Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇEVRE BİLİMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇEVRE BİLİMİ."— Sunum transkripti:

1 ÇEVRE BİLİMİ

2 ZEHİRLİ ATIKLAR VE BİYOLOJİK BİRİKİM
Doğada çeşitli kaynaklardan gelen yapay maddeler çoğu kez havada ve suda seyreltilerek canlılara zarar veremeyecek düzeylere inerler. Bazı kirleticiler ise zararsız şekle dönüştürülemezler,zararlı organizmaların dokularında birikerek zararlı konsantrasyon düzeyine ulaşabilirler. Bu olaya “Biyolojik Birikim” denir…..

3 PESTİSİTLER Pestisit ve herbisitler evsel ve endüstriyel atıklardan ve tarımsal mücadeleler sonucu alıcı ortama karışan ve doğada güç parçalanan maddelerdir. Pestisitler dört ana guruba ayrılır; Fungisitlerler İnsektisitler Herbisitler Algisitler

4 EVSEL ATIKLAR Evsel atıklar su ve sudan başka organik maddeler ( Protein,yağ,karbonhidrat,vb) Çözünmüş veya asılı haldeki inorganik maddeler özellikle besleyici elementler,deter- janlar……bulunur.

5 Yağlar – Petrol ve Türevler
Bu kirlenmenin etkileri şunlardır; Su yüzeni kaplama ve havasız bırakma Zehirlenme Işığın geçmesini azaltma Çözünmüş oksijeni azaltma

6 Radyoaktif Atıklar Dünyanın her yanında sivil nükleer enerji programları daha şimdiden binlerce ton yakıt posası ve atık yaratmıştır. Bir çok hükümet bunların biyosferi yüz binlerce yıl sürecek bir kirliliğe itip tehlikeli ölçüde radyo aktifleşmemesi için geniş çağlı programlar yönelmiştir Fakat , nükleer atık sorunu hala çözülmemiştir.

7 Elektromanyetik Kirlenme
Günümüzde elekromanyetik çevre kirlenmesi artan radyo, Tv kanalları ve çep telefonları nedeniyle gündeme gelmiştir. Yapılan bu araştırma sonuçları şöyledir; Çocuklarda ve yaşlılarda 0,4 mikro T’den yüksek değerdeki magnetik alanların kanser ile ilgisi hakkında önemli ilişkiler ortaya çıkarmıştır. E.M. alanların hücrelerin büyüme ve normal olarak çoğalmalarına etki edip etmediği araştırılmaktadır.E.M. alanların Alzheimer hastalığına neden olduğu ihtimali hayli yüksektir. E.M alanları, hücre zarındaki kalsiyum akışına etki ederek adale kasılmasına yumurta kısırlaşmasına ve hücre bölünmesine etki ederek kansere neden olmaktadırlar. Çok düşük frekanslı (ELF) alanların dört önemli yönden etkilerinden şüphe edilmektedir.

8 Elektromanyetik Kirlenme
EMA’nın kadınlarda östrojen salgısını artırdığını , östrojenin meme kanseri yapabileceğini ve erkeklerde testosteron düzeyini azalttığını,bunun ise prostat veya erbezi kanserine neden olabileceği literatürde ifade edilmiştir.

9 Elektromağnetik Kirlenmeye karşı Alınacak Önlemler
Ülkemizde yapılan veya getirilen elektrik enerjisini kullanılan cihazların denetlemesi gerekir. Yüksek gerilim hatları yerleşim birimlerinin uzağına taşınmalı. Elektrikli battaniye yada yastığı ısıtıcıları yatağa girdikten sonra kapatılmalı. Televizyon en yakın ekrana 2 metre uzaklıktan izlenmesi ve arkası sokağa doğru olmalıdır. Fişi Takılı aletlerden uzak durmalı Cep telefonları yanlızca zorunlu hallerde ve yüksek volimde kullanılmalıdır. Bilgisayar ekranlarından en az bir kol mesafesi uzaklıkta oturulmalı.Kullanılmadığı zamanlarda bilgisayar kapalı olmalı. Yatakta özellikle de çocukların yatağında baş ucunun dayandığı duvarda evin elektrik hatların geçmemesine özen gösterilmelidr.

10 TEMİZ BİR ÇEVRE BIRAKALIM


"ÇEVRE BİLİMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları