Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ 04/07/2006

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ 04/07/2006"— Sunum transkripti:

1 İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ 04/07/2006

2 SEMİNER İÇERİĞİ VE SÜRESİ. EĞİTİMİN AMACI
SEMİNER İÇERİĞİ VE SÜRESİ * EĞİTİMİN AMACI * İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ NEDİR? * İŞ KAZASI NEDİR? * İŞYERİNDE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? * RİSK DEĞERLENDİRME NEDİR (NASIL YAPILIR)? * TEHLİKE KAYNAKLARI VE ZARARLARI? * İŞ KAZASI İSTATİSTİKLERİ 5dk. 20dk. 15dk. 10dk.

3 EĞİTİMİN AMACI İ N S A N

4 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
İşyerlerinde ; ÇALIŞANLARIN NORMAL SAĞLIKLI HALLERİNİ SÜRDÜRMELERİ İÇİN YÜRÜTÜLMESİ GEREKEN FAALİYETLERİN TÜMÜDÜR.

5 NORMAL SAĞLIKLI HAL : KİŞİNİN BEDENSEL,RUHSAL VE TOPLUMSAL TAM İYİLİK HALİDİR.

6 İŞ KAZASI (Uluslararası Tanım) Önceden bilinmeyen İstem dışı bir olgu sonrası aniden meydana gelip kontrol dışına çıkan ve kişinin bedensel bütünlüğüne zarar verebilecek nitelikteki olay iş kazasıdır.

7 İŞ KAZASI ( 506 Sayılı SSK Kanunu,Md
İŞ KAZASI ( 506 Sayılı SSK Kanunu,Md. 11/a ) Sigortalıyı hemen veya sonradan bedence veya ruhça arızaya uğratan olay

8 506 SAYILI SSK KANUNU MADDE 11
İŞ KAZASI, AŞAĞIDAKİ HAL VE DURUMLARDAN BİRİNDE MEYDANA GELEN VE SİGORTALIYI HEMEN VEYA SONRADAN BEDENCE VEYA RUHÇA ARIZAYA UĞRATAN OLAYDIR: SİGORTALININ İŞYERİNDE BULUNDUĞU SIRADA, İŞVEREN TARAFINDAN YÜRÜTÜLMEKTE OLAN İŞ DOLAYISİYLE, SİGORTALININ, İŞVEREN TARAFINDAN GÖREV İLE BAŞKA BİR YERE GÖNDERİLMESİ YÜZÜNDEN ASIL İŞİNİ YAPMAKSIZIN GEÇEN ZAMANLARDA, EMZİKLİ KADIN SİGORTALININ ÇOCUĞUNA SÜT VERMEK İÇİN AYRILAN ZAMANLARDA, SİGORTALILARIN, İŞVERENCE SAĞLANAN BİR TAŞITLA İŞİN YAPILDIĞI YERE TOPLU OLARAK GÖTÜRÜLÜP GETİRİLMELERİ SIRASINDA.

9 MESLEK HASTALIĞI, SİGORTALININ, ÇALIŞTIRILDIĞI İŞİN NİTELİĞİNE GÖRE, TEKRARLANAN BİR SEBEPLE VEYA İŞİN YÜRÜTÜM ŞARTLARI YÜZÜNDEN UĞRADIĞI, GEÇİCİ VEYA SÜREKLİ HASTALIK, SAKATLIK VEYA RUHİ ARIZA HALLERİDİR.

10 BİR İŞ YERİNDE BİR İŞ YAPILIYORSA ORADAKİLERİN SAĞLIĞI HER AN RİSK ALTINDA!!!

11 İŞ KAZASI BİLEŞENLERİ GÜVENSİZ DURUM YETERSİZ DENETİM
GÜVENSİZ DAVRANIŞ İŞ KAZASI YARALANMA

12 4857 SAYILI İŞ VE İŞÇİ KANUNU : İŞVEREN HER TÜRLÜ ÖNLEMİ ALMAKLA, İŞÇİLERDE BU ÖNLEMLERE UYMAKLA YÜKÜMLÜDÜR.

13 BİR İŞİN DOĞRU YAPILMASI,ONUN AYNI ZAMANDA GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE YAPILMASINI DA İÇERMEKTEDİR...

14 SORUNUZ Emin olmadığınız durumlarda amirinize ve iş güvenliği sorumlusuna sormaktan çekinmeyiniz. Yanlış bir hareket yapmak ve yaralanmak kolaydır.

15 YETKİ Sorumlu ve görevli olmadığınız hiç bir makine ve aleti asla kullanmayınız. Yetkili olduğunuz makina ve tezgahları çalıştırmadan önce, çevredeki bir kimseyi yaralamamak için kontrol ediniz.

16 ELBİSE, SAAT ve YÜZÜK İş elbiselerinizi giyiniz. Uzun ve geniş kol yenleri, yüzük, saat ve çeşitli takılar çoğu kez tehlikelidir. Uzun saç ve sakal iş kazalarına neden olabilir.

17 BASINÇLI HAVA Basınçlı havayı sadece iş amaçlı kullanın. Vücudunuza veya elbisenize hava tutmayın. Elbisenize yapışmış talaş ve çapaklar hava tutulduğunuzu siz ve çevreniz için tehlike oluşturur.Basınçlı hava ile şaka yapmayın !

18 MEŞGUL ETMEK Arkadaşlarınızı rahatsız yada meşgul etmemeye dikkat ediniz. Bu yüzden kazaya neden olabilirsiniz.

19 GÖZLERİN KORUNMASI Çalışırken verilmiş bulunan emniyet gözlüklerini takmanız gerekir. Camı kırıldığı yada bozulduğu zaman ilgili kişilere haber veriniz. İlk kez gözlük takanlarda alışıncaya kadar hafif bir baş ağrısı yapabilir.

20 GÖZLER ve ÇAPAK Kendinizin yada arkadaşınızın gözünden asla çapak almaya kalkışmayınız. Böyle durumlarda hemen Profosyonel Sağlık Servisine başvurunuz.

21 İşiniz eldiven kullanımını gerektiriyorsa eldiven kullanınız.
ELDİVENLER İşiniz eldiven kullanımını gerektiriyorsa eldiven kullanınız.

22 TAŞLAMA Açık taşlama tezgahlarında gözlük takılmalıdır. Taş ile çene arası 3 mm’den fazla olmamalıdır. Taşın yan yüzü taşlama yapılabilir cinsten değil ise, hiç bir zaman yan yüzde taşlama yapmayınız.

23 KORUYUCULAR Kişisel korunma cihazları sizlerin güvenliği içindir.Kullanımına özen gösteriniz.

24 EL ALETLERİ Laçkalaşmış veya arızalı el aletlerini asla kullanmayınız. İşe uygun aleti, usulüne uygun şekilde kullanınız.İşiniz bittikten sonra yerine koyunuz.

25 YARDIMLAŞMA Size göre ağır olabilecek bir şeyi asla tek başınıza kaldırmayınız. Gerektiğinde yardım isteyiniz.

26 AĞIR ŞAKA Ağır şakalar affedilemez. Kavga, güreş, birbirine öteberi atmak, el şakaları iş güvenliği bakımından tehlikeli hareketlerdir,kazaya davetiye çıkartırlar.

27 Düzenli olmak herşeyden önce düzenli bir kişiliğin aynasıdır.
TEMİZLİK ve DÜZEN İşyerinizi ve tezgahınızı temiz ve tertipli tutunuz. İşiniz bittiğinde, aletleri ve dökülenleri toplayınız. Asla olduğu gibi bırakıp gitmeyiniz. Düzenli olmak herşeyden önce düzenli bir kişiliğin aynasıdır.

28 MERDİVEN, PLATFORM ve İSKELELER
İşiniz ve göreviniz gerektirmediği sürece bu techizatı kullanmayınız. Kullanmanız için yetki verilmişse, iyi ve sağlam durumda bulunduklarından emin olunuz. Portatif merdivenlerin boyu ve basamakları uygun ve sağlam olmalıdır. Yağlı ve kaygan olmamalıdır.Koruyucusu olmalıdır.

29 UYDURMA MERDİVENLER Bir yere ulaşmak için, uygun merdiven yada platform kullanılmalıdır. Uydurma tertibat tehlikelidir.

30 SIZINTILAR Özellikle elektrikli ekipmanın üzerine damlayan sıvılar ve su borularından gelen sızıntılar tehlikelidir. Derhal bakım yapılmalıdır.

31 ŞALTERLER, ELEKTRİK PANOLARI
1. Temizlik, yağlama, ayar yada tamirden önce makinanın durdurulması şarttır. 2. Elektrikle çalışan makinaların kontrol ve tamirden önce, şalterleri kapatılmalı ve bir başkasının açmaması için önlem alınmalıdır. 3. Elektrik panoları, sigortalar ve şalterler ile yetkili ve sorumlu elektrikçiler ilgilenir. Bir başkası bunları açamaz, kurcalayamaz.

32 ALKOL ve UYUŞTURUCU İşyeri sınırları içinde alkol ve uyuşturucu bulundurmak ve içmek, işyerine alkollü ve uyuşturucu almış olarak gelmek kesinlikle yasaktır. Böyle bir durumda söz konusu kişinin cezası işten çıkarmadır.

33 ENGELLER Kapı çıkışlarını, koridorları, merdivenleri çıkışı önleyecek şekilde kapatmayınız. Yangın istasyonlarının önü daima kullanmaya hazır bulundurulmalıdır.

34 O SENİ TOPRAKLAMADAN SEN ONU TOPRAKLA
ELEKTRİK Arızalı aletleri asla kullanmayınız. Şüpheli durumlarda ilgililere kontrol etmeleri için başvurunuz. Bütün KIVILCIM çıkarması muhtemel aletlerin topraklı olduğundan ve doğru topraklığından emin olunuz. O SENİ TOPRAKLAMADAN SEN ONU TOPRAKLA

35 Problem çıkaran makina yada tezgahı hemen yöneticinize haber veriniz.
HABER VERME Problem çıkaran makina yada tezgahı hemen yöneticinize haber veriniz.

36 TEHLİKELİ BİNİŞLER İstif araçlarının yanına ve üstüne binmek, vinçlere asılmak yasaktır Hareket halinde bulunan bu gibi araçlara sadece yetkililer binebilir.

37 Fabrikanın içinde koşmak yada kovalamaca oynamak yasaktır.

38 BASTIĞINIZ YER Adımlarınıza dikkat ediniz. Bastığınız yerden daima emin olunuz. Özellikle merdiven ve platformlarda çalışırken dikkatli olunuz.

39 KESKİN TAKIMLAR Kulak arkasında, ağızda yada cebinizde ucu keskin takım, kalem ve çeşitli aletler taşımak zararlıdır. Herşeyi yerliyerinde bulundurun.

40 ÇÖPLER Yağlı,tinerli bez parçalarını, kağıtları vb. çöpleri tasnif edilmiş çöp kutularına atınız. Sigarayı dinlenme bölgelerinde içiniz ve sigaralıklarda söndürünüz. Çekmece ve dolaplarınızı temiz bulundurunuz.

41 GÜVENCESİZ ÇALIŞMAK Bir arkadaşınız güvencesiz çalışıyorsa, kendisini uyarınız. Güvencesiz çalışmaya devam ettiği takdirde derhal ilgilileri uyarınız.

42

43 İŞ GÜVENLİĞİ VERİMLİLİK

44 KAYBEDEN KİM ? 1.İŞÇİ 2.İŞVEREN 3.ÜLKE EKONOMİSİ 4.TOPLUM ACI ÇEKME
GELİR KAYBI BİR OLASILIKLA İŞİNİ KAYBETME SİGORTALI DEĞİLSE TEDAVİ GİDERLERİNİ KARŞILAMA SİGORTALIYSA YETERSİZ TEDAVİ AİLEVİ SIKINTILAR 2.İŞVEREN İŞ GÜCÜ KAYBI TEDAVİ ÖDEMELERİ VE TAZMİNAT HASAR GÖREN EKİPMANIN TAMİRİ/YENİLENMESİ ÜRETİMDE DURMA İŞ VERİMİNİN AZALMASI PERSONEL MOTİVASYONUNDA OLUMSUZ ETKİ TERMİNDE GECİKME 3.ÜLKE EKONOMİSİ 4.TOPLUM

45 GÜVENLİĞİNİZ Güvenliğiniz çoğu kez avuçlarınızın içindedir. Sizin bu konuda gayretiniz olmadıkça, ne şirketiniz ne de arkadaşlarınızın çabası bir şey ifade etmez. Tetikte bulunun, hiç bir zaman tehlikeli işlere girişmeyin. Yöneticinizin izni olmadan değişiklik yapmaya kalkışmayın.

46 RİSK DEĞERLENDİRME ANALİZİ
MUHTEMEL ZARARLARI TOLERE EDİLEBİLİR HALE GETİRMEYİ AMAÇLAYAN METODİK ÇALIŞMA.

47 TEHLİKE “Tehlike” potansiyel olarak zarara sebep olabilecek durumdur. Bunlar, maddeler veya makineler, çalışma metotları, iş organizasyonunun diğer konuları olabilir. ZARAR “Zarar” fiziksel yaralanma, ölüm, hastalık, mal mülk ya da ekipman hasarı ve bunlardan kaynaklanan her türlü kayıp olarak tanımlanır. RİSK “Risk” meydana gelebilecek zararlı bir olayın sonuçları ve oluşma olasılığının bileşkesidir. “Risk” çok önemsiz bir olaydan (kağıt kesiği), felaket düzeyinde bir kazaya kadar çok geniş aralıkta tanımlanır

48 TEHLİKE KAYNAKLARI VE MUHTEMEL ZARARLARI
MALZEME DÜŞMESİ VE YARALANMALAR KALDIRMA ARAÇLARI ELEKTRİK ÇARPMASI,YANGIN ELEKTRİK DONANIMLAR BAKIM FAALİYETLERİ ÖNLEM ALINMAZSA HER TÜRLÜ RİSK İŞ YERİ DÜZENİ VERİMSİZLİK,STRES,İŞ KAZASI HOŞNUTSUZLUK MERDİVEN VE BOŞLUKLAR DÜŞME YARALANMA ÖLÜM KAYGAN ZEMİN YARALANMA DEPOLAMA MALZEME DÜŞMESİ YANGIN CAN VE MAL KAYIPLARI KİŞİSEL KORUYUCULAR YANLIŞ SEÇİM,KULLANIM VEYA KULANMAMA

49 210.000 ÖLÜMCÜL ULUSLARARASI ÇALIŞMA ÖRGÜTÜ İSTATİSTİKLERİNE GÖRE ;
HER YIL DÜNYADA; ÖLÜMCÜL TOPLAM MİLYON İŞ KAZASI OLUŞMAKTADIR.

50 İŞ KAZALARI İSTATİKSEL RAKAMLAR*
İŞ KAZASI 74847 ADET MESLEK HASTALIĞI 803 ADET 1173 ADET ÖLÜM SÜREKLİ İŞ GÖREMEMEZLİLİK 1818 ADET GEÇİCİ İŞ GÖREMEMEZLİLİK GÜN DÜNYADAKİ KAYIP(2004) 1,251 milyar$ İSATATİSTİKLERE GÖRE İŞ KAZALARI EN ÇOK MESAİNİN İLK SAATLERİNDE MEYDANA GELMEKTEDİR. *2000 SSK

51 2 0 0 3 76.668 440 İş Kazası Meslek Hastalığı 4.464 72.204 3 437 Kadın
Erkek Toplam 4.464 72.204 76.668 3 437 440

52 EKONOMİK BOYUT ENDÜSTRİLEŞMİŞ ÜLKELERDE İŞ KAZALARI VE MESLEK HASTALIKLARINININ TOPLAM MALİYETİ BU ÜLKELERİN GAYRİ SAFİ MİLLİ HASILALARININ %1 - % 3 ORANINDADIR   (ULUSLARARASI ÇALIŞMA TEŞKİLATI )

53 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ...


"İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ 04/07/2006" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları