Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hazırlayanlar: Erol GÖNÜL İsmail ÖZDİL Sedat KÖKSALAN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hazırlayanlar: Erol GÖNÜL İsmail ÖZDİL Sedat KÖKSALAN"— Sunum transkripti:

1 Hazırlayanlar: Erol GÖNÜL İsmail ÖZDİL Sedat KÖKSALAN

2 Windows 95 microsoft tarafından 24 ağustos 1995 yılında büyük bir şov eşliğinde tanıtıldı.

3 WİNDOWS 95 İlk haftasında milyonun üzerinde satış
reklamlarına ulaşıldı. PC’nin bütün imkan ve olanaklarından en iyi şekilde yararlanmamızı sağlayan tamamen grafik öğelerle çalışan bir işletim sistemidir.

4 Windows 95 Neden İhtiyaç Duyuldu?
Windows 95 çıkmadan önce kullanılan windows 3.1’in Ağ olanaklarından yosun olması Çok sayıda görevin kullanılmasındaki karmaşa Pencerelerinin birbiri üzerine açılması ve altta kalan pencerenin kaybolması

5 Devamı… Dosun yüklü olmasına gerek duyuyor dos üzerinde çalışıyor
Birden fazla program birlikte çalıştırılamıyor 16 bit yazılım olması ve çok sayıda eksiklikler bulunması

6 Windows 95 in getirdiği önemli özellikler
Yeni kullanıcı arabirimi(graphic user interface) 32 bit mimari Gerçek çok görevlilik Gelişmiş ağ desteği

7 Windows 95 Avantajları 32 bitlik bir altyapı sunması
Dos’a göre daha hızlı Uzun dosya isimlerine izin vermesi(255 karaktere kadar) Tak ve çalıştır desteği(takılan ses kartını ve modemi otomatik tanıma) Daha iyi bir oyun desteği

8 Dezavantajları: Sık sık kilitlenmesi ve baştan kurulmak zorunda kalması Virüsler,sistem kırıcılara karşı çok dayanaksız olması. Büyük hacimli işlere uygun olmaması(ınternetveya veritabanı sunucuğu gibi) Güçsüz ve belleği az sistemlerde performans gösteremez

9 Dos Ortamından Üstünlükleri
Dos ta PC bilgisayar ortamı siyah beyaz,öğrenilmesi zor,tamamen kodlara dayalıydı.Windows 95 ile birlikte öğrenilmesi kolay ve son derece renkli pc ortamı oluşturuldu. Dos ortamına göre en büyük avantajı neredeyse her şeyin görsel bir temele dayanıyor olması.

10 Üstünlüklerin Devamı…
Window 95 dos ortamından bağımsız olduğu için dos artık kullanılmaz hale geldi.

11 Sistem ve Çevre birimi gereksinimi ve desteği
MS DOS aygıt sürücüleri calıstırma EVET W16 ayğıt sürücülerini çalıştırma RİSC işlemcilerini destekleme HAYIR Çok işlemci desteği

12 Uygulama desteği EVET HAYIR
WİN32 API (32 bitlik uygulama programları arayüzü) EVET Öncelikli çok görevlilik (işletim sisteminin işlemcinin kontrolünü ele alması) 16 bitlik uygulamaları çalıştırma Multimedia API’leri (farklı formattaki dosyaların bir arada kullanılmasını sagalayan programlama arayüzü) POSIX uygulamaları HAYIR DCOM

13 Kullanım kolaylığı Kuruluşta otomatik tanıma EVET Yeni arabirim
Tak Çalıştır(PnP) Advanced power management (bilgisayarda enerji tasarrufunu saglar)

14 Dosya sistemi FAT16,FAT32 Platform Sadece intel işlemcilerinde calısır Kullanıcı seviyesindeki güvenlik(C2) yok Maximum işlemci 1

15 WİNDOWS 95 deki dosya sisteminin özellikleri
Dosya ismi 256 karakter uzunluğunda olabilir. Dosya isminde birden fazla boşluk ve nokta kullanılabilir. Küçük büyük harf fark etmez. Özel anlam taşıyan karakterler kullanılmaz.(*,?,”,:,<>)

16 Windows 95 ile gelen yeni programlar
Ofis 95 Word Pad Paint İnternet explorer Paint Shop Pro 3

17 Windows 95 in kendi sürümleri aralarındaki farklar
SR1:Bir yama programıdır. Bu yama, bazı ufak tefek bugları düzeltiyordu. OSR2:Yine bazı bugarın düzeltildiği, Internet Explorer 3'ün eklendiği, , FAT32 desteğinin verildiği sürüm ortaya çıktı. OSR2.1:Bunun OSR2'den tek farkı; yeni anakartlarda bulunan USB veriyolunu destekleyecek USBSUPP:EXE adında bir yazılım içermesidir.

18 FARKLI KULLANICI PROFİLİ NASIL YARATILIR?
WINDOWS 95'i ağ özellikleri ile kurduysanız, Windows 95'i kapatırken ' Tüm programları kapat ve farklı bir kullanıcı olarak oturum aç' seçeneğini işaretleyip sisteme farklı bir kullanıcı adı ve şifreyle girebilirsiniz. Bu seçenekle Windows'u iki farklı şekilde özelleştirmeniz mümkündür. Özellikle evlerde bir PC'yi birden fazla kişi kullanıyorsa bu yararlı bir özelliktir. Ancak bu işlemi yapmadan önce Windows'da birtakım ayarlar yapmanız gerekir:

19 Devam… Denetim Masası Parolalar'ı çalıştırın
Kullanıcı Bilgileri bölümünde kullanıcıların kendi tercihlerini yapabilmeleri ile ilgili seçeneği (2. seçenek) işaretleyin. Bu işlemlerden sonra sistem farklı kullanıcı ismi ile farklı profillerde açılabilecek. Bazı eski ayarları korunmak ve sonradan kişilere göre özelleştirme yapmak istiyorsanız Kullanıcı Bilgisi Ayarları kısmındaki iki seçeneği işaretleyin. Tamam düğmesine tıklayarak Windows'u tekrar çalıştırın.

20 Windows 95 ’teki Bazı Kolaylıklar
Sabit diskin ne kadarı boş kaldı sorusuna cevap bulmanın en kolay yolu; Bilgisayarım (My Computer)’a çift tıklayıp burada istediğiniz herhangi bir sürücünün üzerinde gelmek ve sağ fare tuşuna basıp Özellikler (Properties)’den seçtiğiniz sabit diskin boş ve doluluk oranlarını sayısal ve grafik olarak görmek.

21 Kolaylıklara devam… Dosyalarınızın içeriğine hızla bakmak istiyorsanız şu kolaylıktan yararlanın: Hızlı Bakış (Quick View) özelliği eğer dosyanın formatını destekliyorsa sağ fare mönüsünü açtıktan sonra Hızlı Bakış’ı seçmeniz yeterli. Ancak bu durumda dosyaların içeriğinde değişiklik yapamıyorsunuz.

22 Kolaylıklara devam… Birden fazla dosya üzerinde aynı işlemi yapmak istiyorsanız Bilgisayarım (My Computer)’da iken dosyaların etrafına farenin sol tuşuna basılı olarak bir dikdörtgen çizip gruplandırmanız yeterli. Artık seçtiğiniz dosyaların bütününü kopyalayabilir, silebilir, taşıyabilir ve kağıda dökebilirsiniz.

23 Kolaylıklara devam… Daha hızlı çıkış almak için yazıcınızın ayarlarını değiştirebilirsiniz. Yazıcınızın üzerinde sağ fare menüsünü açın Özellikler komutundan Ayrıntılara bölümüne gelin, Kuyruk ayarları düğmesine basın. Doğrudan Yazıcıya Yazdır seçeneğini aktif hale getirin. Böylece kağıda daha hızlı çıkış alabileceksiniz.

24 Kolaylıklara devam… Denetim masanızı düzenlemek için; masa üstünde boş bir yere sağ fare tuşuyla tıklayıp özellikleri seçin ve istediğiniz düzenlemeyi yapın. Çöp tenekenizi boşaltmak istiyorsanız sağ fare mönüsünü açıp Geri Dönüşüm Kutusunu Boşalt (Empty Recycle Bin)’ komutunu çalıştırın.

25 Bu sihirbaz yazılımın diske kurulumu sırasında bize yardım edecektir
Bu sihirbaz yazılımın diske kurulumu sırasında bize yardım edecektir.ayrıca sabit diskteki boş alan miktarını gösterecektir.

26 Kurulacak programın yerleşeceği sürücüyü belirler
Kurulacak programın yerleşeceği sürücüyü belirler.C:sabit diskine kurulduğunda çalışma daha başarılı olacaktır.

27 Dizin seçimine devam: Çünkü bilgisayar ilk açılışta C: sürücüsünü denetler ve burada bulunan sistem dosyalarını çalıştırır. Başka bir sürücünüz bulunduğunda bu sürücünün ismini vererek kurma işleminin buraya yapılmasını sağlamanız,programın çalışmasında sorunlar yaratabilir.

28 Programı kuracağınız sabit diskinizdeki yer durumuna veya kullanım amacına göre hangi seviyeyi seçeceğinizi bu pencereden yapabilirsiniz.

29 Lisanslı kullanıcı olduğunuzda size verilen şifre/anahtar numaralarının girilmesinde kullanılır.

30 Kutucuklara gerekli kimlik tanımlamaları yapılır.

31 Donanımda bulunana parçaların bir listesi yukarda verilmektedir
Donanımda bulunana parçaların bir listesi yukarda verilmektedir.Özelliğini değiştirmek istediğinizi öğeyi seçip değiştirebilirsiniz.

32 Bu pencere başlangıç disketi yaratıp yaratmayacağımızı sorar
Bu pencere başlangıç disketi yaratıp yaratmayacağımızı sorar.Amaç ilerde çıkabilecek arızalara müdahale etmek içindir.

33 Sistemin program dosyaları sabit diskinize yüklenecek ve çalışır hale gelecektir

34 Windows 95 İle Gelen Kullanıcı ara yüzü

35 Dinlediğiniz için teşekkürler
Soru ve yorumlarınız?


"Hazırlayanlar: Erol GÖNÜL İsmail ÖZDİL Sedat KÖKSALAN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları