Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TUSAŞ Yardımcı Sanayi Firmaları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TUSAŞ Yardımcı Sanayi Firmaları"— Sunum transkripti:

1 TUSAŞ Yardımcı Sanayi Firmaları
TUSAŞ-TÜRK HAVACILIK VE UZAY SANAYİİ A.Ş. TUSAŞ Yardımcı Sanayi Firmaları Kapasite Değerlendirme Formu Kullanım Kılavuzu Yardımcı Sanayi Operasyonları Müdürlüğü

2 Gerekli Bilgileri İçeren Dökümanlar
TUSAŞ Yardımcı Sanayi firmaları kapasite çalışmasını tamamlamak için gerekli olan ve ek bilgileri içeren dokümanlar şunlardır: TUSAŞ Yardımcı Sanayi Portalı’ndan excel formatında alınmış parça bazlı kapasite için kullanılacak aylık ihtiyaç listesi. TUSAŞ Yardımcı Sanayi Portalı’ndan excel formatında çekilmiş FAI parça listesi. TUSAŞ Yardımcı Sanayi Firmaları Kapasite Değerlendirme Çalışması

3 TUSAŞ Yardımcı Sanayi Kurumsal Gelişim
- Yardımcı Sanayi Portalı’na giriş yaptıktan sonra Kapasite sekmesinin altındaki Tezgah Çalışma Bilgileri’ne tıkladığımızda, gelen ekrandaki «Sıralı Parça İhtiyaç Listesi» butonuna tıklanır ve Excel dosyası olarak sistemden ihtiyaç listesi çekilir. - Her yeni aktarılan parça, «Sıralı Parça İhtiyaç Listesi»nin sonuna eklenmektedir. - Bu liste, TUSAŞ sistemlerinde günlük bazda yenilenmektedir. Kapasite çalışması yaparken, en son sürümüne sahip olunması gerekmektedir. * ÖNEMLİ NOT : Bu alandaki «Sıralı Parça İhtiyaç Listesi» sadece Kapasite Çalışması için kullanılacaktır. İhtiyaç Planlaması için kullanılamaz.

4 Parça İhtiyaçlarını Görüntüleme
Anlık olarak açık PO miktarı görülebilir. Anlık olarak parça için girilen ihtiyaçlar görülebilir. TUSAŞ’a gönderilmiş, depoya alınması için Tesellüm’de bekleyen parça sayısı anlık olarak görülebilir. Anlık olarak teslim tarihi geçen ve teslim edilmemiş parça ihtiyaçları görülebilir.

5 Parça İhtiyaçlarını Görüntüleme
- Açılan excel sayfası aşağıdaki gibi olacaktır. Bu listede parçanın üretiminin FAI ya da SERI durumu görünmez, sadece tüm parçalara ait olan Açık PO Miktarı, Geçmiş Borç bilgisi ve Planlanmış İhtiyaçlar görünür. - FIA durumundaki parçaları da «Sıralı Parça İhtiyaç Listesi»ne eklendikten sonra, FAI parçalar ve ihtiyacı 0 (sıfır) olarak görülen parçalar için tahmini ihtiyaç planlama bilgisi, firmaya atanmış TUSAŞ Yardımcı Sanayi Üretim Planlama ve Kontrol sorumlusundan alınarak kullanılabilir.

6 FAI Bilgisi Görüntüleme
FAI Bilgisi görüntülemek için ise, Portal’da Planlama sekmesinin altındaki «Aylık İhtiyaç ve Açık Siparişleri İnceleme» linkine tıklanır. Açılan pencerede alt kısımdaki «FAI Parça Listesi» butonuna tıklayarak anlık FAI Parça Listesi excel olarak sistemden çekilir. Parçalara ait FAI/SERI bilgisi, de «Aylık İhtiyaç ve Açık Siparişleri İnceleme» ekranından görülebilir.

7 FAI Parça Listesi - FAI Parça Listesi excel olarak çekildiğinde, listede tekrar eden kayıtlar olması durumunda bu kopya kayıtların silinmesi gerekir. Bu işlem için Excel’de «Data» üst menüsündeki «Remove Duplicates» butonu da kullanılabilir.

8 Kapasite Değerlendirme Çalışması
Kapasite değerlendirme çalışmasını üzerinden yaptığımız excel dosyasının ilk sayfasında karşımıza çıkan «DELIVERIES» başlığıyla verilen kısımda, daha önceki slaytlarda anlatıldığı gibi bilgileri çekilen parçaların girişi yapılır. NOT: Kapasite çalışması her tezgah için ayrı olarak yapılmalıdır! Tezgah gruplaması yapılacaksa, ilgili parçaların gruplama yapılan tezgahlarda FAI’lerinin yapılmış olması ve gruplamadan önce ilgili Saha Mühendisi’nden onay alınması gerekmektedir. Bu kısma parça numarası, proje kodu ve parçanın durum bilgisi (FAI/SERIAL) girilecektir. Tezgahta TUSAŞ harici işler var ise, «Part Number» ve «Project Name» kısımlarına «DIGER» yazılıp, FAI/SERIAL kısmından «SERIAL» seçilecektir. Bu kısma sistemden alınan ihtiyaç bilgisi, parça bazında girilecektir. Sistemde parçanın ihtiyaç bilgisinin devam ettiği ay/yıl’a kadar girilmelidir. Tezgahtaki TUSAŞ harici işler için ihtiyaçlar her ay 1 adet olmak üzere girilmelidir. Tezgah gruplaması yapılacaksa da ilgili Saha Mühendisi’nden onay alınmalıdır. Farklı tip tezgahların gruplaması yapıldığında ilgili parçanın her iki tezgahta FAI’sinin yapılmış olması gerekir.

9 Üretim için Gereken Zaman Bilgileri
İlk sayfada altta bulunan bu kısımda ise parça üretimine ait setup time (tezgah bağlama süresi) ve run time (tezgahın bir parçayı işleme süresi) bilgileri saat cinsinden girilmelidir. (Not: Üst kısma girilen parça bilgileri otomatik olarak gelecektir.) FAI olan parçalar için bu bilgiler hem FAI, hem de SERIAL kısımlarındaki üretim zaman bilgileri girilmelidir. SERIAL olan ve TUSAŞ harici işlenen parçalar için ise sadece SERIAL kısmındaki üretim-zaman bilgileri doldurulmalıdır. TUSAŞ harici işler için üretim-zaman bilgileri aylık bazda girilmelidir. (Örnek: 1 ayda TUSAŞ harici işler için 50 saatlik bir kapasite ayrılmış ise, «Set-up Time» boş bırakılarak, «Run Time» kısmına 50 yazılmalıdır.)

10 Ekipman, Verimlilik ve Program Bilgileri Girilmesi
Excel dosyasının ikinci sayfasında ise «Graph Name» kısmına, tezgahın adı girilmelidir. (Örn: HURON KX200) «LOAD FACTOR» kısmına tezgahın çalışma verimliliği girilmelidir. Bunun için, tezgahın son 1 yıldaki durma süresi hesaplanarak TUSAŞ’la paylaşılmalıdır. Huron KX200 Parçaların dahil olduğu programların isimleri girilir ve her program için 1’den başlayarak sayı verilir. TUSAŞ harici işler için de «DGR» olarak bir proje tanımlanıp numara verilebilir. Örnek olarak verilmiştir. «Equipment Operational Start Date» kısmına ilgili tezgahın çalışmaya başladığı tarih girilir. (Örn: ) Bu kısma ilgili tezgahla eş özelliklere sahip başka tezgahlar varsa girilmelidir. İlgili tezgahla eş özelliklere sahip tezgahlar var ise «Equipment» kısmına girilebilir. Bu durumda, ek tezgah girilirse, tezgah sayısı «Equipment» başlığı altında kümülatif olarak 1, 2, 3 gibi aşağı doğru yazılmalıdır. Eş özellikte bir tezgah yatırımı olacaksa, bu da aynı şekilde kümülatif olarak yazılmalı ve tezgahın alınacağı tarih de ileriye dönük olarak yazılmalıdır. 4 DGR

11 Parça Bazında Program Bilgisi Girilmesi
- Aynı excel dosyasının ikinci sayfasına geçildiğinde, gizli durumda olan satırlar arası seçilip, sağ tıklanarak «Unhide/Göster»’e tıklandığında aradaki gizli görünen satırlar açılır. Excel dosyasının ilk sayfasında girilen parça numaları ve program(proje) kodları otomatik olarak «Program Name» başlığı altında listelenecektir. Excel dosyasının ikinci sayfasının sonundaki kapasite grafiğinin doğru çalışabilmesi için, her parça isminin sol tarafındaki «Group No» kısmına, parçanın bağlı olduğu projeye verdiğimiz sayı (Bkz: 9. slayt) yazılmalıdır.

12 Vardiya Bilgisi Girilmesi
Excel dosyasının ikinci sayfasının alt kısmında, tezgahın çalıştırıldığı vardiyaya ilişkin bilgiler bulunmaktadır. Listedeki vardiyalardan, o tezgaha ait olanı seçilmelidir. Eğer listede uygun bir vardiya yoksa, yeni bir vardiya tanımlanabilir. Bunun için listedeki vardiyalardan bir tanesi yerine, yeni vardiyanın bilgileri girilmelidir. Vardiya bilgilerini girerken, bir tane mevcut durumu gösteren, bir tane de maksimum kapasiteyi gösteren olmak üzere toplamda iki adet vardiya bilgisi girilmesi yeterli olacaktır. Örnek: Hesaplamaların doğru çalışması için ise, ilgili vardiya bilgisinin sol tarafında yer alan hücredeki çarpım işlemi el ile girilmelidir.

13 ÖRNEK – Parts Data Sayfası
- Parça ihtiyaçlarını kapasite excel’ine girerken Geçmiş Borç* ve içinde bulunulan ay için açık olan ihtiyaçlar toplanarak, içinde bulunulan ay sütununa yazılacaktır. * (Bakınız: 4 No’lu Slayt) - «Part Number», «Project Name» ve «FAI/SERIAL» kısımları ve parçalar için aylık bazda ihtiyaçlar girildikten sonra, alt kısımdaki üretim-zaman bilgileri eklendi.

14 ÖRNEK – Capacity Graph Sayfası
Projeler için numaralandırarak gruplandırma yapıldı ve sonrasında üst kısımdaki parçaların grupları proje bazında yazıldı. Proje grupları yazıldıktan sonra alt kısımdaki, projelerin sağ tarafındaki bilgiler, excel tarafından otomatik olarak hesaplandı.

15 ÖRNEK – Capacity Graph Sayfası
«Load Factor», verimlilik bilgisi son 1 yıl bazında, tezgah durma zamanları dikkate alınarak girildi. Tezgahın imalata başladığı tarih girildi. Tezgah için kullanılan vardiya bilgileri (bir adet mevcut, bir adet maksimum kapasitede) girildi.

16 ÖRNEK – Sonuç Grafiği Tüm bilgiler doğru bir şekilde girildiğinde, aşağıdaki örneğe benzer bir grafik çıkacaktır. Bu grafikten, ilgili tezgahın kapasitesi ve ilgili programın iş yükünün ne kadarlık bir kısmını oluşturduğu görülebilir.


"TUSAŞ Yardımcı Sanayi Firmaları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları