Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇİZİLMESİ İSTENEN DÜZ KOLLU ARASI SAHANLIKLI MERDİVEN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇİZİLMESİ İSTENEN DÜZ KOLLU ARASI SAHANLIKLI MERDİVEN"— Sunum transkripti:

1 ÇİZİLMESİ İSTENEN DÜZ KOLLU ARASI SAHANLIKLI MERDİVEN
Tek.Res. Mustafa PERİZ ÇİZİLMESİ İSTENEN DÜZ KOLLU ARASI SAHANLIKLI MERDİVEN

2 BASAMAK GENİŞLİĞİ VE RIHT YÜKSEKLİĞİ HESAPLAMA
Bir merdiven planının çizimine başlamadan önce yapılacak ilk iş basamak genişliği ve rıht yüksekliğini dolayısıyla basamak adeti ve rıht sayısını hesaplamaktır. En uygun basamak genişliği ve rıht yüksekliğini hesaplamak için ( 2 h + b = cm ) formülü kullanılır. Bir merdivende kaç adet rıht olduğunu hesaplamanın en kolay yolu (en uygun rıht yüksekliği 17.5 cm kabul edilir.) kat yüksekliği 17.5 cm ye bölünür. Buradan çıkan tam sayı ise bize rıht sayısını verir. Fakat ondalıklı bir sayı çıkarsa o zaman hesap şöyle yapılır. Çıkan ondalıklı sayı en yakın tam sayıya çevrilir ve bu sayı rıht sayısı kabul edilir. Bu sefer kat yüksekliği bu tam sayıya bölünür ve çıkan ondalıklı sayı bize rıht yüksekliğini verir. DİKKAT: İnşaatçılıkta ondalıklı ölçü yalnızca merdivenin rıht yüksekliğinde kullanılır 17.8 cm, 16.9 cm vb. Bu merdivenimizin hesabını yapalım. 2 h + b = cm : 17.5 = 16 adet ( rıht yüksekliği ) ( 2 x 17.5 ) + b = cm b = 63 – 35 = 28 cm ( basamak genişliği ) h = 17.5 cm adet b = 28 cm adet Tek.Res. Mustafa PERİZ

3 Çizeceğimiz merdiveni önce kafamızda canlandıralım
Tek.Res. Mustafa PERİZ Çizeceğimiz merdiveni önce kafamızda canlandıralım

4 MERDİVEN EVİNİN DUVARLARININ ÇİZİMİ.
Tek.Res. Mustafa PERİZ MERDİVEN EVİNİN DUVARLARININ ÇİZİMİ. Önce sahanlığın geniş kenarına bitişik duvar çizilir. Daha sonra verilen ölçülere göre merdiven kollarına bitişik duvarlar çizilir.

5 Tek.Res. Mustafa PERİZ Sahanlık MERDİVEN KOVASI, SAHANLIK VE SAHANLIK KENARINDAKİ İLK RIHTLARIN ÇİZİMİ. Önce merdiven kovası çizilir. Daha sonra sahanlık sınırını belirten ilk rıhtlar, kova çizgisinin sahanlıkla ortak olan kenarından 15 cm veya basamak genişliğinin en az yarısı kadar ileriden başlatılır. (Sahanlık genişliği basamak genişliğinden az olamaz.)

6 Tek.Res. Mustafa PERİZ BASAMAKLARIN ÇİZİMİ. Sahanlık kenarından başlayarak daha önceden hesapladığımız adette basamaklar çizilir.

7 Tek.Res. Mustafa PERİZ ÇIKIŞ HATTININ ÇİZİMİ. Basamak ve sahanlık ekseninden geçeçek şekilde çıkış hattı çizilir. Başlangıç noktasından başlayarak bitiş noktasına doğru, çıkış hattı çizgisiyle rıht çizgisinin kesiştiği noktanın hemen üstüne rıht numaraları verilir.

8 Tek.Res. Mustafa PERİZ PENCERE ÇİZİMİ. Uygun görülen yere ve istenilen ölçüde pencere çizilir.( Kiriş ile döşeme betonu arasındaki mesafeler dikkate alınarak tasarlanır.

9 Tek.Res. Mustafa PERİZ KORKULUK ÇİZİMİ. Uygun gördüğünüz yere çizin. ( Siz karar vereceksiniz. Kova içerisine çizerseniz çıkışı rahatlatırsınız veya şekilde görüldüğü gibi basamakların üstüne gelecek şekilde çizerseniz çıkışı daraltırsınız.)

10 PLANA SON YAPILACAK İLAVELER.
Tek.Res. Mustafa PERİZ PLANA SON YAPILACAK İLAVELER. Ölçümlendirmeler ve taramalar yapılır, kotlar yazılır, ve kesit çizgisi çizilir.

11 Tek.Res. Mustafa PERİZ PLANIN SON HALİ


"ÇİZİLMESİ İSTENEN DÜZ KOLLU ARASI SAHANLIKLI MERDİVEN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları