Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NAMAZIN ÖNEMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NAMAZIN ÖNEMİ."— Sunum transkripti:

1 NAMAZIN ÖNEMİ

2 NAMAZIN ÖNEMİ Âdem aleyhisselâmdan beri, her dinde bir vakit namaz var idi. Yâni her ümmet mutlaka namaz kılardı. Kimisi sabah, kimisi öğle, kimisi akşam, kimisi yatsı namazı kılardı. Hepsinin kıldığı, bir araya toplanarak Allah’a şükrün edası için bize farz edildi.

3 Allah’a şükretmek dil, kalp bedenle olur. Şükrün bütün bu kısımlarını toplayan bir ibadet şekli vardır ki, o da namazdır.

4 Namaz, alemlerin Rabbi olan Allah’a ibadet ve kulluğun tayin ve tespit olunmuş en mükemmel şeklidir.

5 gördüğümüz, görmediğimiz,
Namaz, Allah Teâla’nın bildiğimiz, bilmediğimiz, bitmez tükenmez nimetlerine ve lutfuna karşı şükranlarımızı sunmaktır.

6 işlediğimiz günahlardan arınmak,
Namaz, işlediğimiz günahlardan arınmak, işleyeceklerimizden de korunmak için kalbimiz, Dilimiz ve bütün varlığımızla yaptığımız kulluk görevidir.

7 Namaz, insanı günahlardan arındıran, kötülüklerden alıkoyan, ruhu temizleyip kalbi aydınlatan اُتْلُ مَآ اُوحِىَ اِلَيْكَ مِنَ الْكِتَابِ وَاَقِمِ الصَّلَوةَ اِنَّ الصَّلَوةَ تَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنْكَرِ وَلَذِكْرُ اللهِ اَكْبَرُ وَاللهُ يَعْلَمُ مَا تَصْنَعُونَ -45, en güzel bir ibadettir. Bunun içindir ki, Cenab-ı Hak Kur’an-ı Kerim’de: “Ey Muhammed, kitap’tan sana vahy olunanı oku. Namazı dosdoğru kıl, muhakkak ki namaz, hayasızlıktan ve fenalıktan alıkoyar. Allah’ı anmak ne büyük şeydir. Allah yaptıklarınızı bilir.” (Ankebut,29/45)

8 وَاَقِمِ الصَّلَوةَ طَرَفَىِ النَّهَارِ وَزُلَفًا مِنَ اللَّيْلِ اِنَّ الْحَسَنَاتِ يُذْهِبْنَ السَّيِّئَاتِ ذَلِكَ ذِكْرَى لِلذَّاكِرِينَ 114- “Gündüzün iki ucunda (yani sabah, öğle ve ikindi vakitlerinde) ve gecenin gündüze yakın zamanlarında (akşam ve yatsı vakitlerinde) namazı dosdoğru kıl, doğrusu iyilikler kötülükleri giderir. Bu iyi düşünenlere bir öğüttür.”[  (Hud,11/114) Her namaz bir iyilik olduğuna göre, namaz kılmaya devam eden bir mü’minin geçmişte işlemiş olduğu küçük günahlarının affedileceği ayet-i kerimeden anlaşılmaktadır.

9 Hz. Osman’ın Resul-i Ekrem efendimizden rivayet ettiği bir hadis-i şerif ‘e göre:
“Herhangi bir müslüman temizlenir, usulüne göre abdest alarak beş vakit namazını kılarsa, kıldığı bu namazlar, iki namaz arasında işlemiş olduğu küçük günahlarına kefaret olur.”

10 اِنَّنِى اَنَا اللهُ لاَ اِلَهَ اِلاَّ اَنَا فَاعْبُدْنِى وَاَقِمِ الصَّلَوةَ لِذِكْرِى -14,
Gerçek şu ki, Allah benim. Benden başka gerçek ilah yok, o halde yalnız bana kulluk et ve beni anmak için, namazında devamlı ve dikkatli ol. (Ta-Ha,20/14) Günde beş defa namaz kılmak, kadın erkek her müslümanın üzerine farzdır. İnsan bu ibadeti yerine getirmek suretiyle gönlünü Allah’a bağlar. ”Beni anmak için namaz kıl” mealinde olan ayetin işaret ettiği sır ve hikmet budur.[  

11 Dînî bir görev olan namaz, kalbin ışığı,
imanın işâreti Dînî bir görev olan namaz, kalbin ışığı, ruhun kuvveti, bedenin koruyucusu peygamberimizin ifadesiyle “Mü’minin mi’racıdır”. Manevi bir yükselme ve mi’rac sırrına erme vesilesi olan namaz, insanı ruhen ve ahlaken yükselten onu Allah’a yaklaştıran bir ibadettir.

12 önce, “Sübhaneke” yi okur,
Abdest alıp seccadesinin başına gelen ve Allahü ekber diyerek Allah’ın huzuruna duran kul; önce, “Sübhaneke” yi okur, “Allahım hamd ederek seni tesbih ederim, senin ismin mübarektir. Sen yüceler yücesisin sen’den başka ilah yoktur.”

13 “Eûzü billahi mine’ş-şeytanir-racim.” diyerek
“Şeytan’ın şerrinden sana sığınırım.” demiş olur “Bismillahirrahmânirrâhim” diyerek “Rahman ve Rahim olan Allahın adıyla başlarım”. demiş olur İşte bütün bunlar Mirac merdiveninin birer basamağıdır. Kul artık manevi bir asansöre binmiştir.

14 “Sen her şeyden münezzehsin Ya Rabbi. Hamd sana mahsustur
“Sen her şeyden münezzehsin Ya Rabbi! Hamd sana mahsustur. İsmin de mübarektir. Sen yüceler yücesisin, teksin, eşin ve benzerin yoktur. Bütün şerlerden sana sığınırım. Her güzel işe senin isminle başlarım yaptığım her işte senin rızanı ararım”, diyerek derece, derece yükselir. Böylece mânâ alemine doğru harekete geçmiş olan kul, Fatiha suresini okumaya başlar.

15 اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ -2, الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ -3, مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ -4,
“Hamd alemlerin Rabbi, rahmet ve merhameti sonsuz ve din gününün sahibi olan Allah’a mahsustur,” mealindeki ayetleri okurken perdeler tamamen açılmış, kul tam bu sırada huzura alınmıştır.

16 اِيَّاكَ نَعْبُدُ وَاِيَّاكَ نَسْتَعِينُ -5,
bu esnada kul, “Allahım ancak sana kulluk eder ve yalnız senden yardım dileriz.” Diyerek ibadet ve ubudiyetini Rabbine arz eder.

17 اِهْدِناَ الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِيمَ -6, صِرَاطَ الَّذِينَ اَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ الضَّآلِّينَ -7, Muhtaç olduğu yardımı yine Rabbinden isteyerek şöyle der. “Ya Rabbi! Yalnız senin huzurunda eğilir, alnımı secdelere korum. Senden başkasına asla kul, köle olmam, Ya Rabbi muhtaç olduğum yardımı da yalnız senden isterim. Gerçek manada yardım eden sensin, her şey senin iradene bağlıdır, senden medet olmadıkça hiçbir kimse bana yardım edemez. Allahım bizi doğru yola, ni’metine erdirdiğin kimselerin, gazaba uğramayanların, sapmayanların yoluna eriştir.”der

18 Arz-u halinin sonunda bir mühür mesabesinde olan “AMİN” kelimesini söyler.

19 Fatihadan sonra bir sûre veya en az üç ayet okumak suretiyle ayakta durmayı tamamlayan kul ruku’a varır. Üç defa “Sübhane Rabbiye’l-azîm” Büyük rabbimi tesbih ederim. Daha sonra secdeye varıp üç defa “Sübhane rabiye’l Â’lâ “ Yüce Rabbimi tesbih ederim. Diyerek Rabbine mülâki olur. Bu şekilde kılınan namaz, Allah’ın rızasını kazanmaya ve cennet mutluluğuna ulaşmaya vesile olur.

20 Eshap: “Ey Allah’ın Resulü onlar nelerdir? Dediler.
Sevgili peygamberimiz bir gün etrafındaki ashabına: “Altı konuda bana söz verin, ben de sizin cennete girmenize kefil olayım“ Buyurduklarında; Eshap: “Ey Allah’ın Resulü onlar nelerdir? Dediler. Resulü Ekrem Efendimiz: nefsi zinadan, Namaz, zekat mideyi haramdan, dili kötü sözlerden korumaktır.” der. emanete riayet,

21 Hadîs-i şerîfte buyuruldu ki:
Namazı özürsüz kılmayan kimseye, Allahü teâlâ onbeş sıkıntı verir. Bunlardan altısı dünyada, üçü kabirde, üçü ölüm zamanında, üçü kabirden kalkarkendir

22 Dünyada olan altı azap:
1- Namaz kılmayanın ömründe bereket olmaz. 4- Duâları kabûl olmaz. 2- Allahü teâlânın sevdiği kimselerin güzelliği, sevimliliği kendine kalmaz. 5- Onu kimse sevmez. 6- Müslümanların birbirlerine yaptıkları iyi duâlarının buna fâidesi olmaz. 3- Hiçbir iyiliğine sevap verilmez.

23 Ölürken çekeceği azaplar:
1- Zelîl, kötü, çirkin can verir, 2- Aç olarak ölür. 3- Çok su içse de, susuzluk acısı ile ölür.

24 Mezarda çekeceği acılar:
1- Kabir onu sıkar. Kemikleri birbirine geçer. 2- Kabri Cehennem ateşi ile doldurulur. Gece, gündüz onu yakar. Cehennem ateşi dünya ateşine benzemez. 3- Allahü teâlâ, kabrine çok büyük yılan gönderir. Dünya yılanlarına benzemez. Hergün, her namaz vaktinde onu sokar. Bir an bırakmaz.

25 Kıyâmette çekeceği azaplar:
1- Cehenneme sürükleyen azap melekleri yanından ayrılmaz. 2- Allahü teâlâ, onu kızgın olarak karşılar. 3- Hesâbı çok çetin olup, Cehenneme atılır.

26 Resûlullah efendimiz, Eshâbına:
- Birinin evi önünde nehir olsa, hergün beş kere bu nehirde yıkansa, üzerinde kir kalır mı? diye sordu. Eshâbı: - Hayır, yâ Resûlallah! dediler. Bunun üzerine Peygamber efendimiz: - İşte, beş vakit namazı kılanların da, böyle küçük günâhları affolunur, buyurdu.

27 Namazla ilgili diğer hadîs-i şerîflerden birkaçı da şöyle:
“Namaz dinin direği, her hayrın anahtarıdır.” “Kıyâmette kulun ilk sorguya çekileceği ibâdet namazdır. Namaz düzgün ise, diğer ameller kabûl edilir. Namaz düzgün değilse, hiçbir amel kabûl edilmez.”

28 هَذَانِ خَصْمَانِ اخْتَصَمُوا فِى رَبِّهِمْ فَالَّذِينَ كَفَرُوا قُطِّعَتْ لَهُمْ ثِيَابٌ مِنْ نَارٍ يُصَبُّ مِنْ فَوْقِ رُؤُسِهِمُ الْحَمِيمُ -19, Görmedin mi? göklerde ve yerde bulunan herşey; güneş, ay, yıldızlar, dağlar, ağaçlar, hayvanlar ve insanların bir çoğu Allah´a hakikaten secde ediyorlar. ( Hacc,22/ 19 )

29 مَا سَلَكَكُمْ فِى سَقَرَ -42, قَالُوا لَمْ نَكُ مِنَ الْمُصَلِّينَ -43,
Sizi cehenneme sevk eden nedir? Namaz kılanlardan değildik! derler. (Müdessir:74/42-43)

30 Ebu Hureyre (r.a.) peygamberimizden şöyle rivayet ediyor
Namaz dinin direğidir ve onda on haslet vardır Yüzü güzelleştirir Rahmetin inmesine sebep olur Kalbi nurlandırır Mizanı ağırlaştırır Bedeni rahatlatır Allah’ı razı eder Kabirde arkadaşlık eder Cennet vesilesidir Göklerin anahtarıdır Ateşe karşı engeldir

31 İbadet aşkı dileklerimle
Teşekkürler İbadet aşkı dileklerimle Hazırlayan: Cevat Karabacak


"NAMAZIN ÖNEMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları