Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bebeginiz ve Siz. Yenidoğan bebeğin ilk yılı hem ailesi hem de bebek için öğrenme ile geçer. Doğumdan itibaren bebeğiniz sürekli çevresi hakkında yeni.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bebeginiz ve Siz. Yenidoğan bebeğin ilk yılı hem ailesi hem de bebek için öğrenme ile geçer. Doğumdan itibaren bebeğiniz sürekli çevresi hakkında yeni."— Sunum transkripti:

1 Bebeginiz ve Siz

2 Yenidoğan bebeğin ilk yılı hem ailesi hem de bebek için öğrenme ile geçer. Doğumdan itibaren bebeğiniz sürekli çevresi hakkında yeni bir şeyler öğrenir ve sürekli yeni davranışlar gösterir. Bebeğinizin yeni davranışlar öğrendiğini görmek size büyük mutluluklar verecektir.

3 Burada verilen bilgiler bebeğinizi daha iyi tanımanız ve ona en uygun şekilde davranabilmeniz için gerekli bilgileri içermektedir. Ancak, her bebeğin farklı bir büyüme ve gelişme eğilimi göstereceğini de hiç bir zaman aklınızdan çıkarmamalısınız Her bebek herzaman kendine özgü bir bireydir.

4 Bebeginizin beslenmesi

5 Yaşamın bu ilk yılında, beslenme, bebeğin büyüme ve gelişmesinin iyi olabilmesi için son derece önemlidir.

6 İyi beslenme ile bebeğe şunlar sağlanır: -Bebeğin ihtiyacı olan bütün besinler (proteinler, vitaminler ve mineraller) uygun miktarlarda sağlanmalıdır. -Beslenme şekli bebeğin çok hassas olan gelişim sistemine zarar vermemelidir. -Bebeğe sağlıklı bir yaşam sağlamalıdır

7 Anne sütü ile beslenme

8 Bebekler için en uygun beslenme şekli anne sütü ile olan beslenmedir. Anne sütü bebeğin tüm besin gereksinimlerini karşılamasından başka, bebeğin allerji ve bazı enfeksiyonlardan korunmasını da sağlar. Anne ile bebek arsında psikolojik yakınlaşmayı sağlaması da diğer bir özelliğidir.

9 Bebegin Vitamin ve Mineral Ihtiyaçları Anne sütü ve formul mama ile beslenen bebeklerin ilk 6 ay içersinde ilave vitamine ihtiyaçları yoktur. Premature veya düşük doğum ağırlıklı bebeklere doktorunuz önerileri doğrultusunda vitamin verilebilir

10 Bebeginizin ilk bir yılı.......

11 Katı gıdalarla beslenme Bebeğiniz 4-6 aylık olana kadar katı gıda başlamakta acele etmeyiniz.Buna daha hazır değildir. İlk aylarda bebeklerin çiğneme ve yutma fonksiyonları yeterli değildir. Erken katı gıda başlama alerji ve kansızlık gibi bazı sorunları beraberinde getirebilir Katı gıdalar tuz ve kalori yönünden de bebeğe ilave bir yük getirirler.

12 Birinci Ay Emme ve arama yeteneği çok iyi gelişmiştir Uyanıkken sizi izler ve sesinizi dinler Hafifçe yan dönebilir Parmağınızı sıkıca yakalayabilir Ağlayarak sıkıntılarını ifade edebilir Günün önemli bir kısmını uyuyarak geçirir 2-3 saat aralarla beslenme için uyanır

13 Yakın mesafeden bebeğinizin gözüne bakarak değişik mimiklerle ona bakın ve onun mimiklerini ve çıkardığı sesleri taklit edin, Onunla yumuşak bir sesle konuşun, müzik çalın, Bebeği omuzunuza koyarak tutun böylece çevreyi görmesini sağlayın, ancak başını desteklemeyi unutmayın

14 Parlak renkli ve sesli, hareketli oyuncaklardan beşiğinin kenarına monte edebilirsiniz, bundan hoşlanacaktır, Bebeğinizi kucağınıza alın,öpün ve okşayın. Onunla ismini söyleyerek yumuşak bir ses tonuyla konuşun.

15 Ikinci ay Değişik sesleri ve simaları algılamaya başlar, İnsanları nesnelere tercih eder Gözleri ile hareketleri izleyebilir. Parlak renkli, üç boyutlu nesnelerden hoşlanır, Elerini daha çok açık tutmaya başlar

16 Emmeyi çok sever, her şeyi emmeye çalışır ve emerek sakinleşir, Bir nesneyi bir kaç saniye elinde tutabilir, Bu ayda, artık uyma pozisyonunu belirlemiştir

17 Bu ayda, bebeğiniz mutlu veya mutsuz olma ya da bazı şeylerin beklentisi gibi yeni davranışlar gösterir, Kucağa alınmak veya tanıdık bir ses duymaktan hoşlanır, Artık beslenme ve uyku zamanları tam olarak yerleşmişitir.

18 Bebeğin sinir sistemi geliştikçe vücut dengesi artmaya başlar, halen hareket koordinasyonu tam oluşmamıştır Baş kontrolu henüz tam değildir, ama artmaktadır, Duygusal tepkileri daha koordinedir. İlginç bir sese doğru bakabilir ya da biberonu gördüğünde emmeye başlayabilir.

19 Bebeğinile sık sık konuşun, Onun dikkatini çekmek istediğinizde yüksek sesle ve gözlerinin içine bakarak konuşun Onu sakinleştirmek istediğinizde ise yumuşak bir ses tonuyla konuşun Bebeğinizin ismini kulağına doğru yumuşak bir sesle söyleyin, buna başını çevirip sizi görene kadar devam ediniz

20 Hava durumuna göre bebeğiniz hergün dışarıya açık havaya çıkarmaya çalışın En önemlisi;bebeğinizi sürekli kucaklayın, onunla konuşun ve onu sevin.

21 Ucuncu ay Bu dönemde, bazı sesler (agu...) çıkarır ve değişik yüz ifadeleri göstermeye başlayarak çevreyle daha fazla ilişki içersine girmeye başlar. Artık daha az ağlar. Yüzüstü yatarken ellerinin üzerinde doğrulabilir Yalnız bırakıldığında tepki gösterir. Değişik renklerde ve şekillerdeki nesnelerden hoşlanır

22 Ses çıkaran oyuncaklar ve zıplayan toplardan hoşlanır Nesnelere doğru uzanmaya çalışır ve onları bir kaç saniye yakalayıp tutabilir Yandan yana yavaşça hareket eden nesneleri gözle takip edebilir ve onları görebilmek için başını çevirerek başla takip yapabilir

23 Artık başı ve vücut dengesi daha iyi gelişmiştir. Gördüğü bir şeyi yakalayarak ağzına götürmeye çalışır. Elleri ve parmaklarıyla çok ilgilidir ve nesneleri yakalamaya çalışır. Nesneleri net olarak görebilmektedir. Uyku, uyanıklık ve beslenme zamanları daha düzenlidir.

24 Bebeğinizle önden direk olarak ona bakarak konuşun. Bu onun için daha çok anlam ifade eder. Ona değişik nesneleri gösterin ve tutmasını sağlayın. Bunu yaparken, parlak renkli ve ağzına tamamını sokamayacağı büyükçe nesneleri seçin.

25 Ona bir çıngırak verin ve hareket ettirerek nasıl ses çıkarabileceğini gösterin. Fırsat buldukça onu dizlerinizin üzerine yerleştirin ve çevreyi daha başka bir açıdan görmesini sağlayın. Bebeğinizin yaptığı şeylerden hoşlandığınızda herzaman onun adını söyleyerek onu övün.

26 Dorduncu ay Bu ayda nesneleri elinde tutabilir ve nesnelere uzanabilir Dönebilir, destekli oturabilir ve başını dik tutabilir, Ev halkı dışındaki yabancıları algılamaya başlar, Oyuncaklarla oynamayı sever, Geceleri kesintisiz uyuyabilir.

27 İlk dişin gelmesi artık yakındır, diş yerleri kabarmaya başlar, Nesneleri net görür ve renkleri algılar. Hareketleri izleyebilir. İşitmesi tam gelişmiştir. Farklı sesleri algılar ve kendisi de bir takım sesler çıkarır Ellerini ve parmaklarını koordineli olarak kullanır ve onları amacı doğrultusunda yönlendirebilir.

28 Bebeğinize değişik nesne, koku ve tatları algılayabileceği şeyler verin. Ona müzik dinletin ve tutabileceği oyuncaklar verin. Banyoda oynayabilmesi için ona biraz zaman tanıyın. Bebeğin becerilerine sıcak yaklaşımlarda bulunarak onu cesaretlendirin.

29 Besinci ay Başka kişilerin konuşmalarını başını o yöne çevirerek izler ve annesinin sesini duyduğunda ağlamayı keser. Dikkati çekebilmek için gülümser ve konuşma sesleri çıkarır. Çevresindeki sesleri ve hareketleri taklit etmeye çalışır. Nesneleri bir elinden diğerine geçirebilir ve her şeye dokunmak ve ağzına götürmek ister.

30 Çeşitli sesler çıkarmaya başlamıştır ve bu sesleri tekrarlar. Ayaklarını kullanarak kendini öne doğru iteleyebilir Ev dışından insanları yabancılama belirginleşir. Bu ayda bebeğinizin ağırlığı doğum ağırlığının iki katına ulaşır ve aylık ağırlık artışları bu aydan sonra daha az olur.

31 Bu ayda bebeğinize basit kurmalı oyuncaklar (müzikli) almanız daha uygun olur. Bebeğinizin çıkardığı sesleri tekrar edin, bu onun kelime hazinesini geliştirecek ve onu konuşmaya teşvik edecektir. Başka bebeklerle bir araya getirin ve bebeklerin birbirleri ile ilgilenmelerini sağlayın.

32 Altıncı ay


"Bebeginiz ve Siz. Yenidoğan bebeğin ilk yılı hem ailesi hem de bebek için öğrenme ile geçer. Doğumdan itibaren bebeğiniz sürekli çevresi hakkında yeni." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları