Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1 İsmail Özdemir Genel Müdür ANC A.Ş. Kanatlı Sağlığı ve Performansı Yönetiminde Gelişmeler.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1 İsmail Özdemir Genel Müdür ANC A.Ş. Kanatlı Sağlığı ve Performansı Yönetiminde Gelişmeler."— Sunum transkripti:

1

2 1 İsmail Özdemir Genel Müdür ANC A.Ş. Kanatlı Sağlığı ve Performansı Yönetiminde Gelişmeler

3 2 1- KANATLI PERFORMANSI 2- KANATLI SAĞLIĞI 3- AVRUPA BİRLİĞİ’NDE GELİŞMELER 4- KANATLI SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ 42 SUNUM PLANI

4 3 KANATLI SAĞLIĞI KANATLI PERFORMANSI

5 4 Genetik Beslenme Health ?Management? Geçmişte… - Aşı - ilaç -Vitamin eksiklikleri - Diğer…

6 5 Genetik Beslenme Sağlık Günümüzde biyolojik performans… !Entegre Yaklaşım!

7 6 1- KANATLI PERFORMANSI 42

8 – 2009 arası birçok gıda krizi çıktı:  Deli Dana - BSE Hastalığı  Salmonella; yumurta / et  Antibiyotiklere Dirençlilik Tartışmaları  Dioksin Krizi  GMO  Hormon Kullanımları (büyükbaş hayvancılıkta)  Diğer,… KANATLI PERFORMANSI

9 8 PERFORMANS ARTIRMAK AMACIYLA YEMDE ANTİBİYOTİK KULLANIMI Yıllardır antibiyotiklerin tedavi edici dozdan daha düşük dozlarda yemde kullanılmaları ile fayda sağlandı (Büyütme Faktörü Antibiyotikler). Bunlar son 50 yıldır ;  Tedavi edici dozlardan daha düşük dozlarda kullanıldı  Performansı artırma amaçlı kullanıldı AB’de 2006 yılının başından itibaren tamamı yasaklandı Yasaklayan ülke sayısı artıyor (bu ürünleri içeren kanatlı ürünleri AB’ye ithal edilemez) ABD’de örneğin Tyson gönüllü olarak yasakladı

10 9 PERFORMANS ARTIRMAK AMACIYLA YEMDE ANTİBİYOTİK KULLANIMI Penicillin ‘in yemde kullanımı ile performans artışı sağlandığı farkedildi 1960’lar - Penicillin kullanımı bilimsel olarak sorgulanmaya başlandı İnsanlarda kullanılmayan antibiyotiklerin yemde kullanımı düşünülmeye başlandı Flavomycine bu amaçla kullanılan ilk büyütme faktörü antibiyotik oldu Daha sonra Olaquindox ve Carbadox bu amaçla geliştirildi

11 10 PERFORMANS ARTIRMAK AMACIYLA YEMDE ANTİBİYOTİK KULLANIMI Olaquindox ve Carbadox’un insanlarda sağlık sorunları oluşturduğu görüldü. Bunların rezidüleri ette bulundu Her iki ürün de Avrupa’da 1989’da yasaklandı Avoparcin ve Virginiamycine yasaklandı Tylosin ve Bacitracin yasaklandı Sebep; insanlarda kullanılan antibiyotiklere karşı dirençlilik gelişimini artırabileceği korkusu ve bu antibiyotiklere ileride insanlarda ihtiyaç duyulabileceği düşüncesi Bilimsel mi? (precautionary principle) 2005, AB’nin aldığı karar doğrultusunca: 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren antibiyotiklerin yemde katılarak büyütme faktörü olarak kullanımları tamamen yasaklandı. Son kalan Flavomycin ve Avilamycin de yasaklanmış oldu. AB’de alınan her karar yaklaşık 6 ay 1 yıl sonrasında ülkemizde de uygulandı

12 11 AGP’ler ne sağladı?  Performans (yem dönüşümünde + %0 - 4)  Sağlık (Nekrotik enteritis kontrolü)  Gıdada rezidü bırakmıyor?? AGP’lerle ilgili negatiflikler?  Rezidü tartışmaları  Sağlık tartışmaları, insanlarda kullanılan antibiyotiklere karşı çapraz dirençlilik gelişmesi ihtimali  Gıdanın güvenilir olması ile ilgili tartışmalar PERFORMANS ARTIRMAK AMACIYLA YEMDE ANTİBİYOTİK KULLANIMI

13 YILINDA DANİMARKA’DAKİ DURUM AGP YASAKLANMASININ SONUÇLARI Tedavi edici antibiyotik tüketimi

14 13 AGP YASAKLANMASININ SONUÇLARI CIDC: Antibiotic use not reduced after ban // 31 May 2007 Dutch poultry, pig and veal calf farmers still use antimicrobial growth promoters, according to the Institute for Disease control (CIDC) in Lelystad, the Netherlands. The increasing resistance of bacteria against common antibiotics has been the reason why preventive use of antibiotics has been banned since January "Resistance against a broader range of bacteria is increasing, which is of particular concern", according to Fred van Zijderveld of the CIDC. CIDC investigates the use of antibiotics and the resistance of certain bacteria to antibiotics on a yearly basis and noted that the year 2005 was marked by a tremendous increase in the use of antibiotics on livestock farms. "We don't have definite numbers of 2006 yet, but it seems that the use of antibiotics has not been decreased after the ban, according to van Zijderveld.

15 14 ANTİBİYOTİKLERİN YERİNİ NE ALIYOR? Enzimler (Phytase, Glucanases, Cellulases): Enzimler bazı yem komponentlerinin sindirilmesine olanak tanıyor Her türlü yemde kullanılabiliyor Sağlık ile ilgili değil; ancak performans ile ilgili Probiyotikler (Lactobacillus spp., Bacillus spores): Sindirim sisteminin faydalı mikroflorasını restore etmek için daha çok antibiyotik kullanımlarından sonra ve ishal vakalarında veriliyor. Daha çok domuzlarda kullanılıyor (tedavi ile birlikte) E. Coli enfeksiyonlarında destekleyici olduğu ispatlanmış Daha çok erken yaşlarda antibiyotiklerle kombine biçimde veriliyor

16 15 ANTİBİYOTİKLERİN YERİNİ NE ALIYOR? Bitki ekstratları: Tüm dünyada yüzyıllardır bir temeli var. İştah artırıcı, antimikrobiyal, yangı giderici etkileri ile önemli bir yere sahip Bazıları doğal antibiyotik etkisine sahip Performans üzerinde %1 – 3 etkiye sahip Sınırlı sayıda ürün sağlık üzerinde etkiye sahip (Salmonella, Clostridium) Standardize edilememeleri en önemli sorun. Organic Asitler: Sindirim sisteminin son bölümünde pH düzeyini düşürerek patojen mikroorganizmaların canlı kalamayacağı bir ortam oluşturarak etki gösterirler. Daha çok erken yaşta bakteriyel üremeyi baskılamak için kullanılırlar Performans üzerine %1 – 3 etki gösterirler Kaplanmış olanları daha etkili

17 16 ÖZET Antibiyotik yem katkıları 50 yıl başarılı biçimde kullanılmıştır 1980’ler ve 1990’larda insan sağlığında yeni antibiyotiklere ihtiyaç duyulmasıyla “dirençlilik” konusu çok önemli hale gelmiştir Antibiyotiklerin yangı giderici etkisine sahip doğal ürünlerin geliştirilmesi söz konusu olabilmiştir Konunun uluslar arası rekabet, politikacıların bakış açısı, çevreci baskısı, süpermarketlerin baskısı, beşeri tıp camiasının baskıları ile ilİşkisi vardır AB adayı olması itibarıyla, bu gelişmeler ülkemizde anında uygulanmaktadır ve bizi artan biçimde etkilemeye devam edecektir Yeni gelişen ortamda doğru ürünü seçmek (onlarca sihirli ürün arasında) yetiştiricilerin ve teknik insanların en önemli zorluğudur (etkili, standart, yemde ve hayvan vücudunda stabil, ….). Ancak birkaç yıl içinde gerçek alternatifler Avrupa ve ülkemizde birkaç ürüne inecektir.

18 17 2- KANATLI SAĞLIĞI 42

19 18 YUMURTA TAVUKÇULUĞUNDA KAYIPLAR ENFEKSİYÖZ HASTALIKLAR ENFEKSİYÖZ OLMAYAN HASTALIKLAR YETERSİZ KÜMES VE SAĞLIK YÖNETİMİ CİVCİV KALİTESİNDE DÜŞÜKLÜKLER KONTAMİNE VE KİRLİ ÇEVRE SONUÇ: KAYIPLAR, KARLILIKTA DÜŞME

20 19 KANATLI HASTALIKLARI  Newcastle Hastalığı - ND (Yalancı Veba)  Gumboro Hastalığı (IBD)  Enfeksiyöz Coryza  Enfeksiyöz Bronşitis (IB)  Avian Influenza (AI)  Mikoplasmosis  Salmonellosis  Koksidiyozis  Sarı Kese Enfeksiyonları  E. Coli enfeksiyonları  Prolapsus ve Kanibalismus  Aflatoksikozis  ……………. KANATLI SAĞLIĞI

21 20 Viral bir hastalık Değişik patojeniteye sahip suşlar tüm dünyada yaygın Aşılama ile kontrol Aşılamaya rağmen ülkemizde zaman zaman problem olabiliyor Kanatlı ürünleri ihracatında önemli faktörlerden birisi NEWCASTLE HASTALIĞI (ND) Yalancı Veba

22 21 Influenza A virusları tarafından oluşturulur Tip A orthomyxoviruslar sorumlu İnsan, at, domuz, pekçok kanatlı türü Düşük patojeniteye sahip AI virusları- LPAI (H1-15; N1-9) Yüksek patojeniteye sahip AI virusları HPAI (H5; N7) Bu virusların kanatlılardaki virulansları ile insanlarda hastalık yapma yeteneği arasında bir ilişki kurulamamıştır. AVIAN INFLUENZA (AI) KUŞ GRİBİ ve GIDA GÜVENLİĞİ

23 22 Kanatlı ürünlerinin yenmesi ile insanlarda AI oluştuğu üzerine bilimsel veya pratik kanıt yoktur. Kontamine gıdaların AI görülen bölgelerden başka bölgelere taşınıp tüketilmeleri sonucu insanlada hastalık oluştuğu yönünde bir epidemiyolojik kanıt yoktur (WHO). Ancak bu hastalığın tek taraflı ithalat ve ticaret kısıtlamaları yönünde çok önemli olduğunu biliyoruz. AVIAN INFLUENZA (AI) KUŞ GRİBİ ve GIDA GÜVENLİĞİ

24 23 AVIAN INFLUENZA (AI) KUŞ GRİBİ ve GIDA GÜVENLİĞİ

25 24

26 25

27 26 Canlı Kanatlı Pazarları

28 27 Güney Doğu Asya Su kuşları ve canlı hayvan pazarlarından ötürü yüksek risk oluşumu

29 28

30 29 HPAI Hızlı ve geniş çaplı bir yayılma göstererek ülkeler ve kıtalar arası yayılma gösterdi:  Kanatlı pazarının küreselleşmesi  Göçmen kuşlar ile taşınma  : 58 ülke,  Bugüne kadar, 60 ülke etkilendi.

31 30 Virüs direnci pH [7-8]’lı bir ortamda yüksek direnç:  dışkıda: 20° C’de 7 gün ve 4° C’de 35 gün  dışkıda-kirlenmiş suda: 17° C’de 105 gün - 50°C altında virüs süresiz olarak saklanabilir. Kanatlı hayvan ürünlerinde  Karkaslar: AI virüsü oda sıcaklığında birkaç gün ve soğuk koşullar altında (+4°C) 23 güne kadar hayatta kalabilir. Paketleme malzemeleri de kontamine olabilir.  Yumurtalar: hastalığın erken safhasında yumurtlanan yumurtalarda yumurta beyazı, sarısı ve kabuğunda virüs bulunabilir.

32 31 Virüsün yok edilmesi Isı: 56°C/3 saat ; 60°C/30 dakikada inaktif hale gelir pH: asit pH ile inaktif hale gelir Dezenfektanlar: Formalin, iyot, QAB, Fenol türevleri,Na-hipoklorit, sabun, vb. ile inaktive olmaktadır. pH: Asitik pH larda inaktive olmaktadır. Kimyasallar: Oxidising agents, sodium dodecyl sulphate, lipid solvents, ß-propiolactone ile inaktive olmaktadır.

33 32 Su kuşları Ördekler AI’nın Truva Atı gibidir. (R.Webster)

34 33 Kanatlıdan kanatlıya bulaşma LPAIV kanatlı hayvanlara bir kez bulaştığında dikey bulaşmayı sağlayacak kadar yeterli miktarda virüs saçılımından önce bir adaptasyon safhasına bağlı olabilir ya da olmayabilir. LPAIV ile enfekte olmuş sürüden HPAIV ortaya çıktığında, benzer yollarla yayılır:  Enfekte olan kanatlıların dışkı veya solunum ve gözyaşı salgılarıyla direk temas  Dolaylı olarak, kontamine olmuş yem, su, ekipman veya kıyafet yoluyla

35 34 Risk unsurları Kontamine olmuş canlı kanatlıların bulaştırması: kalabalık ortamlarda canlı kanatlıların satıldığı pazarlar, yayılmayı arttırır Kontamine olmuş malzemelerin veya ekipmanların (kafesler, yem) bulaştırması Kontamine olmuş ayakkabı veya kıyafetleri olan insanların bulaştırması Kanatlı pazarlarından veya diğer kanatlı hayvan çiftliklerinden gelen araçların girişi

36 35 Risk unsurları = Yapılan çalışmalar 1999/2000’de İtalyan HPAI epizootiği:  Enfekte olan sürülerin hareketleri (%1.0 ),  Kanatlıların kesimhanelere gönderilmesi sırasından kaynaklanan temaslar (8.5 %),  Enfekte olan binaların 1 km civarındaki komşu çevreden (26.2 %),  Yem, kuru ottan hayvan yatağı veya karkasları taşımak için kullanılan kamyonlar (21.3 %),  Personel, cihazlar vb değiştirilmesi yoluyla dolaylı temaslar (9.4 %). Hollanda (2003) ve Kanada’daki (2004) mihraklar sırasında hava yoluyla yayılma dikkate alınmıştır. Kemirgen veya sinekler gibi canlı ‘mekanik vektörler’ = ana unsur değildir.

37 36 Çiftlikler arası bütün canlı hayvan hareketlerini DURDUR Canlı / ölü / boş kirli’den canlıya doğru yapılan bütün hareketleri DURDUR Komşu çiftliklerdeki hayvanlar arası hareketleri DURDUR Pazarlara yapılan tüm canlı hayvan hareketlerini DURDUR Çiftlikler arası tüm taşıt hareketlerini (çiftlikten çiftliğe) DURDUR Gece yapılan nakliyatları DURDUR Taşıt hareketlerini MİNİMİZE ET Nakliyatlarda sadece TEK BOŞALTMA Bütün hareketleri KAYIT Çiftliğe girişlerde KONTROL Temiz ve kirli taşıtlarda, ekipman ve personelde AYIRIM Kirli ve temiz herşeyde tekrarla, TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON Bir AI salgını durumunda temel önlemler - 01

38 37 Bütün personel, ekipman ve taşıtlar çiftlikten ayrılırken tam bir T&D uygulanmalıdır Daha önce bir çiftliği ziyaret eden bütün personel, ekipman ve taşıtlar bir diğer çiftliğe girmeden önce tam bir T&D uygulanmalıdır Çiftliği ziyaret eden tüm personel tek kullanımlık tulum ve kapüşon kullanmalıdır. Su geçirmez kapüşonlu ceket pantolonlar. Lastik çizme veya plastik uzun galoş. Tek kullanımlık eldivenler. Çiftlikten ayrılırken tek kullanımlık kitler orada bırakılmalı; biyo güvenlik noktalarında belirlenmiş yerlerde imha edilmelidir. Bir AI salgını durumunda temel önlemler - 02

39 38 Dezenfeksiyon Influenza virüsü birçok dezenfektana, ısıtma ve kurutmaya karşı hassastır. Onaylı dezenfektanların listesi (>90 ürün): Sodium Hypochlorite 2% Quaternary Ammonium Salts 4% Potassium Peroxomonosulphate+Sulphamic Acid+Sodium Alkyl Benzene Sulphonate Calcium Hydroxide 3% Creosolic Acid 2,2% Synthetic Phenols 2% Formaline + permanganate fumigation

40 39 Biyo güvenliğin Hastalıkların Kontrolü üzerine Etkileri Verimliliğin azalması engellenir Ölüm oranlarında azalma sağlanır Para kaybı önlenir Tedavi masrafları azalır Pazar kaybı önlenir Sürünün kaybı önlenir

41 40

42 41 Yönetmelik Çalışmaları AI yönetmeliği hazırlandı. Türkiye’de Yüksek Patojenik Kuş Gribine Karşı Hazırlık ve Kontrol Stratejisi hazırlandı. Ulusal “Grip Pandemisini” Önleme ve Kontrol Planı hazırlandı.

43 42 Salmonellosis insanlarda hastalık, ölüm ve ekonomik kayıplar oluşturan en önemli zoonozlardan birisi İngiltere’de insan vakaları arası %170 oranında artmış (1986 yılında çok gündeme geldi) Mikrobiyolojik Güvenlik Komitesi büyük oranda yumurtayı sorumlu tuttu Salmonella enteritidis (faj tip4 – PT4) çoğunlukla sorumlu Etken tavuğun üreme kanalına yerleşerek yumurtayı kontamine ediyor Ayrıca su, yem gibi kaynaklar en büyük bulaşma kaynağı SALMONELLOSIS

44 yılındaki tarama çalışmasında %0.92 pozitif çıktı (7045 x 6’lık paket numunesi) 1995/96 daki çalışmada benzer sonuçlar alındı 1990’ların ortalarında önlem alınmaya başlandı. (Aşılama ve biyo-güvenlik önlemleri) 2003 yılındaki tarama çalışmasında kontaminasyonun 3 kat azaldığı görüldü (İngiltere Yumurtacı Sektörünün önlemleri sonucu) Batıda çoğunlukla medya tarafından sevilen bir konu ve sıklıkla işleniyor SALMONELLOSIS -2

45 44 27 AB ülkesinin 2007’de EFSA’ya sunduğu verilerde;  insanlarda adet Campylobacter vakası  adet Salmonella vakası Kanatlı eti, domuz eti ve yumurta esas kaynaklar (yumurta %0.8 oranında kontamine) SALMONELLOSIS - 3

46 45 KANATLI HASTALIKLARINDA DEĞİŞİMLER Eskiden hastalıkların kaynağı ve tanımı daha basitti;  Coryza (Haemophilus paragallinarum)  EDS (Adenovirus)  E. necatrix coccidiosis Çok faktörlü olsa bile tanımlanması oldukça açık ve mantıklıydı  CRD (Chronic Respiratory Disease) E. coli ile komplike M.g. gibi Sonuçta hastalık kontrolü de daha basitti.  Aşılama ile kontrol  Antibiyotik tedavisi  …

47 46 KANATLI SAĞLIĞINDA DEĞİŞİMLER Günümüzde kanatlı üreticileri daha fazla sayıda sendrom, fenomen,.. İle savaşıyor.  Çok çeşitli faktörlerin devreye girmesiyle anlaşılması daha zor, daha karmaşık, çözümü zor sağlık sorunları ortaya çıkıyor Hayvanların genetik potansiyellerinde büyük değiklikler + (fakültatif) patojenler, fırsatçı patojenler, mikotoksinler + Daha yoğun yetiştiricilik + Bazı yem maddeleri ve katkılarda azalma + ….

48 47 KANATLI SAĞLIĞINDA DEĞİŞİMLER Bu çoklu faktörler çeşitli organlarda sorunlar yaratıyor  Sindirim sistemi sağlığının bozulması:  Besleyici maddelerin sindirilmesinde sorunlar  Solunum sistemi sağlığının bozulması:  E. coli airsacculitis EKONOMİK KAYIPLAR

49 48 HAYVAN SAĞLIĞI ŞİRKETLERİNDE DURUM Şirketlerde uzmanlaşma çok arttı (hyper specialisation) Şirketler belli tür hayvanlara veya hastalıklara eğiliyor  Ürün grupları: birkaç büyük şirket aşı pazarını ele geçirmiş durumda  Hayvan türleri: örneğin pet hayvanları sağlığı pazarı yine birkaç şirket tarafından kapatılmış durumda Oluşan açık: Az sayıda firma, gıda üretilen hayvanlardaki bu kompleks sağlık sorunlarına çözüm getirecek yatırımları yapma kabiliyetine sahip

50 49 AVRUPA BİRLİĞİ’NDE GELİŞMELER 42

51 50 Antibiyotik Büyütme Faktörleri Yasaklanması BSA - Markaya Özel İzin (Brand Specific Approval) Uygulama Yollarında Esneklik (içme suyu gibi..) Ürünlerin sınıflandırılması Antikoksidiyallerin durumu YENİ AB YEM KATKILARI MEVZUATI 2

52 51 1. Yem katkı kategorileri ve tarifleri  İçme suyunun dahil edilmesi  Yeni kategoriler oluşturulma imkanı  Yem katkıları için 5 ana kategori:  Teknolojik katkılar  Duyusal katkılar  Besleyici katkılar  Zooteknik katkılar  Koksidiostatlar ve histomonostatlar 11 Yeni AB yem katkı Regülasyonu Yenilikler

53 52 Ürünlerin onaylanmasına farklı yaklaşım AB - ABD FARKLILIKLARI: ABD : - FDA onayı (bilim bazında) : - Kullanımına piyasa karar verir AB : AB - komisyonu, aşağıdakilere dayanarak onaylar : - bilimsel tavsiye - diğer sosyal, çevresel, hayvan veya tüketiciler için olan ekonomik yarar (örneğin, hormonal veya antibiyotik büyütme faktörleri) - Precautionary Principle 18 AB’nin YEM KATKILARI KONUSUNDAKİ YAKLAŞIMLARI

54 53 AB’de KANATLI ÜRETİMİ AZALIYOR  Düzenleyici sınırlamalar (önlem alma prensipleri)  AB’de verimlilik düşük: hormonlarda, GDO, yeni ilaçların geliştirilmesi sıkıntıları, sıfır kalıntı toleransı, çevresel yasalar, …)  İthalatın artışı  Üretimin yeni üye ülkelere veya AB dışına kayması AB’de KANATLI SEKTÖRÜNÜN GELİŞİMİ 34

55 54 Tüketicinin öneminin artması - Üretim zincirindeki perakendecilerin öneminin artması * Perakendeciler üretim metotları empoze ediyor * Perakendeciler tarafından yem katkı listesi kısıtlaması  AB üretimi için  bu kısıtlamaların ithal edilen etlere uygulanıp uygulanmadığı üzerindeki kaygının da artması > hayvan sağlık problemlerinde artış olması (necrotic entiritis gibi …) > zooteknik performansın düşmesi AB’de KANATLI SEKTÖRÜNDE GELİŞMELER 36

56 55 Pazartesi – Cuma : Kolay gıdalar Gözetilen kriterler : * Güvenilirlik * fiyat * Tat * Sağlıklı olup olmaması * Kolaylık : kolay hazırlanabilme – tüketilebilme AB’de TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI 39

57 56 Cumartesi – Pazar = BİYO-ZAMAN !!! Duygusal kriterler : Çevre Hayvan refahı Geleneksel üretim Organik,… Yüksek fiyatlı lüks gıdalar Gelir düzeyi yüksek tüketici AB’de TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI 41

58 57 Tüketici güvenini yeniden kazanma Herkesin sorumluluğudur… * resmi otorite: yasalar, Bakanlık (AB’de EFSA), kontroller, … * üretim : ISO (Uluslararası standartlar), GMP (İyi imalat uygulamaları), HACCP (kritik kontrol noktalarında tehlike analizi), …. + Tüketici, perakendeci, basın ile iyi iletişim AB’de TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI 42

59 58 KANATLI ENDÜSTRİSİNİN GELECEĞİ 42

60 59 KANATLI ENDÜSTRİSİNİN GELECEĞİ Her geçen gün azalan karlılıklarla bu işler nasıl gidecek? Global rekabet nasıl şekillenecek, bu gelişmelerin içinde nasıl hayatta kalacağız? Her geçen gün değişen ve yeni istekleri olaşan tüketicilerle nasıl başa çıkacağız? Kanatlı sağlığındaki sıkıntılar nasıl şekillenecek, bunları nasıl çözeceğiz? Bu kadar bilinmezlik içinde yönümüzü nasıl bulacağız?

61 60 KANATLI ENDÜSTRİSİNİN GELECEĞİ Kanatlı Endüstrisi tüm dünyada, özellikle gelişmekte olan ülkelerde büyümeye devam edecek. Kanatlı Endüstrisi düşük karlılıklı bir segment olarak devam edecek. Üretim önemini kaybedecek, ancak pazarlama, lojistik ve dağıtım daha önemli olacak Yeterli su kaynağı olup olmaması en stratejik konu olacak. Su nerede ise o ülke avantajlı olacak Global kanatlı şirketleri endüstrinin gelişmesinde ana faktör olacak Geleceğin en karanlık ve belirsiz konusu “kanatlı hastalıklarla mücadele” olacak. Hastalıklar büyük kayıplara yol açabilecek

62 61 Gelişmiş Ülkelerde Üretim, Tüketim ve Ticaret – Avrupa, ABD, Japonya Yüksek Düzey Korumacılık Uluslar arası Şirketler Maliyeti Düşürmek Verimlilik Esas Zorluk Gelişmekte Olan Ülkelerde Üretim, Tüketim ve Ticaret Asya, Afrika, Latin Ame. Düşük Düzey Korumacılık Global Şirketler Değer Yaratmak Hayvan Sağlığı Esas Zorluk Su İhtiyacı Geçmiş 30 yıl Gelecek 30 yıl HAYVANCILIK SEKTÖRLERİNDE TRENDLER

63 62 GIDADA SU İHTİYACI.

64 63 BAŞARISIZ KANATLI ŞİRKETLERİNDE ORTAK NOKTALARI NELERDİ? XIV Louis kompleksi - Ben liderim, yardıma ihtiyacım yok, ben hep böyle yaptı, yaparım, ben…, ben…, ben…,Ben eminim…… Hayatta garanti olan tek şeyin “hiçbir şeyin garantisi olamayacağına” inanmamak Pazar şartları değişir, ancak onlar değişmez, Pazar şartları değişir, onlarda değişir ancak ters yönde İyi yapanları taklit ederler ancak daha iyisini yapmayı düşünmezler 1980’lerin ve 1990’ların kalite devrimini görmezden gelmeleri Tüketicinin kalite beklentilerini görmezden gelmeleri Müşterinin yeni değerlerini görmezden gelmek Uzun dönem strateji ve planlamalarının olmaması (nereye gideceğinizi bilmiyorsanız, yol sizi mutlaka bir yerlere götürür, muhtemelen yanlış yere…) Yönetmeyi sadece maliyetleri azaltmak olarak görürler; Değer yaratmayı unuturlar Tavuk tavuktur; yumurta yumurtadır. 1 kuruş aşağı olsa ne değişir ki?

65 64 BAŞARILI KANATLI ŞİRKETLERİNİN DOĞRU YAPTIKLARI NELERDİ? Markalaşma: Markasız lider olmaz. Marka demek “güvenilirlik” ve “”inanılırlık” demektir Müşteri değerlerini analiz etmek, anlamak ve kullanmak Kalite tüm şirketin içten gelen bir değeridir. Nutuk atmak, duvarlara asılan posterler, sağdan üçüncü oda… demek değildir “Bilmediğimi biliyorum” “gerçek bilgeliktir” Sistemlerin sürekli geliştirilmesi (asla mutlu olma) 10 yıl sonra şu noktada olacağız’ bilmeleri. (strateji). İlk yılı bütçe olmak üzere gelecek 3 yılın tüm planlamasını yapmak “Sanıyorum ki,,,”, “eminim ki…” yerine kararları gerçek “veriler” üzerinden almak Maliyetleri düşürmek önemli, ancak değer yaratmak elzemdir. Düşük fiyat daha yüksek değer demek değildir Üretim odaklılık yerine müşteri/tüketici odaklı olmak daha faydalı sonuç verir Yöneticilik; iyi generallere, çalışanlara ihtiyaç var. Ancak kendini tanrı gibi görenlere yok Müşteri ve tedarikçilerle kazanç-kazanç ilişkisi oluşturmak

66 65 Prof.Peter J.Brews’in öğretisi: Kanatlı endüstrisinin birçok hedefi ortaktır: Endüstrinin ortak çıkarları ancak profesyonel olarak yönetilen güçlü birliklerle korunabilir “Toplu avlan - Hunt in pack” Once the common goals have been achieved, then show the teeth to claim your share.

67 66 İlginiz için teşekkürler…..


"1 İsmail Özdemir Genel Müdür ANC A.Ş. Kanatlı Sağlığı ve Performansı Yönetiminde Gelişmeler." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları