Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YUMURTACI TAVUKLARDA BESLENME İLKELERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YUMURTACI TAVUKLARDA BESLENME İLKELERİ"— Sunum transkripti:

1 YUMURTACI TAVUKLARDA BESLENME İLKELERİ
KONYA M.Şahin AKDENİZLİ DSA Agrifood Products Co.

2 Dar alanda uzun bir yaşam ve yüksek performans beklentisi,
Yumurta üretim işletmeleri, diğer hayvancılık işletmeleri arasında en ciddi çabayı ve ilgiyi gerektiren bir üretimdir. Dar alanda uzun bir yaşam ve yüksek performans beklentisi, Aşırı stres faktörlerine (gaga kesimi, aşılama, yarka taşıma, ilaçlama , yumurta toplama, ayıklama vs.) maruz kalma. DSA Agrifood Products Co.

3 TAVUK YETİŞTİRİCİLİĞİNİN ÖNEMLİ KRİTERLERİ
1. – HAVA KALİTESİ 2. – SU KALİTESİ 3. – YEM KALİTESİ (BESLEME) 4. – KÜMES KALİTESİ 5. – DAMIZLIK KALİTESİ İYİ OLDUĞUNDA BAŞARILI VE KARLI YETİŞTİRİCİLİKTEN BAHSEDİLİR. DSA Agrifood Products Co.

4 BESLENME TAVUKLARIN BESİN MADDESİ İHTİYAÇLARI:
PROTEİNLER (aminoasitler) KARBONHİDRATLAR (nişasta ve şekerler) YAĞLAR (yağ asitleri) MİNERAL MADDELER (kalsiyum,fosfor,sodyum vd.) VİTAMİNLER Tüm bu ihtiyaçlar vücutta metabolizma dediğimiz reaksiyonlar sonucu işlevsel hale gelerek vücutta değerlendirilirler DSA Agrifood Products Co.

5 METABOLİZMA Hayvan vücudunda cereyan eden tüm beslenme reaksiyonlarına METABOLİZMA denir. Vücuda alınan sayısız organik ve inorganik bileşikler sürekli olarak reaksiyona uğrarlar. Hayvan türleri arasında beslenme bakımından en sıkıntılı olanı kanatlı hayvanlardır.Çünkü, Kanatlı hayvanların beslenmesinde en az 40 kimyasal bileşik mutlak gerekli besin maddesidir. Sununuzu dikkatleri çeken bir olayla açın. Dinleyicilerle ilgili bir olay seçin. Olay, eylemi destekler yararı kanıtlar. Motivasyon sağlayan bir olayla açılış yapmak dinleyicilerinizi bundan sonraki eylem aşamasına hazırlar. DSA Agrifood Products Co.

6 METABOLİZMA ÇEŞİTLERİ
ENERJİ METABOLİZMASI PROTEİN METABOLİZMASI MİNERAL METABOLİZMASI VİTAMİN METABOLİZMASI DSA Agrifood Products Co.

7 ENERJİ KANATLILAR İLK ÖNCE HİSSETTİĞİ AÇLIK DUYGUSUNU TATMİN İÇİN YEM
YERLER.BU AÇLIĞIN GİDERİLMESİ YEMİN ENERJİ İÇERİĞİNE BAĞLIDIR. YEM TÜKETİM MİKTARI ENERJİ YOĞUNLUĞUYLA İLGİLİDİR. BUNUNLA BERABER PROTEİNLER(aminoasitler),V İTAMİNLER VE MİNERALLERDE ENERJİ YOĞUNLUĞUNA GÖRE AYARLANMALI Kİ YEM EN İYİ ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİLSİN. ENERJİ KAYNAKLARI: 1 – KARBONHİDRATLAR – ( NİŞASTA VE ŞEKER ) 2 – YAĞLAR – (YAĞ ASİTLERİ) 3 – PROTEİNLER – (AMİNO ASİTLER) DSA Agrifood Products Co.

8 PROTEİN PROTEİN CANLILARIN YAPITAŞIDIR.DOKULARINI OLUŞTURUR.
ÖZELLİKLE BÜYÜMEKTE VE YÜKSEK VERİMDE OLAN HAYVANLARDA ÖNEMLİ BİR İHTİYAÇTIR. ANALİZDE TOPLAM AZOT MİKTARININ 6,25 KATSAYIYLA ÇARPILMASIYLA BULUNUR.BUNA DA HAM PROTEİN DENİR. AMA ASLOLAN ELBETTEKİ BUNU MEYDANA GETİREN AMİNOASİTLERDİR.HAYVANA GERÇEK OLARAK YARAYAN DA BUDUR. KANATLILARDA PROTEOLİZİ YANİ PROTEİN SİNDİRİMİNİ ARTTIRMAK ANCAK ÇOK DENGELİ AMİNOASİTLERLE MÜMKÜNDÜR. PROTEİN ESASINA GÖRE YAPILAN YEMLER , PERFORMANSI GERİLETİR.GÜNÜMÜZDE ARTIK AMİNOASİTE DAYALI FORMÜLASYONLAR YAPILMAKTADIR. DSA Agrifood Products Co.

9 DSA Agrifood Products Co.

10 MİNERALLER KALSIYUM VE FOSFOR: VÜCUDUN İSKELET YAPISINI VE YUMURTA KABUĞUNUN İDEAL OLMASI İÇİN GENİŞ MİKTARDA GEREKLİDİR. SODYUM,POTASYUM VE KLOR: VÜCUDUN DEĞİŞİK KESİMLERİNDE GEREKLİ OPT.Ph (asit –baz dengesi),OSMOTİK BASINÇ GİBİ HOMEOSTASİS TEMİNİNDE ROL OYNARLAR VE AZ ÇOK GENİŞ MİKTARLARDA İHTİYAÇ VARDIR. DİĞER MİNERALLER: HORMONLARIN VE ENZİMLERİN BİR PARÇASI OLARAK VEYA ENZİM AKTİVATÖRLERİ OLARAK ROL OYNARLAR.BUNLARA AZ KULLANILDIĞI İÇİN İZ ELEMENTLER DENİR. DSA Agrifood Products Co.

11 MİNERALLER 13 ESANSİYEL MİNERALDEN 8 İ KATYONDUR: Ca++, Na+, K+, Mg++, Mn++ , Zn++, Fe++, Cu++ DİĞER 5 İ ANYONDUR: Cl -, I-, PO4--, MoO4--, SeO3— BU ANYON VE KATYONLARDAN FAYDALANABİLME ÖZELLİĞİNİ; BİRÇOK FAKTÖR DEĞİŞTİREBİLİR.BU MİNERAL MADDELERİN EN ÇOK ÇÖZÜNEBİLEN YANİ EN FAZLA EMİLEBİLEN FORMU ,ATOMİK BASİT İYONİK HALİ VEYA ATOMLARIN İYON GRUBUNDA OLMASI DURUMUNDADIR.KISACA MİNERAL MADDENİN FORMU YARARLANABİLİRLİK AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİDİR. MİNERALLERİN DE AYNI ZAMANDA BİRBİRLERİYLE CİDDİ BİR DENGE OLUŞTURMASI GEREKİR.YOKSA BİRİNİN FAZLALIĞI VEYA EKSİKLİĞİ TÜM MİNERAL DENGELERİNİ ALT ÜST EDİP HAYVANDA KIRIK YUMURTA VEYA MİNERAL MADDE EKSİKLİĞİ YADA FAZLALIĞIYLA PERFORMANS DÜŞÜKLÜĞÜNE VE HASTALIK RİSKİNİ ARTTIRMAYA MEYDAN VERİR. DSA Agrifood Products Co.

12 VİTAMİNLER VİTAMİNLER ,YEMLERDEKİ K.HİDRAT,YAĞ VE PROTEİNLERDEN FARKLI YAPI VE ÖZELLİKLERE SAHİP ORGANİK BİLEŞİKLERDİR. TAVUKLAR VİTAMİN EKSİKLİKLERİNE KARŞI OLDUKÇA HASSASTIRLAR.NEDENLERİ: 1- SİNDİRİM KANALI MİKROBİYAL VİTAMİN SENTEZİ YAPAMAZ. 2- İNCE BAĞIRSAK MİKROORGANİZMALARI DIŞARDAN KALİTELİ VE DENGELİ VİTAMİNE İHTİYAÇLARI VARDIR. 3- TAVUKLAR VİTAMİNLERE HAYATİ METABOLİK REAKSİYONLARI İÇİN YÜKSEK DÜZEYDE İHTİYAÇ DUYARLAR. 4- TAVUKLARDA VİTAMİN İHTİYACINI ARTTIRAN ÇOK FAZLA STRES FAKTÖRÜ VARDIR. VİTAMİNLER ,HERGÜN BELLİ MİKTARLARDA ALINMALIDIRLAR. İHTİYAÇ DÜZEYLERİ YEM TÜKETİMİ VE STRES FAKTÖRLERİNE BAĞLIDIR. DSA Agrifood Products Co.

13 Sindirim Metabolizması
Proteinler Yağlar Karbonhidratlar AĞIZ amylase Maltose MİDE proteases Peptides İNCE BAĞIRSAK peptidases bile salts lipases amylase maltase Amino acids Fatty acids Glucose DSA Agrifood Products Co.

14 YEMİ OLUŞTURAN BİLEŞENLER
ENERJİ (yağ,nişasta,şeker) PROTEİN (aminoasitler) MİNERAL (kalsiyum-sodyum) İZ MADDELER (vitaminler ve premiksler) DSA Agrifood Products Co.

15 Tavuğun, canlı ağırlığına Yaşına, Verim dönemine, Kümes ortamına,
Bütün bu bileşenler, Tavuğun, canlı ağırlığına Yaşına, Verim dönemine, Kümes ortamına, Su kalitesine, Yumurta ağırlığına, göre farklılıklar gösterir. DSA Agrifood Products Co.

16 YEM HAMMADDELER YEM KATKILARI Enerji grubu.(tahıllar,yağlar)
Protein grubu.(küspeler) Makro mineral grubu.(mermer,tuz,fosfatlar) Vitaminler – mikro mineraller Aminoasitler (methionine,lysine,..) Enzimler (fitaz,glukanaz,ksilanaz,amilaz,lipaz,vs.) Koruyucular (salm.tox.küf.önleyici) Diğer katkılar (renk,verim art.,vs) DSA Agrifood Products Co.

17 -tahıllar (mısır,bugday,arpa,...) % 60 -70
ENERJİ GRUBU HAMMADDELER -tahıllar (mısır,bugday,arpa,...) % alım kriterleri: rutubet, toksin, yabancı madde oranı, buğdayda kör durumu, arpada sararma, mısırda kırık dane oranı Sununuzu dikkatleri çeken bir olayla açın. Dinleyicilerle ilgili bir olay seçin. Olay, eylemi destekler yararı kanıtlar. Motivasyon sağlayan bir olayla açılış yapmak dinleyicilerinizi bundan sonraki eylem aşamasına hazırlar. DSA Agrifood Products Co.

18 -yağlar (bitkisel ve hayvansal yağlar) % 1- 4
ENERJİ GRUBU HAMMADDELER -yağlar (bitkisel ve hayvansal yağlar) % 1- 4 alım kriterleri: rutubet, peroksit, tortu miktarı Sununuzu dikkatleri çeken bir olayla açın. Dinleyicilerle ilgili bir olay seçin. Olay, eylemi destekler yararı kanıtlar. Motivasyon sağlayan bir olayla açılış yapmak dinleyicilerinizi bundan sonraki eylem aşamasına hazırlar. DSA Agrifood Products Co.

19 ENERJİ HESAPLAMA YAĞ x 78 = kcal / kg NİŞASTA x 41 = kcal / kg
ŞEKER x 35,5 = kcal / kg HAM PROTEİN x 35 = kcal / kg Enerji= yağ X 78+nişasta X 41+şeker X 35,5+hamprotein X 35 Dale Carnegie Training® Kanıt – Eylem – Yarar formülünü tamamlamak için, eylem adımlarını dinleyicilere olan yararları açısından izleyin. Onların çıkarlarını, gereksinimlerini ve tercihlerini dikkate alın. Yararları kanıtlarla destekleyin; ör., istatistiklerle, örneklerle, ifadelerle, olaylarla, benzetmelerle ve sergilerle; böylece inandırıcılığınız artacaktır. DSA Agrifood Products Co.

20 soyada üreaz aktivitesi,
PROTEİN GRUBU HAMMADDELER yağlı tohum küspeleri(soya,ayçiçek..) % 20 – 30 alım kriterleri: rutubet, toksin, soyada üreaz aktivitesi, DSA Agrifood Products Co.

21 PROTEİN yemle alınması gerekli amino asitler
Lysine Histidin Methionine Valin Arginine Lösin Threonine İzolösin Tryptophan Fenilalanin Kapanışta eylemleri ve yararlarını bir kez daha belirtin. İnançla ve güven veren biçimde konuşun; fikirlerinizi satacaksınızdır. DSA Agrifood Products Co.

22 MİNERAL GRUBU HAMMADDELER
-mermer tozu, % 7 – 10 alım kriterleri toz / iri oranı (30/70 ideal), magnezyum düzeyi %2 den az. -tuz, % 0,2 - 0,4 rutubet, iriliği (karınca başı ideal) DSA Agrifood Products Co.

23 Vitamin - mineral premixi
YEM KATKILARI (premixler) Vitamin - mineral premixi -- mangan -- çinko -- demir - -bakır -- selenyum --iyot VİTAMİN A NİASİN VİTAMİN D CAL.PANT VİTAMİN K BİOTİN VİTAMİN E FOLİK ASİT VİTAMİN B VİTAMİN B12 VİTAMİN B KIRMIZI VİTAMİN B SARI DSA Agrifood Products Co.

24 YEM KATKILARI (premixler)
ENZİMLER SALMONELLA İNHİBİTÖRLERİ KÜF ÖNLEYİCİLERİ TOKSİN BAĞLAYICILAR VERİM ARTTIRICILAR DSA Agrifood Products Co.

25 YEM STANDARDI TAHILLAR YAĞLI TOHUM KÜSPELERİ MERMER TOZU-TUZ SODA
D.C.P. METHIONINE LYSINE VİTAMİN PREMİX MİNERAL PREMİX KORUYUCULAR(salm,tox.,küf,vs.) ENZİMLER VERİM ARTTIRICILAR DSA Agrifood Products Co.

26 YEM ÜRETİMİ DOZAJLAMA-TARTIM Loadcellerin periyodik kontrolü,topraklamanın muhakkak olması Üretilen yem miktarının kantarda tartımı DSA Agrifood Products Co.

27 DEĞİRMEN 3000 d/d : hava çıkışını sağlayacak düzenek, çekiç – bıçak sayısını azaltma 1500 d/d : ideal Mıknatıs düzeneğinin olması Elekler de delikler arası aralığın,delik çapının % si kadar olmalıdır. İdeal elek çapı civcivlerde 30 günlüğe kadar 4mm,daha sonra 5 – 8 mm olmalıdır. DSA Agrifood Products Co.

28 MİKSER İdeal devri 30-35 d/d olmalıdır.
Miksere Yağ boşaltma süresi max.1,5 dakikada bitmelidir Yem katkıları direkt miksere hammadden 30 saniye sonra katılmalıdır Mikser dış kelebeği tabandan en fazla 1-2 cm mesafede olmalıdır Karıştırma süresi devir sayısına göre 90 – 120 tam devir karıştırıcı dönecek şekilde olmalıdır Dış kelebeğin kalınlığı ince,iç ters kelebek kalın olmalıdır. Dış kelebek İç kelebek DSA Agrifood Products Co.

29 Yem dökme arabasına boşaltılırken,asla rüzgar,yağmur almamalıdır.
Bitmiş yem herhangi bir hataya karşı,muhakkak gözle görülmelidir. DSA Agrifood Products Co.

30 PRATİK BİLGİLER YEM FORMÜLÜ (RASYON) HESAPLANIRKEN HAYVANIN;
YAŞI (hafta), CANLI AĞIRLIĞI, VERİMİ, YUMURTA AĞIRLIĞI VE KIRIK ORANI, KÜMES SICAKLIĞI VE ORTAMI, DAMIZLIK CİNSİ, SU KALİTESİ, MUHAKKAK SURETLE TESPİT EDİLMELİDİR. DSA Agrifood Products Co.

31 PRATİK BİLGİLER TAVUĞUN YAŞI İLERLEDİKÇE , YUMURTA VERİMİ AZALDIĞINDAN PROTEİN VE ENERJİ MİKTARI AZALIRKEN KALSİYUM İHTİYACI ARTAR. ÇÜNKÜ KALSIYUMUN SİNDİRİLEBİLME VE YUMURTA KABUĞU TEŞEKKÜLÜNDE KULLANILMA KAPASİTESİ KEMİK REZERVLERİNE BAĞLIDIR. DSA Agrifood Products Co.

32 PRATİK BİLGİLER TAVUĞUN CANLI AĞIRLIĞI YÜKSEKSE , RASYONDA PROTEİN MİKTARI AZALTILIR, IŞIK ŞİDDETİ AZALTILIR. TAVUĞUN CANLI AĞIRLIĞI DÜŞÜK İSE, RASYONDA PROTEİN MİKTARI YÜKSELTİLİR, DİĞER BİLEŞENLERDE HERHANGİ BİR DEĞİŞİKLİK YAPILMAZ. DSA Agrifood Products Co.

33 PRATİK BİLGİLER YUMURTA AĞIRLIĞI DÜŞÜK İSE KALSİYUM VE PROTEİN MİKTARI YÜKSELTİLİR. YUMURTA AĞIRLIĞI YÜKSEK İSE PROTEİN MİKTARI DÜŞÜRÜLÜR VE IŞIK ŞİDDETİ AZALTILIR. KIRIK ORANI YÜKSEK İSE HAYVANSAL KAYNAKLI HAMMADDELER ,KAFES SİSTEMİ,SU KALİTESİ,YEMLEME SAATLERİ,SULUK AYARLARI MERMER TOZU KALİTESİ VE HAVALANDIRMA KONTROL EDİLİR. BRONŞİT,VEBA,EDS ,CRD,GUT VE NEWCASTLE HASTALIKLARI GEÇİREN SÜRÜLERDE KIRIK ORANI YÜKSELİR,YUMURTA KALİTESİ BOZULUR. DSA Agrifood Products Co.

34 PRATİK BİLGİLER HAYVANIN YARKA DÖNEMİNDE CANLI AĞIRLIKTA GERİ İSE;
IŞIK UYARIMI GEÇ YAPILMALI, YEM ÇOK İRİ OLMAMALI VE RASYONDA PROTEİN ORANI ARTTIRILIP, ENERJİ MİKTARI KONTROLLÜ DÜŞÜRÜLMELİDİR. DSA Agrifood Products Co.

35 PRATİK BİLGİLER YUMURTAYA GEÇ GİREN SÜRÜLERİN YUMURTASI İRİ OLUR VE KIRIK MİKTARI ARTAR. BUNUN İÇİN YARKA DÖNEMİNDE; IŞIK ŞİDDETİ VE SÜRESİ, YEM İRİLİĞİ, HAYVAN SIKIŞIKLIĞI VE HAVALANDIRMA KONTROL EDİLMELİ, YARKALARI MÜMKÜN OLAN EN KISA HAFTADA YUMURTLAMA KAFESİNE TAŞINMALARI GEREKİR. DSA Agrifood Products Co.

36 HEDEF PROBLEM ÜRETİM DEĞİL ,TÜKETİM VE İHRACATTIR.
KALİTELİ YUMURTA ÜRETEREK ,İÇ TÜKETİMİ ARTTIRMAK İHRACATTA TERCİH EDİLEN ÜLKE OLMAK VE PAZARI ARTTIRMAK MARKALAŞMAK, ÜRETİM MALİYETLERİNİ KALİTEYİ BOZMADAN AZALTMAK, DÜNYA’ DA ARANAN YUMURTAYI ÜRETMEK DSA Agrifood Products Co.

37 İLGİNİZE TEŞEKKÜRLER…
, İLGİNİZE TEŞEKKÜRLER… DSA Agrifood Products Co.


"YUMURTACI TAVUKLARDA BESLENME İLKELERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları