Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TURİZMDE KAMU-ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİNE ÖRNEK MODEL: BELEK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TURİZMDE KAMU-ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİNE ÖRNEK MODEL: BELEK"— Sunum transkripti:

1 TURİZMDE KAMU-ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİNE ÖRNEK MODEL: BELEK

2 Bundan yaklaşık 20 yıl önce ıssız bir yer vardı Antalya’da, 17 kilometreyi bulan eşsiz bir kumsala ve Akdeniz Bölgesi’ne özgü doğal bitki örtüsüne sahip ama çoğu kimsenin bilmediği, unutulmuş saklı bir doğa harikası.

3 1984 yılında dikkat çeken, son yıllarda gerçekleştirilen en büyük entegre turizm projelerinden biri haline dönüşen ve bugün Türkiye turizminde başkent Antalya’nın en önemli destinasyonlardan biri haline gelen bir turizm merkezi.

4 Türkiye Turizmi’nin yaptığı büyük atılımı başlatan, Türkiye Turizmi’nin gurur kaynağı:
BELEK

5 Bugün turizmde dünya markası haline gelmekte olan Belek,
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile turizm yatırımcılarının yarattığı örnek işbirliğinin ürünüdür. Belek, Türkiye’de kamu-özel sektör işbirliğinin turizmdeki ilk örnek modellerindendir.

6 Belek: Turizm Cenneti Belek, Türk turizminin uluslararası turizm pazarında pay almasını sağlayan birinci bölgesi olan Antalya’nın en önemli destinasyonu ve turizm merkezidir.

7 Belek: Turizm Cenneti Belek Turizm Merkezi’nde 35’i faaliyette, 6’sı inşaat halinde ve 5’i proje aşamasında toplam 46 turizm tesisi (otel ve tatil köyü) bulunmaktadır. Belek’te şu anda faaliyet halinde 6 golf sahası bulunmaktadır. Tamamlanacak yeni sahalarla birlikte Belek 10 adet golf sahasına kavuşacaktır. Yapılan tesislerin de işletmeye açılması ile Belek’teki yatak kapasitesi yaklaşık ’e ulaşacaktır.

8 Belek : Türk Golf Turizminin Merkezi
Türkiye’nin golf turizm merkezi Belek’in ünü, dünyada da her geçen gün biraz daha artmaktadır. Uluslararası standartlara ve her türlü modern imkanlara sahip golf tesisleri, birey ve gruplara yılın on iki ayı golf oynayabilme olanağı sunmaktadır. Son yıllarda özellikle İngiliz, Belçikalı ve İsviçreli turistlerin Belek’i tercih etmelerinin öncelikli nedeni golftür.

9 Belek : Doğa Cenneti Belek, Akdeniz Bölgesi'nin doğal yaşam karakteristiğini barındıran önemli bir köşedir. Belek Turizm Merkezi’nde 574 bitki, 29 endemik (sadece Türkiye' de bulunan) bitki, 1 adet relik endemik (dünyada sadece Belek' te bulunan) Serik Armudu (Pyrus serikensis) tespit edilmiştir. Kuş türleri için güvenli olan Belek bölgesinde belirlenmiş 109 kuş türü vardır. (Bu sayı Türkiye'nin kuş türlerinin ¼' ü kadardır.)

10 Belek : Doğa Cenneti Belek, Akdeniz Bölgesi'nin doğal yaşam karakteristiğini barındıran önemli bir köşedir. Belek Turizm Merkezi’nde 574 bitki, 29 endemik (sadece Türkiye' de bulunan) bitki, 1 adet relik endemik (dünyada sadece Belek' te bulunan) Serik Armudu (Pyrus serikensis) tespit edilmiştir. Kuş türleri için güvenli olan Belek bölgesinde belirlenmiş 109 kuş türü vardır. (Bu sayı Türkiye'nin kuş türlerinin ¼' ü kadardır.)

11 Belek : Doğa Cenneti Belek’i doğal karakter açısından daha önemli kılan "Deniz Kaplumbağası Üreme Alanı" olmasıdır. Nesli tükenme tehlikesi yaşayan Caretta Caretta türü deniz kaplumbağaları burada üremektedir.

12 Futbol Devre Arasında Belek’te Hazırlık yapıyor
Yerli futbol takımlarının yanı sıra Avrupa’nın en ünlü futbol takımları devre aralarında kamp dönemleri için Belek’i tercih etmektedir. Belek, Spartak Moskova, Stuttgart, FC Brugge gibi birçok ünlü Rusya Federasyonu ve Avrupa ülkeleri futbol takımlarının antrenman ve devre arası tatillerini geçirmek için seçtikleri yerlerin başında gelmektedir.

13 Belek: Kongre Turizminde de Öncü
500 kişiden 3500 kişi kapasiteye kadar, simültane tercüme yapabilme özelliğine sahip, şu ana kadar sayısız ulusal ve uluslararası konferansa başarıyla ev sahipliği yapan 150 civarında kongre salonu ile Belek, Türkiye’nin kongre turizmi merkezi olmaya da adaydır.

14 Belek: Antalya’nın gözde turizm destinasyonu
2006 yılında Belek’e giriş yapan turist sayısı;   Yerli turist        Yabancı turist   Toplam           kişi

15 BETUYAB Belek Turizm Yatırımcıları Birliği (BETUYAB), Belek Turizm Merkezi'ndeki alt yapı sorunlarının Devlet-Özel Sektör işbirliği ile çözülmesi amacıyla, kesin tahsis ön şartı olarak getirilen ve kurulacak birlik/kurum/kuruluşa üye olmayı zorunlu kılan tahsis şartı uyarınca, ilk tahsisleri alan turizm yatırımcıları tarafından 1989 yılında kurulmuştur. Birliğin şu anda 48 (tesis bazında) üyesi bulunmaktadır. Birliğin başkanlığını Cemil Uğurlu yürütmektedir.

16 BETUYAB Belek Turizm Yatırımcıları Birliği (BETUYAB), turizm merkezinin idari, altyapı, çevre ve tanıtma projeli çalışmalarını kamu ile koordineli olarak yürütmektedir. BETUYAB’ın temelde üç faaliyet alanı bulunmaktadır: Altyapı Faaliyetleri Çevre Faaliyetleri Tanıtım Faaliyetleri

17 Altyapı ve Fiziksel Planlama Faaliyetleri
İlave su ve kanalizasyon hatları Havai elektrik hatlarının yeraltına alınması İlave yol yapımı Belek İmar Planı ile ilgili çalışmalar

18 Çevre Faaliyetleri BETUYAB çevre ve doğal hayatı koruma projeleri yürütmektedir. Bilimsel kuruluşların danışmanlığı ile endemik bitki ve kuşları belirleyerek Eko Guide hazırlatmıştır. Hacettepe Üniversitesi ile akdeniz kaplumbağalarının (caretta caretta) korunarak çoğalmasını sağlayarak önemli bir projeyi yürütmektedir. Bu çevre projeleri ile British Airways’in Avrupa Kıtası ikincilik ödülünü ve Birlemiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İlişkiler Grubu’nun proje yarışmasını kazanmıştır.

19 Çevre Faaliyetleri Mavi Bayrak Projesi Plaj Temizleme Çalışmaları
Yangın Müdahale Çalışmaları Yol Aydınlatma ve Yönlendirme Levhalarının Bakımı Çöp Toplama ve Zararlılarla Mücadele Çalışmaları

20 Tanıtma Faaliyetleri İngiltere/Londra Turizm Almanya/Berlin Turizm
Rusya/Moskova Turizm Hollanda/Utrecht Turizm İspanya/Marbella Golf İstanbul/EMITT Turizm fuarlarına katılım

21 Belek Turizm Paneli BETUYAB, Türkiye turizmi için vizyon açan, hedefler belirleyen, turizm hedeflerini olumsuz etkilediği düşünülen konulara eğilen ve çözüm önerileri getiren bir birlik olmak hedefi doğrultusunda sektör buluşmaları gerçekleştirmektedir. İlki 17 Nisan 2004’te gerçekleştirilen Belek Turizm Paneli’nin ikincisi 29 Nisan 2006 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un katılımıyla Belek’te gerçekleştirilmiştir. Bu yıl 28 Nisan tarihinde III. Belek Turizm Paneli gerçekleştirilecektir.

22 Hoşgörü Bahçesi BETUYAB, bu faaliyetlerinin yanı sıra 8 Aralık 2004’te açılışı gerçekleştirilen Hoşgörü Bahçesi’ni inşa etmiş ve turistlerin ibadetine sunmuştur. Hoşgörü Bahçesi, Türk topraklarında asırlardan beri varolan sevgi, hoşgörü ve kardeşliği yansıtan dinler buluşmasını sembolize eden ortak bir avluya açılan ve yanında tabiat müzesini de barındıran cami, kilise ve sinagogtan oluşan bir ibadet merkezidir. Hoşgörü Bahçesi , bir turizm merkezinde açılan ilk ibadet merkezi olma özelliğini taşımaktadır.

23 Turizm Muhabirleri Semineri
BETUYAB bu faaliyetlerinin yanında kurumsal sosyal sorumluluk bilinciyle en önemli sosyal paydaşlarından medyaya dönük bir proje planlamış, turizmin üç önemli ayağı bakanlık, sektörel birlik ve medya temsilcilerini işbirliğine dönük bir araya getirmeyi hedeflediği “Turizm Muhabirleri Semineri”ni hayata geçirmiştir.

24 BETUYAB olarak bugüne kadar altyapı, çevre ve tanıtım faaliyetleri ile Belek markasını yarattık.
Dünya turizminde ülkemizin potansiyelini ortaya çıkarmak, bir marka olarak algılanmak ve bu markayı sürekli hale getirmek öncelikli hedeflerimiz. Bu hedefi gerçekleştirmede siz medya mensuplarıyla yaratacağımız işbirliğinin rolü büyük.

25 El ele vererek dünya turizminde “Türkiye” markasını hak ettiği yere getirmek dileğiyle…

26 TEŞEKKÜR EDERİZ…


"TURİZMDE KAMU-ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİNE ÖRNEK MODEL: BELEK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları