Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANKARA ÜNİVERSİTESİ BESLENME ve DİYETETİK STJ. DYT. MELTEM BAYKAN KASIM 2012 www.beslenmevediyetetik.com.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANKARA ÜNİVERSİTESİ BESLENME ve DİYETETİK STJ. DYT. MELTEM BAYKAN KASIM 2012 www.beslenmevediyetetik.com."— Sunum transkripti:

1 ANKARA ÜNİVERSİTESİ BESLENME ve DİYETETİK STJ. DYT. MELTEM BAYKAN KASIM 2012

2  Vücuda alınmış besinlerden bir yada bir kaçının absorbe edilememesidir.  Barsak duvarının hasar gördüğü,  Besinlerin barsak yolunda çok hızlı hareket ettiği (ishal) durumlarda,  Sindirim organlarının besinlerin yapıtaşlarına ayrılabilmesi için yeterli salgı üretmediği durumlarda ortaya çıkabilir. beslenmevediyetetik.com

3  Yeterli barsak uzunluğu,  Normal barsak motilitesi (hareketleri)  Uygun miktar ve bileşimde pankreas ve safra salgıları  Normal intestinal sistem olmalıdır. beslenmevediyetetik.com

4 GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE kronik diyare ve malnutrisyon GELİŞMİŞ ÜLKELERDE bazı özel hastalıklar beslenmevediyetetik.com

5 1) Doğru beslenme öyküsü 2) Yeni başlanan besinler - semptomların başlangıcı 3)Ailede rastlanan bir malabsorbsiyon öyküsü (kalıtımsal)4) Fizik bulguları5) Gaitanın özellikleri 6)İştah durumu7) Geçirilmiş cerrahi girişim öyküsü ve tekrarlayan enfeksiyon öyküsü 8)Laboratuvar bulguları beslenmevediyetetik.com

6  Fizik bulguları malabsorbsiyon nedeni olan hastalığın tanımlanmasında en çok gaitanın özelliğinden yararlanılır. Primer laktaz eksikliği Glikoz-galaktoz malabsorbsiyonu İlk beslenmeden itibaren sulu gaita Sekonder laktoz intoleransı Gastroenterik enfeksiyonun akut safhasından sonra devam eden sulu diyare Sükraz-izomaltaz eksikliği Katı besinler veya sükroz içeren sütle beslendikten sonra sulu gazlı gaita beslenmevediyetetik.com

7  Laboratuar bulguları 1) Gaitada pH bakılması: 1 kısım gaita 2 kısım su ile karıştırılıp santrifüj edildikten sonra üstteki kısımdan pH kağıdı ile bakılır. pH’ın 5,5’in altında olması CHO malabsorbsiyonunun en önemli göstegesidir. 2) Gaitada redüktan madde bakılması: 1 kısım gaita 2 kısım su ile karıştırılı santrifüj edildikten sonra 10 damla alınıp içerisine klinitest atılır. Yeşil ve portakal renklerinin oluşması CHO malabsorbsiyonunun göstergesidir.

8  Bu testte sonuç pozitif çıkmışsa; şeker kromotografisi yapılarak CHO malabsorbsiyonunun türü belirlenir.  Kromatografi, bir karışımda bulunan maddelerin, biri sabit diğeri hareketli faz olmak üzere birbirleriyle karışmayan iki fazlı bir sistemde ayrılması ve saflaştırılması yöntemidir.  Bu iki testin sonuçlarının güvenilir olabilmesi için; hastanın laktozlu diyetle beslenmiş olması, gaitanın taze olması ve idrarla karışmamış olması gereklidir. İdrarla karışması pH testinde yanılmaya yol açar.  3) -Oral laktoz tolerans testi: Aç hastaya 50 gr laktoz 180 ml su ile içerilir. 2 saat sürede 30 dk aralarla kan alınır. Kan glukozu 1.1mmol/L’den daha az artış gösteriyor ise hipolaktaz tanısı konur.

9  4) Laktoz/H2 nefes testi: Daha duyarlıdır. Laktozun kolonik bakteriyel femantasyonu esasına dayanır. Hastaya 50 gr laktoz verilir ve 120. dk’da nefes H2 düzeyi ölçülür. 20 ppm’den az artış malabsorpsiyonu gösterir.  Bu testlerle CHO emilim bozuklukları saptanır. Doç.Dr. ALTINIŞIK,ADÜTF Biyokimya AD 2004 – Prof. Dr. Gülden KÖKSAL, Uzm. Dyt. Hülya GÖKMEN, Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi beslenmevediyetetik.com

10 AĞIZDA α-amilaz Nişasta dekstrin + maltoz MİDEDE Kimyasal sindirimi yok İNCE BARSAKTA Pankreatik enzim amilaz Nişasta dekstrin + maltoz İntestinal enzim maltaz  Maltoz glikoz + glikoz sukraz  Sukroz glikoz + fruktoz laktaz  Laktoz glikoz + galaktoz SONUÇ Karbonhidrat monosakkarit beslenmevediyetetik.com

11 Mekanik Çiğneme, yutma, peristaltik, mukus Kimyasal Tükürük amilazı Agız ve özefagu s Mekanik Peristaltik Mukus Kimyasal yok Mide Mekanik Peristaltik mukus Kimyasal Pankreatik enz;amilaz İntestinal enz; maltaz, sukraz, laktaz İnce barsak

12  Karbonhidratlar, ince barsaktan monosakkarit halinde emilirler. beslenmevediyetetik.com

13

14 Karbonhidrat emilim bozuklukları Laktoz intoleransı Doğumsal (primer, konjenital) Lİ Ontogenetik (geç başlangıçlı hipolaktazi) Sekonder Lİ Doğumsal glikoz- galaktoz malabsorbsiyonu Doğumsal sükraz-izomaltaz yetersizliği

15  Laktoz sütün karbonhidratıdır. İnce barsak epitel hücrelerinden salgılanan laktaz enzimi tarafından monosakkaritlerine hidrolize edilerek kana geçer.  Laktaz enziminin aktivitesinin max düzeye ulaşması gebeliğin sonlarına doğru olmaktadrı. Bu nedenle prematüre bebeklerde bu enzimin aktivitesi düşüktür. Süt alımına bağlı olarak artmaktadır.

16 Laktoz ; glikoz ve galaktozun 1,4 glikosit bağı ile bağlanmasıyla oluşur.

17 TÜRKİYE’DE LAKTOZ İNTOLERANS GÖRÜLME SIKLIĞI % 34-37

18  Bebeklerde doğumu izleyerek laktozu besinlerin alınmasından kısa bir süre sonra ortaya çıkar.  Dışkılar sulu ve köpüklüdür. Sulu dışkının nedeni; glikoz ve galaktoza parçalanamayan laktozun barsakta ozmotik bir yük oluşturarak lümene su geçişine neden olmasıdır. (osmotik diyare)  Bu bebeklerde beslenme ve emilim bozukluklarına bağlı malnutrisyon gelişebilir. beslenmevediyetetik.com

19  Doğumsal laktaz yetersizliği, prematüre bebeklerdeki geçici laktoz intoleransından ayırt edilmelidir.  Laktozun diyetten çıkarılması bu bebeklerde olumlu sonuç verir.

20  Primer laktoz intoleransında ömür boyu laktozsuz diyet uygulanmalıdır  Laktozsuz formula +  Laktoz içermeyen besinler +  Mineraller ( Ca,vit D, ribofilavin)

21 Bebelac LFNutrisoya AL110Farley’s soya Aptamil SOM soyaPregomin Milupa SOMCaprilon İnfasoyNutramigen Portagen

22  Süt,yoğurt,çökelek,dondurma  Sütlü tatlılar (Muhallebi, sütlaç,sütlü puding)  Tarhana çorbası,yoğurt çorbası,yayla çorbası  Bisküvi,çikolata,kraker,gofret vb.  Margarin,terayağ,kaymak,krema  Sütlü sos ve püreler  Laktoz içeren diş macunları  Yağda kızarma ve kavurmalar, yağ içeriği yüksek besinler  İçeriği bilinmeyen her türlü besin

23 100 mlBebelac LF ENERJİ66 kkal PROTEİN1,7 g YAĞ (linoleik asit, alfa linolenik asit) 3,7 g CHO (moltodekstrin, glukoz, maltoz) 7,5 g KALSİYUM55 mg DEMİR0,9 mg ÇİNKO0,7 mg VİTAMİN D 3 1,4 mcg RİBOFLAVİN0,14 mg TAURİN6,2 mg

24 100 mlBebelac LF ENERJİ66 kkal PROTEİN1,7 g YAĞ (linoleik asit, alfa linolenik asit) 3,7 g CHO (moltodekstrin, glukoz, maltoz) 7,5 g KALSİYUM55 mg DEMİR0,9 mg ÇİNKO0,7 mg VİTAMİN D 3 1,4 mcg RİBOFLAVİN0,14 mg TAURİN6,2 mg

25

26  Ancak laktozsuz ürünler primer laktoz intoleransı olanlara önerilmez. Bunlara laktaz eklenmiştir ve bir miktar laktoz içerikleri vardır. Çocuklar bunu tolere edemezler. 100g için besin değeri Laktozsuz hamburger ekmeği 248 kkal 2g protein 52,4 g CHO 3,4 g yağ Laktozsuz makarna Laktozsuz şehriye D vitamini eklenmiş portakal suyu

27  Enerji ve Besin Öğeleri (100 ml)  Burdanda görüldüğü üzere çok azda olsa laktoz içerirler. Yağlı sütLight laktozsuz süt ENERJİ62,6 kkal47,8 kkal PROTEİN3,3 g3,35 g YAĞ3,4 g1,7 g CHO4,7 g LAKTOZ4,7 g0,1 g

28  Soya sütü bu hastalara verilebilir. Laktozsuz soya sütü Sağlıklı ve lezzetlidir Düşük kolesterol, yüksek omega 3 ve 6 içeriğine sahiptir. A ve D vitamini içeriğinden dolayı Ca emilimi yüksektir.

29  CİABATTA EKMEĞİ  1 cup = 250 ml su bardağına eşittir. Malzemeler: -1 +2/3 cup ılık su -1,5 çay kaşığı tuz -1 çay kaşığı şeker - 1 yemek kaşığı zeytinyağı -3+ 2/3 cup un (500 gr kadar un) -2,5 çay kaşığı kuru maya

30  Çocukta primer Lİ varsa ve mama alamıyorsa;  Yumurta (alerjisi yoksa), tavuk, et, kurubaklagil verilebilir. (yaşına göre değerlendirimeli*)  Protein açığının kapatılması büyüme ve gelişmesi için önemlidir.*  Ancak yumurtaya dikkat edilmelidir. Çünkü; vücut süt ve ürünlerine gösterdiği tepkiyi hayvansal protein olan yumurtaya da gösterebilir. ( çapraz reaksiyon)

31  Laktoz alımından 8 saat sonra ishal,gaz,kramp şeklinde karın ağrısı ile karakterizedir.  Süt içme alışkanlığının azlığından ve süt tüketiminin azalmasından dolayı ortaya çıkabilecek bir durumdur.

32  Laktozu fermente şekilde tolere edebilirler.* Başlangıçta Peynir,yoğurt Daha sonra Az miktarda başlayıp artırılarak SÜT

33 Anne sütü %7 İnek sütü %4,9 Koyun sütü %4,8 Keçi sütü %4,27 Yoğurt %4,6 Beyaz peynir %2

34  YOĞURT Lİ olan bireyler yoğurdun laktozunu daha iyi sindirebilirler. Bunun nedeni yoğurtta  - galaktosidazın bulunmasıdır.  PEYNİR genellikle penirin laktozsuz olması için 90 günden fazla olgunlaşmış olması gerekmektedir. peynirler incelendiğinde; aşırı olgunlaşmış (düşük laktozlu), blue(küflü), yumuşak peynirler(yüksek laktoz içerikli krem peynirler gibi) gruplara ayrılır. Bu nedenle alınacak ürünlere dikkat edilmeli etitek okunmalıdır.*

35  2 yaşın altındaki çocuklarda CHO malabsorbsiyonunun en sık nedenidir.  Sekonder Lİ birçok hastalık ile birlikte olabilir. Bu hastalıklar ince barsak emlim yüzeyini azalmasına neden olan hatalıklardır.

36 Bunlar ;  PEM  Çölyak,kistik fibrozis,  İnce barsak rezeksiyonları  Tümörler  İmmünoglobülin yetersizlikleri  Nekrozitan enterokolit  Viral ve bakteriyel gastroenteritler  Glardiazis (parazit)

37  Laktoz tolerans düzeyine göre, diyet kısıtlanır veya açılır.  Gereksinimler ise PEM varsa bunun derecesine göre, yoksa bulunulan duruma göre hesaplanır.

38  1. AŞAMA: laktozlu besinler diyetten çıkarılır, laktozsuz formulalar + ek besinler  2. AŞAMA: 1 kısım laktozlu 3 kısım laktozsuz besinler verilir  Laktozu azaltılmış mamalar + yoğurt  Hastanın blirtilerine göre 4-5 günde normal diyete geçilmelidir. Normal diyet

39 HUMANA HN MİLUPA HN 25 ALMİRON CAMELPO

40 100 ml’deHumana HN ENERJİ263 kkal PROTEİN1,9 g YAĞ2,1 g CHO8,8 g KALSİYUM55 mg DEMİR0,7 mg ÇİNKO0,5 mg VİTAMİN D 3 1,2 mcg RİBOFLAVİN0,1 mg

41 100 ml’deALMİRON ENERJİ66 kkal PROTEİN1,4 g YAĞ3,6 g CHO7 g LAKTOZ1,3 g KALSİYUM51 mg DEMİR0,51 mg ÇİNKO0,4 mg VİTAMİN D 3 1,4 mcg RİBOFLAVİN0,1 mg TAURİN4,6 mg

42  Laktaid doğal bir enzim  Bu enzimle laktozun % 70’i glikoz ve galaktoza dönüşür.  2 laktaid türü vardır; 1)Laktaid sıvı; süt tüketiminden 24 saat önce süte eklenir. 2)Laktaid talet; süt ve sütlü besin alımından hemen önce çiğnenebilir.

43  Nadir görülen bir sendromdur.  Defekt; glikoz ve galaktozun barsak emici hücrelerinden taşınması aşamasındadır.  Aynı defekt; böbrek tübülüs epitelinde de vardır ve bu nedenle renal glukozüri sık görülen bir durumdur.

44  Doğumdan sonraki ilk günlerde bebeğin anne sütü veya mama ile beslenmesinin ardından şiddetli ishal ile başlar.  Diyette glikoz ve galaktoz çıkarılır. (tolere edilemeyenler)  Fruktoz tolere edilebilen bir monosakkarittir. Bu nedenle diyette CHO olarak fruktoz ve mannoz kullanılır.  Galaktomin 19 fruktoz modülüdür.

45 100 ml’deGALAKTOMİN 19 ENERJİ69 kkal PROTEİN1,9 g YAĞ4,09 g CHO6,4 g FRUKTOZ6,3 g KALSİYUM (1 ölçek)18,3 mg

46  Fruktoz (Galaktomin19)  Et (kümes hayvanları, işkembe, ciğer, balık, yumurtalar)  Tereyağı, sütsüz margarin, sıvı yağlar  Sebzeler pırasa, kuşkonmaz, sakız kabağı brokoli Mantar karnabahar ıspanak salatalık şalgam  Meyveler avakado limon  Zeytinler  Çay, kahve  Fruktoz, sakkarin, aspartam  Evde yapılmış mayonez

47  En sık rastlanılan doğumsal disakkaridaz eksikliğidir.  Bebeklerde diyete meyve suları ve sebze ilavesinden sonra belirtiler ortaya çıkar.  Belirtiler; sulu ishal, ağırlık kaybı, kramp, distansiyon.

48  Tedavinin esası, %2’den az sukroz içeren besinlerin verilmesine dayanır.  Şeker, %2’den fazla sukroz içeren sebze, meyve diyetten çıkarılır. Bu da posa, vitamin, mineral yetersizliklerine neden olur.  Diyette sukroz yerine dekstrox ve fruktoz kullanılır.

49  İnce barsağın emici hücrelerinin ağır harabiyete uğradığı tüm malabsorpsiyonlarda sekonder sükraz izomaltaz yetersizliği gelişebilir.

50  Süt, sade yoğurt, peynir, krema  Et, kümes hayvanları,balık,yumurta  Yağlar  Zeytin  Tahıllar  Yulaf ezmesi,patates/mısır gevreği(sükroz%1’den az)  Sükroz içeriği %0,1’den az sebzeler karnabahar salatalık fasulye filizi ıspanak biber lahana mantar domates brokoli sakız kabağı kuşkonmaz

51  Sükroz içeriği %0,1’den az olan meyveler izmir üzümü hurma dut avakado incir böğürtlen kuru üzüm kuş üzümü  Glikoz, galaktoz, fruktoz, bal,sakkarin, aspartam  Glikoz ile yapılan kekler ve bisküviler, kremalı krakerler  Ihlamur

52  Probiyotik; sindirim sisteminde belirli sayıda bulunan ve tüketildiğinde bireyin bağırsaklarındaki bakterilerin sayıca dengesini sağlayarak sindirim sistemi ve bağırsak sağlığını koruyan canlı mikroorganizmalar ve/veya bileşenleri tanımlamaktadır.  En önemli probiyotikler, Lactobacillus ve Bifidobacterium türleridir

53  Prebiyotikler; bağırsaklarda yaşayan yararlı bakterilerin sayısını ve aktivitesini ve probiyotiklerin etkisini arttıran sindirilmeyen bileşenlerdir.  Sık kullanılan prebiyotikler; fruktooligosakkaritler, laktuloz, laktitoldür,  Bazı çalışmalarda, kolonik bakteriyel adaptasyonu sağlama ve laktoz intoleransını etkilemede prebiyotiklerin probiyotiklerden daha etkili olduğu bulunmuştur.

54  Uygun laktik asit bakteri suşları uygun miktarda verildiğinde Lİ olan kişilerde yararlıı olmaktadır. S. Thermophilus, lactobacillus bulgaris, ve fermente süt ürünlerindeki diğer laktik asit bakterileri laktoz sindirimini düzelterek laktozun tolere edilmesini sağlamaktadır.  Plasebo kontrollü çalışmalarda l. Acidophilus içeren sütlerin laktoz intoleransı olan kişilerin semptomlarını düzelttiği gösterilmiştir.  Yoğurt ve fermente sütteki laktaz, laktozun yıkımı ve monosakkarit şeklinde emilimini sağlar.

55  Peynirin olgunlaşmış (90 gün beklemiş) olması istenirken yoğurdun taze olması istenir. Çünkü; taze yoğurt laktoz sindirimini kolaylaştırmada pişmiş yoğurt ve pastörize yoğurttan daha etkilidir. Pastörize yoğurtta canlı bakteriler ve laktaz içeriği az olması istenilen etkiyi azaltmaktadır.

56  Sinbiyotikler ise; prebiyotik ve probyotiklerin birlikte kullanıldığı ürünlerdir.  Sinbiyotiklerin Lİ olan kişilerde kullanımı ile ilgili çalışma olmamasına karşın hem pre- hem pro- özelliği olan anne sütü ile beslenen bebeklerde laktozun daha iyi tolere edilmesi sinbiyotiklerin Lİ’de olumlu etki göstereceği düşünülmektedir.

57  YAŞ:5,5  AĞIRLIK:14 kg  TANI: ÇÖLYAK+ LAKTOZ İNTOLERANSI + YUMURTA ALERJİSİ  OGA: (2x5,5)+ 8=19 kg  AĞIRLIK KAYBI: %25 HAFİF PEM  ENERJİ: (5,5X100)+ 1000=1550 kcal  PROTEİN: 1550 x%12-15 =46,5-58 g  SIVI: 100x 14= 1400ml

58 BesinlerMiktar Enerji (kkal)CHO (g)Protein (g) Yağ (g) Bebelac LF 15 ö l ç ek 33037,58,518,5 İsosource junior 1 adet (250 ml)30542,56,7511,75 Et4 D Glutensiz ekmek3 dilim164260,41,7 EYG8 D SEBZE2 D MEYVE2 D YAĞ9 D TOPLAM ,696 %52 %1 3 %35

59

60  480 cc su ısıtılıp 15 ölçek bebelac LF mama eklenerek hazırlanır.

61

62  AMAÇ: Lİ olanların kolon mikroflorasında probiyotikler ve yoğurt takviyesinin etkisinin araştırılması.  YÖNTEM: test 3 faza ayrılmış; 1) 7 günlük bazal periyod 2) 14 günlük takviye 3) 7 günlük takviye sonrası dönem  Suplemantasyondan önce ve sonra laktoz intolerans testi yapılmış.  Bu çalışmaya 11 Lİ’lı hasta katıldı.  Çalışma süresinde 5 kez dışkı örneği alındı. Toplam bakteri miktarı analiz edildi.  Kolondaki bifidobakterilerin miktarında anlamlı artış olduğu bulundu.

63  SONUÇLAR: suplemantasyondan sonra Lİ semptomlarının hafiflediği bulunmuştur. Toplam bakterilerin ve ana grup bakterilerin sayıları suplemantasyon periyodunda artmıştır. Bifidobakterilerin sayısında da bu dönemde artma olmuştur.  Sonuç olarak; kolonda bifidobakterilerin mide asidi ve safra tuzuna olan direnci artırdığı öne sürülmüştür.  Probiyotiklerin ve yoğurt takviyesinin Lİ semptomlarını hafifletmede önemli rol oynadığına karar verilmiş.

64 Prebiytik lif içerikli bir üründür. 9. aydan itibaren anne sütüne Ve ek besinlere ilave verilebilir. 1 yaşından büyük çocukların değişen besinsel ihtiyaçlarını karşılayan prebiyotik lif ilaveli devam sütüdür. Zengin demir ve kalsiyum içeriği ve A, C, D vitamini ilaveleri ile çocukların eksiksiz beslenip sağlıklı büyümesine destek olur 1 yaşından büyük çocuklar ve hamile bayanlar dahil olmak üzere herkesin kullanabileceği bir üründür. Probiyotik içeriği sayesinde vücudumuzdaki probiyotik miktarını güvenli bir şekilde artırır

65  AMAÇ: besinlere vit. D eklenmesinin serum miktarı üzerine etkilerinin araştırılması.  YÖNTEM: 2 çalışma yapılmıştır.  1. çalışmada tam süte,yağsız süte ve kızartma için kullanılan mısır yağına vit D eklenmiştir. Katılımcılara 240 ml tam süt veya yağsız süt ayrıca 1,0ml mısır yağı(25000 IU vit D eklenmiş) tükettirilmiştir.  Bu kişilerin serum vit D düzeyinde herhangi bir değişiklik olmadığı bulunmuştur.  Bu çalışmanın sonucunda vit D’nin biyoyararlılığı için yağın gerekli olmadığı bulunmuştur.

66  Yağa gerek olmadığı bulununca 2. çalışma yapılmıştır.  2. çalışmada vit D portakal suyuna eklenmiştir.  14 deneğe vit D ekli portakal suyu (çalışma)  12 deneğe ise normal portakal suyu (kontrol) 12 hafta boyunca tükettirilmiş.  SONUÇ: 12 haftanın sonunda kontrol grubunda güneş teması ile vit D sentezi olmasına rağmen hala eksikliği mevcutken çalışma grubunun serum vit D düzeyinde % 50’lik artış olduğu bulunmuştur.  Bu çalışmaların sonucunda vit D eksikliği olan kişilerde vit D katkılı portakal veya meyve suyu önerilebileceği söylenmiştir.


"ANKARA ÜNİVERSİTESİ BESLENME ve DİYETETİK STJ. DYT. MELTEM BAYKAN KASIM 2012 www.beslenmevediyetetik.com." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları