Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FİİL ÇATISI. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözde özne vardır? A)Eleştirmenin son eserini güzelce okudum. B)Tiyatro, izleyicilerin ihtiyaçlarına seslenmeli.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FİİL ÇATISI. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözde özne vardır? A)Eleştirmenin son eserini güzelce okudum. B)Tiyatro, izleyicilerin ihtiyaçlarına seslenmeli."— Sunum transkripti:

1 FİİL ÇATISI

2 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözde özne vardır? A)Eleştirmenin son eserini güzelce okudum. B)Tiyatro, izleyicilerin ihtiyaçlarına seslenmeli. C)Reklam kahramanın tavsiyelerini dinlediler. D)Tarih dersinde verilen ödevleri yapılmamıştı.

3 CEVAP:D

4 FİİL ÇATISI Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin karşılıklı yapıldığı anlamı vardır? A)Ahmet dışarı çıktı. B)Çocuk dün akşam top oynarken düşmüş. C)Sokakta top oynayan çocuklar araba gelince kaçıştı. D)Dün geve Ali eve geç geldi.

5 CEVAP:C

6 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çatı özelliği aranmaz? A)Tüm soruları cevapladı. B)Bizi görünce yüzü kızardı. C)Hafta sonu ailece pikniğe gittik. D)Yeni taşındığımız evin odaları dardı.

7 CEVAP:D

8 Aşağıdaki cümlelerinin hangisi yüklemi etken çatlıdır? A)Gönderilecek paketler özenle sarıldı. B)Verilen işler zamanında yapılmalı. C)Hediyeyi arkadaşına gönderdi. D)Toplantı için tüm hazırlıklar tamamlandı.

9 CEVAP:C

10 Aşağıdaki cümlelerin hangisi geçişli değildir? A)Annem hazırladığı koliyi ablama gönderdi. B)Midesi bulandığı için bütün gece uyuyamamıştı. C)Okul hayatım boyunca çamaşırlarımı teyzem yıkadı. D)Doğum günü için ona yeşil bir kazak aldık.

11 CEVAP:B

12 Aşağıdaki cümlelerden hangisi geçişizdir? A)Okuldan çıkınca eve kadar koştu. B)Aslı matematik sınavında herkesi geçti. C)Akşamki filmi soluksuz izledi. D)Ders bitiminde ıslanan gömleğini çıkardı.

13 CEVAP:A

14 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözde özne vardır? A)Uzun zamandır görmediği kardeşine sımsıkı sarıldı. B)Akşamki parti için herkesten önce hazırlandı. C)Bir ses duymuş gibi endişeyle etrafına baktı. D)Mahalledeki çöpler gece yarısı toplandı.

15 CEVAP:D

16 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemi yapan belli değildir? A)Herkes kendini fikrini söylemek istedi B)Salı pazarı tüm itirazlara rağmen kaldırıldı. C)Okula gitmek için evden erken çıktı. D)Onu uzun zamandır görmedim.

17 CEVAP:B

18 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemi başka birisine yaptırma anlamı vardır? A)Anlamadığı konuyu üç kez anlattırdı. B)Söylediği yalanlara ailesini de uydurdu. C)Yazılı için iki öğrenciye ders çalıştırdı. D)Tüm çocukları kostümleri tek başına giydirdi.

19 CEVAP:A

20 Aşağıdakilerden hangisinde özne, işi yapan değil, işten etkilenendir? A)Yaz tatilini iyi değerlendirmek için bol bol kitap okudu. B)Sanatçı, yönetilen onca eleştiriye yanıt vermedi. C)Neyse ki bizim semte giden son otobüse yetiştik D)Davete katılan gazetecilere birer rozet takıldı.

21 CEVAP:D

22 Aşağıdaki cümlelerden hangisi özne – yüklem ilişkisi bakımından farklıdır? A)Kendi, dilini bilmeyen başka dil öğrenemez. B)O, buralarda çok iyi tanınır. C)Güzel söz söyleyebilmek için güzel düşünmek gerekir. D)Durmuş bir saat bile günde iki kez doğruyu gösterir.

23 CEVAP:B

24 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çatı özelliği söz konusu değildir? A)Bir adam öğle yemeğini düşündüğü ciddiyetle başka bir şeyi nadiren düşünür. B)Alışkanlıkların zincirleri önce duyulmayacak kadar hafif, sonra kırılmayacak kadar güçlü olur. C)Cesaret insanı zafere, korkaklık ölüme gönderir. D)Bir ülkenin geleceği o ülke insanlarının eğitimidir.

25 CEVAP:D

26 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem işi başkasına yaptırma anlamı yaptırma anlamı taşımamaktır? A)Yeni bir kongre merkezimizin planını şu mühendise çizdirdik. B)İlanı herkesin duyabilmesi için bir daha okuttu. C)Biraz zorlayınca adama tüm gerçekleri söyletti. D)Daha rahat konuşabilmek için çocukları erkenden uyuttular.

27 CEVAP:D

28 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem geçişli bir eylemdir? A)Elmas nasıl yontulmadan kusursuz olamazsa insan da acı çekmeden olgunlaşamaz. B)Açlık ne dost ne akraba ne insanlık ne de hak tanır? C)Asalet sahibi kişi, verilenin değerine değil, verilişine önem verir. D)Babanın gizlediği şey oğulda ortaya çıkarır.

29 CEVAP:C

30 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem, özne yüklem ilişkisine göre diğerlerinden farklıdır? A)Şairimiz kendinden önceki şairlerden iz taşıyordu. B)Tüm eserleri toplumsal konulardan alınmıştır. C)Türk şiirinde, İstanbul büyük bir yer tutar. D)İçindeki yaşama sevincini etrafına da yansıtıyordu.

31 CEVAP:B

32 Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yükleminde çatı aranmaz? A)Ne günler gördüm kimsenin görememediği. B)Umutluyum, aydınlık ve güzel günlerin geleceğinden. C)Ablam, iki yıl sonra üniversiteyi bitirecek. D)Sema’nın okuluna duyduğu sevgi günden güne artıyor.

33 CEVAP:B

34 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi geçişsiz bir eylemdir? A)Daha önce onu burada görmüştüm. B)Sözlerini iyice tartıp düşün. C)Toplantıda yeniliklerden bahsedilecek. D)Siz bu akşam evde bekleyeceğim

35 CEVAP:C

36 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi etken çatılıdır? A)Semtimizde bu yıl yeni parklar yapılıyor. B)Çocuklar, oyun sahasına top oynuyorlardı. C)Otomobiliniz on gündür boyanıyor. D)Hırsızlar, her gün birer ikişer yakalanıyor.

37 CEVAP:B

38 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözde özne kullanılmıştır? A)Kalem bir yazar için en kuvvetli silahtır. B)Bazıları bu işi başarabileceğine inanmıyor. C)Yarışmanın sonucu henüz açıklanmadı. D)Sevgi tüm insanlığın hayat kay

39 CEVAP:C

40 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem geçişişizdir? A)Büyük caddedeki kitapçıdan bu kitabı almış. B)Sevinç göz yaşları elinin tersiyle sildi. C)Gece yarısında kadar onun şiirlerinin okuyor. D)Akşamları deniz kenarında koşuyor.

41 CEVAP:D

42 Aşağıdaki cümlelerden hangisinde eylem yapılışı yönüyle diğerlerinden farklı bir özellik taşımaktadır? A)Yağmur bastırınca sağa sola kaçıştık. B)Son soru üzerinde uzun süre tartıştık. C)Yarın buluşmaya üzere sözleştik. D)Dün baya konuştuk.

43 CEVAP:A

44 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yükleminde başkasına yaptırma anlamı vardır? A)Kadın, cüzdanını çalan hırsızı yakalattı. B)Bu çalışmanın teslim günü çok uzattınız. C)Bu yaptıklarınızla tüm sınıfı bıktırdınız. D)Şakalarıyla bütün salonu güldürdü.

45 CEVAP:C

46 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem edilgen çatılı değildir? A)Sınıf tatilde tertemiz boyanmış B)Tüm öğrenciler bahçede geziniyordu. C)Eşyaların tamamı kamyona taşındı. D)Hazırlanan meyve sularının hepsi içildi.

47 CEVAP:B

48 Aşağıdaki cümlelerde geçen eylemlerin hangisi sonradan geçişli olmuştur? A)Ev için alması gerekenleri kağıda yazdırmıştır. B)Bize bir şey dememden ortadan kayboldu. C)Ağlayan çocuğu bir şeyler söyleyerek güldürdü. D)Yetişmem için arabayı otogarda bekletti.

49 CEVAP:C

50 Aşağıdaki cümlelerden hangisinde geçişli bir eylemdir? A)Bu eserinde toplum sorunlarının çözümünü hedeflemiştir. B)Eğitim için gerekli olan hedeflerin üzerine eğiliyor. C)Kendisini yenilemeyerek eski kuralları pençesinde kalmış. D)Hepimiz senin başarılarına hayranlık duyuyoruz.

51 CEVAP:A

52 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi dönüşlü bir fiildir? A)Adaylıktan kendi isteğiyle çekildi. B)Benden süt ve ayran istedi. C)Kendim için ayırdığım sütü ona verdim. D)O bana bir kol saati hediye etti.

53 CEVAP:A

54 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi edilgen çatılıdır? A)En kısa zamanda bir doktora götürün. B)Lodos çıkınca çatılardaki karlar erimiş. C)Kendine çok güvenen kişi yanılır. D)Denizlerimizde binlerce ton balık yakalanır.

55 CEVAP:D

56 Aşağıdaki dizelerden hangisinin yüklemi geçişli bir fiildir? A)Rastlamıştım duvarda bir şair arkadaşa. B)Burada son fırtına, son dalı kırıyordu. C)Geçidi atlayınca şaşırdım sevincimden. D)Gün doğarken bir ölüm rüyasıyla uyandımü

57 CEVAP:B

58 Aşağıda seçeneklerden hangisinde işteş çatılı filler birlikte verilmiştir? A)Çarpıştıklar – bozuştuk. B)Yakışmış – toplamışlar. C)Götürmüşler – anlaşmışlar D)Geciktirdim - yetişdik

59 CEVAP:A

60 Neyi, kimi sorularına cevap veremeyen, yani nesne alamayan fiillere geçişsiz fiil denir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi geçişsiz fiildir? A)Sürükledim B)Yıkamışlar C)Düşmüştü D)Almışlardı

61 CEVAP:C


"FİİL ÇATISI. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözde özne vardır? A)Eleştirmenin son eserini güzelce okudum. B)Tiyatro, izleyicilerin ihtiyaçlarına seslenmeli." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları