Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TKY 405 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ CROSBY’ NİN KALİTEYE BAKIŞ AÇISI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TKY 405 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ CROSBY’ NİN KALİTEYE BAKIŞ AÇISI"— Sunum transkripti:

1 TKY 405 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ CROSBY’ NİN KALİTEYE BAKIŞ AÇISI
HAZIRLAYAN: ZERRİN MÜÇEK

2 Phil Crosby en çok 1960’ ların başında yüklendiği çok amaçlı füzelerin kalite projelerini ve daha sonra ITT’ nin kalite direktörlüğünü yürütürken geliştirdiği sıfır hata görüşüyle tanınır. 1979’ da Crosby bu fikrini geniş bir yardımcı operatörle formüle etmiştir. Crosby birçok kitap yazmıştır. Bunların belkide en önemlisi “Qualıty is Free” “Kalite Serbestliktir” kitabı bir milyon adet satmıştır. Crosby’ ye göre kalite, yerine (ihtiyaca) göre kullanımdır ve gereksiz kullanım maliyetiyle değerlendirilir.

3 Crosby insanlarla konuşurken düşük kalite veya yüksek kalite deyimlerinden çok, uygun veya uygunsuz (kullanışlı veya kullanışsız) terimlerini kullanmayı tercih etmektedir. Crosby, mutlak doğrular olarak adlandırdığı dört yeni kalite yönetim maddesini aşağıdaki gibi belirtmiştir -Kalite, ihtiyaçlara uygunluk olarak tanımlanır, mükemmellik değil. -Kalite, önleme ile başarılır, değerleme ile değil. -Kalite başarı standardı, sıfır hatadır. -Kalite uygunluk fiyatı ile ölçülür, indekslerle değil.

4 Ona göre organizasyonlar her yapılan yanlış ve hataları tedavi etmek için yılda milyonlarca dolar harcıyorlar. Toplam kalite felsefesine önemli katkılarda bulunan bir yönetim düşünürü olarak kabul edilmektedir. Toplam kalite alanında “kalite maliyeti” kavramını geliştirdi. Crosby, “hata önleme” nin ürün dizaynı aşamasından başlamak suretiyle olabileceğini savundu.

5 Önleme(prevention), Crosby’ e göre “Yaşam Boyu Başarılı Organizasyon” (Eternally Successful Organizaton) yaratmanın en önemli koşuludur. Kaliteden söz edilince “düşük kalite” yada “yüksek kalite” ayırımı yapmak anlamsızdır. Kalite standardı “uygun” yada “uygun olmama” şeklinde yapılmalıdır. Crosby’ e göre kalitede tek performans standardı “sıfır hata” dır.

6 Crosby’ e göre, organizasyonun kaliteyi sürekli olarak geliştirebilmesi için bazı şartlar gereklidir. Crosby bu konuda 14 ilkeden sözetmektedir. 1.Yönetimde kararlılık: Organizasyonda yönetimin kaliteye önem verdiği ve bu amacında kararlı olduğu açık bir şekilde ortaya konulmalıdır. 2.Kalite geliştirme grubu: Organizasyonda her departmanda kıdemli ve tecrübeli kimselerden oluşacak kalite geliştirme çalışma grupları oluşturulmalıdır.

7 3.Kalitenin ölçülmesi: Organizasyonda kalite ile ilgili mevcut ve potansiyel problemleri tespit etmek için süreçler kontrol edilmelidir. 4.Kalite değerlendirmesinin maliyeti: Kalite geliştirilmesinin maliyeti hesaplanmalıdır. 5.Kalite konusunda bilinçlenme: Organizasyonda tüm çalışanlar arasında kalitenin geliştirilmesinin önemli ve gerekli olduğu bilinci yerleştirilmelidir. 6.Hataları düzeltme: Daha önceki aşamalarda ortaya çıkan problemleri çözmek için önlemler alınmalıdır.

8 7.Sıfır hata için bir komite kurulması:
Organizasyonda sıfır hataya ulaşılması için sürekli görev yapacak bir komite oluşturulmalıdır. 8.Denetçilerin eğitimi: Kalite geliştirme ve kalite kontrolü konusunda denetim elemanlarının eğitimi sağlanılmalıdır. 9.Sıfır hata günü: Organizasyonda çalışanların konunun önemini anlayabilmeleri için Sıfır Hata Günü belirlenmeli ve kutlanmalıdır.

9 10.Amaçları saptama: Çalışanların hem bireysel hemde çalıştıkları grup içerisinde gelişmeyi amaç edinmelerine yardımcı olunmalıdır. 11.İletişim: Çalışanların karşılaşılan problemler ile ilgili olarak yönetim ile iletişim kurabilmeleri sağlanılmalıdır. 12.Çalışanların takdir edilmesi: Kalite geliştirme çalışmalarına katılanlar takdir edilmelidir.

10 13.Kalite Konseyi oluşturulması:
Düzenli aralıklarla organizasyonda kalite geliştirme çalışmalarının gözden geçirilmesi ve iletişim sağlanması için bir Kalite Konseyi oluşturulmalıdır. 14.Yapılan çalışmaları tekrarla: Kalite geliştirme çalışmalarının hiçbirzaman sona ermeyeceği bilincinin çalışanlar arasında yerleşmesi için organizasyonda yapılan çalışmalar tekrarlanmalıdır.

11 Kalite yönetimindeki problem, insanların onun hakkında ne bilmediği değildir.
Problem, onların bildiklerini sandıkları şeydir. Philip B. Crosby Kaliteye önlem alarak ulaşılır. Aşı hastalığı tedavi etmenin yoludur. Aynı şey organizasyonlar için de geçerlidir.

12 Kaliteli olmayan şeyler daha fazla paraya mal olur.
Philip B. Crosby “İlk başlangıçta doğruyu yap” ilkesini çalışanlara açık bir şekilde anlatmalıdırlar.

13 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER


"TKY 405 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ CROSBY’ NİN KALİTEYE BAKIŞ AÇISI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları