Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME Uz.Diyetisyen Sermin ÖZER Dr.E.H.Üstündağ Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME Uz.Diyetisyen Sermin ÖZER Dr.E.H.Üstündağ Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi."— Sunum transkripti:

1 GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME Uz.Diyetisyen Sermin ÖZER Dr.E.H.Üstündağ Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi

2 Sağlık nedir? Dünya sağlık örgütü, sağlığı insanın fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olması şeklinde tanımlar.

3 Sağlığı etkileyen başlıca etmenler Kalıtım ve çevresel etmenlerdir. Sağlığı etkileyen çevresel etmenlerin başında ise beslenme, barınma, fiziksel çevre, eğitim ve kültürel olanaklar yer alır.

4 Beslenme durumu sağlığı etkileyen etmenlerin başında olduğuna göre; Gebe beslemesi, hem kadının hem de doğacak bebeğin sağlığı açısından bir kat daha fazla önem kazanmaktadır.

5 Beslenme Nedir? Büyüme, yaşamın sürdürülmesi, sağlığın korunması için besinlerin kullanılmasıdır.

6 Yeterli Ve Dengeli Beslenme Sağlığımızın korunması için bir günde tüketilen yiyeceklerin dört ana besin grubunu içermesi ; Yaş cinsiyet ve aktiviteye göre gereken miktarda tüketilmesidir.

7 BESİN ÖĞELERİ 3.Yağlar 2. Proteinler 4.Mineraller 5.Vitaminler 6.Su 1.Karbonhidratlar

8 Besin Grupları 1.GRUP: Süt ve süt ürünleri Süt,yoğurt,peynir,çökelek,süt tozu vb. Protein,kalsiyum ve fosfordan zengindir. Çok iyi riboflavin kaynağıdır. Folik asit ve diğer B vitaminlerini içerir. Yetişkinler: 2 porsiyon Çocuklar, gebe - emzikli kadınlar: 3-4 porsiyon Günlük önerilen miktarlar Besleyici değerleri

9 2.GRUP: Et Grubu Et,tavuk,balık,yumurta,kurubaklagiller Besleyici değerleri Günlük önerilen miktarlar Protein kaynağıdır,demir,çinko ve B vitaminlerinden (Riboflavin, niasin, B6, B12) zengindirler. Yetişkin 2 porsiyon Çocuk, gebe, emzikli 3 por.

10 3.GRUP: Taze sebzeler ve meyveler Besleyici değerleri Günlük önerilen miktarlar Her türlü sebze ve meyveler A vitamini,E,C,B vitaminleri, kalsiyum ve demirden zengindirler. 5-7 porsiyon

11 4.GRUP: Ekmek ve tahıllar Besleyici değerleri Günlük önerilen miktarlar Ekmek, mısır,pirinç,makarna, patates,bulgur vb.tahıllar Karbonhidrattan zengindirler. Az miktarda protein içerirler. B12 dışındaki tüm B vitaminlerinden zengindirler dilim ekmek Ek olarak gebelik için hiç veya 1-2 dilim ekmek

12 Gebelik öncesi anne adayları nasıl beslenmeli?  Anne adayı anemik ise demir desteği yapılmalıdır.  Toksoplazmozis riski nedeniyle çiğ veya az pişmiş et yememelidir.  Gebelikten en az üç ay önce folik asit desteği yapılmalıdır.

13 Fetusun normal büyüme ve gelişmesini sağlamak, için yeterli ve dengeli beslenmek zorundadır. Gebelik kadın için doğal, fizyolojik bir olaydır. Gebelikte kadının vücudunda ikinci bir canlının (fetus) oluşması ve büyümesi ile bazı değişiklikler izlenir.  Kendi fizyolojik gereksinmelerini karşılamak,  Vücuttaki besin öğeleri yedeğini dengede tutmak, Gebelikte Beslenmenin Önemi  Gebe kadın gebeliği süresince;

14 Enerji : Gebelik öncesi ağırlığa göre(GÖA) ; 1- GÖA’ı normalse; * 1-3 ay arası normal ihtiyacına 150 kalori * 4-9 ay arası ise 300 kalori eklenir. 2- Gebelik öncesi kadın şişmansa enerji eklemesi yapılmaz, ihtiyacı kadar verilir. 3-Gebelik öncesi kadın çok şişmansa; ilk 3 ay enerji kısıtlı verilirse de bu kısıtlama 1500 kaloriden az olmamalıdır, Gebeliğin 4. ayından sonra kadın zayıflatılmaz. 4- Gebelik öncesi kadın zayıfsa ilk 3 ay 250 kalori, sonraki aylarda ise 300 kalori ekleme yapılmalıdır. Gebelikte Enerji ve Besin Ögeleri İhtiyacı

15 Gebelerde Ortalama Enerji ihtiyacı Gebe BKİ 20’nin altında ise 35 kcal/kg BKİ aralığında ise 25 kcal/ kg Gebelerde günlük enerji alımı 1500 kalori altına düşmemelidir

16 Protein: * Fetusun büyümesi için ortalama; 950 g kadar proteine ihtiyaç vardır. * Bu nedenle karışık bir diyetle beslenen gebenin normal ihtiyacına günde 20 g ekleme yapılır veya 1.2 g/kg olarak hesaplanır. Ör: 3 yumurta kadar et Kalsiyum : mg/gün Ör: 6 kaşık pekmez+2 bardak süt Demir : Normal gereksinmeye + 20 –25 mg ek Ör: 6 kaşık pekmez + 3 köfte +1 yumurta

17 Gebe Kadınlar İçin Önerilen Günlük Enerji ve Besin Öğeleri Miktarları Besin öğesiNormal KadınGebelikte ek Enerji(kkal) Hiç, Protein(g) 65 20* Demir(mg) Kalsiyum(mg) VitA(IU) Folik Asit(mcg) Tiamin-B1(mg) Riboflavin-B2(mg) Niasin (mg) Pridoksin -B6(mg) Vitamin C (mg) 50 30

18 Besin Grupları Normal Gebelik(Ek) Süt, yoğurt, 2 su bardağı 1-2 s.b peynir 1 dilim 1 dilim Et-yumurta,k.baklagil 2 porsiyon et 1 porsiyon et (İki yumurta yada bir tabak etli yemek yada bir tabak kuru baklagil) Taze meyveler 3- 4 pors. 2 pors. sebze 2 pors. 1 pors. Tahıllar Ekmek 3-6 dilim 1-2 dilim Pirinç,bulgur, makarna vb. Hiç/1-2 pors. Hiç/1-2 pors. Gebe Kadınlar İçin Gerekli Günlük Besin Tüketim Miktarları

19 Gebelikte Ağırlık Kazanımı Gebelikte kazanılan toplam ağırlık ; İlk üç ayda ……… kg İkinci üç ayda … kg Üçüncü üç ayda kg Ortalama: 9-13 kg  Yaşı küçük ( l8 yaş altı) ve gebeliğin başlangıcında BKİ 20 ve altı olan kadının kg ağırlık kazanması istenir.  Gebeliğin başlangıcında BKİ 30 ve üstü olan kadının 7-9 kg ağırlık kazanmaları istenir.

20 Beyin hücrelerinin 2/3’si doğumdan önce, 1/3’i ise doğumdan sonra ilk 3-5 yıl içinde tamamlanır.

21 Yeterli Ve Dengeli Beslenen Kadınlardan Doğan Çocukların Sağlık durumu iyi % 94 orta.....% 3 kötü.....%3 Yetersiz ve Dengesiz Beslenen Kadınlardan Doğan Çocukların Sağlık durumu kötü % 67 orta % 25 iyi % 8

22 Çocuğun bedensel ve zihinsel büyüme ve gelişmesi; annenin gebeliği süresince olduğu kadar, gebelik öncesinde de iyi beslenmesi ile mümkündür. Gebe yetersiz ve dengesiz beslendiğinde  Ölü doğum,  Erken doğum (prematüre)  Düşük doğum ağırlığı  Mental retardasyon  Konjenital anamoli

23 Prematüre Doğuma Neden Olan Etmenler  Yaş ( yaş arası olmalı)  Gebelik aralığı ( 2-3 yıl)  Yetersiz ve dengesiz beslenme  Yetersiz ağırlık kazanımı  Sosyo - ekonomik durum  Sigara

24 Riskli gebelikler  Adölesan çağı gebelikler  35 üstü gebelikler  Gebelik öncesi kilosu düşük olanlar  Gebelik süresince 7 kg altında ağırlık kazananlar  İki yıldan az doğum aralıklı gebelikler  4 ve üzeri gebelikler  Daha önce prematüre bebek doğuranlar  Sistematik hastalığı olanlar (Diabet, tbc,  sürekli ilaç kullanımı veya alışkanlığı, depresyon )

25 1- Anemi Nedenleri  Parazitler,  Fetusa demir depo edilmesi ile ihtiyacın artması,  Diyetle yetersiz demir alımı  Sindirim sistemi bozuklukları nedeniyle demirin emilememesi,  Demir emilimini güçleştiren faktörlerin diyette fazla bulunması,  Toprak ve kil yeme Gebe Kadında Görülen Beslenmeye Bağlı Sağlık Sorunları

26  Kalsiyum, fosforun yeterli tüketilmemesi  D vitamini kaynağı olan güneş ışınlarından yeterli yararlanılmaması sonucunda Anne kemiklerinden kalsiyum, fosfor çekilerek anne kanına geçer. Bu mineraller plasenta aracılığı ile döle iletilerek dölün kemik yapımı için kullanılır. 2. Kemik dokusunun harabiyeti görülür; * Annenin kemiklerinin yumuşamasına, * Kemiklerden minerallerin çekilmesine OSTEOMALASİA

27 3- Gebelik Zehirlenmesi : Gebeliğin son 3 ayında; Kan basıncının (tansiyon) artması, El ve ayaklarda ödem (hafif preeklampsi) İdrarla protein kaybı (ağır preeklampsi) Kimlerde ;  Yetersiz ve dengesiz beslenen gebeler,  İleri yaş (35 yaş üzeri) gebeler,  Çok ve sık aralıklı doğum yapanlar,  Diyabetik gebeler, kronik böbrek ve kalp hastası olanlar  Adölesan(18 yaş altı) gebeler,

28 4 - Gestasyonel Diabetes Mellitus Tip 1 veya İnsüline bağımlı DM (IDDM) Tip 2 veya İnsüline bağımlı olmayan DM (NIDDM)  Tip 3 veya Gestasyonel DM (GDM) Diyabetik gebelerin % 90’u GDM, % 10’ da Tip 1 ve Tip 2 DM’dur.

29 Glukoz toleransının ilk kez gebelik sırasında bozulmasıdır. Gebelik sırasında sıklığı % 4’dür. Gestasyonel Diabetes Mellitus Nedir ?

30 Gestasyonel DM çıkma riski yüksek gebeler  Maternal yaş > 25  Obesite  Önceden belirlenmiş glukoz intoleransı  Ailede DM öyküsü  Önceki bebekte makrozomi  Önceki bebekte konjenital malf.  Açıklanamayan fetus ve yeni doğan ölümleri  Tekrarlayan enfeksiyonlar

31 Gebelikte yetersiz alınan;  İyot Zihinsel yönden gelişmemiş çocukların doğumuna neden olabilir  Kalsiyum ve Magnezyum Gebelik hipertansiyonu ve erken doğuma neden olabilir  B6 vit. eksikliğinde hipertansiyon, hiperemezis, glikoz intöleransı görülebilir

32 Gebelikte alınan; A vitamini; Gerekenin üzerinde alınan A vitamini konjenital bozukluklara neden olmaktadır IÜ ve üzeri A vit. alımlarında konjenital böbrek ve merkezi sinir sistemi anomalileri saptandığından günlük A vit. Alımı IÜ’ den fazla olmamalıdır. Ör: 1 orta boy havuç

33 Gebelikte alınan; Folik Asit; Günlük folik asit gereksinimine ek olarak mcg önerilmektedir. Yetersizliğinde nöral tüp defekti görülebilir. C Vitamini; Günlük gereksinime ek olarak 30 mg önerilmektedir. Önerilen miktarlarda alındığında erken membran rüptürü riski azalmaktadır. 2 domates veya 1 mandalina

34  Aşırı kilo alımını önlemek için şekerli, unlu, yağlı besinler az tüketilmeli  Aşırı tuzlu besin tüketilmemeli, sofrada ayrıca tuz kullanılmamalı  Alkol kullanılmamalı  Yemekle birlikte çay içilmemeli  Çiğ et tüketilmemeli  Sigara içilmemelidir Gebelikte Dikkatli Alınması Gereken Besinler

35 Beslenme ile ilgili problemlere yaklaşım  Bulantı ve kusmaları azaltmak için yağlı ve baharatlı yiyeceklerden kaçınılmalı  Öğünler sıklaştırılmalı  Yiyecek miktarı azaltılmalı  Öğün aralarında galeta, bisküvi gibi kuru gıdalar tüketilmelidir.

36 Gebelikte keyif verici madde tüketimi Sigara içen gebelerde;  Düşük yapma  Plasentanın erken ayrılması  Plasentanın rahim ağzına yerleşmesi  Su kesesinin erken açılması, erken doğum,  Düşük doğum ağırlığı görülme sıklığı artmaktadır.

37 Alkol tüketimi;  Gebeliğin özellikle ilk üç ayında alkol kullanan annelerin bebeklerinde fetal alkol sendromu denilen bulgular meydana gelebilir.  Bu bulgular; bebekte gelişme geriliği, bebeğin yüzünde şekil bozuklukları ve merkezi sinir sistemine ait hastalıklardır.  Bu nedenle anne kesinlikle alkol tüketmemelidir.

38 Kafein tüketimi  İdrarda kalsiyum ve magnezyum kaybını arttırır  Kan kalsiyum düzeyini düşürerek paratroid hormon üretimini arttırarak kemikten emilen kalsiyum miktarını arttırabilir.  300mg kafein tüketimi vücuttan 15mg kalsiyum kaybına yol açabilmektedir.  Aşırı kafein tüketiminden kaçınmalı

39 Kafein miktarları  Kola mg / 100ml  Kahve (filtre) mg  Kahve (Türk) mg  Çay mg  Çikolata mg

40


"GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME Uz.Diyetisyen Sermin ÖZER Dr.E.H.Üstündağ Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları