42 BAKANLAR KURULU KARARI
24 Temmuz 2009 CUMA Resmî Gazete Sayı : 27298 BAKANLAR KURULU KARARI Karar Sayısı : 2009/15215

43 BAKANLAR KURULU KARARI İLE
Camilerde ve Kur’an Kurslarında DKAB öğretmenlerinin yasal olarak görev yapabilmelerine ve haftada 15 saate kadar ek ders ücreti alabilmelerine imkan sağlanmıştır.

44 MADDE-5: …Yaz Kur'an kurslarında görev verileceklerin din hizmetleri sınıfında görevli veya dinî yüksek öğrenim mezunu veya imam hatip lisesi mezunu hafız veya Kur'an kursu öğreticiliği, imam-hatiplik, müezzin-kayyımlık yeterlilik belgelerinden en az birine sahip olması gerekir.

45 MADDE-7: …En az 15 kursiyeri bulunan ve bu Kararın 5 inci maddesinde aranan niteliklere haiz olanlardan yaz Kur'an kurslarında görevlendirilenlere, yılda iki ayı aşmamak üzere, haftada 15 saate kadar ek ders görevi verilebilir.

46 İstanbul’da bazı imamlar Yaz Kur’ân Kursları ile Yaz okulunu çok mükemmel bir şekilde birleştirip problemi çözmüşler.

47 İstanbul’da bazı imamlar Yaz Kur’ân Kursları ile Yaz okulunu çok mükemmel bir şekilde birleştirip problemi çözmüşler.

48 YUNUS EMRE CAMİ OKUL OLMUŞ. Kurs tam gün
YUNUS EMRE CAMİ OKUL OLMUŞ *Kurs tam gün *Namaz saatleri dışında brandalarla sınıflar oluşturuluyor *Müdürlük, Nöbetçi öğretmenlik sistemi var *En yakın okuldan sıralar getirilmiş *40 dk. Ders, 10 dk. Teneffüs. *Öğleden sonra sınıf bazında geziler, futbol okulu, yüzme, kingbox *Cami derneği öğrenciden kayıt parası adı altında 50 ytl. alıyor.

49 HACI ÖMER CAMİ OKUL OLMUŞ.
*Cami derneği ile güzel bir çalışma. *Camide bir eğitim komitesi. *Geçen yıl 280 öğrenci *Öğretmenlerle ile istişari toplantı. *6 Bayan 4 Erkek öğretmenden oluşan kadro. *Öğrenci velileri ile toplantı. *Camide derslik sistemi. *Sınıfların mevcudu kişi. *Öğleden sonraları multivizyon gösterileri, geziler.

50 HACI ÖMER CAMİ OKUL OLMUŞ.
*Yıl boyunca Pazar günleri devam. *Öğretmenlere 500 ytl maaş *Öğrencilerden ücret alınmıyor *Bütün masrafı dernek karşılıyor.

51 www.haciomercami.com’ dan FAALİYETLER
          Hacı Ömer Karagül Camisinde cami görevlisi ben ve yaz kuran kursu öğretmenleri 6 bayan 4 erkek olmak üzere 10 kişi ile bu hizmeti en güzel bir şekilde yavrularımıza sunmak istiyoruz, inşallah başaracağız. Öğrenciler hep şunu hayal ederler: Tatil gelse de eğlensek top oynasak piknik yapsak ve kafamızı bir dinlendirsek derler.

52     Tatil olur bir hafta sonra kaygısız ve rahat bir şekilde yatan çocuk kulağına fısıldanan şu cümlelerle uyanır: Anne ve baba: “Haydi oğlum kalk.” Çocuk: “Anne bilmiyor musun tatil” Anne Ve Baba Derki: “Yaz Kur’ân Kursu başladı.” İşte o anda çocuğun düşünecekleri ve ağzında çıkacak cümleler bizim için çok önemlidir.

53   Çocuk ya derki: “Aman anne cami sıkıcı hocalar sıkıcı” yada derki: “Evet doğru Yaz Kur’ân Kursu başladı o güzel caminin havası iyi. Hocalarımız ve sosyal aktivitelerimizin (maçlar, piknikler, yarışmalar) tam zamanı” der. “Tam kafamı dinlendirecek ve bunun yanında Kur’ân-ı Kerim ile dini bilgileri öğreneceğim” der.

54 Hemen yatağından fırladığı gibi abdest almakla caminin yolunu tutması bir olacak.
İŞTE BİZ GÖREVLİLER OLARAK ÖYLE BİR YAZ DÖNEMİ PROGRAMI HAZIRLAMALIYIZ Kİ ÇOCUĞA CAMİYİ SEVDİRELİM ZEVK VE NEŞE İLE GELSİN. Tekin Ailesi Sundu… Salih TEKİN


"“OLMAZSA OLMAZLARDAN”" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları