Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÜLKE BAYRAKLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÜLKE BAYRAKLARI."— Sunum transkripti:

1 ÜLKE BAYRAKLARI

2 BAYRAĞIMIZLA İLGİLİ K-W-L ŞEMASI
BİLDİKLERİMİZ ÖĞRENDİKLERİMİZ ÖGRENMEK İSTEDİKLERİM Bağımsızlığımızın sembolüdür. Saygı duyulmalıdır. Milli bayramlarda asılır. Bizim bayrağımız nasıl oluştu? Diğer ülke bayrakları nasıl? Bayrak ile istiklal marşı arasındaki bağlantı nedir?

3 DÜNYA BAYRAKLARI HANGİSİNİ BEGENDİNİZ?

4 Bayrak bağımsızlığımızın simgesi.
Peki bağımsızlığımıza nasıl kavuştuk?

5 İSTİKLAL MARŞI VE BAYRAK
İstiklâl Marşı’nın yazıldığı tarihte Anadolu’nun birçok şehri işgal altındaydı. Muazzam bir devleti dört yıl gibi kısa bir sürede kaybeden Türk milletinin bağımsızlığı tehlikedeydi. Mehmet Âkif’in İstiklâl Marşı’nı yazması kolay olmamıştır. Bu güçlük, şairin sanatçılığı yönünden değildi. Şairi bu marşı yazmak tan alıkoyan sebep, bunun için para mükafatının konmuş olmasıydı. Türk milletinin istiklâl ve vatanseverliğini para karşılığında anlatmak ve yazmak ona ters geliyordu. Bu yüzden açılan yarışmaya katılmadı.

6 Para ödülünün kaldırıldığını söylenerek marşı yazmasını rica etti
Para ödülünün kaldırıldığını söylenerek marşı yazmasını rica etti. 724 eser arasından seçilen 7 şiir Büyük Millet Meclisi’nde okundu ve Âkif’in şiiri arka arkaya üç defa okunarak ve ayakta alkışlanarak kabul edildi. Burada İstiklâl Marşı’nın belirtilmesi gereken bir yönü de gerek söz, gerekse şiir kalitesi bakımından yeryüzündeki millî marşların hiçbiriyle ölçülemeyecek kadar üstün ve zengin mânalı bir şiir olmasıdır. Bu marş, Türk milleti gibi dünyaya hâkim olmuş bir milletin bir gün istiklâlini kurtarmak zorunda kalışındaki çelişkiyi de dile getirmektedir.

7 İstiklâl Savaşı Türk milletinin ölüm kalım savaşıdır
İstiklâl Savaşı Türk milletinin ölüm kalım savaşıdır. Böyle yıllarda milletler kendilerini yaşatan temel değerlerin farkına varırlar. Vatan, millet, hürriyet, bağımsızlık ve din gibi kavramların önemi barış ortamlarında pek anlaşılmaz. Hatta onları umursamayanlar bile vardır. Milleti ölümle burunu buruna getiren savaşlar bu değerlerin ne mana ifade ettiğini anlamalarına yol açarlar. Bunlar öyle kuvvetli kavramlar haline gelir ki onlar olmadan yaşanamaz.

8 Bayrakların hikayelerini öğrenmek için üstüne tıkla
İngiltere Almanya Fransa Rusya Avusturya KKTC Hindistan Küba Azerbeycan Japonya

9 İNGİLTERE sadece England'i temsil eden beyaz zemin üzerine kırmızı hac işareti St.George's Cross olarak adlandırılmaktadır. United Kingdom‘u (Birleşik Krallık, 1707 senesinde İngiltere, İskoçya ve Galler ile kurulmuş, 1801'de İrlanda da buna katılmış ama 1921'de ayrılmıştır) ifade eden lacivert/kırmızı/beyaz bayrak ise union jack olarak bilinmektedir ortasındaki St. George's Cross (England) dahil olmak üzere, üzerindeki her renk bölgesi o zamanlardaki 13 eyaleti temsil etmekte oldugu soylenmektedir.. bununla birlikte united kingdom'un kurulusundaki uc önemli milletin bayrakları üst üste bindirildiğinde su andakine benzer bir şey çıkmaktadır; England; beyaz üzerine kırmızı hac, st. george's cross İskoçya : mavi üzerine beyaz çarpı işareti, st. Andrew'e cross İrlanda : beyaz üzerine kırmızı çarpı işareti, st. patrick's cross..

10 ALMANYA renklerindeki siyah sari ve kırmızı'yı Napolyon zamanındaki savaşlarda alman askerlerinin kullandığı üniforma renklerinden alındığı söylenir.. dizayn olarak 1831 yılında ilk olarak düşünülmüş ve ardından 1919 yılında imparatorluktan cumhuriyete geçişte resmi olarak kabul edilmiştir yılında doğu ve bati Almanya olarak ayrılınca bayraklarda değişiklikler olmuş olmasına rağmen 1990 yılında tekrar ilk orijinal haline (içinde logosuz düz sari kırmızı ve siyah renklerine) donmuştur

11 FRANSA renklerindeki mavi'nin özgürlüğü, beyaz'ın eşitliği, kırmızının ise birliği/kardeşliği temsil ettiği söylenmekle birlikte orijinal olarak mavi-kırmızı'nın Paris'in renkleri oldugu ve beyaz'ın da Bourbon sarayını temsil ettiği belirtilmektedir.

12 RUSYA belki de en ilginç hikayeye sahip bayraklardandır, deli petrol adıyla bilinen 1. piotr çocukluğundan beri deniz hikayeleriyle yetişmiş bir adamdır, ilk tanışması da kuzey buz denizi'yle olmuştur, kıyıda demirli Hollanda bayraklarını görür ve o an kafasına bir daha çıkmamak üzere kazınır, daha sonra bu renklerin sırasının değiştirilmesiyle Rusya bayrağı oluşur, can barklan hikayesi gibi ama gerçektir

13 AVUSTURYA Dünyanın en eski bayraklarından. birinci dünya savasından sonra kullanımı yasaklanmış olsa da 1945 yılından sonra tekrar kullanılmaya başlanmış.. hikayesine gelince, zamanın birinde bir savaşta Avusturya dükü kahramanca savaşmış, üzerinde beyaz bir üniforma benzeri bir şey varmış, aldığı yaralar sonunda bu beyaz elbise kırmızı kanla bulanmış, bu kırmızılığın altında beyaz elbise görünürken biraz daha altta da yine kırmızı renkli kılıç kemeri varmış ve o görüntü, halkı tarafından bir bayrak olarak göndere çekilmekte gecikmemiş.

14 KKTC ortadaki ay yıldız Türklüğü,üstteki bar Türkiye yi,alttaki bar KKTC yi simgeler.ayrıca iki ülkenin görünüşte ayrı ama özde aynı olduğunu belirtmek için Türk bayrağının aynı renkleri zemin ve obje renkleri değiştirilerek kullanılmıştır.

15 HİNDİSTAN yatay renk şeritlerinden, üstten alta doğru turuncu : cesaret ve fedakarlık beyaz: barış yeşil : kader ve kahramanlık anlamına gelmekle birlikte ortadaki toparlak şey ise Budist rahiplerin donen tekerleği chakradır. bugünkü haline 1947'de uyarlanmış..

16 KÜBA üç mavi çizgi, adanın üç bölgesini ifade ediyor: batı, orta, doğu. ayrıca bilim, erdem ve güzellik anlamına geldiği de söyleniyor. iki beyaz çizgi adaleti ve iyiliği temsil ediyor. kırmızı eşkenar üçgen, bu üçgen de insanın üç hakkını temsil ediyor: özgürlük, eşitlik ve kardeşlik. üçgenin ortasındaki yıldız da özgürlüğü, egemenliği ve bağımsızlığı anlatıyor.

17 AZERBEYCAN 3 şeritten meydana gelir. en üstte mavi, ortada kırmızı, en altta da yeşil vardır. kırmızı şeritte bir ay ve 8 uçlu bir yıldız yer alır. mavi Türk milletinin ulusal rengidir, yeşil İslamcın rengidir.kırmızı çağdaşlık anlamındadır, 8 uçlu yıldız 8 Türk boyunu simgeler: Azeriler, Osmanlılar, Çağataylar, tatarlar, Kıpçaklar, Türkmenler ve Selçuklular. ilk defa 1918 yılında kullanılmıştır. Türkiye bayrağına benzer.

18 JAPONYA ortadaki kırmızı daire güneşi temsil eder. aynı zamanda Japonların güneşin doğduğu ülke temasını da simgeler. ikinci dünya savaşı'na kadar bu ortadaki güneşten ışınlar dünyaya da yayılıyordu ama savaşı kaybedince bütün emperyalist hayalleri ile birlikte güneşin yayılan ışıkları da söndü.

19 Her ülke için bayrağı ve ifade ettikleri önemlidir.
İşte ATATÜRK’ ün bayrağa verdiği önemi gösteren bir klip

20 HAZIRLAYAN: Hatice KUTLU Sekizeylül İlköğretim Okulu
ÇALIŞMALARINIZDA BAŞARILAR HAZIRLAYAN: Hatice KUTLU Sekizeylül İlköğretim Okulu


"ÜLKE BAYRAKLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları