Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

6552 sayılı kanunla sosyal güvenlik alanında yapılan düzenlemeler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "6552 sayılı kanunla sosyal güvenlik alanında yapılan düzenlemeler"— Sunum transkripti:

1 6552 sayılı kanunla sosyal güvenlik alanında yapılan düzenlemeler
Yrd. Doç. Dr. Mehmet bulut

2 Ev hizmetlerinde çalışanlar
EV HİZMETLERİNDE ÇALIŞANLARA YÖNELİK İKİLİ BİR DÜZENLEMEYE GİDİLDİ. AYNI İŞVEREN YANINDA 10 GÜN VE DAHA FAZLA ÇALIŞANLAR AYNI İŞVEREN YANINDA 10 GÜNDEN AZ ÇALIŞANLAR DÜZENLEME NİSAN 2015’DE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

3 Ev hizmetlerinde çalışanlar
10 Gün ve Daha Fazla Çalışanlar 4/a sigortalısı sayılacaklar Bunlarda sadece ilk başta bir bildirim formu doldurularak SGK’ya çalışmanın geçtiği ayın sonuna kadar verilecek. Kurumca belirlenen belgeyi vermeyenler hakkında bir aylık asgari ücret tutarında İPC uygulanacaktır.

4 Ev hizmetlerinde çalışanlar
BİR KİŞİ YANINDA AYDA 10 GÜNDEN AZ ÇALIŞANLAR SPEK ALT SINIRININ %2’Sİ ORANINDA İKMH PRİMİ EV SAHİPLERİNCE ÖDENECEKTİR. ÇALIŞANLAR, İSTEMELERİ HALİNDE 30 GÜN ÜZERİNDEN MYÖ VE GSS PRİMİNİ SPEK ALT SINIRININ % 32,5’İ ÜZERİNDEN ÖDEYEBİLECEKTİR. ÇALIŞAN VE ÇALIŞTIRAN İMZALARINI İHTİVA EDEN SGK TARAFINDAN HAZIRLANAN BELGENİN EN GEÇ ÇALIŞMANIN GEÇTİĞİ AYIN SONUNA KADAR VERİLMESİ İLE TESCİL SAĞLANACAKTIR.

5 Ev hizmetlerinde çalışanlar
BİR KİŞİ YANINDA AYDA 10 GÜNDEN AZ ÇALIŞANLAR BUNLARI ÇALIŞTIRANLAR 5510 SAYILI KANUN KAPSAMINDA İŞVEREN SAYILMAYACAKTIR. İKMH’DE HERHANGİ BİR SORUMLULUK YOK. SİGORTALININ İKMH SİGORTA KOLLARINDAN SAĞLANAN YARDIMLARDAN YARARLANABİLMESİ İÇİN İŞ KAZASININ OLDUĞU TARİHTEN EN AZ ON GÜN ÖNCE TESCİL EDİLMİŞ OLMASI VE SİGORTALILIĞININ SONA ERMEMİŞ OLMASI GEREKMEKTEDİR.

6 Ev hizmetlerinde çalışanlar
BİR KİŞİ YANINDA AYDA 10 GÜNDEN AZ ÇALIŞANLAR ÖDENEK, GELİR VE AYLIK BAĞLANABİLMESİ İÇİN PRİM VE PRİME İLİŞKİN HER TÜRLÜ BORÇLARININ ÖDENMİŞ OLMASI GEREKMEKTEDİR. BUNLARIN SAĞLIK YARDIMLARINDAN YARARLANABİLMELERİ İÇİN SAĞLIK HİZMETİ SUNUCUSUNA BAŞVURDUĞU TARİHTEN ÖNCEKİ SON BİR YIL İÇİNDE TOPLAM 30 GÜN GSS PRİM ÖDEME GÜN SAYISININ OLMASI VE 60 GÜNDEN FAZLA BORCUNUN BULUNMAMASI GEREKMEKTEDİR.

7 Geçici görevle çalışan yabancılar
5510 SAYILI KANUN’UN 6 NCI MADDESİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİK İLE; SOSYAL GÜVENLİK SÖZLEŞMESİ İMZALANMAMIŞ ÜLKELERDEN O ÜLKEDE KURULU HERHANGİ BİR KURULUŞ TARAFINDAN VE O KURULUŞ ADINA VE HESABINA ÜÇ AYDAN FAZLA SÜREYLE ÇALIŞTIRILMAK ÜZERE ÜLKEMİZE GÖNDERİLENLER SOSYAL GÜVENLİK KAPSAMINA ALINMIŞTIR. İKİLİ SÖZLEŞMEMİZ OLMAYAN ÜLKELERDEN GELEN VE KENDİ ÜLKELERİNDE SİGORTALI OLDUĞUNU BELGELEYEN İŞÇİLERİN TÜRKİYE’DE 3 AY SİGORTALI OLMAYABİLECEĞİ, 3 AYDAN SONRA NORMAL SİGORTALI OLACAĞI DÜZENLENMİŞTİR.

8 Tüp bebek tedavileri tüp bebek tedavisindeki en fazla iki deneme sınırı üçe çıkarıldı. Tüp bebek tedavisinde katılım payı ilk denemede yüzde 30, ikinci denemede yüzde 25, üçüncü denemede yüzde 20 oranında uygulanacaktır. Ayrıca harp malulleri ile vazife malullerine tüp bebek tedavisi noktasında bazı ayrıcalıklar tanınıyor. Bunlar için tüp bebek tedavisinde son 3 yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alamama ve en az 5 yıldır genel sağlık sigortalısı olma şartları aranmayacak.

9 Doğum borçlanması Doğum borçlanması hakkı 4/b’li ve 4/c’li kadınlar için de mümkün olacak. Doğum borçlanması üç çocuk için yapılabilecek. Ancak çalışmaya başlamadan önceki doğumların borçlanılamaması sorunu yine çözüme kavuşturulmadı.

10 Gecikme zammı uygulaması
SİGORTALILAR ADINA SONRADAN TAHAKKUK ETTİRİLEN FARK PRİM TAHAKKUKLARININ, SİGORTALILAR İLE TÜZEL KİŞİLERİN KASIT, KUSUR, HATA VEYA YANILTICI BEYANINDAN KAYNAKLANMAMASI ŞARTIYLA GECİKME CEZASI VE GECİKME ZAMMI UYGULANMAKSIZIN TAHSİL EDİLECEK.

11 Diğer bazı yenilikler YURTDIŞINDAKİ İŞYERLERİNDE ÇALIŞTIRILMAK ÜZERE GÖTÜRÜLEN İŞÇİLERİN SPEK ÜST SINIRI 6,5'DAN 3 KATINA İNDİRİLDİ. 5510 SAYILI KANUNUN YÜRÜRLÜĞE GİRDİĞİ TARİHTEN SONRA İŞE BAŞLAYAN MADEN İŞÇİLERİNİN 55 OLAN EMEKLİLİK YAŞI 50’YE DÜŞÜRÜLDÜ. ÜYE KAYITLARININ MEVZUATA UYGUN YAPILMADIĞININ TESPİTİ ÜZERİNE 4/B VE TARIM BAĞKUR SİGORTALILIK SÜRELERİ İPTAL EDİLEN SİGORTALILARDAN PRİMLERİ ÖDENMİŞ OLMASI KAYDIYLA HİZMETLERİ GEÇERLİ SAYILACAK.

12 Gelir testinde ikinci şans
EĞER HİÇ GE­LİR TES­Tİ YAPTIRILMAMIŞSA VE BU SE­BEP­LE BORÇ ORTAYA ÇIKMIŞSA, 31 MART 2015 TARİHİNE KADAR GE­LİR TES­Tİ­ YAPTIRILABİLECEK. GELİR TESTİ SONUCUNDA, GE­Lİ­R AS­GA­Rİ ÜC­RE­TİN ÜÇ­TE Bİ­RİN­DEN AZ ÇI­KAR­SA PRİM BORCU TA­MA­MEN Sİ­Lİ­NE­CEK. GE­Lİ­R DA­HA YÜK­SEK ÇI­KAR­SA, BU­NA GÖ­RE HE­SAP­LA­NA­CAK BORÇ YA FA­İZ­SİZ OLA­RAK PE­ŞİN YA DA 18 TAK­Sİ­TLE VA­DE­Lİ OLARAK ÖDENEBİLECEK. GELİR TESTİ YAPTIRILMIŞ FA­KAT HESAPLANAN PRİM BOR­CU ÖDENMEMİŞSE, AYNI ŞEKİLDE BOR­CU­N FA­İZ­SİZ OLA­RAK PE­ŞİN YA DA 18 TAK­SİT­TE ÖDENMESİ MÜMKÜN OLABİLECEK. ÇIKAN BORÇLARINI PEŞİN VEYA TAKSİTLE ÖDEMEK İSTEYENLERİN 30 NİSAN TARİHİNE KADAR SGK’YA BAŞVURMALARI GEREKİYOR.

13 Bazı ipc’lere af ŞİRKET TÜZEL KİŞİLİKLERİ TARAFINDAN ORTAKLAR VE/VEYA YÖNETİM KURULU ÜYESİ ORTAKLAR İÇİN VERİLMESİ GEREKEN KAĞIT FORMATLI İŞE GİRİŞ VE İŞTEN ÇIKIŞ BİLDİRGELERİNİN 11/12/2014 TARİHİNE KADAR VERİLMESİ HALİNDE İLGİLİ BİLDİRGELER KANUNİ SÜRESİNDE VERİLMİŞ SAYILACAK VE İPC UYGULANMAYACAKTIR. AYNI DURUM TİCARET SİCİL MEMURLUKLARINCA VERİLEN İŞYERİ BİLDİRGELERİ İÇİNDE GEÇERLİDİR. İŞKUR TARAFINDAN ÇALIŞTIRILAN KURSİYERLER İÇİN İSE İŞE GİRİŞ BİLDİRGELERİ 11 MART 2015 TARİHİNE KADAR VERİLİRSE İPC UYGULANMAYACAK.

14 Sigortalılık süresi durdurulanlar
PRİM BORCU OLDUĞU İÇİN SİGORTALILIK SÜRESİ DURDURULAN BAĞKURLULARIN 31 ARALIK 2014’E KADAR SGK’YA BAŞVURUDA BULUNMALARI VE DURDURULMUŞ SÜRELERE İLİŞKİN HESAPLANAN TUTARLARI EN GEÇ 2 ŞUBAT 2015’E KADAR ÖDEMELERİ HALİNDE, BU SÜRELER SİGORTALILIK SÜRESİ OLARAK DEĞERLENDİRİLECEK. DOLAYISIYLA PRİMLERİ EKSİK OLDUĞU İÇİN EMEKLİ OLAMAYAN BU BAĞ- KURLULAR BORÇLARINI PEŞİN ÖDEYEREK HEMEN EMEKLİ OLABİLECEKLER.

15 YAPILANDIRMA İŞLEMLERİ

16 kapsam ŞART 1 – 2014 NİSAN VE ÖNCEKİ AYLARA AİT OLACAK
ŞART 2 – 10/09/2014 VE ÖNCESİNDE TAHAKKUK ETMİŞ OLACAK

17 kapsam HER TÜRLÜ SİGORTA PRİMİ DAMGA VERGİSİ, ÖİV VE EKP
ASGARİ İŞÇİLİK BORÇLARI (TAHAKKUK ETMESE DE 10/09/2014’E KADAR DİLEKÇE İLE BAŞVURULMUŞSA KAPSAMDADIR) GELİR TESTİNDEN KAYNAKLANAN GSS BORÇLARI

18 kapsam AYRICA KAMUDA ÇALIŞMALARI NEDENİYLE AYLIKLARI KESİLENLERE YAPILAN YERSİZ ÖDEMELER 30/04/2014’E KADAR İŞLENEN FİİLLERE İLİŞKİN İPC’LER TÜM BORÇLARA AİT GECİKME CEZASI, GECİKME ZAMMI VE KANUNİ FAİZ ALACAKLARI

19 kapsam ŞAYET 2014/NİSAN AYINDAN ÖNCESİNE İLİŞKİN OLUP 11/09/2014’DEN SONRA KURUMA VERİLEN APHB’LER; MAHKEME İLAMINA İLİŞKİN VE İLAM TARİHİ 11/09/2014 ÖNCESİ İSE DENETİME İLİŞKİN VE RAPOR TARİHİ 11/09/2014 ÖNCESİ İSE RESMİ KURUMLARDAN ALINAN BİLGİYE İLİŞKİN VE YAZI 11/09/2014 ÖNCESİ İSE PRİM BORÇLARI YAPILANDIRMA KAPSAMINA GİRECEKTİR.

20 Başvuru süresi Ana kural : en geç 31/12/2014’e kadar başvurulmalı
Gelir testi nedeniyle doğan GSS prim borçları için en geç 30/04/2015’e kadar başvurulmalı

21 Başvuruda önemli noktalar
İŞVERENİN BİRDEN FAZLA İŞYERİ VARSA HER İŞYERİ İÇİN AYRI BAŞVURUDA BULUNMASI GEREKİYOR. BAZI İŞYERLERİ İÇİN BAŞVURU UNUTULURSA SÜRESİ İÇİNDE YAPILAN BAŞVURU FORMU İBRAZ EDİLEREK VE YAZILI TALEPLE, UNUTULAN İŞYERİ İÇİN DE BAŞVURU YAPILMIŞ SAYILACAK

22 Başvuruda önemli noktalar
BİRDEN FAZLA İŞYERİ VARSA HER İŞYERİ İÇİN FARKLI TAKSİT SÜRELERİ TERCİH EDİLEBİLİR. ANCAK BU YÖNDEKİ BAŞVURULARIN EN GEÇ 2/6/2015’E KADAR YAPILMASI GEREKİYOR.

23 Başvuruda önemli noktalar
E-SİGORTA KANALIYLA YAPILACAK BAŞVURULAR ADRESİNDEN E-SİGORTA KULLANICI KODU VE ŞİFRESİ İLE YAPILACAK. KANUN KAPSAMINDAN ÇIKMIŞ YA DA ŞİFRESİNİ UNUTMUŞ İŞVERENLER BAŞVURULARINI ELDEN VEYA POSTA YOLUYLA YAPABİLECEK. (ADİ POSTAYA DİKKAT) E-SİGORTA YOLUYLA YAPILACAK BAŞVURULARDA MUTLAKA BARKOD ÇIKTISI ALINMALI

24 Yeniden yapılandırılacak tutar
PRİM, DAMGA VERGİSİ, ÖİV VE EKP’LERDE 11/09/2014’E KADAR GEÇEN SÜRE İÇİN GECİKME CEZASI VE GECİKME ZAMMI YERİNE Yİ-ÜFE AYLIK DEĞİŞİM ORANLARI ESAS ALINARAK TUTAR HESAPLANACAK

25 Yeniden yapılandırılacak tutar
İPC’LERDE İPC’LERİN ALACAK ASILLARININ %50’Sİ SİLİNECEK. KALAN TUTARA Yİ-ÜFE AYLIK DEĞİŞİM ORANLARI UYGULANACAK.

26 Yeniden yapılandırılacak tutar
ASLI ÖDENMİŞ FERİ BORÇLAR BU ALACAKLARIN %40’I PEŞİNEN VEYA Yİ-ÜFE İLE TAKSİTLE ÖDENİRCE %60’I SİLİNECEK.

27 Ödeme şekli PEŞİN ÖDEME TAKSİTLER HALİNDE ÖDEME

28 ÖDEME ŞEKLİ- PEŞİN ÖDEME
Primlerin alacak aslı İpc’lerin %50’si Ödeme süresinin bittiği tarihten 10/09/2014’e kadar yi-üfe tutarı 2 Şubat 2015’e kadar ödenecek

29 ÖDEME ŞEKLİ- PEŞİN ÖDEME
ŞAYET TAKSİTLE ÖDEME TALEBİNDE BULUNULMUŞ AMA 2 ŞUBAT 2015’E KADAR BORCUN TAMAMI ÖDENMİŞSE PEŞİN ÖDEME TALEBİNDE BULUNULMUŞ KABUL EDİLECEK.

30 ÖDEME ŞEKLİ- PEŞİN ÖDEME
gelir testinden kaynaklanan gss prim borç aslının tamamı 1 haziran 2015’e kadar ödenirse hiç faiz alınmayacak.

31 Ödeme şekli- taksitle ödeme
BORÇLU TERCİHİNE GÖRE İKİŞER AYLIK TAKSİTTE ÖDEME YAPABİLECEK. BAŞVURU FORMUNDA TAKSİT SAYISI BELİRTİLMEZSE 18 TAKSİT UYGULANACAK. BORÇLULAR HER BİR BORÇ TÜRÜ İÇİN FARKLI TAKSİTLER SEÇEBİLİR.

32 Ödeme şekli- taksitle ödeme
İL ÖZEL İDARESİ, BELEDİYE, KAMU TÜZEL KİŞİLİĞİ BORÇLARI 36 TAKSİTTE SPOR KULÜPLERİNİN BORÇLARI İSE 42 TAKSİTTE ÖDENEBİLECEK

33 Ödeme şekli- taksitle ödeme
primlerin alacak aslı Yi-üfe’ye göre hesaplanacak tutarlar Bunların toplamı taksit sayısına göre belirlenen katsayı ile çarpılacak.

34 Ödeme şekli- taksitle ödeme
ilk taksit ödeme yükümlülüğü 2 şubat 2015 Gelir testinden kaynaklanan gss prim borçları için 1 haziran 2015

35 PEŞİN ÖDEME YAPILAMAZSA
PEŞİN ÖDEME YOLUNU TERCİH EDENLER 2 ŞUBATA KADAR ÖDEME YAPMAZLARSA VE BİR TAKVİM YILI İÇİNDE 2’DEN FAZLA İHLAL OLUŞMADAN BAŞVURUDA BULUNURLARSA TAKSİTLİ ÖDEMEYE GEÇEBİLİRLER. YANİ PRİM BORÇLULARININ 1 HAZİRAN 2015’E KADAR, 60/G BORÇLULARININ 30 EYLÜL 2015’E KADAR BAŞVURMASI GEREKİYOR.

36 ÖDEME YAPMAMA VE İHLAL taksitler vadesinden sonra ödenirse 6183/51. madde uyarınca geç ödeme zammı hesaplanacak.

37 ÖDEME YAPMAMA VE İHLAL PEŞİN ÖDEME TERCİH EDENLER;
SÜRESİNDE ÖDEMEMELERİ TAKSİTLİ ÖDEMEYE ÇEVİRMEMELERİ HALİNDE YAPILANDIRMA HAKLARINI KAYBEDERLER…

38 ÖDEME YAPMAMA VE İHLAL TAKSİTLE ÖDEME YOLUNU SEÇENLER;
BİR TAKVİM YILINDA İKİDEN FAZLA TAKSİTİ ÖDEMEME/EKSİK ÖDEME/GEÇ ÖDEME OLURSA YAPILANDIRMA HAKKI KAYBEDİLECEK. BİR TAKVİM YILINDA İKİDEN FAZLA CARİ AYA İLİŞKİN SİGORTA PRİMİNİN ÇOK ZOR DURUM HALİ OLMAKSIZIN ÖDENMEMESİ/GEÇ ÖDENMESİ/EKSİK ÖDENMESİ HALİNDE YAPILANDIRMA HAKKI KAYBEDİLECEK.

39 ÖDEME YAPMAMA VE İHLAL taksit tutarının %10’u aşılmamak şartıyla 5 tl’ye kadar yapılmış eksik ödemeler ihlal sayılmayacaktır.

40 Dikkat edilmesi gereken hususlar
adi ortaklıklarda ortaklardan birinin başvurusu halinde ortaklığın tüm borcu yapılandırılacak.

41 Dikkat edilmesi gereken hususlar
DEVİR VE İNTİKALDE; DEVİR ALAN VEYA İNTİKAL EDEN İŞVEREN BAŞVURUDA BULUNURSA ÖNCEKİ VE SONRAKİ BORÇLAR YAPILANDIRILIR. DEVREDEN BAŞVURUDA BULUNURSA DEVİRDEN ÖNCEKİ BORÇLAR YAPILANDIRILIR.

42 Dikkat edilmesi gereken hususlar
ÜST DÜZEY YÖNETİCİ VE ŞİRKET ORTAKLARININ BAŞVURUSU HALİNDE YAPILANDIRMA SADECE SORUMLU OLDUKLARI DÖNEM VE BORÇLAR İÇİN YAPILACAKTIR.

43 Dikkat edilmesi gereken hususlar
ASIL İŞVERENİN BAŞVURUSU HALİNDE ALT İŞVERENİN BORÇLARI DA YAPILANDIRMAYA DAHİL EDİLECEKTİR. ANCAK ALT İŞVERENİN TAAHHÜTNAMESİNİN SUNULMASI GEREKMEKTE. ALT İŞVEREN AYRICA YAPILANDIRMA TALEBİNDE BULUNABİLİR. BU DURUMDA ASIL İŞVERENDEN TAAHHÜTNAME ALINIR.

44 Dikkat edilmesi gereken hususlar
YAPILANDIRMA HALİNDE, BAŞKACA BORÇLARININ BULUNMAMASI ŞARTIYLA 5 PUANLIK PRİM İNDİRİMİ VE DİĞER TEŞVİKLERDEN YARARLANILACAKTIR. İHALELERE KATILAMA, HAKEDİŞ ÖDEMELERİ, BORCU YOKTUR YAZISI ALMA NOKTASINDA YAPILANDIRMA YAPANLAR VE DÜZENLİ ÖDEME YAPANLAR SORUN YAŞAMAYACAKTIR.

45 Dikkat edilmesi gereken hususlar
yapılandırma kapsamına giren alacaklarla ilgili hacizler yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacaktır, teminatlar da iade edilecektir.

46 Dikkat edilmesi gereken hususlar
yapılandırmadan faydalanmak için dava açılmamış olması, açılmış davalardan vazgeçilmesi ve kanun yollarına başvurulmaması şarttır. Davadan vazgeçilmezse dava konusu olmayan borçlar için yapılandırma mümkündür. Yapılandırmadan sonra da dava açmak mümkün değil.

47 Dikkat edilmesi gereken hususlar
yapılandırma taksitleri banka aracılığıyla veya kredi kartı/banka kartı ile ödenebilecektir. Son olarak; ödemelerinizi mümkün olduğunca son güne bırakmayınız…

48 TEŞEKKÜRLER Yrd. Doç. Dr. Mehmet BULUT MHMTBLT79@GMAİL.COM


"6552 sayılı kanunla sosyal güvenlik alanında yapılan düzenlemeler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları