Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ELEKTROMANYETİK SAĞLIK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ELEKTROMANYETİK SAĞLIK"— Sunum transkripti:

1 ELEKTROMANYETİK SAĞLIK

2 Elektromanyetik dalgaların sağlığa etkileri
Kablosuz haberleşme elektromanyetik alanları gündeme getirmektedir. Elektromanyetik alanlara maruz kalan hücrelerde termal etki nedeniyle maruz kalma süresine bağlı olarak işlevlerinde değişiklikler arz etmektedir.

3 Cep telefonları Cep telefonu alırken mutlaka SAR (Spesific Absorbtion Rate) “Özgül soğurma oranı” nı kontrol ederek en düşük olan tercih edilmelidir. SAR değeri düşük olan telefon daha az elektromanyetik alan yayacağı için daha az etkili olacaktır. Ancak SAR değeri cep telefonu kutularının üzerine değil kutu içerisinde kitapçıkta yazılı olduğu için kullanıcılar satın almadan önce bunu görememektedir.

4 Dizüstü ve tablet bilgisayarlar
Dizüstü bilgisayarlar hem elektromanyetik alan yaymakta hem de içerisindeki işlemcilerden dolayı aşırı ısınmaktadır. Bu sebeple masa üzerinde kullanılmalıdır.

5 Baz istasyonları ile Radyo-TV istasyonları
Baz istasyonu ve Radyo-TV verici istasyonları yoğun elektromanyetik alan yaymaktadır. Radyo-TV verici istasyonları baz istasyonuna göre daha az sayıda ve yüksek tepelerde olması nedeniyle etki alanı daha azdır. Ancak baz istasyonları hücresel sistem mantığı ile çalıştığından daha çok sayıda olması nedeniyle etkisi Radyo-TV verici istasyonlarına nazaran daha fazladır. Baz istasyonları için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca güvenlikli anlamına gelen “Güvenlik Sertifikası” verilmektedir.

6 Kablosuz modemler Evlerde kullanılan kablosuz internet modemleri de elektromanyetik alan yaymaktadır. Her ne kadar yaymış olduğu elektromanyetik alanın gücü düşük olsa da sürekli yaşam alanlarında ve sürekli açık olması nedeniyle dikkatli kullanılması gerekmektedir.

7 Psikolojik Etkiler Internetin doğru olmayan bilgilere ulaşma, güven ve gizliliğin kaybı, sanal bağımlılık, uygun olmayan çevrimiçi ilişkiler, yüz yüze iletişimin azalması ve anti sosyal davranışları cesaretlendirme gibi olumsuz sonuçlara yol açabileceği ileri sürülmektedir (Donchi ve Moore 2004, Finn ve Banach 2000).

8 Sanal zorbalığa ilişkin yapılan çalışmalarda aşağıdaki bulgulara rastlanmaktadır:
Sanal zorbalık ile problem davranışlar arasındaki ilişkiyi ele alan sınırlı sayıdaki çalışmada da depresyon ve okula devamsızlık gibi okul zorbalığına benzer olumsuz sonuçlar ortaya belirlenmiştir (Arıcak, 2009; Hinduja ve Patchin, 2007; Ybarra ve ark., 2006)

9 Ergenlere doğrudan neler hissettikleri sorulduğunda konsantrasyon becerisini azaltabilen ve akademik beceriyi engelleyen öfke, kaygı ve korku yaşadıklarını belirtmişlerdir (Beran ve Li, 2005). Sanal zorbalığa uğrayanlar kendileri ile ilgili bilgiler başkalarıyla paylaşıldığı için kendilerini tehdit altında hissettikleri ve utandıklarını bildirmişlerdir (Ybarra ve Mitchell, 2004).

10 ELEKTROMANYETİK RADYASYONDAN KORUNMAK İÇİN PRATİK ÖNERİLER
Elektrikli aletleri kendinizden mümkün olduğunca uzakta çalıştırın. Elektromanyetik etki mesafe ile hızla azalacaktır. Kullanmadığınız elektrikli aletleri ya kapalı tutun ya da fişten çıkartın. “Stand by” konumunda kaldığı sürece elektromanyetik kirlilik yaratacaktır. Düşük radyasyonlu bilgisayar ekranı kullanmaya özen gösterin ya da ekran filtresi kullanın.

11 Ekonomi (halojen ve flöresan) lambaları mümkünse kullanmayın, kullanıyorsanız kendinizden uzak tutunuz. Dinlendirici bir uykuya geçmek için yatak odasında TV, radyo bulundurmayın. Elektrikli saat/radyo/alarm baş ucunuzda bulundurmayın (pilli kullanmayı tercih edin).

12 Yatak odasında baş ucunuzdaki duvarla komşunuzda bir elektronik aletin bitişik durmamasını sağlamaya çalışın. Cep telefonunu kullanmadığınız sürece kapalı tutun. Gerekmedikçe cep telefonları kullanmayın.

13 Cep telefonlarını üzerinizde açıkken bulundurmayın (kalp üstünde, bel ve göğüs hizasında bulundurmayın). Açık bir cep telefonunu kendinizden uzak mesafede bırakın ve tercihen 1 m. mesafeden kulaklıkla konuşun. Acil durumlar dışında cep telefonunuzu açık taşımayın veya hep kapalı tutun. SAR değeri 1 w/kg dan daha düşük olan cep telefonlarını tercih edin.

14 Elektirikli battaniye kullanmayın ya da yatmadan önce yatağınızı ısıtarak kullanın.
Tüm TV, bilgisayarların arkasında elektromanyetik alan daha büyüktür. Lap Top bilgisayarlar şarjlı kullanıldığında düşük elektromanyetik alana sahiptir. Saç kurutma makinesinin manyetik alanı çok yüksek olduğundan, sürekli kullanmak yerine aralıklarla ve kısa süreli kullanın.

15 Mikrodalga fırın çalışırken en az 1 m
Mikrodalga fırın çalışırken en az 1 m. den uzakta durun ve gerekmedikçe kullanmayın. Fotokopi makinalarından (yüksek manyetik alana sahiptir) en az 50 cm. uzakta durun. TV. ekranlarından (ön ve arkasından) en az 2 m. uzakta bulunun.

16 Çamaşır, bulaşık makinesi vs. çalışırken yakınında bulunmayın.
Cep telefonu baz istasyonlarının evlerinizin çatısına, okullara veya yakın çevrenize takılmasına izin vermeyiniz (Ted Ankara,2006).


"ELEKTROMANYETİK SAĞLIK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları