Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Basketbolunuzu Geliştirmek İçin Yöntemler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Basketbolunuzu Geliştirmek İçin Yöntemler"— Sunum transkripti:

1 Basketbolunuzu Geliştirmek İçin Yöntemler
Kemal BAŞARAN

2 Basketbolunuzu geliştirmek için zorunlu yapılması gerekenler
Bunu 2 şekilde açıklayabiliriz..Antrenman ve evde yapılması gerekenler diye. Kendi bilgi birikimim ve elde ettiğim deneyimlerle bu konuda yardımcı olmaya çalışacağım..Önce evde yapılması gerekenleri maddesel olarak açıklayalım.

3 EVDE YAPILMASI ZORUNLU OLAN MADDELER
1)Öncelikli olarak oyuncular için olmazsa olmaz kriterlerden bir tanesi BOYdur.Bu sebeple sabah kalktığınızda ve akşam yatmadan önce mutlaka SÜT içilmesi şarttır. 2)Dengeli ve iyi beslenme..Bir sporcu için kahvaltı şarttır.Okula ve antrenmana gidilmeden önce çok ciddi anlamda kahvaltı yapılmalıdır.Kahvaltı yapılmadan gidilmesi yasaklanmalıdır. 3)Sağlığımız ve boy gelişimimiz için bir diğer gıda BALIKtır.Hafta 2 kez balık yemek bu gelişimimizi pozitif yönde etkileyecek aynı zamanda sağlıklı kılacaktır. 4)En besleyici gıdalar olan yeşil sebzelere yönelmeli ve bunlar ayırt edilmeden mutlaka yenilmelidir. 5)Fast food dediğimiz hamburger,cips,ketçap ve mayonez yemek kesinlikle zararlı besinlerdir ve asla yenmemelidir. 6)Ergin olma yolunda ilerleyen çocuklar cola gibi gazlı içeceklerden ve çay,kahve gibi içeceklereden tüketmemelidirler.

4 Peki evde basketbolumuzun gelişmesine yönelik Yapılacak çalışmalar nelerdir?
1)Strechıng hareketleri özellikle uyandıktan sonra ve yatmadan önce gerçekleştirilmelidir.Bu kas boyunun uzaması için çok gerekli ve önemlidir. 2)İp atlama..Mutlaka nerde ne zaman olursa olsun ip atlanmalıdır.İp atlamanın yararları ise şunlardır.Bacak kuvvetini,sıçramayı,süratin artmasını,koordinasyon ve adım ritminin gelişmesine neden olur ki böyle faydası olan bir çalışmayı yapmamak BASKETBOLCU OLAMAMAK adı ile eşdeğerdir. 3)Topla beraber çalışma..Top hakimiyetini geliştirme(ball handlıng)Topun ele yatkınlık becerisini geliştirme çalışmaları.Hergün MUTLAKA yapılmalıdır. 4)Kendi vücut ağırlığımızla şınav mekik çekmeninde faydası tarifsizdir.Ve her gün yapılması fayda sağlayacaktır.

5 Bunların haricinde; -Bol bol maç izleyip değerlendirmek yapmak,Ancak bunu yaparken seyirci gibi değil OYUNCU ADAYI gibi izlemeye ve analiz yapmaya özen gösterin. -Türkçe veya yabancı kaynakları takip etmeli.Basketbol kitapları okunmalı ve araştırmacı olunmalıdır. -Dvd vb. basketbol içerikli kaynaklar alınıp izlenebilir.

6 Peki ANTRENMANDA yapılması ZORUNLU olan işlevler nelerdir?
1)Antrenmana geç kalınmamalı.Antrenmana geç kalınacağı zaman yada gelinemeyeceği zaman Antrenör yardımcısına veya direkt olarak antrenöre iletişim yolu ile haber ve bilgi verilmelidir. 2)Antrenöre saygı duymak onun yanında duruşuna üstüna başına çeki düzen vermek,Arkadaşınla konuşmadan,topla uğraşmadan antrenörün ne diyeceğini ne istediğini dikkatle dinlemelisiniz. 3)Antrenörden müsade alınmadan antrenman esnasında başka işle uğraşmamlı ve beynini tam anlamı ile antrenman süresi içerisinde işine konsantre edebilmelisiniz. 4)Antrenmana erken gelip boş zamanın söz konusu ise sohbet edeceğine basketbolunu geliştirecek çalışmalarda bulunmalısınız.Ve daha da ötesi bunu yaparken BİLİNÇLİ olarak yapmalısınız. Bu maddeler çoğaltılabilir ancak genel olarak başlıklar halinde aktarmış bulundum.Temennim o dur ki umarım faydası olur.

7 Bunları yiyelim… BALIK…

8 Bunları Yiyelim… Yeşil sebzeler Vitamin depoları dır.

9 Süt içelim… Süte önemini kazandıran yapısında bulunan kalsiyumdur. Kemiklerin büyümesi için çok gerekli bir eleman olan kalsiyum sütte bol miktarda bulunur. Bu nedenle çocuklara, yetişme çağında olanlara bol bol süt içirmeliyiz.

10 Bunlardan Uzak Duralım…
Fast food beyin sağlığını bozuyor.Zihin Sağlığı Vakfı'nın araştırmasına göre, yararlı yağların, vitamin ve minerallerin eksik alınması ile fast food tarzı beslenme, 'depresyon, Alzheimer ve şizofreniye' neden oluyor.

11 Bunlardan Uzak Duralım…

12 Savunmanızı Geliştirin
Savunma duruşunda yere sağlam temas etme- lisiniz. Eller mutlak suretle pas ve şut kanalı üzerin de olmalı ve caydırıcı savunma yapmalısınız. Rakibi potadan uzak tutmak ve şutunu engellemeyide kesinlikle unutmamalıyız. Yaptığınız savunmanın karşınızdaki oyuncunun motivasyonuna direkt olarak yansıyacağını asla göz ardı etmeyiniz.

13 Ribaund demek oyuna ağırlık koyabilmek demektir.
Topun size gelmesini beklemeyin ribaund için gerekli tüm meteryalleri sahada yapmayı bilin..Box edin topu takip edin ve en üst noktada topu alın ve alınan topu olumlu kullanın.. Bir pas kanalında klasik box out 2 pas aralığında dirsek box out gibi terimlerin ne zaman,nasıl kullanılması gerektiğini bilin.

14 Top Sürmenin Amacını Bilin Ve Geliştirin
1)Top sürmek kendi sahanızdan rakip sahaya top getirmek için, 2)Olası olumsuz pas açısını top sürerek düzeltmek için, 3)Rakibin zaafını penetre yaparak şut yada pas aktarmak için yapıldığını bilin..

15 İyi Pas Şutun Yarısıdır Unutmayın
Tüm pas çeşitlerini ve bu pasların hangi zamanlarda doğru seçenek olarak kullanılması gerektiği yönündeki temel kavramlarınızı hem tekniksel hem de mental olarak geliştirin. Örneğin;Pıck and rollden sonra verilen pasın yüzde seksen oranında bounce pas olması gibi..

16 Pas ile ilgili… İyi bir şut için iyi bir pas olmazsa olmazdır..Arkadaşınızın şutu hemen çıkarabileceği oranda düzgün ve isabetli bir pas şut atacak arkadaşınızın kombinzasyonunu bozmayacaktır. Doğal olarak iyi pastan sonra hemen şut atma işlevini doğru ve kararlı bir şekilde gerçekleştirecektir. Bu yüzden sizin attığınız iyi pasın arkadaşınızın şut atma, daha doğrusu isabetli şut atma güvenine de direkt olarak pozitif yansıyacak çok önemli unsur olduğunu unutmayınız…

17 Konuşun… Savunma kısmında çalıştığınız yardımlar,yardım savunmasının zamanında gelmesi rakip takımın hücum dengesini bozacak ve zor pas,şut yada top sürme gibi seçeneklere maruz bırakacaktır..Savunmanın motivasyonunu hep ayakta tutmak zorundasınız..Kazanmak istiyorsanız bu olmazsa olmazdır.. Bana göre savunmanın büyük bir oranı konuşmaktan geçer..Arkadaşlarınızın özgüveni içinde onu hırslandırıcı ve ayakta tutucu ifadeler kullanmanız skor tabelasında gözükmeyen ama sonuca direkt olarak etkili olan ögedir..

18 Yeterli Kondisyona Sahip Olun..
Ne kadar iyi top sürerseniz sürün yada şut atarsanız atın yeterli düzeyde bir kondisyona sahip değilseniz maçın genelinde aynı performansı göstermeniz söz konusu değildir.Günümüzde basketbol çok daha fiziki güce dayalı bir spor haline gelmiştir..Bu sebeple yaş grubunuzun kriterlerine göre kuvvetinizi geliştirmek için çalışmalarda bulunun. Yorulmak motivas- yonunuzuda azaltacak tır.

19 Mücadele Yönünüzü Geliştirin
Sahanın neresinde olursanız olun beyniniz her harekete tepki vermeye hazır olsun.Asla pes etmeyin ve sonuna kadar doğru iş yapmak için savaşın.. Bunun için olması gereken şeyler; cesaret,kararlılık,istek ve mücadele arzusu gibi kavramlardır.

20 Antrenmanları Maç Temposunda Yapın
Maçlara iyi hazırlanmak antrenmanda çok iyi çalışmakla olacağını biliyoruz.Bu sebeple antrenmanlarda üst konsantrasyon ve motivasyonla çalışın. Basketbolda gelişmenin yaşı olmadığını unutmayın ve bu sebeple her antrenmanı maçta oynuyormuş gibi tempolu,istekli ve arzulu yapın.

21 Kuvvet Çalışmaları Çok Önemlidir Tam Motivasyon İle Çalışın..
Kuvvet çalışmasının doğru teknik ve yöntemle yapılması esastır. Aksi takdirde kronik sakatlıklara kadar uzanan bir çok olumsuz etken görebiliriz.Bu sebeple Kuvvet çalışmalarında haftanın bir günü vücudun üst kısmını diğer hafta ise vücudun alt kısmına yönelik sistemli ve planlı çalışmalar gerçekleştirilmelidir. Birkaç Kuvvet çalışmasını resimlerle destekleyelim..

22 Kuvvet Çalışmalarından Kareler…

23 Kuvvet Çalışmalarından Kareler…

24 Kuvvet Çalışmalarından Kareler…

25 Kuvvet Çalışmalarından Kareler…

26 Takım Ruhuna Sahip Olun..
Ekip olabilmek,birbirine inanabilmek yolu yarılamak demektir.Bu sebeple takım içindeki dengelere sahip olun ve bunu korumayı bilin. Başarının altında yatan nedenlerin en önemlilerinden birisininde saygı ve sevgi olduğunu göz ardı etmeyin.

27 Antrenörünüze Güvenin Ve Ona İnanın
Antrenörünüzün bilgi birikimine deneyimine inanın.Sizden beklentilerini anlayın ve istediklerini yapmaya çalışın.. İyi bir oyuncu olabilmek için iletişim şarttır.Bu sebeple antrenörünüze beklentilerinizi anlatın,konuşun..

28 Sakatlıklara Dikkat Edin..
Basketbolda sıkça karşılaşılan sakatlıklar… Kol ve Omuz sakatlıkları… Bel sakatlıkları… El-Kol-Diz….

29 Sakatlıklara Maruz Kalmamak İçin..
Yapmanız gerekenler… Her antrenman ve maç öncesi,sonrası yapılmalıdır.

30 Koordinasyon Düzeyinizi Geliştirin
Basketbol da koordinasyon özelliğinin gelişimi,düzeltilmesi sonucunda elde edilecek olan kazanç SÜRAT özelliğinin gelişimi ile doğru orantılıdır. Koordinasyon faktörünün gelişimi sürat özelliğini geliştirecek ve bu özelliğin daha iyi olup ilerlemesine çok önemli katkı sağlayacaktır. Koordinasyon gelişimi için antrenmanlarda program uygulamaları üzerinde sürekli tekrar yapılmalı,oyunculara koordinasyon çalışmalarının önemi çok iyi derecede anlatılmalıdır. Rutin bir alışkanlık haline getirilmeli ve benimsetilmelidir. Ayak oyunu çalışmalarında ve yön değiştirmelerde,aldatmalarda da direkt etken olan ve her antrenmanda yer verilmesi gereken çalışmalardan birisidir. Koordinasyon çalışmaları sürat ve sıçrama çalışmaları ile kombine bir şekilde yapılması da bu özelliklerin gelişmesi için çok önemli bir etkendir.

31 KOORDİNASYON GELİŞİMİ ANTRENMAN PROGRAMLANMASI
ANTRENMAN PROGRAMI Yön değiştirme çalışmaları(alışık olmayan kol ve bacakla çalışmaları yapma vb.) Becerilerin yapıldığı alanın kısıtlanması(tam sahanın yerine yarım yada çeyrek saha kullanma) Bilinenle yeni öğrenilenin birleştirilmesi(slolomlar arası geçiş,sıçrama,pas alma vb.) oyuncuya ard arda aldatma yapma gibi) Karşı takımın ve oyuncunun baskısının arttırılması(karşı takımın fazla sayı ile oynaması) Alışılmamış performans koşullarının yaratılması(ağırlık yelekleri ile maç yapma)

32 Bacak Gelişimi Ve Sıçrama Gelişiminizi Geliştirin
1.Dönem: Tek ve çift bacak sekmelerin tekrarı. --Aldatmalar,yana sekmeler,adımlamalar.. 2.Dönem: Birinci dönemdeki aynı egzersizler daha derin ve tempo artışıyla yapılmalıdır. 3.Dönem: Alçak engeller üzerinde sekmelerin tekrarı (Engeller eklenebilir ve yükseltilebilir.) 4.Dönem: Derinlik sıçramaları --Yüksek çıkışla; Aşağıya düşerek sıçramalar,horizontal(ileri),vertikal(dikey),ileri ve dikeyin birleşimi.

33 NOT: - Antrenmanlar yarı istekle yapılması dahilinde bile asla verim alınamaz. Bu antrenman ve drıller sağlık topuylada yapılmalıdır. Derinlik sıçramalarında sehpanın yüksekliği 30 cm den fazla olmamalıdır. - Derinlik sıçramalarına birkaç hafta kanguru sıçraması yapıldıktan sonra başlanmalıdır. - Topuklar yumuşak malzeme ile korunmalıdır. - Hareketin hazırlık safhasında diz 90 dereceden aşağıya bükülmemelidir.

34 ANTRENMAN UYGULANDIKTAN SONRA GELİŞTİRİLEN YETENEKLER
-Yerinde sıçramalar+Durarak ileri sıçramalar+Çoklu sıçramalar+Derinlik sıçramaları= HIZLI START‘ ı geliştirir. -Çoklu sıçramalar+Sehpa alıştırmaları+Sekmeler= İVMELENME yeteneğini geliştirir. -Durarak ileri sıçramalar+Çoklu sıçramalar+Sehpa alıştırmaları+Derinlik çalışmaları=YÖN DEĞİŞTİRME yeteneğini geliştirir -Yerinde sıçramalar+Durarak ileri sıçramalar+Çoklu sıçramalar+Sehpa alıştırmaları+Derinlik sıçramaları=DİKEY SIÇRAMA yeteneğini geliştirir.

35 TEŞEKKÜRLER.. Bir sunumu daha sizlerle paylaşmanın onurunu yaşıyorum.İlginiz için teşekkür eder,çalışmalarınızda başarılarınızın daim olmasını yürekten temenni ederim.


"Basketbolunuzu Geliştirmek İçin Yöntemler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları