Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AIDS NEDİR? NASIL BİR HASTALIKTIR?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AIDS NEDİR? NASIL BİR HASTALIKTIR?"— Sunum transkripti:

1 AIDS NEDİR? NASIL BİR HASTALIKTIR?
AIDS bulaşıcı bir virüs hastalığıdır. Mikrobu HIV adı verilen virüstür. HIV girdigi vücudun, mikroplara karşı koyma yetenegini saglayan bagışıklık sistemini etkileyip yok eder. Direnci azalan vücutta, HIV’in etkisi yanında, çeşitli mikroplar (bakteri mantar,virüs, prozoton) deri,solunum,sindirim ve merkez sinir sistemi vb yerler yerleşip hastalıklara neden olurlar.

2 HIV POZİTİF NEDİR? Kanında HIV (Human Influensa Virus) virusu bulunan kisilere HIV pozitif denir

3 HIV NASIL BULAŞIR? KAN İLE BULAŞIR CİNSEL İLİŞKİ İLE BULAŞIR
ANNEDEN BEBEĞE BULAŞIR

4 KAN İLE BULAŞIR AIDS hastasının ve taşıyıcısının kanında HIV bulunur. HIV’li kanla bulaşma çeşitli şekillerde olur; Tüm bulaşmalarin % i bu şekilde bulaşmaktadir. Kontrolsuz Kan nakli ile bulaşır. Kullanilmiş vr dezenfekte edilmemis sırınga, iğne ve cerrahi aletler, diş hekimliği aletleri, dovme malzemeleri,Akupunktur igneleri, jilet, makas gibi tum delici aletlerle bulaşma olasılığı vardır. Damar içi kullanılanpaylaştıklari iğne, enjektör ve uyuşturucu madde eritilen kaşıklarla bulaşma olabilir. HIV li doku organ ve sperm nakli ile bulaşabilir…

5 CİNSEL İLİŞKİ İLE BULAŞIR
Korunmasiz cinsel ilşki ile bulaşabilir. Tüm bulaşmalarin % i bu yolla olamtadir. HIV kanda bulunduğu gibi erkeğin sperm sıvısında, kadının vajina salgısında da bulunur. Cinsel ilişki sırasında; Vajina,penis,anüs mukozasından veya ağızdaki zedelenmiş doku veya çatlaklardan vücuda girerek;erkekten kadına; kadından erkeğe; erkekten erkeğe veya kadından kadına bulaşabilir.

6 ANNEDEN BEBEĞE BULAŞIR
HIV,hasta veya taşıyıcı anneden bebeğine gebelik,doğum veya emzirme sırasında bulaşabilir. Tüm bulaşmalarin % 5-10 u bu şekilde olmaktadir. HIV pozitif kadının doğuracağı çocuğa HIV’in geçme oranı %30 kadardır. Sütle geçebilme oranı fazla olmamakla birlikte infekte annelere emzirme önerilmez.

7 HIV’in Bulaşmadığı Durumlar
HIV günlük yasamda,ayni odada bulunma,aynı okulda okuma,ayni havayı soluma ile El sıkışma, deriye dokunma, okşama, kucaklaşma ile *Tükürük,gözyaşı,ter,aksırık,öksürük,idrar,dışkı *Yiyecekler,içecekler,çatal,kaşık,bardak,tabak,telefon *Tuvalet,duş,musluk,yüzme havuzu,deniz,sauna,hamam İLE BULAŞMAZ!!!

8 AIDS’ten Nasıl Korunalım?
Cinsel ilişki en önemli bulaşma yoludur… mutlaka koruyucu kullanın… *Kan naklinde AIDS testi yapılmamış, kontrolsüz kan asla kullanılmamalıdır. Kullanilmiş ve dezenfekte edilmemis sırınga, iğne ve cerrahi aletler, diş hekimliği aletleri, dovme malzemeleri,Akupunktur igneleri, jilet, makas gibi tum delici aletlerleri kullanmayin… Bedeniniz sizindir.Size uygulanacak işlemler sırasında aklınıza takılan soruları karşınızdakine sormaktan çekinmeyin. Yaralarınızı mutlaka kapatarak koruyun…

9 HIV Testi Nedir?

10 Danışmanlık Hizmetleri...

11 HIV’in Dezenfeksiyonu...

12 Deri HIV’den Nasıl Arındırılır?

13 Dinle! Öğren! Yaşa!

14 CİNSEL İLİŞKİ EN ÖNEMLİ BULAŞMA YOLUDUR
Hiv her türlü cinsel ilişki ile bulaşır. Güvenli cinsel yaşam kurallarına uyularak cinsel yolla bulaşmadan korunulur. Cinsel ilişkide KORUYUCU KILIF kullanın. (prezervatif, kondom, kaput) Cins,ırk,renk,din,yaş farkı gözetmeksizin herkese bulaşabilir.

15 HIV’ in Dezenfeksiyonu
Spermdeki ve vajina salgısındaki HIV dış ortamda birkaç saatte, kuruduğunda yarım saatte ölür. HIV kurumuş kanda da kısa zamanda ölür. Birkaç dakika kaynatarak yada 60 C de 30 dakika ısıtarak virüs öldürülür.

16 Deri HIV’ den Nasıl Arındırılır.
Su ve sabunla iyice yıkama ile (En az 15 saniye) butun diğer mikroplar gibi HIV’ de deriden uzaklaştırılabilir… Yıkandıktan sonra derinin alkol ile temizlenmesi uygun olabilir…

17 Biz Ne Yapabiliriz… 1. Bir organizasyon ya da klinik ile beraber çalışılması (Aids ile mucadele dernegi, vb.) 2. Konu ile ilgili olmak üzere pin, condom ya da başka itemlar hazırlanması ve sponsorlu görüsmeleri yapılması ve hand out ile beraber dağıtılması 3. Önemli bolgelerde bir flyer hazırlanması ve hand out olarak dağıtılması 4. Para toplanacaksa, seçilen organizasyon ya da kliniğe bağışı 5. Tüm Rotaractlara ve secilen pilot universitede Aids hakkında bilgilendirilmesi ve bunun icin profesyonel bir ekibin ayarlanması 6. Proje bitiminde tüm proje katılımcılarından feedback alınması: fotoğraflar, sunumlar, videolar, bilgiler verilmesi

18 Dinlediğiniz için teşekkürler... Tuğba ÖZDİNÇ
Toplum Hizmetleri Komite Başkanı


"AIDS NEDİR? NASIL BİR HASTALIKTIR?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları