Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AĞ KATMANI (GENEL BİLGİ).

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AĞ KATMANI (GENEL BİLGİ)."— Sunum transkripti:

1 AĞ KATMANI (GENEL BİLGİ)

2 Ağ Katmanının Görevi  Taşıma katmanından gelen hizmet isteklerine cevap vermek ve bu hizmetleri Veri bağlantı katmanına iletmek, Adresleri yönlendirme (router) işlemini yapmak, Verinin kaynaktan varışa ulaşması için takip edeceği yolun bulunması, Heterojen alt ağların bulunduğu bir ortamda alt ağlardan geçiş sırasında adresleme ve paket boyu farklılığı gibi problemlere çözüm bulur.

3 Ağ katmanı veya 3. katman (Network Layer), veri paketinin farklı bir ağa gönderilmesi gerektiğinde, veri paketine yönlendiricilerin kullanacağı bilginin eklendiği katmandır.Örneğin IP iletişim kuralı bu katmanda görev yapar.

4 Ağ katmanı, sunucular arası yönlendirme dahil olmak üzere kaynaktan hedefe paketin iletilmesinden sorumludur, hâlbuki veri bağlantı katmanı aynı bağlantı üzerindeki çerçevenin iletilmesinden sorumludur.

5 Network Paket Başlığında Bulunanlar
Başlık paketin taşınması ile alakalı açıklamaları içerir. Bu açıklamalar aşağıdakileri içerebilir. Paket uzunluğu (Bazı ağlar daha bu bilginin daha güvenilir olması için sabit uzunlukta paketler kullanır.) Senkronizasyon ( Paketin ağa uyumuna yardımcı olan birkaç bittir. ) Paket Numarası ( Paketlerin sıralamasında bu paket kaçıncı sırada.) İletişim Kuralı (Protocol- Birçok tipte bilgiler taşıyan bir ağ da iletişim kuralı paketlerin tipini belirler; , Web sayfası, Video akışı gibi.) Hedef Adresi ( Paketlerin varacağı adres.) Kaynak Adresi ( Paketlerin nereden geldiğini gösteren adres.)

6 Ağ katmanında Bulunan Fonksiyonlar
Bağlantı modeli: Bağlantı Yönelimli ve Bağlantısız İletişim Örneğin, normal posta (mektup) bağlantısızdır, şöyle ki bir mektup gönderildiğinde alıcının bir şey yapmasını gerek yoktur. Diğer taraftan, telefon sistemi bağlantı yönelimlidir çünkü bağlantı kurulmadan önce karşı tarafın telefonu açması gerekir. Osi ağ katmanı protokolü hem bağlantı yönelimli hem de bağlantısız olabilir. Buna karşın, TCP/IP internet katmanı sadece bağlantısız İnternet protokolünü (IP) destekler; fakat bağlantı yönelimli protokol, modelin daha yüksek katmanlarında mevcuttur.

7 Sunucu Adresleme  Ağdaki her sunucunun nerde olduğunun belirlenmesi için eşsiz bir adrese ihtiyacı vardır. Normalde bu adres hiyerarşik bir sistem tarafından atanır, yani evinizdeki kişiler için “Mehmet Mansız” sizin eşsiz adresiniz olabilirken, Ankara'dakiler için “Mehmet Mansız, Beldemiz Sitesi, Sincan” veya Türkiye'deki kişiler için “Mehmet Mansız, Beldemiz Sitesi, Sincan, Ankara” ve Dünya'nın herhangi bir yerindeki kişi için “Mehmet Mansız,Beldemiz Sitesi, Sincan, Ankara, Türkiye” adresiniz olabilir. İnternette adresler İnternet Protokol adresleri (IP) olarak bilinir.

8 Mesaj Yönlendirme Geniş alan iletişimleri için birçok ağın alt ağlara bölünmesi ve birbirlerine bağlanmasında gerekir, bunun için ağlar özelleştirilmiş hostlar kullanır ve bunlara ağ geçitleri (gateways) veya yönlendirici (routers) denir ve adı geçen cihazlar paketleri ağlar arasında yönlendirir. Bu ayrıca mobil uygulamaların da ilgisini çekti. Şöyle ki, bir kullanıcı bir yerden başka bir yere gittiğinde bu cihazlar kullanıcıyı izleyecek şekilde mesajlarını yönlendirmeli. IPv4 bu özellik ile dizayn edilmedi, buna rağmen taşınabilirlik (hareketlilik) eklentisi mevcut. IPv6 ise çözüm için daha iyi bir dizayna sahiptir.

9 ROUTER Router route kelimesinden türemiştir.. Route kelime anlamı olarak yön demektir ve router da yönlendirici anlamına gelmektedir.. Bilgisayarların hedeflerine ulaşmaları sırasında onlara rehberlik eder ve doğru adrese varmalarını sağlar..

10 ROUTER

11 ROUTER Yukarıdaki şemayı yorumlarsak, Sağ ve sol bölümdeki networklerin iki farklı ip aralığında olduklarını görüyoruz..  Bu bilgisayarların iletişiminin sağlanması için araya bir router konuluyor.. Bu router hem iki ağın haberleşmesinde hemde bu ağların internete çıkışlarında yönlendirici olarak görev alıyor.. Eğer arada router olmasaydı, bu ağlar internete ve birbirilerine ulaşamazdı.

12 ROUTER Tabi araya sadece bir router koyup öylece beklemek yetmiyor.. Router a ulaşım için belli ayarların girilmesi gerekiyor..

13 ROUTER Bu cihazlar sayesinde örneğin bir kurumsal yapı hayal edersek, iki farklı şehirdeki bilgisayarlarımızı bile haberleştirebiliriz.. Doğru ayarların girilmesi yeterli olacaktır.. Bu arada şunuda belirtmek isterim ki evlerimizde kullandığımız ADSL Modemlerde router görevi görmektedirler.. Yerel ağda bulunan tüm bilgisayarları NAT yaparak internete çıkartırlar..

14 İnternet alemindeki trafik polisleri olarak adlandırabiliriz routerları ve dünya üzerindeki routerlar interneti sarmalamış durumdadır.. Routerların içlerinde route tabloları yer alır ve bu tablolar sayesinde birbirileriyle iletişimde kullanacakları adresleri doğru şekilde bulabilirler..

15 ROUTER Kısaca özetlemek gerekirse, routerlar tam olarak adres belirleyici görevi görüyor diyebiliriz.. Yani örneğin siz adresine girmek istediniz.. Bu adrese gidebilmeniz için belli routerlardan geçmek zorundasınız ve o routerlar kendi route tablolarında yer alan bilgiler dahilinde sizi yine baska routerlara yönlendirerek en sonunda doğru adrese varmanızı sağlayacaklardır.. Her routerı bir durak olarak varsayabilirsiniz..

16 TCP/IP modeli ile ilişkisi
TCP/IP modeli RFC 1122’de tanımlanmıştır. Bu model Internet katmanı olarak adlandırılır ve bağlantı katmanının üzerindedir. Bir çok kitapta ve diğer kaynaklarda sıklıkla Internet katmanı, OSI’nin ağ katmanına eşlenmiştir. TCP/IP nin internet katmanı aslında sadece ağ katmanının alt fonksiyonlarından biridir. Sadece bir tür ağ mimarisini tanımlar, bu da internettir. TCP / IP bir temel tasarım kriteri değildir ve genel olarak "zararlı" (RFC 3439) kabul edildiğinden beri bu modelleri direk olarak karşılaştırmaktan kaçınılmalıdır.

17 Network Layer: Hiyerarşik adresleme ile paketlerin bir Node dan diğer Node a iletilmesini sağlayan katmandır.

18 İPv4 İnternete çıkan birçok cihaz IPv4 internet protokolünü (IP) kullanmaktadır. IPv4, standart Internet protokolüdür ve 32 bitten oluşur. Başka bir ifadeyle sekiz bitlik 4 rakamdan oluşur. Bu rakamlar, 0 ila 255 arasında değişir. IPv4 protokolündeki bir adres ile arasında herhangi bir numara olabilir. Bu protokol kullanılarak 232 = adres üretilebilmektedir. Günümüzde bütün cihazların (cep telefonları, IP telefon, sayısal fotoğraf makineleri vb.)  akıllı olduğunu düşünürseniz artık bu adresler yeterli değildir. Bu sebeple, donanım, yazılım ve servislerin bağlantı sağlayabileceği 128 bitlik IPv6 yeni nesil adresleme sistemi oluşturulmuştur.

19 Günümüzde bütün cihazların (cep telefonları, IP telefon, sayısal fotoğraf makineleri vb.)  akıllı olduğunu düşünürseniz artık bu adresler yeterli değildir. Bu sebeple, donanım, yazılım ve servislerin bağlantı sağlayabileceği 128 bitlik IPv6 yeni nesil adresleme sistemi oluşturulmuştur.

20 IPv4 & IPv6 adres örnekleri Aralık 2010 tarihinde Resmi Gazete de yayınlanan Başbakanlık genelge gereği kamu kurum ve kuruluşlar, 31 Ağustos 2012’den sonra IPv6’yı desteklemeyen hiçbir ağ donanım ve yazılımına yatırım yapamayacaklardır. Bunlar üçüncü seviye anahtarlama cihazları, yönlendirici cihazlar, güvenlik cihazları, internet üzerinden dışarıya verilen hizmet ve bu hizmetlerin verilmesini sağlayan yazılımlardır Bu genelgeden de anlaşılacağı gibi günümüzde PBX(Telefon Santralı), Tümleşik İletişim Sistemleri ve CCTV donanım/yazılımlarının IPv6 yı desteklemesi kaçınılmaz bir durum haline gelmiştir.

21 IPv4'ün Eksik Yönleri • Uçtan uca adresleme için yetersiz kalmıştır.
• IPv4'ün adres sayısının muhtemel yetersizliğini engellemek içinde kurumlar, ev kullanıcıları vs. için Network Adress Translation (NAT) gibi adres dönüştürücü mekanizmaları geliştirilmiş olup, kullanımı zorunlu hale gelmiştir. • IPv4 adresleme sistemi hiyerarşik adresleme yapılmasına olanak sağlayamamıştır.

22 • Verinin gizliliğinin ve bütünlüğünün korunabilmesi için IP seviyesinde güvenlik gereksinimi artmıştır, IPv4 bu talebe yanıt veremez duruma gelmiştir. • Mevcut IP otomatik yapılandırma yöntemlerinin kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilmesine ihtiyaç duyulmuştur. • Artan Servis Kalitesi (QoS – Sunulan Hizmet Kalitesi) ihtiyaçlarını karşılamakta IPv4 yetersiz kalmıştır.

23 IPv6'nın Sağladığı Faydalar 1)Yeni Güvenlik Özellikleri
• IPsec desteği IPv6’da bütünleşik olarak gelmektedir. IPSec protokol desteği sayesinde uçlar arasındaki veri iletişimi şifrelenerek daha güvenli hale getirilmektedir. • IPv4 ICMP paketlerinin, bilgisayar ve ağ üzerindeki herhangi bir sisteme sızmak ve zarar vermek için geliştirilen yazılımlar içerme potansiyelinden dolayı firewalllar tarafından engellenmektedir. IPSec uygulaması ICMPv6 paketlerine uygulanabilirliği sayesinde paketlerin güvenli bir şekilde aktarılması sağlanıp firewall tarafından engellenmeyecektir.

24 2.) Sadeleştirilmiş Başlık Yapısı & Kolay ve Verimli Yönlendirme
• IPv6 içerisinde paket başlığı ve paket ilerleme süreci basitleştirilmiştir.IPv6 paket başlıkları IPv4 paket başlıklarının en az iki katı boyutta olmasına rağmen yönlendiriciler tarafından paket işleyişi genel olarak daha verimli ve hiyerarşiktir. • IPv6 içindeki paket başlığı IPv4 içinde kullanılandan seçimli başlık gelişmiş alanların seyrek kullanılan alanlardan ayrılması yönünden daha basittir.

25 3.) Gelişmiş Servis Kalitesi Özellikleri
• Veri trafiğin daha iyi tanımlayıp ve buna göre önceliklendirilmesi yapılabilmektedir. • IPv4'ün, QoS eklentisiyle idare ettiği ama tam olarak destekleyemediği görüntü ve ses iletimi sıkıntısı IPv6 ile çözülecektir. Görüntü ve ses paketlerine öncelik tanımlanabilecektir. 4.) Otomatik Adres Yapılandırılması • Ağ üzerinde adres atama sunucusu olmaksızın, ağa bağlı arabirimlerin adres edinmeleri mümkündür.

26 5.)Bir ağ üzerinde birçok hedefe bir veriyi eş zamanlı iletim (multicasting)
• IPv6 ile herhangi bir paketin tek bir işlem ile birden fazla hedefe iletimi mümkündür. • Multicast özelliği yoğun bant genişliği olan paketlerin birden fazla hedefe aynı anda iletimi sağlamaktadır. Böylece ağ üzerinde oluşan bant genişliği azaltılabilmektedir. • Bu özellik IPv4 de seçilebilir özellik olmasına karşı IPv6 da bu özellik temel tanımlamanın bir parçası haline gelmiştir.

27 KAYNAKLAR http://tr.wikipedia.org/wiki/A%C4%9F_katman%C4%B1

28 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM 2011772009 DEVRAN AYDOGAN


"AĞ KATMANI (GENEL BİLGİ)." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları