Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KBRN FARKINDALIK EĞİTİMİ (HASTANE ÖNÜ ORGANİZASYON)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KBRN FARKINDALIK EĞİTİMİ (HASTANE ÖNÜ ORGANİZASYON)"— Sunum transkripti:

1 KBRN FARKINDALIK EĞİTİMİ (HASTANE ÖNÜ ORGANİZASYON)
. KBRN FARKINDALIK EĞİTİMİ (HASTANE ÖNÜ ORGANİZASYON) 18 EYLÜL 2014 ANTALYA

2 UYGULAMA PROGRAM GİRİŞ - ÖN TEST
HASTANE YÖNETİMİ (HASTANE ÖNÜ ORGANİZASYON) KİMYASAL ve BİYOLOJİKLER RADYOLOJİK VE NÜKLEER LOJİSTİK DEKONTAMİNASYON - SON TEST UYGULAMA

3 KBRN NEDİR? K-KİMYASAL B-BİYOLOJİK R-RADYOLOJİK N-NÜKLEER

4 AMAÇ KBRN olaylarında Acil Servis çalışanlarında farkındalık sağlanması, KBRN maddelerinden etkilenmiş yaralıların, hastanede tıbbi tedavi öncesi uygulanması gereken temel esasların tanımlanması, KBRN olaylarında hastane acil servis planlaması. KBRN’ nin HAP kapsamına dahil edilmesi,

5 Afet ve olağan dışı durumlarda ilgili müdahale ekiplerinin (UMKE, 112, Hastaneler) konu ile ilgili eğitimlerinin yapılması, donanım ve teçhizatlarının bir an önce temin edilmesi hedeflenmektedir.

6 KBRN RİSK ANALİZİ RADYASYON YAYAN CİHAZLAR KİMYASAL SİLAHLAR
GERÇEKLEŞME İHTİMALİ GELİŞTİRİLMİŞ NÜKLEER CİHAZ NÜKLEER SİLAHLAR BİYOLOJİK SİLAHLAR ZAYİAT 100 1.000 10.000

7 Neden KBRN Hastane Planlaması
Meydana gelebilecek afet ve olağan dışı durumlarda sağlık kurumlarımız tarafından hazırlanan, acil durum ve afetlerde icra edilecek sağlık hizmeti desteğinin esaslarını belirleyen eylem planlarına HAP (Hastane Afet Planı) adı verilir. Bu kapsamda Kurumumuzun özelleştirilmiş KBRN Yanıt Protokolünün olması gerekmektedir.

8 Yasal Mevzuat: AFAD (Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) tarafından Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer tehlikelere dair görev yönetmeliği 03 Mayıs 2012 tarihli ve sayı ile Resmi Gazete de yayınlandı.

9 (14) Sağlık Bakanlığının görev ve sorumlulukları:
- KBRN tehdit ve tehlikelerine karşı ilk yardım ve ambulans servislerinin, acil tıbbi müdahale ekiplerinin, seyyar hastanelerin kurulmasını sağlar. - KBRN tehlikelerinden etkilenenler için illerde belirleyeceği hastanelerde müdahale kliniklerinin ve arındırma ünitelerinin kurulmasını sağlar. - Başkanlık ve valiliklerle koordineli olarak, görevli personelin KBRN tehdit ve tehlikelerine karşı eğitilmesini sağlar.

10 - Olay bölgesinden kontrolsüz olarak hastanelere gelebilecek kişilerin arındırılması için il bazında belirlenecek hastanelerde gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlar. - KBRN tehlikelerinden etkilenen hasta ve yaralıların tedavi edilmelerini sağlar.

11

12 KBRN BÖLGE MERKEZLERİ VE BAĞLI İLLER
SIRA BÖLGE BAĞLI İLLER 1 ADANA HATAY  ESKİŞEHİR AFYONKARAHİSAR OSMANİYE BİLECİK MERSİN KÜTAHYA 2 ANKARA ÇORUM 10  GAZİANTEP ADIYAMAN KIRIKKALE KAHRAMANMARAŞ KIRŞEHİR KİLİS YOZGAT ŞANLIURFA ÇANKIRI 11 İSTANBUL BOLU  12 İZMİR MANİSA 3 ANTALYA BURDUR DENİZLİ ISPARTA AYDIN 4 BURSA BALIKESİR 13 KAYSERİ YALOVA SİVAS ÇANAKKALE NEVŞEHİR 5 DİYARBAKIR BATMAN 15 KONYA  KONYA MARDİN KARAMAN SİİRT AKSARAY ŞIRNAK 16 SAMSUN AMASYA 6 EDİRNE KIRKLARELİ TOKAT TEKİRDAĞ ORDU SİNOP 7 ELAZIĞ BİNGÖL  17 TRABZON GİRESUN TUNCELİ RİZE MUŞ GÜMÜŞHANE 8 ERZURUM KARS 18  VAN AĞRI BAYBURT BİTLİS ARDAHAN HAKKARİ IĞDIR 19 ZONGULDAK KARABÜK BARTIN

13 HAP KBRN ÖZEL DURUM PLANLAMASI
Olası bir KBRN olayında hastanelerin görevi: Öncelikli olarak sağlık personeli ve yaralıları KBRN ajanlarının zararlı etkilerinden korumak, KBRN yaralılarına triyaj, ilkyardım ve dekontaminasyon (arındırma) yapılmasını sağlamak, Yaralıların ileri tanı ve tedavi işlemlerini gerçekleştirmek.

14 Planlama kapsamında; Müdahale ekibi (görev tanımları) belirlenmeli, Koruyucu ekipman, cihaz ve malzemeler, Dekontaminasyon (arındırma) Ünitesi, KBRN ilaç ve antidotları temin edilmelidir.

15 HAP ın aktive edilmesi, HIZLI REAKSİYON, Acil servis ve müdahale ekibinin hazırlanması, Kontrollü giriş-çıkış, Hastane bölgesinde yaya ve trafik kontrolü

16 Soyunma ve kontamine atıkların toplanması,
Yıkama,durulama kurulama, Giyinme, Kirlilik kontrolü, İleri tanı ve tedavi(Acil servis-yanık ünitesi), Atık kontrolü.

17 SON

18 (HASTANE ÖNÜ ORGANİZASYON)
. KBRN EĞİTİMİ (HASTANE ÖNÜ ORGANİZASYON) 18 EYLÜL 2014 ANTALYA TKHK SAĞLIK TESİSLERİ ASH DAİRE BAŞKANLIĞI KBRN BİRİMİ Serhat GÖKCE- Birim Sorumlusu 0 (312)


"KBRN FARKINDALIK EĞİTİMİ (HASTANE ÖNÜ ORGANİZASYON)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları