Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MANTIKSAL OPERATÖRLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MANTIKSAL OPERATÖRLER"— Sunum transkripti:

1 MANTIKSAL OPERATÖRLER

2 MANTIKSAL OPERATÖR NEDİR????
Mantıksal operatörler adında anlaşılacağı gibi elde edilen verilerin mantıksal olarak sınanmasında kullanılan işlemcilerdir. Mantıksal operatörlerde yolu belirlememizde bir ya da daha fazla etken varsa programın karar vermesinde yardımcı olacaklardır. İyi, kötü hepimiz kararlar alırız. “Eğer o gelirse ben bu akşam gelmem”. Bu cümlede sadece bir kişiden bahsettik. Bunun içinde de kurgularken sadece “if” kalıbını kullanabiliriz. Ancak şartımızı, “Eğer o ve eşi gelirlerse ben gelmem” olarak değiştirdiğimizde, karşımıza kontrol edilmesi gereken iki durum çıkıyor. İşte bu tür sınamaları yaparken if döngüleri içinde mantıksal operatörlerden faydalanırız. Bildiğiniz gibi matematiksel işlemler belirli bir sıraya göre çözülür. Sırasıyla; parantez içleri, üslü ifadeler, çarpma -bölme ve en son toplama-çıkarma işlemleri yapılır. Birazdan ve/veya operatörlerini incelerken her iki sınama içince 2 adet operatör göreceksiniz. Bir döngü içinde bunları kullanmak istediğinizde önce || ve && işlemlerini yapar sonra or ve and işlemlerini gerçekleştirir. Tek bir olay için ikisinide kullanabilirsiniz.

3 AND ve OR operatörleri Birden fazla koşulu birleştirmemize yarayan operatörlerdir. Bu operatörlerden; AND operatörünü sorgumuz içerisinde kullanarak birleştirdiğimiz bütün koşullara uygun olan satırları listeleriz. Yani, Seçilecek bir satır için belirtilen tüm koşulların doğru (true) olması gerekir. OR operatörünü kullanarak ise, sorgumuzda seçilecek satır için koşullardan en az biri doğru olması gerekir. NOT operatörü kullanarak ise, sorgumuzda seçilecek bir satır için belirtilen koşul yanlış (false) olmalıdır.

4

5 ^ (XOR) = Operatörü ise iki operandan herhangi biri farklı ise doğru sonucunu üretir. İki operand da
aynı değere sahip ise sonuç yalnıştır. Örn: (yalnış ^ doğru => doğru) İki operand da birbirinden farklıdır. | (Değil) =operatörü ise tek operand ile birlikte çalışır. Operanda ait değerin tersini alır. Operand yalnış ise doğru, doğru ise yalnış sonucunu üretir. && (Koşullu Ve) ve || (Koşullu Veya) operatörlerinin normal & ve | operatörlerinden tek farkı normal operatörlerin her iki operandı da önermeye dahil etmesiyken, koşullu operatörlerin sadece gerektiğinde ikinci operanda bakmasıdır.

6 8. Kullanıcının puanını girdiğinde notunu ekrana yazdıran, yanlış puan girildiğinde uyarı veren programın algoritmasını tasarlayınız.

7 48. Kullanıcının girdiği 3 sayıyı büyükten küçüğe sıralayan programın algoritmasını tasarlayınız.

8 68. Bir kenar uzunluğu kullanıcı tarafından girildiği halde
68. Bir kenar uzunluğu kullanıcı tarafından girildiği halde * işareti ile içi boş kare oluşturan programın algoritmasını tasarlayınız.

9 HAZIRLAYAN SEREN TUNÇER /C


"MANTIKSAL OPERATÖRLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları