Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SÜT VE BİLİNÇLİ GIDA TÜKETİMİ MAYIS SÜT HAFTASI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SÜT VE BİLİNÇLİ GIDA TÜKETİMİ MAYIS SÜT HAFTASI"— Sunum transkripti:

1 SÜT VE BİLİNÇLİ GIDA TÜKETİMİ 21-25 MAYIS SÜT HAFTASI
SİBEL ASLI ÖZMEN GIDA YÜKSEK MÜHENDİSİ KARTAL İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ

2 BİLİNÇLİ GIDA TÜKETİMİ ETKİNLİKLERİ
AMACIMIZ İşlenmiş gıdaların kullanımının hızla artmasına paralel olarak, tüketicilerin gıda tüketimi konusunda bilinçlenmesine katkıda bulunmaktır.

3 Gıda İnsanın büyümesi ve hayatını sürdürebilmesi, için gerekli olan besin öğelerinin kaynağını oluşturan her türlü yiyecek ve içecektir.

4 BİLİNÇLİ BİR TÜKETİCİ OLMANIN İLK ŞARTI ....
DENGELİ BESLENME

5 Dengeli beslenme : her besin grubundan gerektiği kadar ve zamanında almak; tek yönlü beslenmemektir.

6 BESİN PİRAMİDİ

7 Dengeli Beslenmenin İlk Şartı
En Önemli Öğün Olan Kahvaltı Mutlaka Yapılmalıdır.

8 NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
KONSERVE-SALÇA Kapağı Şişmişse Kutu Eğilmiş ve Yamulmuşsa Gözle Görünür Küflenme veya Paslanma Varsa Kesinlikle Uzak Durmalıyız

9 NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Yırtık Paketli Yamuk Paketli Delik Paketli Açılmış Paketli Sızıntı Yapmış Etiketsiz Gıdaları Satın Almamalıyız.

10 NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
ETİKET Son Kullanma Tarihi Geçmişse veya hiç yazmıyorsa Kayıt/Onay No’su Yok ise Firma Adı Yazmıyorsa Üretim Yeri-Adresi Belirtilmemişse Bu Gıdaları Satın Almamalıyız.

11 NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
GÜNLÜK SÜTLERİ, PEYNİRLERİ, YOĞURTLARI SATIN ALIRKEN BUZDOLABINDA OLMAYANLARI ALMAMALIYIZ…

12 NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
AÇIKTA SATILAN ÜRÜNLER Toz ve Kir Mikroorganizma Fiziksel Tehlikeler İçerebilir. Kesinlikle Satın Almamalıyız.

13 Bol bol su içmeliyiz…

14 Abur cuburdan uzak durmalıyız..

15 SAĞLIKLI BİR BESLENME İÇİN BİLİNÇLİ GIDA TÜKETİMİ GEREKİR!

16

17 Bebeğin doğumundan itibaren aldığı ilk besindir.
Süt nedir? Süt; kendine özgü tat, koku ve kıvamı olan, temel besin öğelerini yeterli ve dengeli bir şekilde bileşiminde bulunduran bir besin maddesidir. İnsanların çok yararlandığı süt evcil hayvanlardan (inek,keçi,koyun vb.) elde edilir. Bebeğin doğumundan itibaren aldığı ilk besindir.

18 SÜT İÇMELİYİZ ÇÜNKÜ...

19 Sütte vücut için faydalı birçok madde vardır!
1 litre süt(=1030 gr) 36 gr süt yağı, 38 gr protein, 52 gr karbonhidrat, 7 gr mineral madde ve vitamin (1,2 gr kalsiyum), 897 gr su içerir.

20 "Sütte, bağışıklık sisteminin gelişmesi için gereken vitaminler bol miktarda bulunuyor.
Bir bardak süt, 6 yaşındaki bir çocuğun ihtiyaç duyduğu günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 52'sini, proteinin yüzde 35'ini, B12 vitaminin yüzde 95'ini karşılıyor. Süt, çocuğun enerji ihtiyacını ise yüzde 5-6 oranında gideriyor.

21 • Büyüme ve gelişmeyi destekler. • Mide rahatsızlıklarını giderir.
SÜT İÇMENİN FAYDALARI • Kemikleri sertleştirir ve kemik  erimesini önler. • Büyüme ve gelişmeyi destekler. • Mide rahatsızlıklarını giderir. • Sindirim sistemini düzene sokar. • Beynin çalışmasında ve gelişiminde faydalıdır.

22 • Bağışıklığı güçlendirir.
• Yağsız süt kolesterolü düşürür. • Kanserin önlenmesine yardımcı olur.

23 • Hücre ve doku oluşumunda rol alır
• Hücre ve doku oluşumunda rol alır. Yaraların çabuk kapanmasına yardımcı olur. • Dişleri korur ve  çürükleri önler. • Virüs ve mikroplara karşı savaşır.

24 PEKİ, HERGÜN SÜT İÇMEZSEN NE OLUR?

25 Dişlerin çabucak çürür !!!!!!!!!
Büyüyemezsin !!!!!!!!! Boyun uzamaz!!!!!!! Derslerin aklına girmez !!!!!!!! Kendini hep yorgun hissedersin !!!!!!!!

26 SÜT SATAN SOKAK SÜTÇÜLERİNDEN YA DA
NERELERDEN SÜT ALIRIZ? SÜT SATAN SOKAK SÜTÇÜLERİNDEN YA DA MARKETTEN,BAKKALDAN (ŞİŞE VE KUTU SÜTLER)

27 Süt nasıl elde edilir?

28 Kova? İnek? Ortam? Sağım işlemini yapan kişi?
SOKAK SÜTÜ-SAĞIM Kova? İnek? Ortam? Sağım işlemini yapan kişi?

29 Güğüm? Kamyonet? Hava? Sıcaklık?
SOKAK SÜTÜ-TAŞIMA Güğüm? Kamyonet? Hava? Sıcaklık?

30 SOKAK SÜTÜ-EVDE Kaynama Sırasında Protein  Vitamin  Mikrop? 

31 İŞLENMİŞ SÜT Ortam

32 İŞLENMİŞ SÜT Sağım

33 Modern, Soğutuculu Süt Tankerleri
İŞLENMİŞ SÜT-TAŞIMA Modern, Soğutuculu Süt Tankerleri

34 1 Süt Alım (Süzme,Soğutma)
2 Pastörizasyon /Sterilizasyon 3 Koku Giderme 4 Soğutma 5 Paketleme 6 Depolama 7 Sevkiyat

35 Şişeleme

36 Protein  Vitamin  Mikrop 
FABRİKADA… Protein  Vitamin  Mikrop 

37 İŞLENMİŞ SÜTÜN FAYDALARI
Çiğ sütteki insan sağlığına zararlı bakteriler yok edilmektedir.

38 UHT süt özelliklerini ve besin değerini uzun süre koruyabilir.

39 UHT, gıda teknolojisinde "Ultra High Temperature" (Çok Yüksek Sıcaklık) sözcüklerinin ilk harflerinden oluşan bir kısaltmadır. UHT sütler, tüketici tarafından sterilize, kutu ya da uzun ömürlü süt olarak da tanımlanırlar. Kapalı sistemde pompalanan süt ilk olarak 80°C lik ön ısıtma aşamasından geçirilir. Özel bir teknolojik işlemle süt, derecede 2-6 saniye tutularak içinde bulunan ve sütün bozulmasına neden olabilecek, hastalık yapabilecek tüm mikroorganizmalardan arındırılır.

40 Pastörize süt, çiğ sütlerin, doğal ve biyolojik özelliklerine zarar vermeden hastalık yapan mikroorganizmaların tamamen, diğer organizmaların da büyük bir çoğunlukla yok edilmesini sağlayacak şekilde, özel tesis ve cihazlarda ısıtılıp soğutulmasıyla elde edilir. Türkiye'de genellikle 12–16 saniye süre ile 72–80°C'lik ısı uygulaması yapılmaktadır

41 BÜYÜMEK İÇİN...

42 GÜÇLÜ VE AKILLI OLMAK İÇİN...

43 SABAH AKŞAM... SÜTÜNÜ MUTLAKA İÇ!!!

44

45 TEŞEKKÜRLER...


"SÜT VE BİLİNÇLİ GIDA TÜKETİMİ MAYIS SÜT HAFTASI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları