Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilgi Toplama, İşleme ve Sunma Teknikleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilgi Toplama, İşleme ve Sunma Teknikleri"— Sunum transkripti:

1 Bilgi Toplama, İşleme ve Sunma Teknikleri
BÖLÜM III E-Ortamda Bilgi Toplama, İşleme ve Sunma Teknikleri

2 E-Ortamda Bilgi Toplama, İşleme ve Sunma Teknikleri
BÖLÜM III E-Ortamda Bilgi Toplama, İşleme ve Sunma Teknikleri

3 = + + İZLENECEK STRATEJİ + + + BİLGİYİ TOPLAMA BİLGİYİ İŞLEME
BİLGİYİ SUNMA + = + + + + +

4 + BİLGİYİ TOPLAMA Sunum yaparken kullandığınız içerik slaytta duruşu açısından sade ve öz olmalıdır. + +

5 + BİLGİYİ TOPLAMA İçeriği oluşturan öğeler: resimler, yazılar, grafikler, sesler, animasyonlar, videolardır.

6 + BİLGİYİ TOPLAMA Bu öğeleri internet ortamından, fotoğraf makinesinden, tarayıcıdan ve diğer multimedya araçlarından temin edebilirsiniz.

7 Aranacak kelime konuyu özetler nitelikte bir kelime olmalıdır.
+ BİLGİYİ TOPLAMA İnternet ortamından veri toplama yolları, kolaylıkları ve pratik bilgiler. ARAMA MOTORLARI Özellikle resim aramalarında ve bazı grafiksel aramalarda ingilizce kelime aramak daha fazla veriye ulaşmamızı sağlar. Kelime grupları “tırnak içerisinde” yazıldığı zaman arama motorları kelime grubu ile ilgili veriyi bulur. Bu nüanslara dikkat ederseniz bilgisayar başında bilgi toplama süresini en aza indirirsiniz. Arama motorları içerisinde çeşitli dosya uzantılarının aranması verinin bulunmasını kolaylaştırır. Örn: .doc , .pdf, .ppt, .pot Bu nedenle verinin bulunabileceği siteyi tahmin ederek aramanız gerekmektedir. Birkaç arama motorunu birden kullanmak her zaman daha fazla sitenin araştırılması demektir. Örn: google, yahoo, live Arama motorlarında bilgi ararken kullanacağınız kelimeleri özenle seçmeniz gerekir. Arama motorları arama yaparken robotların sitelerde bulduğu kelimeleri, kelime gruplarını dikkate alır. Aranacak kelime konuyu özetler nitelikte bir kelime olmalıdır. İnternet ortamından veri toplama yolları, kolaylıkları ve pratik bilgiler. Özellikle resim aramalarında ve bazı grafiksel aramalarda ingilizce kelime aramak daha fazla veriye ulaşmamızı sağlar. Bu nüanslara dikkat ederseniz bilgisayar başında bilgi toplama süresini en aza indirirsiniz. Arama motorları arama yaparken robotların sitelerde bulduğu kelimeleri, kelime gruplarını dikkate alır. Arama motorlarında bilgi ararken kullanacağınız kelimeleri özenle seçmeniz gerekir. Arama motorları içerisinde çeşitli dosya uzantılarının aranması verinin bulunmasını kolaylaştırır. Örn: .doc , .pdf, .ppt, .pot Kelime grupları “tırnak içerisinde” yazıldığı zaman arama motorları kelime grubu ile ilgili veriyi bulur. Birkaç arama motorunu birden kullanmak her zaman daha fazla sitenin araştırılması demektir. Örn: google, yahoo, live Aranacak kelime konuyu özetler nitelikte bir kelime olmalıdır. Bu nedenle verinin bulunabileceği siteyi tahmin ederek aramanız gerekmektedir.

8 İşte bazı forum siteleri;
+ BİLGİYİ TOPLAMA İnternet ortamından veri toplama yolları, kolaylıkları ve pratik bilgiler. FORUM SİTELERİ Forum siteleri, bütün internet kullanıcılarının bilgi ekleyebileceği, bilgilenebileceği sitelerdir. Üyelik karşılığında sitede yazı yazmanıza, dosya paylaşmanıza, dosyalardan faydalanmanıza imkan sağlar. İşte bazı forum siteleri; öğretmen.tv sokrateskpssles.com sınıföğretmeni.com öğretmenlersitesi.com memurlar.net dersimizforum.com fenokulu.net matematikkulubu.com Forum siteleri tam anlamı ile interneti paylaşım ağına dönüştürmüştür. Fakat robot olmaması, sorularınıza bir başka insanın cevap vermesi açısından daha kolay bir bilgi deposudur. Forum sitelerinin mail gazeteciliği hizmetinden faydalanarak güncel verileri takip edebilirsiniz. Forum siteleri arama motorları kadar hızlı değildir.

9 Bu sitelerde her türlü resmi bulmanız mümkündür.
+ BİLGİYİ TOPLAMA İnternet ortamından veri toplama yolları, kolaylıkları ve pratik bilgiler. CLIP ART SİTELERİ Aradığınız resmin küçük boyutlu halini bedava indirmenize imkan veren bu siteler görsel grafikler için bulunmaz veri kaynaklarıdır. İnternet üzerinden resim satarak ticaret yapan bazı clipart siteleri vardır. İşte bazı clipart siteleri; gettyimages.com comstock.com alamy.com fotosearch.com istockphoto.com myloupe.com photostogo.com shutterstock.com Bu sitelerde her türlü resmi bulmanız mümkündür.

10 + http://scholar.google.com Google’nin makale arama motoru.
BİLGİYİ TOPLAMA İnternet ortamından veri toplama yolları, kolaylıkları ve pratik bilgiler. Google HARİKALARI Türkçe ve yabancı dillerde arama yapabileceğiniz bir makale arama motoru. Google’nin makale arama motoru.

11 + http://gmail.com Google’nin e-mail sunucusu.
BİLGİYİ TOPLAMA İnternet ortamından veri toplama yolları, kolaylıkları ve pratik bilgiler. Google HARİKALARI 2.8 GB ye yaklaşan alan kullanımı ile sunucuları arasında en hızlı ve en güvenilir hizmeti veren bir sunucusu. Google’nin sunucusu.

12 Tarayıcıdan Veri Aktarımı
+ BİLGİYİ TOPLAMA Tarayıcıdan (Scanner) yazı ve resim aktarabilmeniz için bazı pratik bilgiler. Tarayıcıdan Veri Aktarımı Bu işlemleri aşağıdaki araç kutusu ile rahatlıkla yapabilirsiniz. Bu resimleri Power Point’e aktarıp resimin boyutu ve büyüklüğünü ayarlayabilirsiniz. Tarayıcıdan bilgisayar ortamına aktarılan resimlerin boyutu slaytınıza uygun olmayabilir.

13 Tarayıcıdan Veri Aktarımı
+ BİLGİYİ TOPLAMA Tarayıcıdan (Scanner) yazı ve resim aktarabilmeniz için bazı pratik bilgiler. Tarayıcıdan Veri Aktarımı Slayta aktaracağınız resimlerin renklerine, arkaplan rengi ile uyumuna, konu ile ilgisine dikkat etmeniz gerekmektedir.

14 Fotoğraf Makinesinden veri aktarımı
+ BİLGİYİ TOPLAMA Fotoğraf makinesinden fotoğraf aktarılırken bilinmesi gereken bilgiler şöyledir. Fotoğraf Makinesinden veri aktarımı Bu ayar slayttaki bütün resimleri ekranda iyi görülebilecek kadar sıkıştırır ve kırpılan resimlerin kırpılan kısımlarını siler. Bu işlemi slayt bittikten sonra yaparsanız bütün resimleri sıkıştırmış olursunuz. Fotoğraf makinesinden veri aktarırken dosya boyutu iyice küçültülmelidir. Büyük fotoğraf slaytı ağırlaştırabilir. Fotoğraf veya bir görselin slaytı yavaşlatmaması için şu adımları uygulamanız gerekir. Görseli seçtikten sonra Araç Çubuklarından Biçim > Resim yollarını takip ederek “Resim Biçimlendir” ayar penceresine ulaşırsınız.

15 + BİLGİYİ TOPLAMA Slayta video aktarılırken şu kurallara dikkat etmeniz gerekmektedir. Video Aktarımı Videolar resimler gibi slayt dosyası içerisinde saklanmaz. Bunun sonucunda slayta aktarılan videolar oynatılamaz. Slayta video aktarırken videonun slayt ile aynı klasör içerisinde olmasına dikkat etmek gerekir.

16 + BİLGİYİ TOPLAMA Slayta aktarılan video slaytın genel tasarımına uygun bir yerde konumlandırılmalıdır. Video Aktarımı

17 + BİLGİYİ TOPLAMA Slayta ses dosyası aktarılırken şu kurallara dikkat etmeniz gerekmektedir. Ses Aktarımı Ses dosyaları da film dosyaları gibi slaytın bulunduğu klasör içerisinde kullanılmalıdır.

18 = Slayt yapımında bilgiyi işlerken üç noktaya dikkat etmek gerekir.
BİLGİYİ İŞLEME = Slayt yapımında bilgiyi işlerken üç noktaya dikkat etmek gerekir. Görünümün işlevselliği Kullanım Kolaylığı Amaca hizmet

19 YAZILI MATERYALLER İŞLENİRKEN
BİLGİYİ İŞLEME = Slaytta bilgiler işlenirken yapılacaklardan bazıları şunlardır. YAZILI MATERYALLER İŞLENİRKEN Serif yazı fontları daha çok kağıt üzerinde kullanılır. Yansılar üzerinde pixel probleminden dolayı okunması zordur. Yazı fontu özellikle sans-serif fontlardan (uçları ince olmayan fontlardan) seçilmelidir. Serif (Times New Roman) Sans-Serif (Arial) TRCBSK TRCBSK

20 YAZILI MATERYALLER İŞLENİRKEN
BİLGİYİ İŞLEME = Slaytta bilgiler işlenirken yapılacaklardan bazıları şunlardır. YAZILI MATERYALLER İŞLENİRKEN Yazı rengi ile arkaplan arasındaki renk zıtlığına dikkat etmek gerekir. Erzurum Erzurum Erzurum Erzurum Erzurum Erzurum Erzurum Erzurum Erzurum Erzurum Erzurum Erzurum Erzurum Erzurum Erzurum Erzurum

21 BİLGİYİ İŞLEME = Yazılar grup olarak konumlandırılarak verilirse gözleri bir noktada toplar ve dikkat dağınıklığını engeller. Slayt eğitim ve öğretimde öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının kullanması gereken bir materyaldir. Slayt eğitim ve öğretimde öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının kullanması gereken bir materyaldir. Slayt eğitim ve öğretimde öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının kullanması gereken bir materyaldir.

22 BİLGİYİ İŞLEME = Bir slaytta her sayfada yazının yeri standart olmalıdır. Yazı bir sayfada alt tarafta diğer sayfada üst tarafta olmamalıdır. Slayt eğitim ve öğretimde öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının kullanması gereken bir materyaldir. Slayt eğitim ve öğretimde öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının kullanması gereken bir materyaldir. Slayt eğitim ve öğretimde öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının kullanması gereken bir materyaldir.

23 = Yazılar maddeler halinde verilirse akılda kalıcı olur.
BİLGİYİ İŞLEME = Yazılar maddeler halinde verilirse akılda kalıcı olur. Bir slaytı güzel yapan nesneler; Resimler Yazılar Efektler Grafikler Bir slaytı etkili yapan değerler; Sadelik Kullanışlılık Amaca hizmet Güzelliktir. Bir slaytı güzel yapan nesneler; resimler, yazılar, efektler, grafikler… Bir slaytı etkili yapan değerler; sadelik, kullanışlılık, amaca hizmet, güzellik … Slayt eğitim ve öğretimde öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının kullanması gereken bir materyaldir.

24 = Grafik açıklayıcı yazılar grafiklerle birlikte verilmelidir.
BİLGİYİ İŞLEME = Grafik açıklayıcı yazılar grafiklerle birlikte verilmelidir. Mikroskop: Çıplak gözle görülmeyen nesnelerin görülmesi için tasarlanmış bir alettir. Slayt eğitim ve öğretimde öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının kullanması gereken bir materyaldir.

25 BİLGİYİ İŞLEME = Başlıklar içerikten farklı şekilde yazılmalıdır. Mesela; BÜYÜK HARFLE, KALIN, Altı Çizili … Sayfadan sayfaya fark olmamalı* KUMPAS İki nokta arasındaki mesafeyi, çapı veya kalınlığı ölçmek için kullanılan, bir cetvel üzerinde hareket eden iki ağzı olan ölçü aleti. Kumpas:İki nokta arasındaki mesafeyi, çapı veya kalınlığı ölçmek için kullanılan, bir cetvel üzerinde hareket eden iki ağzı olan ölçü aleti. Slayt eğitim ve öğretimde öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının kullanması gereken bir materyaldir. * Bu kullanımlardan biri kullanılmalı her sayfaya bir standart getirilmelidir.

26 BİLGİYİ İŞLEME = Bu şekil farklılığı paragraf içerisinde vurgulamak istediğiniz kelimelerde de kullanılabilir. Bunda da bir standart olmalıdır. Resimler ve yazılar kullanılırken renk bakımından birbirlerini tamamlayıcı renkler seçilmeli ve özellikle zıt renkler ile vurgulanmak istenen veriler öne çıkarılmalıdır. Resimler ve yazılar kullanılırken renk bakımından birbirlerini tamamlayıcı renkler seçilmeli ve özellikle zıt renkler ile vurgulanmak istenen veriler öne çıkarılmalıdır. Slayt eğitim ve öğretimde öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının kullanması gereken bir materyaldir.

27 BİLGİYİ İŞLEME = Bir paragraf içerisinde yan yana en fazla 5 kelime, alt alta en fazla 7 kelime kullanılmalı. Fazlası gözü yorar. Resimler ve yazılar kullanılırken renk bakımından birbirlerini tamamlayıcı renkler seçilmeli ve özellikle zıt renkler ile vurgulanmak istenen veriler öne çıkarılmalıdır. Resimler ve yazılar kullanılırken renk bakımından birbirlerini tamamlayıcı renkler seçilmeli ve özellikle zıt renkler ile vurgulanmak istenen veriler öne çıkarılmalıdır. Slayt eğitim ve öğretimde öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının kullanması gereken bir materyaldir.

28 BİLGİYİ İŞLEME = Resim üzerine gelen yazılarda saydam arka plan kullanarak yazıya okunabilir bir arkaplan sağlanabilir. Matematikte sayılar konusu ile başlamak öğretmenlerin ders anlatımını kolaylaştırır. Öğrenci sayıları tanıdıkça konular ilerler ve bu soyut simgeler bir anda kavratılır. Matematikte sayılar konusu ile başlamak öğretmenlerin ders anlatımını kolaylaştırır. Öğrenci sayıları tanıdıkça konular ilerler ve bu soyut simgeler bir anda kavratılır. Slayt eğitim ve öğretimde öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının kullanması gereken bir materyaldir.

29 BİLGİYİ İŞLEME = Yazılar gereksiz efektlerle okunmaz hale getirilmemeli, oldukça sade efektler kullanılmalı. Matematikte sayılar konusu ile başlamak öğretmenlerin ders anlatımını kolaylaştırır. Öğrenci sayıları tanıdıkça konular ilerler ve bu soyut simgeler bir anda kavratılır. Matematikte sayılar konusu ile başlamak öğretmenlerin ders anlatımını kolaylaştırır. Öğrenci sayıları tanıdıkça konular ilerler ve bu soyut simgeler bir anda kavratılır. Slayt eğitim ve öğretimde öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının kullanması gereken bir materyaldir.

30 BİLGİYİ İŞLEME = Efekt sıralaması iyi yapılmalı. Gereksiz tıklamalara mahal verebilecek uzun süreli efekt kullanmaktan kaçınılmalı. Matematikte sayılar konusu ile başlamak öğretmenlerin ders anlatımını kolaylaştırır. Öğrenci sayıları tanıdıkça konular ilerler ve bu soyut simgeler bir anda kavratılır. Matematikte sayılar konusu ile başlamak öğretmenlerin ders anlatımını kolaylaştırır. Öğrenci sayıları tanıdıkça konular ilerler ve bu soyut simgeler bir anda kavratılır. Slayt eğitim ve öğretimde öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının kullanması gereken bir materyaldir.

31 BİLGİYİ İŞLEME = Slayt içerisinde en fazla 2 farklı font kullanılmalı. Fazla font görüntü karmaşasına neden olur. 1957'de İsviçre'de doğan, her tasarımcının kötü gün dostu Helvetica'nın filmi yapılıyormuş. Helvetica, filmi yapılan ilk font olarak tarihe geçecek... Film hakkında ayrıntılı bilgi almak ve filmde oynayacak karakterleri görmek için sitesine göz atabilirsiniz. 1957'de İsviçre'de doğan, her tasarımcının kötü gün dostu Helvetica'nın filmi yapılıyormuş. Helvetica, filmi yapılan ilk font olarak tarihe geçecek... Film hakkında ayrıntılı bilgi almak ve filmde oynayacak karakterleri görmek için sitesine göz atabilirsiniz.

32 = Kitap en iyi arkadaştır… Kitap en iyi arkadaştır…
BİLGİYİ İŞLEME = Resim kullanımı örnekleri; Aynı resimlerin farklı kullanımları. Kitap en iyi arkadaştır… Kitap en iyi arkadaştır… Gereksiz kırpmalarla değil, resmin özelliğine uygun yazılı ifade.

33 = Bütünlük mü parça parça ifade mi? Resim kullanımı örnekleri;
BİLGİYİ İŞLEME = Resim kullanımı örnekleri; Aynı resimlerin farklı kullanımları. Uzayda yer kaplayan kütlesi ve hacmi olan her varlığa madde denir. Uzayda yer kaplayan kütlesi ve hacmi olan her varlığa madde denir. Bütünlük mü parça parça ifade mi?

34 = Mercek Mercek Yazı resim kombinasyonu Resim kullanımı örnekleri;
BİLGİYİ İŞLEME = Resim kullanımı örnekleri; Aynı resimlerin farklı kullanımları. Mercek Mercek Yazı resim kombinasyonu

35 = EN SEVDİĞİM DERS MATEMATİK EN SEVDİĞİM DERS MATEMATİK
BİLGİYİ İŞLEME = Resim kullanımı örnekleri; Aynı resimlerin farklı kullanımları. EN SEVDİĞİM DERS MATEMATİK EN SEVDİĞİM DERS MATEMATİK Arka planı resme uygun hale getirmek.

36 Karışık, sade resim farkı!
BİLGİYİ İŞLEME = Resim kullanımı örnekleri; Resim seçiminde dikkat edin. GEZEGENİMİZ DÜNYA GEZEGENİMİZ DÜNYA Karışık, sade resim farkı!

37 = Resim kullanımı örnekleri; Resim seçiminde dikkat edin.
BİLGİYİ İŞLEME = Resim kullanımı örnekleri; Resim seçiminde dikkat edin. GEZEGENİMİZ DÜNYA GEZEGENİMİZ DÜNYA Gereksiz hareketli resim kullanmak dikkat dağıtır.

38 BİLGİYİ SUNMA = Hazırladığımız slaytın kullanım kolaylığı ve sunumun başarısı için ne yapmamız gerekir. Fazla efekt kullanmamalıyız. Slaytı en az bir kere kullanmış olmalıyız. Otomatik slayt geçişi gibi zamanı kısıtlayan zamanlamalı efektler kullanmamalıyız.

39 BİLGİYİ SUNMA Hazırladığımız slaytın kullanım kolaylığı ve sunumun başarısı için ne yapmamız gerekir. Efektlerimiz oldukça sade olmalıdır. Slaytı kendimiz yönlendirmeliyi. Slaytta yazılı verilerin bir kopyasını kağıda almalıyız.

40 BİLGİYİ SUNMA Hazırladığımız slaytın kullanım kolaylığı ve sunumun başarısı için ne yapmamız gerekir. Herhangi bir elektrik kesintisinde kullanabileceğimiz notlar hazırlamalıyız. Programın hızlı çalışabilmesi için sunum yaparken arkaplanda çalışan bütün programları kapatmalıyız.

41 BİLGİYİ SUNMA Hazırladığımız slaytın kullanım kolaylığı ve sunumun başarısı için ne yapmamız gerekir. Slaytta bir bütünlük olması için genel taslak fazla değişime uğramamalı. Her sayfada farklı bir tema ve farklı renkler kullanılırsa slaytın anlaşılabilirliği azalır.

42 SORULAR ?


"Bilgi Toplama, İşleme ve Sunma Teknikleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları