Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Gelin Şimdide 50 Sene Sonrasına Bakalım…

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Gelin Şimdide 50 Sene Sonrasına Bakalım…"— Sunum transkripti:

1 Gelin Şimdide 50 Sene Sonrasına Bakalım…
Oyun Sektörü İlk Bilgisayar Oyunu Bill Gates tarafından 1981 yılında Donkey.bas ismi ile 1 gecede yazılmıştır. İlk digital oyun ise 1961 yılında spacewar ismi ile 200 saatte tamamlanmıştır. Gelin Şimdide 50 Sene Sonrasına Bakalım…

2 Yapımı=500Milion$ İlk Gün den Maliyeti Çıkardı. Oyun dünyasının en etkileyici hikayeleri genellikle, "Dünya'yı kurtarmak" üzerine kuruludur. Hele ki bir kahraman olup, diğer varlıkların size önem verdiği oyunlarda, kendinizi kızgın kumlardan serin sulara atılmış gibi hissedersiniz. Bir düşünün, hatta tüm evrenin kurtarıcısı olarak hayal edelim kendimizi. Elimizde son teknoloji bir silah ve düşmanlarımızın bizden ölümüne korktuğu bir evren..  Destiny, bizi bir kahraman olmaya çağırıyor ve neredeyse yok olmuş bir dünya için kanımızın son damlasına kadar savaşmayı amaç ediniyoruz

3

4 Peki bu bilgisayar oyunlar nasıl yapılır?
Senaryo/Fikir Bölümlerin Planlanması Ve Yapılması Grafiklerin Hazırlanması Algoritma Ve Kodlama Hepsini Birleştirme Ve Test Programlama Dilleriyle Oyun Motoruyla C, C++  ve C# (C Sharp) gibi masaüstü veya PHP ve HTML gibi web programlama dilleri ile oyun geliştirebildiğimiz gibi, ayrıca oyun firmalarının milyon satır kodla yazdıkları oyun tasarım araçları (oyun motorları) ile de oyun geliştirebiliriz. Tasarımcı ön planda basit komutlar girerken oyun motoru ise arka planda bu basit komutları oldukça karmaşık kodlara çevirip oyun motorunun yazıldığı programlama dilinin kendisi de en sonunda tüm bu komutları sadece bilgisayarın anlayabildiği bit formatına (Ünlü 0-1 sistemi) çevirmektedir. Günümüzde popüler olan bazı oyun motorları şunlardır: Unity 3D Unreal Engine Game Maker Game Editor Cry Engine 3 OGRE RPG Maker FPS Creator Blender (Aynı zamanda bir 3D modelleme aracıdır.)

5 Bir oyunun teknolojik anatomisi Bilgisayar oyunları, gerekli olan tüm yazılımın her oyun için yeniden yazılması şartını ortadan kaldırmak amacıyla, "oyun motoru" denilen çekirdek yazılımlar temel alınarak geliştiriliyor. Birden fazla oyunun aynı oyun motorunu kullanabilmesi, programlama süresini ve maliyeti önemli oranda düşürebiliyor. Oyun motorları, kullanılacakları oyun türlerine göre çeşitli programlama işlemlerini yapacak alt sistemlerden oluşuyor. Günümüzde, neredeyse tüm popüler oyunlarda kullanılan üç boyutlu görüntü izdüşümleme dışında; üç boyutlu fiziksel simülasyon, kemik animasyon, ses efekti, müzik, yapay zeka, ağ bağlantısı gibi ek yapıları da içeren motorlar yaygın.  Unreal, Quake, Half Life gibi, fiyatlan yüz binlerce dolara kadar çıkabilen ticari oyun motorları, genelde oyun yapımına yardımcı ek programlarla birlikte dağıtılıyor. Open Source (Açık Kaynak) özgürlüğünü kullanan ve ücretsiz olan CrystalSpace gibi oyun motorları, nispeten basit aracı programlarla üretilmekle beraber, BIender gibi diğer özgür yazılım ürünleriyle birlikte kullanılarak, ticari yazılımlara gerek olmadan oyun üretebiliyor. Oyun motorunun alt programlarından "Fizik motoru", nesnelerin dış dünya ile etkileşimlerini sağlamaya, örneğin yerçekimi ve çarpışma gibi dış etkenlerin fizik yasalarına uyumlu bir şekilde oyuna taşınmasına yarıyor.  Üç boyutlu (3D) tasarımın üç ana alt başlığı var: modelleme, kaplama (Texture) ve animasyon. Animasyonun bir alt başlığı ise "Kemik Animasyon Motoru". Inverse Kinemation adı verilen sistemle, eskize ya da fotoğrafa göre tasarlanan modellere, bir iskelet yapı üzerine oturtularak, gerçeğe uygun bir anatomik yapı kazandırılıyor. Böylelikle, modelin tüm kas, doku ve kemik hareketleri, bütünüyle ve gerçeğe uygun bir yapıda tasarlanıyor. Kemik animasyon motorlannın sağladığı gerçekçilik duygusu, oyunların her geçen gün daha fazla "gerçek dünyaya" yaklaşmasına yol açıyor. Düşmanınızı diz kapağından mı vurdunuz? O artık yürüyemez! 

6 Del Piero´dan "hareket kapmak" Pires´ten Henry´ye müthiş bir pas
Del Piero´dan "hareket kapmak" Pires´ten Henry´ye müthiş bir pas! Henry topu alıyor! Ceza sahası içinde bir çalım atıyor! Henry! Henry! Harika çalımlar! Henry gole gidiyor! Ve gooool! Harika bir gol sayın seyirciler; Henry 90´a vurdu! Kaleci Toldo yu avladı! Arsenal 1-0 önde!" Heyecanlı değil mi? Artık aynı gerçekliği bilgisayar oyunlarında da yaşayabiliyoruz. Örneğin, Electronic Arts futbol oyunu FIFA serilerindeki futbolcular gerçeklerine nasıl bu kadar benzeyebiliyor?  Ronaldinho, Thierry Henry ve Alessandro Del Piero gibi dünyaca ünlü futbolculara uygulanan sihirli bir yöntemle: Motion Capture! Sinema, video ve bilgisayar oyunlar endüstrisinde sıkça kullanılan Motion Capture (Hareket Yakalama) tekniği, bir nesne (çoğunlukla insan) modeli üzerine yerleştirilen alıcıların, daha önceden bilgisayara tasarlanmış animasyon çizimiyle etkileşime geçmesini sağlıyor. Böylelikle animasyon çizim, modelin her yaptığı hareketi uygulayabiliyor.  Alessandro Del Piero, Ronaldinho gibi oyuncularla "fahiş fiyatlar karşılığında" birkaç saatliğine anlaşan oyun firmaları, bu ünlü futbolcuların üzerine alıcılar yerleştirerek, onların özel çalım ve hareketlerini bilgisayar ortamına aktarıyor.  Bir Motion Capture oturumunda, model (bu bir dansçı, böcek ya da at bile olabilir), parlayan etiketlerin yapıştırıldığı mayo benzeri bir giysi giyiyor. Kameralar, modelin üzerindeki her parlayan etiketin pozisyonunu saniye saniye bilgisayara aktararak kayıt işlemini sonlandırıyor. Bu optik sistemden başka, Motion Capture, manyetik sensörler sayesinde, üç boyutlu görüntünün tamamlanmasına yarayan verinin bilgisayara iletilmesiyle de gerçekleştirilebiliyor.  Daha sonra, kaydedilen datalar bilgisayarda ayrıntılarıyla işleniyor ve animasyoncuların kullanabileceği Maya ve 3D Studio Max gibi program formatlarına dönüştürülüyor. Böylelikle animasyoncu, daha önceden hazırlanan kemik animasyonun "harekete geçmesi" sonucu, oyundaki ya da sinemadaki karakterin vücut hareketlerini ayrıntılarıyla çizmek zorunda kalmıyor. Bu da, projeye hem zaman hem de tasarruf kazandırıyor. 

7 Tom Hanks´in modellik yaptığı The Polar Express filmi tamamen bu yöntemle çekildiği için, yeni bir tekniğin, Performance Capture doğmasına sebep oldu. Performance Capture yöntemi, aktörlerin yüzlerindeki ifade ve mimiklerin sayısal olarak kaydedilip, ayrıntılı animasyonlar yaratılmasını sağlıyor. Yüzüklerin Efendisindeki Gollum´u canlandıran aktör Andy Serkis´in ne kadar önemli bir iş başardığını, şimdi daha iyi anlayabiliyoruz Tüm bu aşamaları geçtikten sonra, oyunun daha eskiz çalışmalarının yapıldığı sırada tasarlanan karakterleri, mekanları, zeminleri ve nesneleri, oluşan sahnenin içine sokmak gerekiyor. Burada da devreye senaryo motoru giriyor. Bir oyunun beyni sayılabilecek senaryo motoru, kısaca karakterlerin hangi mekanlarda hangi olaylar ile karşılaşacaklarını ve nasıl tepki vereceklerini belirlemeye yarıyor.  Ses efektleri ve müzikler de eklendikten sonra, sıra, oyunun en sancılı süreci olan donanım uyumluluğuna ve beta testlerine geliyor. Bazı oyunlar, test aşamasında yeniden yapılıp değiştirilebiliyor. Bazıları ise, bir daha yüzüne bakılmamak üzere çöpe atılıyor.  Hepsi bitti mi? Neredeyse... Geriye sadece "deveye hendek atlatma" kısmı, yani oyunun pazarlanması kalıyor. İyi bir oyunun kar etmesi için, en az adet satması gerekiyor.

8 Peki bilgisayar oyunlarının oyuncular üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri (fayda ve zararları) nelerdir? 1. Video oyunların kronik rahatsızlığı olan çocuklara terapi olabiliyor  Utah Üniversitesi düzenli oyun oynamanın otizm, depresyon, Parkinson gibi kronik hastalıkları olan çocuklar üzerindeki etkisini araştıran bir çalışma yayınladı. Özellikle bu araştırma için geliştirilen bir oyun çocukların direnme, güçlü durma ve savaşçı ruh güdülerinde iyileşmeler meydana getirdi. Araştırmacılar oyunların çocukların zihnindeki ödül sistemini tetikleyerek olumlu duygular yaratmasından ötürü hastalığın zorluklarını daha az hissetmelerini sağladığını düşünüyor 2. Video oyunları okul öncesi çocukların devinimsel becerilerini geliştiriyor  4 yaşında bir çocuğu elinde kumandayla televizyon karşısında bırakmak pek mantıklı bir zaman değerlendirme yöntemi olarak görülmeyebilir. Ancak Melbourne’daki Deakin Üniversitesi’nin araştırmacıları bu görüşe katılmıyor. Çalışmaları süresince okul öncesi yaş grubunda bulunan 53 çocuğu inceleyen yetkililer video oyunları oynayanların devinimleri* üzerinde daha çok kontrol sahibi olduğunu gördüler. 3. Video oyunları stres ve depresyonu azaltıyor  2009 yılında Amerika’da siber terapiyle ilgili yapılan bir çalışma depresyon ve stres gibi zihinsel problemleri olan çocukların video oyunları sayesinde belirgin bir iyileşme gösterdiğini kanıtladı. Oyunlar A tipi olarak adlandırılan strese eğilimli çocukların odaklarını güncel problemlerden uzaklaştırıp rahatlama imkanı verdikleri için iyileştirici özellikleler. 4. Video oyunları beyni rahatlatıyor  Video oyunları yalnızca duygusal rahatlama fırsatı yaratmıyor aynı zamanda kişiyi fiziksel acıdan da uzaklaştırıyor. Washington Üniversitesi’ndeki Psikologlar zihnin dikkatini acıdan uzaklaştırarak hastanelerde yatan ve fiziksel acı çeken hastaları rahatlatacak bir oyun geliştirdiler. “Snow World” adı verilen bu oyun askeri hastanelerde de denendi ve oyunu oynayan askerlerin çok daha az ağrı kesici kullandığı görüldü.

9 5. Video oyunları görüşü iyileştiriyor  Anneler çocukları çok fazla televizyon karşısında oturmanın gözler için zararlı olduğunu söyleyerek uyarırlar ancak gelişsel psikologlar görüş için iyi olabileceğini düşünüyorlar. Ontario McMaster Üniversitesi Görüşsel Gelişim Laboratuarı’ndan Dr. Daphen Maurer şaşırtıcı bir bulgu elde etti: katarak problemi olan kişiler birinci elden oynanan (FPS) Medal of Honor ve Call of Duty gibi ateş etme oyunları sayesinde iyileşme kat ettiler. Bu tür oyunlar fazla miktarda dikkat gerektirdiği için görüşsel olarak zarar görmüş bölgenin iyileşmesini sağlıyorlar. Ayrıca beyne elastiklik kazandıran dopamin ve adrenalin hormonlarını salgılıyorlar. 6. Video oyunları karar verme mekanizmalarını güçlendirir  Video oyunlarının birçoğu ölüm veya yaşamı belirleyen önemli kararları çok kısa zamanda alabilmeyi gerektirirler. Rochester Üniversitesi’ndeki Bilişsel Nörologlar bu tür oyunların beyne kısa sürede doğru karar almayı öğrettiğini buldu. Eylem odaklı bu oyunlar oyuncuya doğru adımı atmak için birkaç şans vermekte ve kişiye doğruya ulaşmanın yollarını öğretmekte. 7. Video oyunları kişiyi ileriki yaşlarda da mutlu ediyor  Kuzey Carolina Devlet Üniversitesi’nden araştırmacılar gittikçe yaşlanan popülasyona bakıp yaşlılıkta zihnin sağlığı ve mutluluk ile video oyunları oynama arasında bir bağ buldular. Video oyunları oynadıklarını söyleyen yaşlılar daha yüksek mutluluk seviyelerinde çıktılar. Video oyunları oynamayanların ise depresyon eğilimi daha yüksekti.

10 Peki bu bilgisayar oyunlarının hep bize faydası mı var
Peki bu bilgisayar oyunlarının hep bize faydası mı var? Zararı hiç yok mu? Tabi ki zararlardı da var. Bunların başında online oyunlar geliyor. Bilgisayar kullanımının dozunu tutturamayan kullanıcılar tüm gün ve gece bilgisayar başından kalkmadan oyundaki karakterini yöneten, hayattan kopuk kişiler haline geliyor. Yarattığı sanal dünya içinde kendine yer edinmeye çalışıyor. Yüz yüze iletişim yerine sanal dünyayı tercih ediyor. Çekingen ve sosyal ortamdan uzak duran bu çocuklar, sosyal anksiyete rahatsızlığına sahip olmakta, internet ve online oyunları bağımlılık halinde kullanmaktadır. Ortaya Çıkabilecek Başlıca Problemler Hiperaktivite davranışlar: Saatlerce bilgisayar başında hareketsiz kalan kişiler enerjilerini boşaltamamaktadırlar. Enerjilerini boşaltamamaları ve oyunlardaki bir takım öğeler kişilerin daha çok saldırgan ve hırçın olmasına sebep olmaktadır. Şiddeti Normal Görme: Oyunlardaki şiddet, kişinin gerçek yaşamda da bunu normal görmesine sebep olmaktadır. Son zamanlarda çocuk suçlu sayısının artmasında bu oyunların etkisi dikkate alınmalıdır. Epilepsi Nöbetleri: Ekranda yayılan radyasyon, epilepsi (sara) nöbetlerine sebep olabilir. Bilgisayarın bu zararı çok da dikkate alınmamaktadır. Aileler, meselenin ciddiyetini kavramaktan uzak Bazı oyunların içerdikleri şiddet ve cinsellik nedeniyle ailelerin bu konunun üstünde çok daha fazla durmaları gerekiyor. Oyunların üzerinde alıcıları uyaran yazılar bulunuyor ancak ailelerin bunları çok fazla önemsemiyor. Satıcılar da, çocukların almaları yasaklanmış oyunları satmak konusunda özensiz davranıyor.

11 Ali Deniz Kaynakça:


"Gelin Şimdide 50 Sene Sonrasına Bakalım…" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları