Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI"— Sunum transkripti:

1 GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI
HAZIRLAYAN BETÜL VURAL VATAN

2 OYUN NEDİR? Oyun; bireyin zihinsel kapasitesini geliştiren, dış dünyayı kavramasını, içsel duygularını yansıtmasını sağlayan, bireylerin sosyalleşmesinde önemli rol oynayan araçtır.

3 Çocukluğunuzdan en çok neleri hatırlarsınız?

4 İçinizde uzun eşek oyunu bilmeyen var mı?

5 Oyun oynamak niçin önemlidir?
Sokakta oynanan geleneksel oyunlar evde kapılı ortamda oynanan bilgisayar ve diğer teknolojik oyunlarla kıyaslandığında çocukların gelişimi açısından daha faydalıdır. Bunlardan en önemlisi çocukların açık havada güneş ışınlarından faydalanmaya oksijen almaya ihtiyaçları vardır. Açık hava oyunları çocukların güneş ışınlarından yani D vitamininden yararlanmasını ve vücut sistemlerinin daha iyi çalışmasını sağlıyor. Aynı zamanda açık hava oyunları aktif oyun olduğu için çocukların fazla enerjilerini atmalarını sağlıyor.

6 Oyun oynamak niçin önemlidir?
Fazla enerjisini atamayan çocuklar içine kapanık olur ve duygusal problemler yaşayabilir.  Aynı zamanda açık hava oyunları aktif oyunlar olduğundan çocukların motor gelişimini de destekler. Geleneksel sokak oyunlarını yetişkin yönlendirmediğinden, çocuk kendi sorununu kendi çözmeyi öğrenir. Böylece çocuklar kendilerini daha yeterli hissederler ve öz güvenleri artar. Geleneksel sokak oyunlarının kuralları olduğu ve grup dinamiğinde oynandığı için çocukların sosyal becerilerini ve iletişim becerilerini de artırır.

7 Oyun oynamak niçin önemlidir?
Biz öğretmenler olarak biliriz ki çocuklar için oyun çok önemlidir. Onlar oyunlarda hisseder, düşünür, sevinir ve üzülür... Çocuklar hayatı oyunlardan öğrenir. Liderlik, kurallara uyma, paylaşmayı bilme, zamanı verimli kullanma, zihinsel beceriler, kendi kültürünü tanıma gibi beceriler bunlardan bazıları

8 gelecek hayatlarından, kişiliklerinden ipucu verirler bize.
Oyun oynarken kendi kültürlerini tanımalarının yanı sıra gelecek hayatlarından, kişiliklerinden ipucu verirler bize.

9 Peki bizim çocuklarımız ne oynuyor?
Günümüzdeki çocuklar; köylerinde, mahallelerinde, sokaklarında daha az oynuyorlar artık. Apartman hayatının sıkışıklığının yanında, gelişen teknolojiler çocuklara, aynı zamanda, geleneksel oyunlarını da unutturdu. Bunun sonucu olarak zamanlarının büyük kısmını bilgisayar ve televizyon başında geçiriyorlar. Artık onların arkadaşları ruhsuz ve soğuk ekranlar.

10 Acaba oyun oynamanın çocuklar için faydaları nelerdir?
1. Oyun oynamak bir kere çocuğun kendisine olan güvenini artırır. Problem çözme ve sorunların üstesinden gelme yeteneğinin gelişmesini sağlar. Bir çocuğun evde kendi başına oynadığı oyunda başrolde kendisi var. Her süreçte kendisi var. Sorunu kendisi hallediyor. Hayal gücünü kullanarak ortaya güzel şeyler çıkarıyor. Böyle bir oyun çocuk için harika bir atmosferdir.

11 Ayrıca oyun oynayan çocuğun birçok becerisi de gelişir
Ayrıca oyun oynayan çocuğun birçok becerisi de gelişir. Birincisi hareket becerileridir. El becerileridir. Çünkü çocukların oyun sırasında bütün vücudu çalışır. Bütün kasları, iskelet sistemi çalışır. Bu da çocuğu geliştirir. Oyunla bir çocuk kendisine küçük bir dünya yaratmış gibi olur. Onun o oyun alanı sanki çevresinin küçük bir maketidir. Oyun oynarken çocuk çevresini daha iyi tanır ve anlar, sosyalliğini geliştirir. İlişkilerini geliştirir. Çocuğun öğrenme süreci için oyun çok mühimdir. Birçok şeyi oyun sayesinde öğrenebilir.

12 Çocukların zihinsel ve dil gelişimi açısından da oyun önemlidir
Çocukların zihinsel ve dil gelişimi açısından da oyun önemlidir. Oyun sırasında diğer çocuklar ve oyun arkadaşlarıyla sürekli iletişim içinde bulunmak çocukların dili kullanma becerisini de geliştirir. Çocukların hayal güçlerinin zenginleşmesi için de çok değerlidir. Oyun vasıtasıyla bir çocuk istediği her şeyin rolüne girebilir. İstediğini yapabilir. İstediği yere gidebilir. Düşüncenin ve hayal etmenin bir sınırı yoktur.

13 Oyunlar çocukları hayata ve geleceğe hazırlar
Oyunlar çocukları hayata ve geleceğe hazırlar. Oyunlar sayesinde çocuklar hayatın bir çok kuralını öğrenir. Oyun sayesinde paylaşmayı öğrenir. Başka insanları sevmeyi, onların hakkına saygı göstermeyi öğrenir. Üzüntüyü, sevinci öğrenir. Daha birçok duyguyu oyunlar sayesinde tadar ve öğrenir. Oyun, bir başka benzetmeyle; aslında çocuklar için hayatın bir tiyatro sahnesi gibidir.

14 Görüldüğü üzere oyunun çocuklar için önemi ve değeri o kadar çok fazla ki. Ebeveynler bu oyun sürecini kesinlikle hafife almamalıdırlar. Bu konuda olumlu bir tutum takınan ebeveynler çocuklarını geleceğe daha iyi hazırlama fırsatı yakalamış olurlar.

15 Sokakta oynayan çocukla bilgisayar başında oynayan çocuk arasında fark vardır!
Bilgisayar oyunları pasiftir ve tek başına oynandığı için çocuklar yaşıtlarıyla oynarken geliştirebileceği birçok beceriyi geliştiremez. Sosyal beceri ve iletişim becerilerinde geride kalabilir. İçine kapanık ve öfkeli bir çocuk olabilir.  Öz güven eksikliği yaşanabilir ve çok fazla abur cubur tüketimi ile obezite riski taşıyabilir.

16 Geleneksel çocuk oyunları
Başlıcaları Saklambaç, 9 taş, 7 kiremit, bezirganbaşı, yağ satarım, Sek sek, mendil kapmaca, yakan top, kurt baba, hacı yatmaz, körebe vb.

17 Yedi Kiremit: Ortaya yedi kiremit konur, 2 gruba bölünen çocuklar bunu top atıp isabet ettirerek yıkmaya çalışırlar. İlk deviren diğer grubu topla vurma hakkını kazanır. Topla en çok kişi vuran grup kazanır.

18 Yakan top Oyunumuz için en az  6 kişi olmamız gerekir. Ve tabi bize bir top lazım. İki gönüllü aralarında sayışır. Ve gruplarına alacakları kişileri tek tek seçerler.  İki tane karşılıklı upuzun çizgi çekilir.Gruplardan birinin yeri, 2 çizginin ortasındaki boş alan olacak. Diğer grup ikiye bölünüyor. Biri bir çizginin gerisine, teki de diğer çizginin gerisine yerleşiyor. Çizgiyi geçmek yasak!  Oyunda, çizginin gerisinde duranlar, ortadaki grubu vurmaya çalışacak.

19 Kurt Baba Oynayabilmek için en az dört kişi olmamız lazım. 2 kişi gönüllü olmalı. Önce, gönüllülerden biri anne, diğeri de Kurt Kardeş olur. Oyuncular yan yana dizilir. Kurt Kardeş karşılarında bekler. Ve anne, oyuncuların kulağına tek tek bir renk fısıldar. Kurt renklerden birini söyler rengin sahibi kaçmaya başlar kurt yakalarsa oyundan çıkar.

20 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM…


"GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları