Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

- Toplantı düşüncesini oluşturan nedenler a) a) Yeni HSYK’nın oluşum aşamasındaki izlenimler b) b) Yargıdaki aksamaların tesbit ve teşhisinin gerekliliği.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "- Toplantı düşüncesini oluşturan nedenler a) a) Yeni HSYK’nın oluşum aşamasındaki izlenimler b) b) Yargıdaki aksamaların tesbit ve teşhisinin gerekliliği."— Sunum transkripti:

1

2 - Toplantı düşüncesini oluşturan nedenler a) a) Yeni HSYK’nın oluşum aşamasındaki izlenimler b) b) Yargıdaki aksamaların tesbit ve teşhisinin gerekliliği c) c) “Zihniyet ve davranış değişikliği”ne ilişkin yüksek beklenti d) d) Yargıda değişim heyecanı e) e) Yapısal değişim gerekliliği

3 “ YARGIDA DURUM ANALİZİ TOPLANTILARI” I- Toplantıların Gereklilik Nedenleri I- Toplantıların Gereklilik Nedenleri a) 12 eylül 2010 tarihli anayasa değişikliği sonrası Yargı Yönetiminde temsil imkanı bulan İlk derece mahkemesi mensuplarının ; içinde bulundukları sisteme karşı geliştirdikleri eleştirileri çok daha rahat ifade etmek istekleri yoğun bir şekilde izlenmiştir. HSYK ‘nın oluşum sürecinde gerek eski yapı savunucuları ve gerekse yeni yapıda görev almak isteyenler, kürsü hakimleri ile oldukça yoğun bir temas yaşamışlardır.Kendisine tanınan oy hakkı ile varlıklarını hisseden meslek grubumuz, yıllar yılı süren suskunluğunu bozmuş ve eleştiri oklarını sistemin baskıcı unsurlarına karşı yöneltmiştir. a) 12 eylül 2010 tarihli anayasa değişikliği sonrası Yargı Yönetiminde temsil imkanı bulan İlk derece mahkemesi mensuplarının ; içinde bulundukları sisteme karşı geliştirdikleri eleştirileri çok daha rahat ifade etmek istekleri yoğun bir şekilde izlenmiştir. HSYK ‘nın oluşum sürecinde gerek eski yapı savunucuları ve gerekse yeni yapıda görev almak isteyenler, kürsü hakimleri ile oldukça yoğun bir temas yaşamışlardır.Kendisine tanınan oy hakkı ile varlıklarını hisseden meslek grubumuz, yıllar yılı süren suskunluğunu bozmuş ve eleştiri oklarını sistemin baskıcı unsurlarına karşı yöneltmiştir.

4 Yargıdaki aksamaların tesbit ve teşhisinin gerekliliği b) Var olan yargı sisteminin Türk Halkı tarafından da yakınmalara konu edilmesi ve yargının güvenilirliğinin sorgulanmaya başlanması ivedi bir çözüm arayışını kaçınılmaz olarak beraberinde getirmiştir. Toplum artık sürüncemede kalan yargı sürecini sesli olarak dillendirmeye başlamışken ; yeni oluşan HSYK’ nın buna bigane kalması düşünülemezdi. b) Var olan yargı sisteminin Türk Halkı tarafından da yakınmalara konu edilmesi ve yargının güvenilirliğinin sorgulanmaya başlanması ivedi bir çözüm arayışını kaçınılmaz olarak beraberinde getirmiştir. Toplum artık sürüncemede kalan yargı sürecini sesli olarak dillendirmeye başlamışken ; yeni oluşan HSYK’ nın buna bigane kalması düşünülemezdi.

5 “Zihniyet ve davranış değişikliği” ne ilişkin yüksek beklenti c)Türk Hukuk sistemi her ne kadar yasal reformlara konu edilse de; yapısal anlamda değişime her zaman kapalı kalmıştı. Alışılageldik usüllerin terk edilemediği yargı serüvenimizde ; klasik usüllerin ayıklanma zamanı gelmişti. Bu değişime özetle;” zihniyet ve davranış” değişikliği denilebilir.. c)Türk Hukuk sistemi her ne kadar yasal reformlara konu edilse de; yapısal anlamda değişime her zaman kapalı kalmıştı. Alışılageldik usüllerin terk edilemediği yargı serüvenimizde ; klasik usüllerin ayıklanma zamanı gelmişti. Bu değişime özetle;” zihniyet ve davranış” değişikliği denilebilir..

6 Yargıda değişim heyecanı d)Anayasa değişikliği ile başlayan değişim rüzgarının hızı kesilmeden ve reform heyecanı dinmeden sistemin tutucu alanlarına dokunarak daha çağcıl bir yapı oluşturma ihtiyacı toplantı talebini tetiklemiştir d)Anayasa değişikliği ile başlayan değişim rüzgarının hızı kesilmeden ve reform heyecanı dinmeden sistemin tutucu alanlarına dokunarak daha çağcıl bir yapı oluşturma ihtiyacı toplantı talebini tetiklemiştir

7 Yapısal değişim gerekliliği e) Ne kadar mükemmel kanunlar dizayn etseniz de; insan unsurunun rolü en öncül rol olarak kendini her zaman belli etmektedir..Reform uygulayıcıları olacak kürsü çalışanlarının eğilimlerini almak ve tartışarak bir noktaya varmak en akılcı yol olarak benimsenmiştir. Kürsünün dışlandığı hiçbir çalışmanın başarı şansı olmayacağı inancı ile ; yeni oluşan yapı ilk olarak hizmet verdiği meslek grubu ile buluşma ihtiyacını hissetmiştir. Öyle ki; Hsyk da göreve başladığımız daha ilk günlerde, gerek başkan vekilimiz ve gerekse 1. daire başkanımız bu buluşma ve görüş alışverişini bir an önce yapılması gerekliligini vurgulayarak hazırlık çalışmalarına başlanmasının ilk hareketini vermişlerdir. Bu aculiyetin altında; konuşmaya susamış teşkilatın söz söyleme ve sürece katkı yapma hararetinin bulunduğu söylenebilir. e) Ne kadar mükemmel kanunlar dizayn etseniz de; insan unsurunun rolü en öncül rol olarak kendini her zaman belli etmektedir..Reform uygulayıcıları olacak kürsü çalışanlarının eğilimlerini almak ve tartışarak bir noktaya varmak en akılcı yol olarak benimsenmiştir. Kürsünün dışlandığı hiçbir çalışmanın başarı şansı olmayacağı inancı ile ; yeni oluşan yapı ilk olarak hizmet verdiği meslek grubu ile buluşma ihtiyacını hissetmiştir. Öyle ki; Hsyk da göreve başladığımız daha ilk günlerde, gerek başkan vekilimiz ve gerekse 1. daire başkanımız bu buluşma ve görüş alışverişini bir an önce yapılması gerekliligini vurgulayarak hazırlık çalışmalarına başlanmasının ilk hareketini vermişlerdir. Bu aculiyetin altında; konuşmaya susamış teşkilatın söz söyleme ve sürece katkı yapma hararetinin bulunduğu söylenebilir.

8 II-Planlama ve organizasyon II-Planlama ve organizasyon

9

10 YARGIDA DURUM ANALİZİ TOPLANTILARINA İLİŞKİN DUYURU Kurulumuzca Türkiye Adalet Akademisi ile işbirliği halinde “Yargıda Durum Analizi” başlığı altında ülke genelinde toplantılar düzenlenecektir. Kurulumuzca Türkiye Adalet Akademisi ile işbirliği halinde “Yargıda Durum Analizi” başlığı altında ülke genelinde toplantılar düzenlenecektir. Toplantıların katılımcıları Kurulumuz tarafından başvuruların değerlendirilmesi suretiyle belirlenecektir. Toplantıların katılımcıları Kurulumuz tarafından başvuruların değerlendirilmesi suretiyle belirlenecektir. Toplantıya ilişkin tüm bilgiler aşağıda sıralanmıştır. Toplantıya ilişkin tüm bilgiler aşağıda sıralanmıştır. TOPLANTI YERLERİ Türkiye geneli 16 bölgeye (Ankara ve İstanbul hariç) ayrılmıştır. Bölgelerde bir il, toplantının yapılacağı merkez olarak seçilmiştir. Toplantıların düzenleneceği merkezler ve o merkeze dahil olan iller aşağıda belirtilmiştir. Türkiye geneli 16 bölgeye (Ankara ve İstanbul hariç) ayrılmıştır. Bölgelerde bir il, toplantının yapılacağı merkez olarak seçilmiştir. Toplantıların düzenleneceği merkezler ve o merkeze dahil olan iller aşağıda belirtilmiştir.

11 BÖLGE M E R K E Z İ L L E R 1ADANA Osmaniye, Hatay, Mersin 2AFYONKARAHİSAR Eskişehir, Kütahya,Uşak 3ANTALYA Burdur, Isparta, Denizli 4İZMİR Aydın, Manisa, Muğla 5BURSA Bilecik, Yalova, Balıkesir 6MİDYAT Diyarbakır, Batman, Siirt, Şırnak, Mardin, Elazığ, Bingöl, 7EDİRNE Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale 8ERZURUM Erzincan, Kars, Ardahan, Iğdır, Bayburt, Tunceli 9KAHRAMANMARAŞ Malatya, Adıyaman, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis 10KASTAMONU Karabük, Çankırı, Sinop, 11KAYSERİ Sivas, Yozgat, Kırşehir, Nevşehir, Kırıkkale 12KONYA Aksaray, Niğde, Karaman 13SAKARYA Kocaeli, Düzce, Bolu, Zonguldak, Bartın, 14SAMSUN Amasya, Tokat, Ordu, Çorum 15TRABZON Giresun, Gümüşhane, Rize, Artvin 16VAN Ağrı, Muş, Bitlis, Hakkari Kastamonu İdari Yargı mensupları Sakarya’daki toplantıya katılacaktır.

12 TOPLANTI TAKVİMİ 1.HAFTA Aralık 2010 PtSaÇaPeCuCtPa 4812345 496789101112 5013141516171819 5120212223242526 522728293031

13 3.HAFTA 4.HAFTA Ocak 2011 PtSaÇaPeCuCtPa 52 12 1 3456789 2 10111213141516 3 17181920212223 4 24252627282930 5 31 TOPLANTI TAKVİMİ

14 1. HAFTA, (24-25 Aralık 2010) Van, Midyat, Kahramanmaraş, Erzurum 1. HAFTA, (24-25 Aralık 2010) Van, Midyat, Kahramanmaraş, Erzurum 2. HAFTA, (30-31 Aralık 2010) Kayseri, Konya, Kastamonu, Afyonkarahisar 2. HAFTA, (30-31 Aralık 2010) Kayseri, Konya, Kastamonu, Afyonkarahisar 3. HAFTA, (07-08 Ocak 2011) Trabzon, Samsun, Adana, Sakarya 3. HAFTA, (07-08 Ocak 2011) Trabzon, Samsun, Adana, Sakarya 4. HAFTA, (14-15 Ocak 2011) Antalya, İzmir, Bursa, Edirne 4. HAFTA, (14-15 Ocak 2011) Antalya, İzmir, Bursa, Edirne Toplantı günleri takvim üzerinde kırmızı renk ile gösterilmiştir. Toplantı günleri takvim üzerinde kırmızı renk ile gösterilmiştir. Toplantıların süresi iki gündür. Toplantıların süresi iki gündür. İkinci hafta toplantıları Perşembe ve Cuma günleri yapılacaktır. İkinci hafta toplantıları Perşembe ve Cuma günleri yapılacaktır. Her hafta aynı anda dört bölgede toplantı düzenlenecektir. Her toplantıya 5 HSYK Üyesinin katılımı öngörülmüştür. Her hafta aynı anda dört bölgede toplantı düzenlenecektir. Her toplantıya 5 HSYK Üyesinin katılımı öngörülmüştür. Toplantılar 4 hafta içerisinde tamamlanarak 15 Ocak 2011 tarihinde bitirilecektir. Toplantılar 4 hafta içerisinde tamamlanarak 15 Ocak 2011 tarihinde bitirilecektir. Ankara ve İstanbul’da düzenlenecek toplantılara ilişkin değerlendirme daha sonra yapılacaktır. Ankara ve İstanbul’da düzenlenecek toplantılara ilişkin değerlendirme daha sonra yapılacaktır.

15 KATILIMCILAR İl ve ilçe adliyelerinde görevli Yargı Mensuplarının (hâkim-savcı) müracaatları alınacaktır. İl ve ilçe adliyelerinde görevli Yargı Mensuplarının (hâkim-savcı) müracaatları alınacaktır. Toplantıya katılım talepleri Kurul tarafından değerlendirilerek her bölgeden 60 Adli Yargı mensubu (20 Cumhuriyet Savcısı, 20 Ceza Hâkimi, 20 Hukuk Hâkimi) belirlenecektir. Toplantıya katılım talepleri Kurul tarafından değerlendirilerek her bölgeden 60 Adli Yargı mensubu (20 Cumhuriyet Savcısı, 20 Ceza Hâkimi, 20 Hukuk Hâkimi) belirlenecektir. Cumhuriyet Başsavcıları ve Komisyon Başkanları 19-22 Ocak 2011 tarihleri arasında yapılacak olan “Yargı Teşkilatı Toplantısı”na katılacaklarından, bu toplantıların katılımcıları Cumhuriyet Başsavcısı ve Adalet Komisyonu Başkanları haricindeki Yargı mensupları arasından belirlenecektir. Cumhuriyet Başsavcıları ve Komisyon Başkanları 19-22 Ocak 2011 tarihleri arasında yapılacak olan “Yargı Teşkilatı Toplantısı”na katılacaklarından, bu toplantıların katılımcıları Cumhuriyet Başsavcısı ve Adalet Komisyonu Başkanları haricindeki Yargı mensupları arasından belirlenecektir. Müracaat tarihleri: Müracaat tarihleri: 10 Aralık 2010 (tüm toplantılara ilişkin müracaatların başlangıç tarihi) 10 Aralık 2010 (tüm toplantılara ilişkin müracaatların başlangıç tarihi) 15 Aralık 2010 (birinci hafta toplantıları için başvuruların bitiş tarihi) 15 Aralık 2010 (birinci hafta toplantıları için başvuruların bitiş tarihi) 22 Aralık 2010 (iki, üç ve dördüncü hafta toplantıları için başvuruların bitiş tarihi) 22 Aralık 2010 (iki, üç ve dördüncü hafta toplantıları için başvuruların bitiş tarihi) 24 Aralık 2010 (birinci hafta toplantılarının başlangıç tarihi) 24 Aralık 2010 (birinci hafta toplantılarının başlangıç tarihi) ADLİ YARGI

16 İDARİ YARGI Katılım talepleri HSYK tarafından değerlendirilerek belirlenen bölgelerden 15 İdari Yargı mensubu (Bölge İdare Mahkemesi, İdare Mahkemesi ve Vergi Mahkemesi Hâkimi) belirlenecektir. Katılım talepleri HSYK tarafından değerlendirilerek belirlenen bölgelerden 15 İdari Yargı mensubu (Bölge İdare Mahkemesi, İdare Mahkemesi ve Vergi Mahkemesi Hâkimi) belirlenecektir. İdari Yargı Adalet Komisyonu Başkanları 19-22 Ocak 2011 tarihleri arasında yapılacak olan Yargı Teşkilatı Toplantısına katılacağından bu toplantının katılımcıları İdari Yargı Adalet Komisyonu Başkanları dışındaki yargı mensupları arasından belirlenecektir. İdari Yargı Adalet Komisyonu Başkanları 19-22 Ocak 2011 tarihleri arasında yapılacak olan Yargı Teşkilatı Toplantısına katılacağından bu toplantının katılımcıları İdari Yargı Adalet Komisyonu Başkanları dışındaki yargı mensupları arasından belirlenecektir.

17 BAŞVURU ŞEKLİ Başvurular, dilekçenin Komisyonlar ve Başsavcılıklar aracı kılınmaksızın doğrudan Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğüne iletilmesi suretiyle yapılacaktır. Başvurular, dilekçenin Komisyonlar ve Başsavcılıklar aracı kılınmaksızın doğrudan Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğüne iletilmesi suretiyle yapılacaktır.

18 TOPLANTI AKIŞI 1.Gün Sabah Programı Sabah Programı Açılış konuşması. Açılış konuşması. Toplantı formatı hakkında bilgilendirme Toplantı formatı hakkında bilgilendirme Adli Yargı katılımcıları 20 şer kişilik 3 grup oluşturularak, moderatörler rehberliğinde durum analizi çalışması yapması. Adli Yargı katılımcıları 20 şer kişilik 3 grup oluşturularak, moderatörler rehberliğinde durum analizi çalışması yapması. İdari Yargı katılımcıları 15 kişilik ayrı bir grup oluşturularak durum analizi çalışması yapması öngörülmüştür. İdari Yargı katılımcıları 15 kişilik ayrı bir grup oluşturularak durum analizi çalışması yapması öngörülmüştür. HSYK Üyelerinin bölgedeki il adliyelerini ziyaret etmeleri ve adliyede görevli Yargı mensupları ile toplantılar yapmaları öngörülmektedir. HSYK Üyelerinin bölgedeki il adliyelerini ziyaret etmeleri ve adliyede görevli Yargı mensupları ile toplantılar yapmaları öngörülmektedir. Öğle yemeği. Öğle yemeği. Öğleden Sonra Programı Öğleden Sonra Programı Belirlenen konulara ilişkin analiz çalışmasına devam edilmesi, Belirlenen konulara ilişkin analiz çalışmasına devam edilmesi, Çalışmaların raporlanması, Çalışmaların raporlanması, Akşam Programı Akşam Programı Akşam yemeği Akşam yemeği2.Gün Sabah Programı Sabah Programı HSYK üyelerinin genel değerlendirmeye katılımları ile çalışmaların grup sözcüleri tarafından sunumu, tartışılması ve genel değerlendirme, HSYK üyelerinin genel değerlendirmeye katılımları ile çalışmaların grup sözcüleri tarafından sunumu, tartışılması ve genel değerlendirme, Öğle yemeği, Öğle yemeği, Öğleden sonra konaklama yerinden çıkış yapılacaktır. Öğleden sonra konaklama yerinden çıkış yapılacaktır.

19 ÇALIŞMA KONULARI Çalışma gruplarının yargıdaki iş yükünü azaltacak, etkin, hızlı, ve adil bir yargılama için tartışılmasında fayda olduğu öngörülen aşağıda sıralanan örnek konular başta olmak üzere, Yargı Teşkilatını ilgilendiren her konuyu görüşmeleri öngörülmektedir. Çalışma gruplarının yargıdaki iş yükünü azaltacak, etkin, hızlı, ve adil bir yargılama için tartışılmasında fayda olduğu öngörülen aşağıda sıralanan örnek konular başta olmak üzere, Yargı Teşkilatını ilgilendiren her konuyu görüşmeleri öngörülmektedir.

20 1.CEZA VE CEZA USUL HUKUKU Ceza hukuku ve usul hukuku Ceza hukuku ve usul hukuku İnfaz hukuku ve infaz sistemi İnfaz hukuku ve infaz sistemi Mahkemeler teşkilatı Mahkemeler teşkilatı İhtisas mahkemeleri İhtisas mahkemeleri ÖRNEK KONULAR Mahkeme teşkilatının yapısı gözden geçirilerek, öncelikle asliye ceza ve sulh ceza mahkemelerinin “ceza mahkemesi” adı altında birleştirilmesi, hâkim ataması yapılırken ceza hâkimi şeklinde yetki ile birlikte atama yapılması, Mahkeme teşkilatının yapısı gözden geçirilerek, öncelikle asliye ceza ve sulh ceza mahkemelerinin “ceza mahkemesi” adı altında birleştirilmesi, hâkim ataması yapılırken ceza hâkimi şeklinde yetki ile birlikte atama yapılması, (Asliye) ceza mahkemelerinde Cumhuriyet savcısı bulunması uygulamasının zorunlu olmaktan çıkarılarak, ihtiyari olacak şeklide düzenlenmesi, iş durumuna göre savcıların daha çok soruşturma konularına yoğunlaşması, gerekli görüldüğünde duruşmaya çıkabilmesi veyahut yazılı mütalaa ile yetinilmesi, (Asliye) ceza mahkemelerinde Cumhuriyet savcısı bulunması uygulamasının zorunlu olmaktan çıkarılarak, ihtiyari olacak şeklide düzenlenmesi, iş durumuna göre savcıların daha çok soruşturma konularına yoğunlaşması, gerekli görüldüğünde duruşmaya çıkabilmesi veyahut yazılı mütalaa ile yetinilmesi, Başsavcılıklarda, savcılarla kurumsal ilişkiler ve görev dağılımına ilişkin sorunların değerlendirilmesi, Cumhuriyet savcılarının yargısal yetkilerine müdahalenin hangi şekil ve ölçüde olması gerektiği, Başsavcılıklarda, savcılarla kurumsal ilişkiler ve görev dağılımına ilişkin sorunların değerlendirilmesi, Cumhuriyet savcılarının yargısal yetkilerine müdahalenin hangi şekil ve ölçüde olması gerektiği,

21 Bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi her ilde o il ve ilçenin adıyla anılan tek bir mahkeme kurulup, o mahkeme başkanının altında daireler oluşturulması, iş yükü paylaşımının mahkeme görev yapan hâkimler tarafından düzenlenmesi, Bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi her ilde o il ve ilçenin adıyla anılan tek bir mahkeme kurulup, o mahkeme başkanının altında daireler oluşturulması, iş yükü paylaşımının mahkeme görev yapan hâkimler tarafından düzenlenmesi, Yukarıdaki maddede bahse konu mahkemeler kurulurken Cumhuriyet başsavcılığı ile mahkeme teşkilatının ayrı değerlendirilmesi, bütçelerin ve yönetimin bu şekilde birbirinden koparılmasının gerekip gerekmediği, Yukarıdaki maddede bahse konu mahkemeler kurulurken Cumhuriyet başsavcılığı ile mahkeme teşkilatının ayrı değerlendirilmesi, bütçelerin ve yönetimin bu şekilde birbirinden koparılmasının gerekip gerekmediği, Hukuk fakültelerindeki eğitimin Yüksek Öğretim Kurulu ile koordine edilerek daha verimli hale getirilmesi, hukuk fakültelerinde pratik ve uygulama çalışmalarına daha fazla yer verilmesi gerektiği, Hukuk fakültelerindeki eğitimin Yüksek Öğretim Kurulu ile koordine edilerek daha verimli hale getirilmesi, hukuk fakültelerinde pratik ve uygulama çalışmalarına daha fazla yer verilmesi gerektiği, İşi az olan yerlerdeki küçük adliyelerin yeni bir çalışma ile kapatılıp adli teşkilatın daha büyük merkezlerde yapılanmasının sağlanması, böylece ihtisaslaşmanın artırılması ve vatandaşa daha kaliteli adalet hizmeti sunulması, İşi az olan yerlerdeki küçük adliyelerin yeni bir çalışma ile kapatılıp adli teşkilatın daha büyük merkezlerde yapılanmasının sağlanması, böylece ihtisaslaşmanın artırılması ve vatandaşa daha kaliteli adalet hizmeti sunulması,

22 Hâkim ve savcılara davaların hazırlanması, ara kararların yerine getirilmesi, dosya özeti gibi konularda yardım etmek üzere adli hizmet uzmanı kadrosu ihdas edilip bu kadrolarda hukuk fakültesi mezunu uzmanların istihdam edilmesi, Hâkim ve savcılara davaların hazırlanması, ara kararların yerine getirilmesi, dosya özeti gibi konularda yardım etmek üzere adli hizmet uzmanı kadrosu ihdas edilip bu kadrolarda hukuk fakültesi mezunu uzmanların istihdam edilmesi, Yukarıdaki tedbirlerin hayata geçirilip işlerin azaltılmasına kadar istinaf mahkemelerinin faaliyete geçirilmesinin ertelenmesinin gerekip gerekmediği, istinaf mahkemelerinin kurulması halinde mevcut sistemimizde nasıl bir etki doğuracağı, Yukarıdaki tedbirlerin hayata geçirilip işlerin azaltılmasına kadar istinaf mahkemelerinin faaliyete geçirilmesinin ertelenmesinin gerekip gerekmediği, istinaf mahkemelerinin kurulması halinde mevcut sistemimizde nasıl bir etki doğuracağı, 5271 sayılı CMK’da yargılamayı zorlaştıran bir kısım usul hükümlerinin yeniden gözden geçirilmesinin gerekip gerekmediği, (gıyabi tevkif-yakalama, istinabe, zorunlu müdafii, yoklukta beraat, zabıt tutma mecburiyetinin duruşma esnasındaki zorlukları) 5271 sayılı CMK’da yargılamayı zorlaştıran bir kısım usul hükümlerinin yeniden gözden geçirilmesinin gerekip gerekmediği, (gıyabi tevkif-yakalama, istinabe, zorunlu müdafii, yoklukta beraat, zabıt tutma mecburiyetinin duruşma esnasındaki zorlukları) CMK 253 ve 254 de düzenlenen uzlaşmanın işlevsizliği dikkate alınarak Türk hukuk geleneği çerçevesinde yeniden yapılandırılmasının gerekip gerekmediği, CMK 253 ve 254 de düzenlenen uzlaşmanın işlevsizliği dikkate alınarak Türk hukuk geleneği çerçevesinde yeniden yapılandırılmasının gerekip gerekmediği, Duruşma sisteminde yeni yöntem arayışlarına ilişkin düşünceler, (avukat ile Duruşma sisteminde yeni yöntem arayışlarına ilişkin düşünceler, (avukat ile sanığın yan yana bulunabilmesi, ayakta konuşma mecburiyetinin kaldırılması, tanığın herkesin görebileceği yerde oturtularak dinlenmesi, kürsü yüksekliğinin gözden geçirilmesi, duruşma anında avukat ile sanığın konuşabilmesine fırsat verilebilmesi, ceza muhakemesinde avukatın rolünün artırılması, gibi konular)

23 2.ÖZEL HUKUK VE USUL HUKUKU Özel hukuk ve usul hukuku Özel hukuk ve usul hukuku Mahkemeler teşkilatı Mahkemeler teşkilatı İhtisas mahkemeleri İhtisas mahkemeleri ÖRNEK KONULAR Mahkeme teşkilatının yapısı gözden geçirilerek öncelikle asliye hukuk ve sulh hukuk mahkemelerinin “hukuk mahkemesi” adı altında birleştirilmesi, hâkim ataması yapılırken hukuk hâkimi şeklinde yetki ile birlikte atama yapılması, Mahkeme teşkilatının yapısı gözden geçirilerek öncelikle asliye hukuk ve sulh hukuk mahkemelerinin “hukuk mahkemesi” adı altında birleştirilmesi, hâkim ataması yapılırken hukuk hâkimi şeklinde yetki ile birlikte atama yapılması, (Asliye) hukuk mahkemelerinde icra edilen bazı davalarda Cumhuriyet savcısının bulunma zorunluğunun kaldırılarak ihtiyari hale getirilmesi, gerektiğinde görüldü yapabilme imkanının sağlanması, (Asliye) hukuk mahkemelerinde icra edilen bazı davalarda Cumhuriyet savcısının bulunma zorunluğunun kaldırılarak ihtiyari hale getirilmesi, gerektiğinde görüldü yapabilme imkanının sağlanması, Bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi her ilde o il ve ilçenin adıyla anılan tek bir mahkeme kurulup, o mahkeme başkanının altında daireler oluşturulması, iş yükü paylaşımının mahkemede görev yapan hâkimler tarafından düzenlenmesi, Bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi her ilde o il ve ilçenin adıyla anılan tek bir mahkeme kurulup, o mahkeme başkanının altında daireler oluşturulması, iş yükü paylaşımının mahkemede görev yapan hâkimler tarafından düzenlenmesi,

24 Yukarıdaki maddede bahse konu mahkemeler kurulurken Cumhuriyet başsavcılığı ile mahkeme teşkilatının ayrı değerlendirilmesi, bütçelerin ve yönetimin bu şekilde birbirinden koparılmasının gerekip gerekmediği, Yukarıdaki maddede bahse konu mahkemeler kurulurken Cumhuriyet başsavcılığı ile mahkeme teşkilatının ayrı değerlendirilmesi, bütçelerin ve yönetimin bu şekilde birbirinden koparılmasının gerekip gerekmediği, Hukuk fakültelerindeki eğitimin Yüksek Öğretim Kurulu ile koordine edilerek daha verimli hale getirilmesi, hukuk fakültelerinde pratik ve uygulama çalışmalarına daha fazla yer verilmesi gerektiği, Hukuk fakültelerindeki eğitimin Yüksek Öğretim Kurulu ile koordine edilerek daha verimli hale getirilmesi, hukuk fakültelerinde pratik ve uygulama çalışmalarına daha fazla yer verilmesi gerektiği, Alternatif uyuşmazlık yöntemlerinin geliştirilerek (hukukta arabuluculuk sistemi gibi) bazı işlerin yargıya gelmeden yargı dışı çözüm yollarıyla çözümlenmesinin sağlanması, uyuşmazlık çözümlerinde hâkimlerin uzlaştırmacı olarak çalışıp çalışamayacağı konusunun tartışılması, (bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi) Alternatif uyuşmazlık yöntemlerinin geliştirilerek (hukukta arabuluculuk sistemi gibi) bazı işlerin yargıya gelmeden yargı dışı çözüm yollarıyla çözümlenmesinin sağlanması, uyuşmazlık çözümlerinde hâkimlerin uzlaştırmacı olarak çalışıp çalışamayacağı konusunun tartışılması, (bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi) İcra İflas Kanununda değişiklik yapılarak adliyelerin yumuşak karnı haline gelen icra dairelerinin reorganize edilmesi, İcra İflas Kanununda değişiklik yapılarak adliyelerin yumuşak karnı haline gelen icra dairelerinin reorganize edilmesi, İşi az olan yerlerdeki küçük adliyelerin yeni bir çalışma ile kapatılıp adli teşkilatın daha büyük illerde yapılanmasının sağlanması, böylece ihtisaslaşmanın artırılması ve vatandaşa daha kaliteli adalet hizmeti sunulması, İşi az olan yerlerdeki küçük adliyelerin yeni bir çalışma ile kapatılıp adli teşkilatın daha büyük illerde yapılanmasının sağlanması, böylece ihtisaslaşmanın artırılması ve vatandaşa daha kaliteli adalet hizmeti sunulması,

25 Hâkim ve savcılara davaların hazırlanması, ara kararların yerine getirilmesi, dosya özeti gibi konularda yardım etmek üzere adli hizmet uzmanı kadrosu ihdas edilip bu kadrolarda hukuk fakültesi mezunu uzmanların istihdam edilmesi, Hâkim ve savcılara davaların hazırlanması, ara kararların yerine getirilmesi, dosya özeti gibi konularda yardım etmek üzere adli hizmet uzmanı kadrosu ihdas edilip bu kadrolarda hukuk fakültesi mezunu uzmanların istihdam edilmesi, Yukarıdaki tedbirlerin hayata geçirilip işlerin azaltılmasına kadar istinaf mahkemelerinin faaliyete geçirilmesinin ertelenmesinin gerekip gerekmediği, istinaf mahkemelerinin kurulması halinde mevcut sistemimizde nasıl bir etki doğuracağı, Yukarıdaki tedbirlerin hayata geçirilip işlerin azaltılmasına kadar istinaf mahkemelerinin faaliyete geçirilmesinin ertelenmesinin gerekip gerekmediği, istinaf mahkemelerinin kurulması halinde mevcut sistemimizde nasıl bir etki doğuracağı,

26 3.İDARE HUKUKU ÖRNEK KONULAR İdare hukuku ve idari yargılama usulünde karşılaşılan güçlükler, İdare hukuku ve idari yargılama usulünde karşılaşılan güçlükler, Mahkemeler teşkilatında değişiklik yapılıp yapılmamasına ilişkin düşünceler, Mahkemeler teşkilatında değişiklik yapılıp yapılmamasına ilişkin düşünceler, İdari yargıda istinafın ne getireceği konusundaki tasavvurlar, İdari yargıda istinafın ne getireceği konusundaki tasavvurlar, İdari yargıda bölgelerin ve çalışma sürelerinin yeniden belirlenmesi, İdari yargıda bölgelerin ve çalışma sürelerinin yeniden belirlenmesi, İdare ve vergi mahkemesi arasında geçişler, İdare ve vergi mahkemesi arasında geçişler, Mahkemelerdeki yetki sorunu ve geçici olarak hâkim görevlendirilmesi Mahkemelerdeki yetki sorunu ve geçici olarak hâkim görevlendirilmesi

27 4.YARGI MENSUPLARININ ÖZLÜK İŞLERİ (ORTAK KONULAR) Atama, nakil Atama, nakil Terfi sistemi Terfi sistemi Disiplin işlemi Disiplin işlemi Teftiş Teftiş ÖRNEK KONULAR Türkiye Adalet Akademisi ile koordine edilerek hâkim adaylığı döneminin daha verimli ve etkin hale getirilmesi, adaylardan adaylıkları süresince aktif olarak yararlanılması, staj döneminde hâkim veyahut savcı adayına imza yetkisi verilerek bazı hasımsız işlerin gördürülmesi, hâkim yardımcılığı statüsünde çalıştırılıp çalıştırılamayacakları, Türkiye Adalet Akademisi ile koordine edilerek hâkim adaylığı döneminin daha verimli ve etkin hale getirilmesi, adaylardan adaylıkları süresince aktif olarak yararlanılması, staj döneminde hâkim veyahut savcı adayına imza yetkisi verilerek bazı hasımsız işlerin gördürülmesi, hâkim yardımcılığı statüsünde çalıştırılıp çalıştırılamayacakları, Hâkim ve savcıların üzerinde idari görevlerin yeni oluşturulacak profesyonel adliye müdürlüklerine devredilerek, hâkim ve savcıların sadece yargısal faaliyette bulunmalarının sağlanması Hâkim ve savcıların üzerinde idari görevlerin yeni oluşturulacak profesyonel adliye müdürlüklerine devredilerek, hâkim ve savcıların sadece yargısal faaliyette bulunmalarının sağlanması Pilot uygulaması yapılan mahkeme yönetimi projesinin varsa eksikliklerinin giderilerek son şekliyle yaygınlaştırılması, yeni adliye projelerinin bu sistem gereğince tasarlanması, Pilot uygulaması yapılan mahkeme yönetimi projesinin varsa eksikliklerinin giderilerek son şekliyle yaygınlaştırılması, yeni adliye projelerinin bu sistem gereğince tasarlanması, Hâkim ve savcıların terfi ve not sistemlerinin gözden geçirilerek hâkim-savcı üzerinde gereksiz baskı aracı gibi algılanan bir takım uygulamaların değiştirilmesi (Yargıtay ve Danıştay notu uygulamasının devamında yarar bulunup bulunmadığı, hâkim-savcının kabiliyeti ile hiçbir bağlantısı olmayan Yargıtay ve Danıştay’dan iş geçirme sayısının kaldırılması, yeni terfi esasının onama-bozma oranı ile ilişkilendirilmesi, terfilerde, kararda isabet ve olumlu kürsü davranışının öne çıkarılması) Hâkim ve savcıların terfi ve not sistemlerinin gözden geçirilerek hâkim-savcı üzerinde gereksiz baskı aracı gibi algılanan bir takım uygulamaların değiştirilmesi (Yargıtay ve Danıştay notu uygulamasının devamında yarar bulunup bulunmadığı, hâkim-savcının kabiliyeti ile hiçbir bağlantısı olmayan Yargıtay ve Danıştay’dan iş geçirme sayısının kaldırılması, yeni terfi esasının onama-bozma oranı ile ilişkilendirilmesi, terfilerde, kararda isabet ve olumlu kürsü davranışının öne çıkarılması)

28 Teftiş ve denetim sisteminin yeniden yapılandırılarak yeni bir anlayış çerçevesinde rutin denetimlere son verilmesi, subjektif ölçütlere göre kurgulanan hal kağıdı uygulamasına alternatif arayışların tartışılması, Teftiş ve denetim sisteminin yeniden yapılandırılarak yeni bir anlayış çerçevesinde rutin denetimlere son verilmesi, subjektif ölçütlere göre kurgulanan hal kağıdı uygulamasına alternatif arayışların tartışılması, Kararname taslağının genel sekreterlikçe gerekçeli bir şekilde yapılarak Kurula sunulması, taslağın ilan edilmesi, internet üzerinden ilgili her hâkim-savcının taslağa itiraz edebilmesi, Dairenin ise her iki gerekçeyi karşılaştırarak tayin ve nakil konusunda karar vermesi konusunun tartışılması, Kararname taslağının genel sekreterlikçe gerekçeli bir şekilde yapılarak Kurula sunulması, taslağın ilan edilmesi, internet üzerinden ilgili her hâkim-savcının taslağa itiraz edebilmesi, Dairenin ise her iki gerekçeyi karşılaştırarak tayin ve nakil konusunda karar vermesi konusunun tartışılması, Bölge sistemine ilişkin olarak uzman şirketlere belirli ölçütler verilmek suretiyle, her çalışma merkezine puan belirlenerek, bu esasa göre nakil ve tayin istemlerinin objektif kıstaslara göre yapılması, mevcut sisteme karşı başkaca bölge sistemi arayışlarının tartışılması, Bölge sistemine ilişkin olarak uzman şirketlere belirli ölçütler verilmek suretiyle, her çalışma merkezine puan belirlenerek, bu esasa göre nakil ve tayin istemlerinin objektif kıstaslara göre yapılması, mevcut sisteme karşı başkaca bölge sistemi arayışlarının tartışılması, Ünvanlı atamalarında objektif kriterlerin belirlenmesi, ünvanlı kalma süresi ve ünvanın kaybedilmesi kriterlerinin tartışılması. Ünvanlı atamalarında objektif kriterlerin belirlenmesi, ünvanlı kalma süresi ve ünvanın kaybedilmesi kriterlerinin tartışılması. * Ortak konular tüm gruplar tarafından tartışılacaktır.


"- Toplantı düşüncesini oluşturan nedenler a) a) Yeni HSYK’nın oluşum aşamasındaki izlenimler b) b) Yargıdaki aksamaların tesbit ve teşhisinin gerekliliği." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları