Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla"— Sunum transkripti:

1 Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla
FİL SURESİ

2 اَلَمْ تَرَ كَيْفَ فَعَلَ رَبُّكَ بِاَصْحَابِ الْفٖيلِ ﴿١
FİL SURESİ اَلَمْ تَرَ كَيْفَ فَعَلَ رَبُّكَ بِاَصْحَابِ الْفٖيلِ ﴿١ 1 GÖZÜNDE canlandırabilir misin Rabbinin Fil Ordusu’na nasıl muamele ettiğini? اَلَمْ يَجْعَلْ كَيْدَهُمْ فٖى تَضْلٖيلٍ ﴿٢ 2 Onların ince tasarlanmış haince hilesini başlarına geçirmedi mi? وَاَرْسَلَ عَلَيْهِمْ طَيْرًا اَبَابٖيلَ ﴿٣ 3 Onların üzerine katar katar bilinmeyen nitelikte, Uçan, taşıyıcı varlıklar gönderdi;

3 تَرْمٖيهِمْ بِحِجَارَةٍ مِنْ سِجّٖيلٍ ﴿٤
FİL SURESİ تَرْمٖيهِمْ بِحِجَارَةٍ مِنْ سِجّٖيلٍ ﴿٤ 4 Onlara taş kesilmiş balçık türü tanımlanamayan (şeyler) atıyorlardı. فَجَعَلَهُمْ كَعَصْفٍ مَاْكُولٍ ﴿٥ 5 Derken (Rabbin) onları, yenilmiş ekin tarlasına çevirdi.

4 FİL SURESİ Nuzul Sıra 20 Ayet Sayısı 5 Nuzul Yılı 3 Mushaf Sıra 105
SURENİN KİMLİĞİ FİL SURESİ Nuzul Sıra 20 Ayet Sayısı 5 Nuzul Yılı 3 Mushaf Sıra 105

5 NÜZUL YERİ

6

7 FİL SURESİ KONUSU 1. Ahlaksız Gücün İbretlik Akibeti.
2. Her Ahlaksız Güç Er Yada Geç Gazaba Uğrar. 3. Allah, Tek ve Gerçek Büyüktür.

8 Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla
FİL SURESİ

9 FİL SURESİ Sûre, tarihi Fil Vakası üzerinden ahlâksız gücün ibretlik akıbetini anlatır. İşgalci “Fil Ordusu” (eshabu’l-fîl), egemen gücün her çağda görülen örneğidir. “Güçlüyüm, o halde haklıyım” mantığıyla hareket eder. Bu mantıkla hareket eden er-geç hüsrana uğrar. Sûre fil-ebâbîl zıt kutupları üzerine oturur. En iri hayvan olan fil büyük ama haksız olanı, ebabil ise küçük ama haklı olanı temsil eder. Allah, tek ve gerçek büyüktür. Güce tapınan her ahlâksız güç er ya da geç gazaba uğrar.

10 FİL SURESİ Allah’a karşı güç gösterisine kalkışmanın sonucu bellidir: “Yenilmiş bir ekine dönmek” ve sap gibi ortada kalmaktır. Diğerlerinin aksine bu kıssanın tekrar edilmemesinin Birinci nedeni, helâkin temelinde bir peygamberi yalanlamanın olmayışı, İkinci nedeni müşrikler bundan kendilerine pay çıkarmaya kalkışmasınlar diyedir.

11 اَلَمْ تَرَ كَيْفَ فَعَلَ رَبُّكَ بِاَصْحَابِ الْفٖيلِ ﴿١
FİL SURESİ اَلَمْ تَرَ كَيْفَ فَعَلَ رَبُّكَ بِاَصْحَابِ الْفٖيلِ ﴿١ 1 GÖZÜNDE canlandırabilir misin Rabbinin Fil Ordusu’na nasıl muamele ettiğini? اَلَمْ يَجْعَلْ كَيْدَهُمْ فٖى تَضْلٖيلٍ ﴿٢ 2 Onların ince tasarlanmış haince hilesini başlarına geçirmedi mi? Elemtera: Haberin yok mu? Duymadın mı? Gözünde canlandırabilir misin? (Allah Rasulü bu olayı görmemiştir)

12 FİL SURESİ Boşa Çıkartılan Ebrehenin Tuzağı;
Kabenin Mekke’de olması ve insanların buraya ilgi göstermesi ve buranın Ticaret Merkezi haline gelmesini çekememezlik. . Alternatifini San’a’da tesis etmek. Kabe’nin yerine geçecek büyük bir kilise inşa etmek, Kabe’yi yıkarak insanların San’a’daki bu Kilise’ye ilgi duymasını sağlayarak Ticaret Merkezini de San’a’ya çekmek.

13 FİL SURESİ İlahi Kural; Allah, Hainlerin Tuzaklarını Boşa Çıkartacaktır. Allah, insanların kurduğu tuzakları boşa çıkartacaktır. Enfal 18, Yunus 21 Tuzak kuranların, kurdukları tuzağın içine bizzat kendileri düşecektir. Fatır 43 Allah, hainlerin hilesini başarıya ulaştırmaz Yusuf 52 Ebrehe, kendi gücüne güvenip Yüce Allah’ı hesaba katmamıştır. O’nu hesaba katmayanlara O, kendisini hatırlatıyordu ki, Ebrehe’nin başına da bu gelmişti. Hesaba katmadığı yüce Allah, onun bütün iğrenç planlarını alt üst etmiş, kendisini de, ordusunu da şaşkınlık denizine yuvarlamıştı.

14 FİL SURESİ Genel İlke; Hakka karşı duranlar, yaptıklarının karşılığını er veya geç alacaklardır. Hakkı destekleyenlerin destekçisi, Hak’kın sahibi olan Yüce Allah’tır. Muhammed 7

15 وَاَرْسَلَ عَلَيْهِمْ طَيْرًا اَبَابٖيلَ ﴿٣
FİL SURESİ وَاَرْسَلَ عَلَيْهِمْ طَيْرًا اَبَابٖيلَ ﴿٣ 3 Onların üzerine katar katar bilinmeyen nitelikte, Uçan, taşıyıcı varlıklar gönderdi; تَرْمٖيهِمْ بِحِجَارَةٍ مِنْ سِجّٖيلٍ ﴿٤ 4 Onlara taş kesilmiş balçık türü tanımlanamayan (şeyler) atıyorlardı. فَجَعَلَهُمْ كَعَصْفٍ مَاْكُولٍ ﴿٥ 5 Derken (Rabbin) onları, yenilmiş ekin tarlasına çevirdi.

16 FİL ORDUSU NASIL PERİŞAN EDİLDİ
1. Fil Ordusuna Karşı Kanatlı Ordu; Ebâbîl, sıfat olarak “katar katar, sürüler halinde” anlamına gelir. Tayr, kuştan sineğe, görünenden görünmeyene varana dek bir yerden bir yere havada/hava ile intikal eden her hareketli varlık için kullanılır. Bu veriler ışığında tayr kelimesi, “volkanik bir püskürtünün yakıp kavuran lavlarıdır” yorumunu da, buna benzer başka yorumları da dışlamaz. Her halükarda kesin olan, orada ve o anda ilâhi bir müdahalenin varlığıdır. “Göklerin ve yerin bütün orduları Allah’ın emrine âmâdedir” (Fetih: 4) “Rabbinin ordularını O’dan başka kimse bilmez” (Müddessir: 31) âyetleri ışığında; Allah’ın kimsenin akıl fikir erdiremediği ordularından bir ordu, Fil ordusunu perişan etti.

17 FİL ORDUSU NASIL PERİŞAN EDİLDİ
2. Adrese Teslim Sert Taşlar; Uçuşan varlıklar, Fil ordusuna yukarıdan aşağıya doğru sert katı taşlar atıyorlardı. Bu Müdahalenin sonucu …… ; 3. Ve Hazin Son; Yenmiş ekin tarlalarına çevrildiler.

18 FİL ORDUSU NASIL PERİŞAN EDİLDİ
Fil Olayının Bugüne Mesajı; Ebrehenin, Kabe’yi yıkma girişimleri nasıl sonuçsuz kalmışsa ve sorumluları cezalandırılmışsa, bugünkü Hak düşmanları da ilahi iradeyle benzer şekilde karşılaşacakları bilinmelidir. Allah’a karşı güç gösterisinde bulunanlara azab, bazen kıtlık, bazen kuraklık, bazen de çeşitli hayvan istilaları ya da başka şekillerde gelebilir. Allah adına fedakarlıklar yapanlar, O’nun yardımı ve desteğinden mahrum bırakılmayacaklarını bilmeli ve buna göre hayat yaşamaya çalışmalıdır. İman edenler yalnız değildirler.


"Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları