Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK, KÜLTÜR ve SPOR DAİRESİ BAŞKANLIĞI KUŞ GÖZLEM TOPLULUĞU (BEYKUŞ) Topluluk Akademik Danışmanı Ornitolog Prof.Dr. Levent TURAN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK, KÜLTÜR ve SPOR DAİRESİ BAŞKANLIĞI KUŞ GÖZLEM TOPLULUĞU (BEYKUŞ) Topluluk Akademik Danışmanı Ornitolog Prof.Dr. Levent TURAN."— Sunum transkripti:

1 HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK, KÜLTÜR ve SPOR DAİRESİ BAŞKANLIĞI KUŞ GÖZLEM TOPLULUĞU (BEYKUŞ) Topluluk Akademik Danışmanı Ornitolog Prof.Dr. Levent TURAN Topluluk Başkanı Berfu YERTUT (Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı)

2 BEYKUŞ Kuruluşu ve Kuruluş Amacı Topluluğumuz ülkemizde kuş biliminin (Ornitoloji) önde gelen isimlerinden Prof.Dr. İlhami KİZİROĞLU danışmanlığında toplumda kuşlara olan ilgiyi arttırmak ve kuş türlerinin tanınıp korunmasını sağlamak amacı ile 1996 yılında kurulmuştur. Ülkemizde yetişmiş olan az sayıdaki kuş bilimcilerin önemli bir kısmı da öğrencilik yıllarında topluluğumuz bünyesinde görev almıştır.

3 BEYKUŞ Kuruluşu ve Kuruluş Amacı

4 Etkinliklerimiz 1.Sosyal Etkinlikler 2.Bilimsel Etkinlikler a.Kuş Gözlem Çalışmaları b.Yürütülen planlı çalışmalar c.Kongre, konferans ve sunumlar 3.Eğitim Etkinlikleri d.Çevre Eğitimi e.Kuş Gözlem Eğitimi

5 1. Sosyal Etkinlikler Sosyal etkinliklerimiz üyelerimizin tanışmasını, kaynaşmasını sağlamak ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunmak için düzenlenen etkinlikleri ve katılmış olunan faaliyetleri içerir. Bu kapsamda; – Dönem başı tanışma yemekleri – Dönem sonu piknikleri – Bahar şenliklerine üyeler ile katılımlar – Dans kursları, spor etkinlikleri ve dil kurslarına üyeler ile katılımlar gerçekleştirilmektedir.

6 2. Bilimsel Etkinlikler a. Kuş Gözlem Çalışmaları Topluluğun temel amacı; toplumda kuşlara olan ilgiyi arttırmak, kuşların korunmasını ve tanınmasını sağlamaktır. Bu amacı gerçekleştirmek için yapılan temel etkinlik Kuş Gözlem Çalışmalarıdır.

7 2. Bilimsel Etkinlikler a. Kuş Gözlem Çalışmaları Amacımızı gerçekleştirmeye ilk olarak kendi çevremizden başladık. Özellikle Beytepe Yerleşkesinde öğrenim gören arkadaşlarımızla Beytepe'de gözlem çalışmaları yürüttük. Her çalışmamız ortalama 10 öğrencinin katılımıyla gerçekleşmiştir.

8 2. Bilimsel Etkinlikler a. Kuş Gözlem Çalışmaları Çalışmalar kapsamında daha sonra Ankara’daki önemli kuş alanları olan Nallıhan Kuş Cenneti, Mogan ve Eymir Gölleri, Soğuksu Milli Parkı, Beypazarı İnözü Vadisi, Beynam Ormanları, Çamkoru Ormanlarında kuş gözlem çalışmaları yürüterek bu alanlarındaki kuşların da tanınmasına ve korunmasına katkı sağladık.

9 2. Bilimsel Etkinlikler a. Kuş Gözlem Çalışmaları Nallıhan Kuş Cenneti Kuş Gözlem Çalışması

10 2. Bilimsel Etkinlikler a. Kuş Gözlem Çalışmaları Ülkemizdeki kuşların korunması ve tanınması için ülkemizdeki önemli kuş alanlarında gözlem etkinlikleri yürüttük. 2007 yılından bu yana çeşitli kurumların desteği ile Hatay/Belen Geçidi ve İstanbul Boğazı’nda kuş gözlem çalışmalarına devam etmekteyiz. Ayrıca çalışmalar sonucu hazırlanan raporlar bilimsel kongrelerde sunulup ve bilim insanları ile paylaşılmıştır.

11 2. Bilimsel Etkinlikler a. Kuş Gözlem Çalışmaları Hatay-Belen Geçidi İlkbahar Göç Dönemi Gözlemleri

12 2. Bilimsel Etkinlikler b. Yürütülen planlı çalışmalar Yürütülen planlı bilimsel çalışmalarımız üniversitemizin Çevre Eğitimi, Kuş Araştırmaları ve Halkalama Merkezi bünyesinde gerçekleştirilmektedir. Bu faaliyetler; – Yapay yuva asma ve izleme faaliyetleri, – Beytepe kuş faunasının belirlenmesine yönelik çalışmalar, – Başta Beytepe olmak üzere Ankara’daki çeşitli alanlarda yürütülen kuş halkalama faaliyetleri

13 2. Bilimsel Etkinlikler b. Yürütülen planlı çalışmalar Yapay yuva asma ve izleme faaliyetleri; Beytepe Yerleşkesi’nde bulunan küçük ötücü kuş türlerinin (serçe, ispinoz, baştankara vb. türler) üremelerini ve populasyonlarını desteklemek amacıyla 1990 yılından beri düzenli olarak asılan ve izlenen yuvaları içermektedir. Faaliyetimizin asıl amacı; Beytepe’deki kuş türlerinin ve sayısının artmasını sağlamaktır. Özellikle üreme döneminde asılan yuvaların %70’i kuşlar tarafından kullanılmaktadır. Yuvaların büyük kısmı üyelerimiz tarafından üretilip asılmaktadır.

14 2. Bilimsel Etkinlikler b. Yürütülen planlı çalışmalar Yapay yuva asma ve izleme faaliyetleri

15 2. Bilimsel Etkinlikler b. Yürütülen planlı çalışmalar Yapay yuva asma ve izleme faaliyetleri

16 2. Bilimsel Etkinlikler b. Yürütülen planlı çalışmalar Beytepe kuş faunasının belirlenmesine yönelik çalışmalar; Beytepe Yerleşkesi’nde ve Ormanları’nda gözlenebilen kuş türlerinin tamamını ortaya çıkarmak için Çevre Eğitimi, Kuş Araştırmaları ve Halkalama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent TURAN yöneticiliğinde yürütülen fauna araştırma çalışmalarına topluluğumuz da destek olmaktadır. Bu kapsamda şimdiye kadar Beytepe Yerleşkesi’nde 152 kuş türü belirlenmiştir. Bu toplam Türkiye kuş faunasının %32’sine denk gelmektedir. Böylelikle Beytepe’nin kuşlar açısından önemi de ortaya çıkmaktadır.

17 2. Bilimsel Etkinlikler b. Yürütülen planlı çalışmalar Şahin (Buteo buteo)

18 2. Bilimsel Etkinlikler b. Yürütülen planlı çalışmalar Mavi Baştankara (Parus caeruleus)

19 2. Bilimsel Etkinlikler b. Yürütülen planlı çalışmalar Büyükbaştankara (Parus major)

20 2. Bilimsel Etkinlikler b. Yürütülen planlı çalışmalar Başta Beytepe olmak üzere Ankara’daki çeşitli alanlarda yürütülen kuş halkalama faaliyetleri; Beytepe’de yürütülen halkalama çalışmalarında Beytepe kuşlarının morfolojik ve fizyolojik özelliklerine bakılarak bu kuşlara halka takılmakta ve kayıt altına alınmaktadır. Böylelikle yıllara göre Beytepe kuşlarının durumu izlenip, gerektiği noktada kuşların korunmasına yönelik önlem alınmaktadır. Yine bu çalışmaların tamamı ÇEKAM çatısı altında yürütülmektedir.

21 Kuş Halkalama Faaliyetlerimiz 2. Bilimsel Etkinlikler b. Yürütülen planlı çalışmalar

22 Kuş Halkalama Faaliyetlerimiz

23 2. Bilimsel Etkinlikler c. Kongre, konferans ve sunumlar Yürütülen bütün bilimsel etkinliklerin sonuçları bilim dünyasıyla da paylaşılmaktadır. Bu kapsamda ulusal, uluslararası kongre ve konferanslara özellikle de biyoloji öğrencilerinin düzenlemiş olduğu kongrelere sözlü sunum ve posterlerle katılım sağlanarak çalışmalarımızın sonuçları paylaşılmaktadır.

24 2. Bilimsel Etkinlikler c. Kongre, konferans ve sunumlar VI. Uluslararası Ekoloji ve Çevre Sorunları Sempozyumundaki Sunumumuz

25 2. Bilimsel Etkinlikler c. Kongre, konferans ve sunumlar Topluluğumuz; – II. Uluslararası Avrasya Ornitoloji Kongresi, – Uluslararası Kuş Göçleri Sempozyumu, – VI. Uluslararası Ekoloji ve Çevre Sorunları Sempozyumu, – II. Ulusal Sulak Alanlar Kongresi’ne sözlü sunum ve posterler ile katılmıştır.

26 2. Bilimsel Etkinlikler c. Kongre, konferans ve sunumlar Topluluğumuz ayrıca 15. Ulusal Biyoloji Öğrenci Kongresinin düzenlenmesine katkı sağlamış ve ülkemizde ilk kez Ulusal Ekoloji ve Çevre Öğrenci Kongresi’ni düzenleyerek çevre sorunlarına öğrencilerin ilgilisini çekmiştir. İlkini 2008 yılında topluluğumuzun düzenlediği kongrenin 4.’sü bu yıl yine üniversitemizde yapılmıştır.

27 I. Ulusal Ekoloji ve Çevre Öğrenci Kongresi

28 I. Ulusal Ekoloji ve Çevre Öğrenci Kongresi’nde yaptığımız ağaç dikim çalışması 2. Bilimsel Etkinlikler c. Kongre, konferans ve sunumlar

29 I. Ulusal Ekoloji ve Çevre Öğrenci Kongresi’nde yaptığımız ağaç dikim çalışması

30 Anıtkabir Ziyaretimiz 2. Bilimsel Etkinlikler c. Kongre, konferans ve sunumlar

31 3. Eğitim Etkinlikleri d. Çevre Eğitimi Topluluğumuz; ÇEKAM’ın binasını kullanarak 2010 yılından beri her yıl yaz aylarında Tarım Bakanlığı’yla birlikte Çevre Eğitim Kampı düzenlemektedir. Kamp kapsamında farklı yaş gruplarından her dönem 40 öğrenciye çevre eğitimi verilmektedir. Ayrıca ÇEKAM’ın özellikle ortaöğretim kurumlarına verdiği çevre eğitim derslerinde topluluğumuz aktif olarak görev almaktadır.

32 3. Eğitim Etkinlikleri d. Çevre Eğitimi ÇEKAM’ın ortaöğretim kurumlarına verdiği çevre eğitim derslerinde topluluğumuz aktif olarak görev almaktadır.

33 3. Eğitim Etkinlikleri d. Çevre Eğitimi Mersin Çevre Eğitimi

34 3. Eğitim Etkinlikleri e. Kuş Gözlem Eğitimi Topluluğumuz kuşları tanıma, tanıtma, koruma olan temel amaçlarını gerçekleştirmek için kuş gözlem çalışmaları yürütmektedir. Ancak katılımcıların kuş gözlem çalışmalarına başlayabilmeleri için kuş gözlem eğitimi almaları gerekmektedir. Bu amaçla topluluğumuza yeni katılan öğrencilere yine ÇEKAM’ın merkez binasını kullanarak Kuş Gözlem Eğitimi verilmektedir.

35 TUBİTAK Kemaliye Doğa Okulu katılımcılarına Kuş Gözlem Eğitimi hakkında bilgi verilirken 3. Eğitim Etkinlikleri e. Kuş Gözlem Eğitimi

36 Geleceğe Yönelik Projeler Geleceğe yönelik en önemli projemiz gerekli destek ve yardımlar yapıldığı takdirde Hacettepe öğrencilerine doğayı sevdirmek amacı ile düzenli olarak, her hafta Doğa Koruma Eğitimi ve Kuş Gözlem Çalışması yapılması, ÇEKAM desteği ile “Beytepe Kuşları” kitabının hazırlanması sürecine katılım, Kuş yuvalarının sonbahar döneminde kontrol edilmesi ve temizlenmesi, Yeni yapay kuş yuvalarının asılması, İlk ve ortaöğretim öğrencilerine Kuş Gözlem Eğitimi verilmesine devam edilmesi,

37 Beytepe Kuşları 1972 yılından bugüne Beytepe Yerleşkesi’nde yürütülen ve 1996 yılından beri topluluğumuzun işin içine öğrencileri de katarak devam ettiği kuş faunasını belirleme çalışmalarında sonuca varılmak üzeredir. Toplamda 152 kuş türünün Beytepe için statüleri, populasyon durumları, yıl içindeki dağılımları belirlenmiştir. Şu anda Prof.Dr. Levent TURAN öncülüğünde kitap çalışmalarına başlanmıştır.

38 Beytepe Kuşları Saka (Carduelis carduelis)

39 Beytepe Kuşları Kızıl Sırtlı Örümcek Kuşu (Lanius collurio)

40 Beytepe Kuşları Akkarın Ebabil (Apus melba)

41 Beytepe Kuşları Ökse Otu Ardıcı (Turdus viscivorous)

42 İspinoz (Fringilla coelebs) Beytepe Kuşları

43 İhtiyaçlarımız Topluluğumuz eğitimlerinde ve çalışmalarında temel ihtiyacı olan dürbün ve arazi rehberleri bugüne kadar ÇEKAM tarafından temin edilmiştir. Ancak bu yetersiz kalmaktadır. Topluluğumuzun eğitimleri için 3 teleskop, 20 dürbün, 3 GPS cihazı ve 30 arazi rehber kitabına ihtiyacı vardır. Üyelerimiz ile birlikte eğitim gezilerine çıkabilmek; özellikle ülkemizin farklı yerlerindeki doğa koruma alanlarına eğitim gezileri düzenlemek masraflı olduğundan bu konuda maddi desteğe ihtiyaç duyulmaktadır.

44 İhtiyaçlarımız Yapay kuş yuvalarının temizlenmesi, tamir edilmesi, yenilerinin asılması ve kontrol edilmesi için teknik (Marangozluk işleri) ve çok azda olsa maddi desteğe ihtiyaç duyulmaktadır.

45 İstek ve Önerilerimiz Beytepe’de ağaçların taşınması sürecinde yuva sandıklarının kaybolmasına yönelik önlem alınması. Faaliyetlerle ilgili izin süreçleri 20 güne kadar uzamaktadır. Etkinliklerin daha hızlı ve etkili yapılması için bu sürecin kısaltılması. Toplulukların önemli bir kısmı Beytepe’de bulunduğundan daha etkili çalışmalarına katkı sağlamak için Kültür işleri Müdürlüğü’nün Beytepe Yerleşkesi’ne gelmesi; Topluluklar için internet sayfası şablonunun üniversite tarafından hazırlanması.

46 Çalışmalarımız basına da yansımaktadır

47 TEŞEKKÜRLER…


"HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK, KÜLTÜR ve SPOR DAİRESİ BAŞKANLIĞI KUŞ GÖZLEM TOPLULUĞU (BEYKUŞ) Topluluk Akademik Danışmanı Ornitolog Prof.Dr. Levent TURAN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları