Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KIZILCAHAMAM DEVLET HATANESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KIZILCAHAMAM DEVLET HATANESİ"— Sunum transkripti:

1 KIZILCAHAMAM DEVLET HATANESİ
.

2 TIBBİ TERMİNOLOJİ .

3 AMAÇ Tıbbi terimlerin ayırt edilmesi, doğru biçimde telaffuz edilmesi, yazılması ve kullanılması için gerekli bilgi, beceri ve yeterlilikleri kazandırmak.

4 TERİM Bilim, sanat, meslek ve iş kolu gibi özel alanlarda belirli bir anlamı ve kavramı olan sözcüklere terim denir. (Latince Terminus) (Arapça Istılah) (Fransızca Termes)

5 Terimleşen sözcük tek anlamlıdır. Anlamları kişiden kişiye değişmez.
TERMİNOLOJİ Terimlerle uğraşan bilim dalına terminoloji bilim dalı denir. Terimleşen sözcük tek anlamlıdır. Anlamları kişiden kişiye değişmez. Terminus + Logos (LOJİ) Terim + Bilim

6 Tıp terimleri Latince ya da Grekçe (Eski Yunanca)’dir.
TIBBİ TERMİNOLOJİ Tıpta kullanılan terimlerin usul ve esaslarını, yazılış ve okunuşlarını, türetme ve anlamlandırma ilkelerini inceleyen ve öğreten bilim dalıdır. Tıp terimleri Latince ya da Grekçe (Eski Yunanca)’dir.

7 Tıbbi terimlerin çoğunluğu Latince ve Yunanca kökenlidir.
• Tıbbi terminoloji; insan anatomisi ve fizyolojisini (organları,sistemleri ve işlevlerini), vücut bölgelerini, hastalıkları, klinik uygulamalar ile birlikte tanısal görüntüleme ve laboratuar testlerini, ameliyatları ve tanıları açıklayan terimlerden oluşur. Tıbbi terimlerin çoğunluğu Latince ve Yunanca kökenlidir.

8 NİÇİN LATİNCE? Latince ; Hint-Avrupa Dil Ailesine üye antik dildir.
Roma İmparatorluğu’nun resmi dili, Ortaçağ Kilise Dili Bugün sadece Vatikan’da sembolik olarak kullanılıyor. Latince bazı kelimeler 2000 yıldan daha eskidir. Latince tarih boyunca eğitimin ve eğitimli kişilerin dili olmuştur. Latince Avrupa dillerinin çoğunun kökenidir. “Ölü dil” olduğu için değişme olasılığı yoktur. 8 Öğr.Gör.S.Germeyan/S.Emül

9 TIBBİ TERMİNOLOJİ OLMALI-OLMAMALI ???

10 Tıbbi Terminoloji ile tüm dünyada, ortak bir tıbbi terminoloji kullanılarak iletişim kolaylığı sağlanmaya çalışılmaktadır.

11 İleum ve İlium 11 Öğr.Gör.S.Germeyan/S.Emül

12 İLEUM İLİUM 12 Öğr.Gör.S.Germeyan/S.Emül

13 bildiğiniz tıp terimleri neler?

14 Tıbbi Terimler 3 Ana parçadan oluşur.
Ön ek + KÖK + Son ek

15 Yazılış = Okunuş = Anlam
Tıbbi Terminoloji Yazılış = Okunuş = Anlam

16 Örnek: Terim – Okunuş-Anlamı
Nasus-Nazus-Burun Cyanosis-Siyanoz-Morarma Asthma- Astım- Bronşların Spazmı Bronchoscopy-Bronkoskopi- Hava yollarının bronkoskopi ile muayenesi

17 ALFABE N O P Q R S T U V X Y Z A B C D E F G H I J K L M S veya K
G veya C İ veya Y KS Ç, C, J veya Y İ)

18 TERİM ÇEŞİTLERİ Genel Terimler Eponim Terimler Akronim Terimler
Kısaltmalar Ölçüler Simgeler

19 Eponimler Eponimler (yunanca;soyadı? – isim babası) :
Bir kişinin adıyla ifade edilen terimler Parkinson Hastalığı Behçet Hastalığı Buerger Hastalığı 19 Öğr.Gör.S.Germeyan/S.Emül

20 Homonimler Söylenişi aynı, anlamları farklı olan kelimelere
İlium; pelvisin üst kısmıdır. İleum ise incebarsak son kısmıdır. Pelvis üst kısmına; iliak, incebarsak son kısmına ise ileal denir. Mayoz, hücrenin bölünmesi anlamında kullanılırken, miyoz pupil (göz bebeği) kasılması anlamındadır.

21 Akronimler Bir kaç sözcüğün ilk harflerinin veya ilk
hecelerinin birleşmesiyle oluşan sözcük. Kısa ad. MRG (Manyetik Rezonans Görüntüleme) Vücut organlarının görüntüsünü yaratmak için manyetik dalgalar ve radyofrekans kullanılır.x ışını kullanılmaz. Görüntüler birden fazla düzlemde alınabilir.

22 Tıbbi terminoloji; aynı zamanda çok uzun
sözcüklerin kısaltılarak, birleştirilerek kısa tek bir sözcükle ifade edilebilmesi olanağını da sağlar. Örneğin; mide ile incebarsak ilk kısmını birleştiren bir cerrahi işlem Gastr‐o‐duoden‐o‐stomi gibi kısa ve tek bir sözcükle ifade edilebilmektedir.

23 GASTRODUODENOSTOMİ

24 Ders Bitti Teşekkürler


"KIZILCAHAMAM DEVLET HATANESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları