Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAYVAN SAĞLIĞI GIDA VE YEM ARAŞTIRMALARI DAİRE BAŞKANLIĞI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAYVAN SAĞLIĞI GIDA VE YEM ARAŞTIRMALARI DAİRE BAŞKANLIĞI"— Sunum transkripti:

1 HAYVAN SAĞLIĞI GIDA VE YEM ARAŞTIRMALARI DAİRE BAŞKANLIĞI
T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü HAYVAN SAĞLIĞI GIDA VE YEM ARAŞTIRMALARI DAİRE BAŞKANLIĞI Dr. Mustafa ÇETİNDAĞ Daire Başkanı

2 Daire Başkanlığı Araştırma Projeleri Araştırma Konuları
Sunuş Planı Daire Başkanlığı Araştırma Projeleri Araştırma Konuları Genel Değerlendirme

3 Hayvan Sağlığı Gıda ve Yem Araştırmaları Daire Başkanlığı
Bitkisel Gıda Araştırmaları Çalışma Grubu Hayvansal Gıda ve Yem Araştırmaları Çalışma Grubu Hayvan Sağlığı Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Sağlığı Araştırmaları Çalışma Grubu Kanatlı ve Su Ürünleri Sağlığı Araştırmaları Çalışma Grubu

4 Çalışma Grupları Bitkisel Gıda Araştırmaları Çalışma Grubu Grup Koordinatörü : Mehmet GÜMÜŞ Ziraat Mühendisi, Görevli Personel : Atilla UYAR Ziraat Mühendisi, Dr. Eda ÇALIKOĞLU Gıda Mühendisi, Esin İNCE TOPARLAK Gıda Yüksek Mühendisi, Dr. Nesrin KURTAR BOZBIYIK Gıda Mühendisi, Sinem GÜMÜŞSOY Gıda Yüksek Mühendisi, Hayvansal Gıda ve Yem Araştırmaları Çalışma Grubu Grup Koordinatörü : M. Cihat ÖZTÜRK Veteriner Hekim, Görevli Personel : Ahmet BUDAKLIER Gıda Mühendisi, Şeref TEPE Ziraat Yüksek Mühendisi, Cemal KAYGISIZ Ziraat Yüksek Mühendisi, Ülker PAMUK Ziraat Yüksek Mühendisi, Aynur BARAN Ziraat Mühendisi

5 Çalışma Grupları Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Sağlığı Araştırmaları Çalışma Grubu Grup Koordinatörü : Dr. Hürriyet BÜLBÜL Uzman Veteriner Hekim, Görevli Personel : Dr. Turhan TURAN Veteriner Hekim, Erkan TAÇBAŞ Veteriner Hekim, Kanatlı ve Su Ürünleri Sağlığı Araştırmaları Çalışma Grubu Grup Koordinatörü : Dr. Ayfer YILDIRIM Veteriner Hekim, Görevli Personel : M. Türkay ÇETİNKAYA Veteriner Hekim, Derya DEMİR Veteriner Hekim, Dr. Mehtap YILMAZ Ziraat Mühendisi,

6 Araştırma Enstitü/İstasyonları
Merkez Araştırma Enstitüleri Bursa Gıda ve Yem Kontrol, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri, Etlik Veteriner Kontrol, Ankara Tarla Bitkileri, Trabzon Su Ürünleri, Diyarbakır GAP Ulusl. Tar. Araşt. Eğit. Merk. Bölge Araştırma Enstitüleri Antalya Batı Akdeniz, Adana Doğu Akdeniz, Ege Tarımsal Araşt. Enst. Şanlıurfa GAP Tarımsal Araşt. Enst. Antalya Akdeniz Su Ürünleri Araştırma İstasyonları Bornova Zeytincilik, Malatya Kayısı, Erbeyli İncir, Gaziantep Antepfıstığı, Tekirdağ Bağcılık, Manisa Bağcılık, Giresun Fındık, Erzincan Bahçe Kültürleri, Ordu Arıcılık, Ankara Tavukçuluk, Bandırma Koyunculuk, Elazığ Su Ürünleri, Eğirdir Su Ürünleri, Kahramanmaraş Geçit Kuşağı, Toplam 186 Teknik Personel

7 Araştırma Yetkisi Verilen Kuruluşlar
Ulusal Gıda Referans Laboratuvar Müdürlüğü Gıda Kontrol Lab. Müd. Ankara, Antalya, Çanakkale, Diyarbakır, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sivas, Tekirdağ, Van, Şap Enstitüsü Veteriner Kontrol Enstitüleri İstanbul Pendik, İzmir Bornova, Adana, Elazığ, Erzurum, Konya, Samsun Toplam 46 Enstitü / İstasyon / Laboratuvar

8 Gıda ve Yem Araştırma Proje Sayıları
YILLAR PROJELER TOPLAM Sonuçlanan Devam Eden Yeni Teklif 2004 18 30 2 50 2005 16 17 26 59 2006 10 23 19 52 2007 9 22 29 60 2008 8 27 37 72 2009 6 38 28 2010 21 24 75 2011 15 83 2012 14 33 44 91 2013 51 92 141 338 308 787

9 2013 Yılı Gıda ve Yem Araştırma Proje Dağılımı

10 Hayvan Sağlığı Araştırma Proje Sayıları
YILLAR PROJELER TOPLAM Sonuçlanan Devam Eden Yeni Teklif 2004 9 15 17 41 2005 11 20 4 35 2006 6 14 37 2007 3 24 42 2008 10 27 21 58 2009 33 68 2010 12 43 75 2011 16 45 19 80 2012 48 83 2013 30 93 112 315 185 612

11 2013 Yılı Hayvan Sağlığı Araştırma Proje Dağılımı

12 Gıda Yem Araştırma Bütçesi
Bin TL

13 Hayvan Sağlığı Araştırma Bütçesi
Hayvan Hastalık ve Zararlıları Araştırma Kapasitesinin Desteklenmesi Projesi Bin TL

14 Ulusal Gıda Starter Kültür Gen Bankası Bütçesi
Bin TL Toplam TL

15 Ar-Ge Destekli Projeler (2007-2013)
Çalışma Grubu Sonuçlanan Devam Eden Bitkisel Gıda 8 13 Hayvansal Gıda ve Yem 2 10 Büyükbaş Küçükbaş Hayv. Sağ. 1 Kanatlı ve Su ürün.Sağ. Toplam 12 27 Yılı Ödenek Miktarı (TL) 2010 2011 2012 2013 Sonuçlanan Genel Toplam Toplam Destek

16 Ar-Ge Destekli Proje Sayıları
Sonuçlanan 50, Devam Eden 104

17 Ar-Ge Destekli Projeler (2007-2013)
Üniversiteler (15) Hacettepe, Ankara, Boğaziçi, Ege, Yıldız Teknik, Atatürk, Gazi, Erciyes, Uludağ, Karadeniz Teknik, Süleyman Demirel, Mehmet Akif Ersoy, Gaziosmanpaşa, Gümüşhane, Yeditepe STK S.S. Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği S.S Tariş Üzüm Tarım Satış Kooperatifler Birliği Türkiye Süt Et Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (SETBİR) Salça Dondurulmuş ve Konserve Gıda Sanayicileri Derneği (SALKONDER) Özel Sektör NANO-BİYO Teknolojik Sistemler Eğitim Danışmanlık Ar-Ge Sanayi Tic. Ltd. Şti. ANKARA DONE Genetik ve Biyoinformatik Ltd., İSTANBUL CANKURT Süt ve Süt Ürünleri Endüstriyel Makine Gıda ve İhtiyaç Mad. İnş. Tur. Hayvancılık Tarım Ürünleri San. Tic. Ltd. Şti, ANTALYA ATAFEN, Veteriner Malzemeleri Hayvancılık Pazarlama ve Sanayi Ticaret A.Ş. Kemalpaşa-İZMİR,

18 TÜBİTAK Projeleri 1001 ve 1003 Programı 1007 Programı
Ulusal Gıda Kompozisyonunun Belirlenmesi ve Sürekli-Yaygın Paylaşım Sisteminin Oluşturulması TAGEM, TÜBİTAK-MAM, Sağlık Bakanlığı Aralık 2008, 4 Yıl, 4.4 Milyon TL, Yem Endüstrisine Yönelik Endüstriyel Enzimlerin Üretimi (Yem-En) TÜBİTAK-MAM, Tavukçuluk, Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu, Çukurova, Ege, Marmara ve Kocaeli Üniversiteleri, Kasım 2008, 4 yıl, TL Fitaz, ksilanaz ve beta-glukanaz enzimleri Geleneksel Gıdalarda Mikotoksin Analiz Yöntemlerinin Geliştirilmesi Ankara Gıda Kontrol Lab., TÜBİTAK-MAM, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü , 42 ay, TL’dir Yüksek Kaliteli Kuru Kayısı Üretimi İçin Kükürtleme, Kurutma ve Depolama Sistemlerinin Geliştirilmesi TÜBİTAK-MAM, Malatya Kayısı Araşt. İst. , İnönü Üniv., Özel Sektör Ocak 2014, 3 Yıl, 4.5 Milyon TL,

19 TÜBİTAK Ulusal Gıda Ar-Ge ve Yenilik Stratejisi (2012 – 2016) Eylem Planları Çalışmaları
Stratejik Amaç 1: Hammadde Üretimi Stratejik Amaç 2: Sanayi Ar-Ge ve Yenilik Faaliyetleri Stratejik Amaç 3: Yerel Yetkinlikler ve Yenilikçi Ürünler Strateji 3.1: Yerel ve geleneksel gıdaların, özelliklerinin korunarak, modern yöntem ve teknolojilerle gıda sanayi tarafından üretilmesi ve markalaştırılması Strateji 3.2: Gıda sanayinde katma değeri yüksek yeni ürünlerin ve fonksiyonel gıda ürünlerinin geliştirilmesi Stratejik Amaç 4: Gıda Tüketimi ve Sağlık Strateji 4.1: Gıda kalitesi ve güvenliği denetimlerinin etkinleştirilmesi Stratejik Amaç 5: Hedef Odaklı Öncelikli Ar-Ge Projeleri Strateji 5.1: Gıda üretim ve tüketim zincirinin her aşamasında ihtiyaç duyulan Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi Stratejik Amaç 6: Sürdürülebilirlik ve Çevre Dostu Teknolojiler

20 Dış Kaynaklı Projeler AB 7. Çerçeve Era-Net
Sustainable Food Production and Consumption (SUSFOOD) Ana Hedef, AB bünyesinde gıda üretim ve tüketiminde sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla araştırma alanında bilimsel işbirliğini artırmak, AB Üye/Aday 16 Ülke, 25 Araştırma Kuruluşu INRA (Fransa) Koordinatör, 2012 – 2015, 2 Milyon Euro Açılan çağrıda 9 projenin desteklenmesi Enstitülerimizin yer aldığı 2 proje (Bioprot - Bursa Gıda ve Sunniva – Alata Bahçe Kültürleri) AB Ulusal Ajans TOI (Transfer of Innovation) Gıda Endüstrisi – Gıda Mevzuatı, Sektörel Etki Analizi, Eğitim, İşbirliği ve Avrupa Ağı, Uzaktan Eğitimi TAGEM, Gaziantep Üniversitesi, TÜGİS, Almanya, Litvanya ve Romanya’dan birer Üniversite , , Projede kapsamında 8 ilde seminer Gıda sanayi paydaşlarına Bakanlığımızın yapısı, faaliyetleri, denetim sistemi ve 12. Fasıl, 5996 sayılı Kanun gibi AB’ye uyum kapsamında yapılan çalışmalar,

21 Dış Kaynaklı Projeler Birleşmiş Milletler Küresel Çevre Fonu (GEF) Projesi İnsan Refahı ve Beslenmesinin İyileştirilmesi için Biyoçeşitlilik Koruma ve Sürdürülebilir Kullanımının Düzenlenmesi Türkiye, Brezilya, Kenya, Sri Lanka ve Bioversity International, 4 yıl ( ), 3 pilot bölgede seçilen 43 hedef tür Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından hedef türlerin beslenme değerlerinin belirlenmesiyle ilgili örneklem protokolleri, formlar, makro besin öğeleri analizleri, seçilecek türün Ulusal Gıda Kompozisyonu Veri Tabanına dahil edilmesi, KKTC Projeleri Hayvan Sağlığı, 3 Proje halen devam etmekte, Etlik Vet. Kont. Merk. Araşt. Enst., Pendik Vet. Kont. Enst. Müd. Ankara ve Selçuk Üniv. Vet. Fak. Etlik, Pendik, Bornova ve Şap Enst. AB 7. Çerçeve, OIE Twining projeleri, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), Almanya’dan Friedrich-Loefler , İtalya’dan Istituto Zooprofilattico Sperimentale dell’Abruzzo e del Molise

22 Gıda ve Yem Araştırmaları
Gıda - Yem Güvenilirliği ve Kalitesi İşleme Teknolojileri ve Ürün Geliştirme Analiz Yöntemleri Geleneksel Gıdalar Muhafaza ve Ambalajlama Atık ve Artıkların Değerlendirilmesi

23 Gıda-Yem Güvenilirliği ve Kalitesi
İnsan sağlığını riske sokmayacak kaliteli ürünlerin üretilmesi ve bunu sağlamaya yönelik önlemlerin alınması Katkı, kalıntı ve bulaşanların seviyeleri ile mevzuata uygunluğun belirlenmesi , konusunda önemli bir bilgi birikimi, ve alt yapı Gıdaların besin ögeleri, teknolojik değeri ve işlevsel bileşenleri yönüyle kalitenin yükseltilmesine ilişkin araştırmalar Mısır ve soya orijinli GDO’lu gıdaların tespitine yönelik çalışmalar devam etmekte

24 İşleme Teknolojileri ve Ürün Geliştirme
Katma değeri yüksek yeni ürünlerin geliştirilmesi ve sektörde modern teknolojinin yaygınlaştırılması Takviyeli güneş kolektörü, Kestane dış kabuklarının soyulma tekniği, Zeytin işleme tekniği, Kurutma teknikleri, Sebze püresi, incir ezmesi, incir lokumu, Gölevez, Güvey feneri, Feijoa,

25 Analiz Yöntemleri Analizler metotlarının geliştirilmesi ve uygulanabilirliğinin sağlanması Taklit ve tağşişin belirlenmesi, Bazı pestisitlerin farklı ekstraksiyon yöntemleri ile belirlenmesi, GDO tespitine yönelik analizler, Aflatoksin tayini, Akrilamid tespiti, Ürün karekterizasyonu, çeşit ve orijininin belirlenmesi, Karışım oranlarının tespiti,

26 Muhafaza ve Ambalajlama
Yeni muhafaza tekniklerinin geliştirilmesi, ürün ambalaj isteklerinin belirlenmesi ve uygulanabilirliğin sağlanması Muhafaza tekniklerinin gıdaların güvenilirliğine ve kalite özelliklerine etkileri, Dondurma, ısıl işlem, vakum ambalajlama, konserve etme, alkolde muhafaza, ozon kullanımı gibi yöntemlerle raf ömürlerinin uzatılması, Yenilebilir kaplama teknikleri,

27 Artık ve Atıkların Değerlendirilmesi
Artık ve atıkların gıda ve yem sanayinde değerlendirilme olanaklarının artırılması Elma ve üzüm posasının unlu mamullerde kullanımı, Meyve posaları kullanılarak Aspergillus niger’den pektinaz eldesi, Artık ve atıkların yem hammaddesi olarak kullanımı, Şeker pancarı yaprakları, greyfurt atıkları, selektör altı pirinç, domates posası silajı, aspir tohumu küspesinin hayvan beslemede kullanımı,

28 Hayvan Sağlığı Araştırmaları
Epidemiyolojik Araştırmalar Hastalıklarla mücadele stratejilerinin oluşturulmasına katkı, Hastalıkların yaygınlığı, etiyolojisi, Etken izolasyonu, identifikasyonu, serotiplendirme, Antibiyotik duyarlılıkları,

29 Epidemiyolojik Araştırmalar
Bakteriyolojik, Viral ve Paraziter Hastalıklar Brucellosis , Camplyobacter, E.coli , Mastitis, Paratüberküloz, Chlamidiosis, Mycoplasma, Şap Hastalığı, Rota - Corona Viruslar, IBR, BVD, PPR, Mavidil, Kuduz, Koyun ve Keçi Çiçeği, Ekto parazitler, Babesiosis, Tritrichomonas foetus, Theileriosis, Neospora caninum, Kanatlı Hayvan Hastalıkları Avian Encephalomyelitis, Newcastle, ORT, Infeksiyoz Bursal Hastalığı, Marek, CRD, Arı Hastalıkları Yavru Çürüklüğü, Paraziter Hastalıklar, Viral Hastalıklar, Mantar Hastalıkları, Su Ürünleri Sağlığı Viral Hastalıklar, Bakteriyel Etkenler, Parazitler,

30 Hayvan Sağlığı Araştırmaları
Teşhis Yöntemlerine Yönelik Araştırmalar Erken ve doğru teşhisi sağlayacak, gelişen teknolojilere uygun metotların geliştirilmesi PCR, ELISA, CFT, IFAT, Western Blot,

31 Hayvan Sağlığı Araştırmaları
Aşı ve Biyolojik Madde Araştırmaları Aşı, serum ve biyolojik madde üretiminde kalite geliştirme, Yeni ürün elde etme, Kontrol tekniklerinin geliştirilmesi Şap aşısı, Brucella aşıları, Sığır Vebası, PPR, Koyun Keçi Çiçek, Mavidil, Kanatlı Aşıları, Clostridial Aşılar

32 Gıda ve Yem Çalışma Konuları
Geleneksel gıdaların envanterinin çıkartılması, hijyenik ve teknolojik koşullarda üretim ve sanayide uygulanabilir hale getirilmesi, Potansiyeli büyük, geleneksel ve dış satım şansı yüksek ürünlerden katma değeri yüksek, işlenmiş yeni ürünlerin ve fonksiyonel gıda ürünlerinin geliştirilmesi, Mikroorganizma ve kimyasal kalıntıların varlığını belirleyen daha hızlı, ekonomik ve özellikle biyoteknoloji esaslı analiz yöntemlerinin geliştirilmesi, Gıda katkı maddelerinin ülkemiz şartlarında ve doğal kaynaklardan üretiminin sağlanması, Gıda ile temas eden malzemelerin spesifik migrasyon değerlerinin belirlenmesi ve ulusal limitlerin oluşturulması, Yem projeleri,

33 Hayvan Sağlığı Çalışma Konuları
Önemli hayvan hastalıklarının ülke düzeyinde epidemiyolojik haritalarının çıkarılması, ulusal veri tabanlarının oluşturulması, belirli dönemlerde survey çalışmalarının tekrar edilmesi, Kombine aşı üretim tekniklerinin ve teşhis kitlerinin geliştirilmesi, Vektörler ve vektör kaynaklı hastalıklar, Erken uyarı sistemlerinin oluşturulmasına yönelik çalışmalar, Ulusal hücre kültürü ve suş bankalarının kurulması,

34 Eğitim, Toplantı, Sempozyum, Panel
Veteriner Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Uzmanlık eğitiminin YÖK tarafından lisansüstü eğitim olarak değerlendirildiği, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununda değişiklik ve çıkarılacak yönetmelik ile eğitimin yapılabileceği, Çalıştay, Sempozyum, Panel, Toplantı Katılımları, Kurul, Komisyon Üyelikleri

35 Genel Değerlendirme TAGEM Enstitü İlişkileri Enstitü ziyaretleri
Bütçe ve Personel Araştırma Yetkisi Verilen Müdürlükler Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ile Koordinasyon Çalışma konularının belirlenmesi Ortak projeler yapılması Kontrol hizmetlerinin yoğunluğu İhbarı mecburi hayvan hastalıkları Koordinasyon eksikliği STK ve Özel Sektör ile çalışmalar GMO, ASÜD, Yem Sanayicileri Birliği ve diğer STK’lar TGDF ve TÜGİS ile İşbirliği Özel Sektör Talepleri

36 TEŞEKKÜRLER


"HAYVAN SAĞLIĞI GIDA VE YEM ARAŞTIRMALARI DAİRE BAŞKANLIĞI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları