Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞLETİM SİSTEMİ NEDİR ? İşletim sistemi, bilgisayarın açılışı esnasında hafızaya yüklenen ve yüklendikten sonra diğer yazılımların çalışması için bir temel.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞLETİM SİSTEMİ NEDİR ? İşletim sistemi, bilgisayarın açılışı esnasında hafızaya yüklenen ve yüklendikten sonra diğer yazılımların çalışması için bir temel."— Sunum transkripti:

1 İŞLETİM SİSTEMİ NEDİR ? İşletim sistemi, bilgisayarın açılışı esnasında hafızaya yüklenen ve yüklendikten sonra diğer yazılımların çalışması için bir temel görevi gören bir yazılımdır. İşletim sistemleri, bilgisayarınızı kullanmak ve daha kolay işlem yapabilmek, bilgisayarınıza bağlı birimleri (faks modem, CD-ROM yazıcı vs.) yönlendirebilmek, bilgisayarınızdaki programları komut etmek gibi işlemleri gerçekleştirebilmek için kullandığımız gelişmiş yazılım programlarıdır.

2 İŞLETİM SİSTEMİ NEDİR ? Bilgisayarınız tek başına sadece veri işlemek için gerekli olan elektronik parçaları (Anakart, ekran ve ses kartları, faks modem, harddisk vs.) içeren bir donanımdır. Bu donanıma, ihtiyaca göre yazıcı (printer), tarayıcı (scanner) gibi birimlerde eklenebilir. Bu şekliyle bir donanımdan ibaret olan bilgisayarı komutlarla yönlendirip, veri işlemek, veri giriş çıkışı sağlamak gibi işleri yapmayı sağlayan, daha doğrusu "bilgisayarınızın bilgisayarlık yapmasına olanak veren" yazılımlar birer işletim sistemidir. Bu tür yazılımlar, bilgisayar üretildikten sonra yüklenir ve silinip tekrar yüklenebilir. Bilgisayar açıldığında bu yazılım devreye girer ve bundan sonraki tüm işlemlerinizi bu yazılım üzerinden yürütürsünüz.

3 İŞLETİM SİSTEMLERİ NELERDİR?
Dos İşletim Sistemi Linux İşletim Sistemi Windows İşletim Sistemi Pardus İşletim Sistemi (İlk Türk işletim sistemi) Unix İşletim Sistemi Apple Mac OS İşletim Sistemi

4 WİNDOWS Windows, Microsoft firmasının ürettiği bir işletim sistemidir.
Kullanışlı grafik arayüzler (pencereler) ve görsel iletiler yardımıyla programları çalıştırma, komut verme gibi işlemleri hem mouse (fare) hem de klavyeden veri girerek gerçekleştirebilme kolaylığı sağlayan bir işletim sistemidir. En büyük özelliklerinden biri, kolay öğrenilebilir oluşudur. Bu kolaylık Windows´a, bilgisayar pazarında en yaygın kullanılan işletim sistemi olmasını sağlamaktadır. Bu konuda en önemli rakibi ise Linux İşletim sistemidir.

5 Windows Sürümleri Nelerdir?
WİNDOWS 2000 VE ME WINDOWS XP WINDOWS VISTA WINDOWS 7 WINDOWS 8

6 BİLGİSAYARI AÇMA KAPAMA
BAŞLAT MENÜSÜNDEN BİLGİSAYARI KAPAT SEÇENEĞİNE TIKLAYARAK BİLGİSAYARIMIZI KAPATABİLİRİZ. (Alt+F4+K)

7 BİLGİSAYARI AÇMA KAPAMA
Kullanıcı Değiştir: Diğer oturumları açmanızı sağlar. Oturumu Kapat: Oturumu kapatır. Kilitle: Bilgisayarı kilitlersek karşımıza oturum açma ekranı gelir oturumu açtığımızda kaldığımız yerden çalışmalarımıza devam edebiliriz. (Windows Tuşu-L) Uyku: Bilgisayar uyku moduna alındığında yaptığımız işlemleri hafızaya alır ve kapanır. (Tamamen kapanmaz.)Uyandırdığımızda da kaldığımız yerden çalışmalarımıza devam edebiliriz. Hazırda Beklet: Bilgisayarın mekanik aksamlarının, hareketli parçalarının tamamen durduğu ve bilgisayarın elektrikle olan bağlantısının kesildiği konuma hazırda bekletmek denir. Bilgisayarı açtığımızda kaldığımız yerden çalışmalarımıza devam edebiliriz.

8 MASAÜSTÜ KAVRAMLARI Bilgisayarı ilk açtığımızda görünen bölüme Masaüstü (Desktop) denir. Masa üstünde Bilgisayarım, Belgelerim, Internet Explorer, Ağ Komsuları, Geri Dönüsüm Kutusu gibi ikonlarla en altta Baslat (Start) simgesinin (ikonunun) bulunduğu bir çubuk vardır. Bu çubuğa Görev Çubuğu (Task Bar) denir.

9

10

11

12 belgelerim bilgisayarım İnternet explorer Başlat Menüsü Görev Çubuğu
Geri dönüşüm kutusu 15:35

13 BİLGİSAYARIM Bilgisayarımızdaki program, dosya ve bilgisayarımıza bağlı araçları görmeye ya da bunları kullanmaya yarar.

14 BİLGİSAYARIM Örneğin, C sürücüsünün Windows klasöründe neler var olduğunu görmek istersek, Bilgisayarım-C:-Windows sekmesini uygularız. Sayet bir ekrana sığamayacak kadar dosya ya da klasör varsa, pencerenin en sağında ve en altında kaydırma çubukları (scrolling bar) olusur. Bu çubukların uçlarında bulunan üçgenlere birer-birer basarak pencerenin daha alt kısımlara, daha üst kısımlara (ya da daha sağ tarafa, daha sol tarafa) kayabiliriz veya aynı islemi, kaydırma çubuklarının ortalarında beliren dikdörtgen biçimindeki bölüm üzerine farenin sol tusu basılı iken asağı-yukarı (ya da sola-sağa) kaydırarak yapabiliriz veya yine benzer islemi, klavye üzerinde bulunan Page Up, Page Down tuslarına basarak pencerenin daha üst ya da daha alt bölümlerine gidebiliriz.

15 BİLGİSAYARIM

16 Dosyaların Görünümlerini Düzenlemek
Bir klasörde bulunan dosyaların görünümlerini ayarlayarak, aradığımız dosya (ya da dosyaları) daha kolay bulabiliriz. Bunun için; Görünüm-Büyük Simgeler sekmesine basarak dosya ve klasörlerin daha büyük simgelerle görünmesini, Görünüm-Küçük Simgeler sekmesine basarak dosya ve klasörlerin daha küçük simgelerle görünmesini, Görünüm-Liste sekmesine basarak dosya ve klasörlerin liste biçiminde görünmesini, Görünüm-Ayrıntılar sekmesine basarak dosya ve klasörlerin ayrıntılı olarak (dosya adı, büyüklüğü, türü, hangi tarih ve saatte kaydolduğu gibi) görünmesini sağlayabiliriz.

17 Dosyaları belirli bir kategoriye göre tasnif etmek
Bunun için Görünüm-Simgeleri Düzenle sekmesine basarız.Bu sekmenin alt baslıklarından; Ada Göre tıklanarak dosyaları alfabetik olarak görüntüleyebiliriz. Türe Göre tıklanarak, aynı türdeki dosyaları bir arada görüntüleyebiliriz. Boyuta Göre tıklanarak dosyaları, büyüklüklerine göre (küçükten büyüğe) görüntüleyebiliriz. Tarihe Göre tıklanarak dosyaları, kaydedildikleri tarihe göre (en son kaydedilen daha önce) görüntüleyebiliriz.

18 BELGELERİM Herhangi bir program kullanarak hazırladığımız dosyaları (belgeleri) tutmaya yarayan klasördür.

19 GERİ DÖNÜŞÜM KUTUSU Silinen bir dosya ya da klasörün, geçici olarak saklandığı bölümdür.Bir dosya ya da klasörü sildiğimizde, bilgisayardan tamamen silinip yok olmaz. Yanlıslıkla silinen bir dosya, Geri Dönüsüm Kutusuna giderek tekrar kurtarılabilir.

20 PROGRAM ÇALIŞTIRMA Windows isletim sisteminde, programlar küçük resimler (ikon) biçiminde bulunur. Bir programı çalıstırmak için ilgili ikonun üzerine farenin sol tusu çift tıklanır. Veya farenin sol tusu bir defa tıklanarak seçilir ve klavyedeki Enter tusuna basılır.

21 BAŞLAT MENÜSÜ Başlat menüsü, bilgisayar programlarınıza, klasörlerinize ve ayarlarınıza ana giriş kapısıdır. Başlat" adından da anlaşılacağı gibi, genellikle öğeleri başlatmak veya açmak için gittiğiniz yerdir.

22 BAŞLAT MENÜSÜ Başlat menüsünü açmak için, ekranınızın sol alt köşesindeki Başlat düğmesine tıklatın. Bunun yerine klavyenizden Windows logosu tuşuna da basabilirsiniz. Başlat menüsü gösterilir.

23 Hızlı Başlat Araç Çubuğu
Hızlı Başlat araç çubuğu is görev çubuğunda bulunur ve programları açmanın kullanışlı bir yoludur. Sık kullandığınız programlara kolayca erişmek için Hızlı Başlat araç çubuğuna program simgeleri ekleyebilir veya kaldırabilirsiniz. Eklemek istediğiniz programın simgesini tıklatın (çoğu program simgesini Başlat menüsünde veya masaüstünde bulabilirsiniz) ve sonra simgeyi Hızlı Başlat araç çubuğuna sürükleyin. Hızlı Başlat 15:35

24 WINDOWS YARDIM Windows Yardım ve Destek, Windows'un yardım sistemidir. Genel sorulara hızlı yanıtların alınabileceği, sorun giderme önerileri ve nasıl yapılacağına dair yönergelerin bulunduğu bir yerdir. Ancak, Windows'un parçası olmayan bir program ile ilgili olarak size yardımcı olmayacağını unutmayın; bunun için, o programın Yardımına başvurmanız gerekir (aşağıdaki "Bir programla ilgili yardım alma" bölümüne bakın). Windows Yardım ve Destek'i açmak için, Başlat düğmesini ve ardından Yardım ve Destek'i tıklatın.

25 MASAÜSTÜ ÖZELLİKLERİ Masaüstü arka plan resmini değiştirme
Ekran çözünürlüğünü değiştirme Masaüstüne ikon ekleme - silme İkonların boyutunu değiştirme

26 KLASÖR VE DOSYA NEDİR Dosya: Bilgisayardaki bilgi kümeleridir. her türlü dosya bilgisayarda sayısal olarak bulunur. bilgisayardaki veriler basitçe 0 ve 1 sayılarından oluşur. Dosyalar her ne kadar sadece sayısal verilerden ibaret olsa da kullanılan programa göre farklı çıktı verebilir. Klasörler dosyaları birbirinden ayırmak için kullanılan bileşenlerdir. Bilgisayarın dosyalara kolay erişmesini sağladığı gibi biz kullanıcıların da dosyaları kategorileştirmemizde yardımcı olur.

27 KLASÖR VE DOSYA OLUŞTURMA
Masaüstünde sağ tıklayarak yeniyi seçiyoruz ve oluşturmak istediğimiz klasörü ya da dosyayı seçiyoruz.

28 Simgeler ve Dosya türleri
Bir dosyanın hangi programa ait bir çalışma olduğunu dosyanın simgesinden ve uzantısından anlayabiliriz. .doc ve docx .xml ve xmlx .ppt ve pptx .txt .rar .mp3 .exe .jpg

29 SİLME Silme işlemi için faremizin sağ tuşunu kullanabileceğimiz gibi klavyeden de fareyle sileceğimiz dosya ya da klasörü seçerek DELETE (DEL) tuşuna bu işlemi gerçekleştirebiliriz. Sildiğimiz dosya ya da klasörümüzü geri dönüşüm kutusuna giderek istediğimiz dosya ve klasörümüzü seçili hale getirdikten sonra sağ tıklayarak GERİ YÜKLE diyerek klasörümüzü geri yükleyebiliriz. Silmek istediğimiz dosya ya da klasörü seçili hale getirdikten sonra SHIFT+DELETE tuşlarına basarak geri dönüşüm kutusuna göndermeden dosya ve klasörlerimizi tamamen bilgisayardan silebiliriz.

30 KOPYALAMA VE TAŞIMA Kopyalama ve taşıma işlemleri için faremizin sağ tuşunu kullanabileceğimiz gibi klavyeden de bu işlemleri gerçekleştirebilir. CTRL+X Kesme CTRL+C Kopyalama CTRL+V Yapıştırma CTRL+A Tümünü Seçme Ayrıca taşıma işlemi için sürükle-bırak en sık kullanılan yöntemdir. Taşınacak dosya ya da klasörü bulunduğu yerden faremizin sol tuşuna basarak seçip hiç tuştan parmağımızı kaldırmadan taşımak istediğimiz yere sürükleme işlemine sürükle bırak diyoruz.

31

32


"İŞLETİM SİSTEMİ NEDİR ? İşletim sistemi, bilgisayarın açılışı esnasında hafızaya yüklenen ve yüklendikten sonra diğer yazılımların çalışması için bir temel." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları