Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
YayınlayanNil Erkan Değiştirilmiş 9 yıl önce
1
Clostridium perfringens’i kontrol yöntemleri “genel bir bakış”
2
Nekrotik enterit altlık Civciv yoğunluğu Gumboro CAV rezistans
vitamin/ mineral adenoviruslar IB koksidiyoz Tane yem buğday Bağışıklığın zayıflaması Bağırsak enfeksiyonları enzim Nekrotik enterit Yem balıkunu Antimikrobiyal aktivite Fiziksel faktörler besin maddesi yoğunluğu altlık Sindirimi artırıcılar kimyasal kontaminasyon? iyonofor
3
Clostridium perfringens’i kontrol yöntemleri
Tedavi seçenekleri Antimikrobiyaller İçme suyu içerisinde Amoksisilin Linkomisin+Spektinomisin Tylan
4
Clostridia perfringens için MIC değerleri
Avilamycin MAXUS 0.5 Avoparcin AVOTAN 0.5 Bacitracin Bambermycin FLAVOMYCIN Dirençli Diclazuril CLINACOX Dirençli Lasalocid AVATEC 1.5 Maduramycin CYGRO * Monensin ELANCOBAN 2.0 Narasin MONTEBAN 0.1 Nicarbazine Dirençli Robenidine CYCOSTAT Dirençli Salinomycin SACOX Virginiamycin ESKALIN 0.25 * (Maduramisin verileri yok)
5
Clostridium perfringens’i kontrol yöntemleri
Mevcut kontrol yöntemleri Antimikrobiyaller Büyütme faktörleri İyonofor antikoksidiyaller Penisilinli premiksler İçme suyu içinde uygulamalar Amoksisilin Linkomisin+Spektinomisin Tylan
6
Nekrotik enterit vitamin/ mineral Tane yem buğday enzim Yem balıkunu
besin maddesi yoğunluğu kontaminasyon?
7
Nekrotik Enterit ve Yemle İlişkisi
Karbonhidrat Kaynağı hububat çeşidi ve kalitesi enzimler tane büyüklüğü Ferket, 1996
8
Nekrotik Enterit ve Yemle İlişkisi
Protein kaynağı balıkunu biyojenic aminler, histamin, tiramin sindirimi zor protein (tüyunu) yeterince pişmemiş protein (soyaunu) Diğer faktörler mikotoksinler tricothecene aflatoxin - immünosupresyon çok yüksek bakır/çinko oranları okside olmuş yağ Yemin konsantrasyonu Ferket, 1996
9
Nekrotik Enterit ve Yemle İlişkisi
Protein kaynağı Balıkunu Biyojenik aminler bağırsak tahribatı Düşük kaliteli protein Az ya da çok pişmiş protein Clostridial türlerinin gelişimini hızlandırır
10
Nekrotik Enterit ve Yemle İlişkisi
Yeme ilgili diğer faktörler mikotoksinler tricothecene bağırsak tahribatı Aflatoksin immunosupresyon okside olmuş yağ
11
Nekrotik Enterit ve Yemle İlişkisi
Yemin kalitesi ve bağırsağın doluluğu yemleme ve ışıklandırma programları Tane buğday içeren yemlerle besleme
12
Nekrotik enterit direnç adenoviruslar IB koksidiyoz Bağırsak
hastalıkları Nekrotik enterit
13
Sindirim sisteminin sağlığı
Bağırsak tahribatı klostridyumun gelişimini artırır Koksidiyoz Sindirim sistemi virüsleri
14
Nekrotik Enterit ve Koksidiyoz
% Mortalite (42 günlük) Shane et al, 1985 15 15
15
Sindirim sisteminin sağlığı
Sindirim sisteminin sağlıklı olması NE kontrolü için oldukça önemlidir Koksidiyoz kontrolü Etkili antikoksidiyaller Etkin aşılama programları Sindirim sistemi virüslerini önler
16
Klostridiya tehditinin azaltılması
Bağırsak klostridiyum seviyesi Klostridiyumların yerleşmesini önleme Yemin kalitesi Diğer ürünler
17
Diğer ürünler Probiyotikler
Spesifik bakteri kültürleri ( Lactobacillus ) yararlı mikroflora oluşumunu sağlar patojenlerin çoğalmasını önler ( bacteriyosin ) bağışıklık sistemini güçlendirir bağırsak duvarı tahribatını azaltır Yeme sürekli olarak katılırlar
18
Diğer ürünler Competitive exclusion
Geniş spektrumlu nonpatojen mikroflora kültürü genç hayvanlarda yararlı mikrofloranın oluşumuna yardımcı olur bağırsak duvarında kolonize olur patojen bakterilerin bağırsağa yerleşmesini önler
19
Diğer ürünler Nükleotidler Nükleotid, metabolit ve maya karışımı
probiyotik etki Laktobasillerin gelişimini hızlandırır Yeme sürekli olarak katılırlar
20
Diğer ürünler Oligosakkaritler Mannoz Oligosakkaritleri
patojen bakterilerin tutunduğu reseptörleri işgal eder bağışıklık sistemin güçlendirir makrofaj aktivitesini artırır Fruktoz Oligosakkaritleri Laktobasil ve Bifidobakterilerin gelişimini hızlandırır patojen GR (-) bakterilerin gelişimini durdurur
21
Organik Asitler Propiyonik/Formik asitler
Yemin mikrobiyal bileşimini kontrol altına alır antimikrobiyal sindirim sistemi pH’ı üzerine etkili enzimatik aktiviteyi hızlandırır sindirim sistemi mikroflorasına zarar vermez patojenlerin bağırsak duvarına tutunmasını önler
22
Diğer ürünler Bitki ekstreleri Bitki ekstreleri Yucca Sanguinaria
amonyak oluşumunu azaltır antiprotozoal activite bağırsak duvarı tahribatını azaltır patojenlerin gelişimini baskılar Bitki ekstreleri Sanguinaria karaciğer ve sindirim fonksiyonlarını artırır sindirimi artırır sindirim sisteminin mikrobiyal dengesini korur
23
Diğer ürünler Balık yağları Esensiyal yağlar antimikrobiyal ?
sindirim sistemi fonksiyonlarını artırır yararlı mikroflora oluşumunu sağlar
24
Yeni ürünler Çok çeşitli ürünler pazarlanmaya başlamıştır
Ruhsatlandırılmaları gerekli değildir Çok fazla yarar sunarlar Bağımsız gözle değerlendirilmemişlerdir Dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidirler
25
Clostridium perfringens’i kontrol yöntemleri
Sonuç Rasyon, sindirim sistemi florası ve enterit gelişimi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir NE’in oluşumunun önlenmesinde sindirim sisteminin sağlığı oldukça önemlidir Hijyen koşulları iyi olmalıdır Klinik belirtilerin önlenebilmesi için hemen tedaviye başlanmalıdır Yeni ürünler dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir
26
Nekrotik Enterit Bir Sorun mudur?
Mortalite artışı Enterit sorunları Kötü FCR Kötü altlık Büyüme geriliği Maliyet artışı
27
Nekrotik Enterit Etkeni
Clostridium perfringens -bağırsağın normal mikroorganizmalarından Bağırsak duvarını tahrip edip enterite yol açar; diğer organlara yayılır Otopside bağırsak ve diğer organları kaplayan nekrotik nodüller
28
Nekrotik Enterit’i oluşturan koşullar
Kötü management Kirli suluk Bozuk suluk Kalitesiz altlık Kontamine yem Diğer hastalıklar -koksidiyoz
29
Nekrotik Enterit Nasıl Kontrol Edilebilir?
İyi management Nekrotik enterite etkili yem katkıları
30
Hangi Yem Katkıları CP’i Kontrol Edebilir?
Bazı büyütme faktörleri Bazı antikoksidiyaller Bazı ürünler diğerlerinden daha iyidir Hangilerinin iyi olduğu bilinmelidir
31
Hangi Yem Katkılarının Etkili Olduğu Nasıl Bilinebilir?
CP’e karşı MIC değerleri Yemdeki katkının dozu
32
Bazı Yem Katkılarının MIC Değerleri
Avilamisin MAXUS 0.5 Avoparsin AVOTAN 0.5 Basitrasin Bamberimisin FLAVOMYCIN Dirençli Diklazuril CLINACOX Dirençli Lasalosid AVATEC 1.5 Maduramisin CYGRO * Monensin ELANCOBAN 2.0 Narasin MONTEBAN 0.1 Nikarbazin Dirençli Robenidin CYCOSTAT Dirençli Salinomisin SAYCOX 0.1 Virjinyamisin ESKALIN 0.25 * veri yok
33
Bu Yem Katkılarının Broyler Yemindeki Dozları
ppm Avilamisin MAXUS Avoparsin AVOTAN Basitrasin Bamberimisin FLAVOMYCIN 1-20 Diklazuril CLINACOX 1 Lasalosid AVATEC Maduramisin CYGRO 5 Monensin ELANCOBAN Narasin MONTEBAN 70 Nikarbazin Robenidin CYCOSTAT 33 Salinomisin SAYCOX 60 Virjinyamisin ESKALIN 5-20
34
Yem Katkılarının Sıralanması
Kontrol Seviyesi Büyütme Faktörü Antikoksidiyal Etkisiz FLAVOMYCIN CLINACOX CYCOSTAT Nikarbazin Etkili AVOTAN 10 CYGRO ESKALIN 10 MAXUS 10 Basitrasin 20 Daha Etkili Basitrasin 50 ELANCOBAN ESKALIN 20 AVATEC SACOX MONTEBAN
35
Sonuç Bazı yem katkıları CP’i kontrol edebilirken, bazıları etkisizdir
MAXUS, AVOTAN, ESKALIN ve Basitrasin kısmen etkilidir ELANCOBAN ve MONTEBAN gibi iyonoforlar yüksek dozda daha etkilidir Kimyasal antikoksidiyaller NE vakalarında artışa neden olabilir Yüksek dozda iyonofor ve BF kombinasyonu daha iyi sonuç verir - ELANCOBAN+MAXUS, MONTEBAN+MAXUS, gibi
36
İyonoforlar NE’i Kontrol Eder mi?
Elwinger ve ark., MONTEBAN, Broyler, İsveç, 1992 Kesim öncesi yemde MONTEBAN “NE insidansi ve mortalite, kesim öncesi yemleme süresinin uzamasıyla artmaktadır” Kesim öncesi süre Mortalite (%) NE insidansı
37
Öneriler - Mükemmel gelişme performansı - Koksidiyoz kontrolü
Management iyi olmalıdır Antikoksidiyal ve BF seçerken, NE’e de etkili olanları tercih edin Yüksek dozlu iyonoforlardan ELANCOBAN ve MONTEBAN ile MAXUS gibi BF mükemmel kontrol sağlar - Mükemmel gelişme performansı - Koksidiyoz kontrolü - NE kontrolü
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.