Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Neden Akciğer Kanserine Yakalanıyoruz? 20 Slayt İle Kanser Eğitimi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Neden Akciğer Kanserine Yakalanıyoruz? 20 Slayt İle Kanser Eğitimi"— Sunum transkripti:

1 Neden Akciğer Kanserine Yakalanıyoruz? 20 Slayt İle Kanser Eğitimi
Dr. Özdoğan

2 SİGARANIN TARİHÇESİ 1492:Kolomb Amerika’yı keşfetti ve tütün Avrupa’ya getirildi. 1556:Fransız Jean Nicot tütün içmeyi popüler hale getirdi.19.yy bilim adamları nikotine O’nun adını verdi. 1612:Amerika Virginia’da ilk ticari tütün ekimi yapıldı. 1881:ABD’de John Bonsack sigara üreten ilk makinenin patentini aldı ve seri üretime başladı. Ve dünya sigara ile zehirlendi…

3 SİGARANIN TARİHÇESİ 1761; İngiliz araştırmacı John Hill tarihte bilinen ilk tütün-kanser araştırması raporunu yayınladı. 1903; ABD, İngiltere ve Kanada’da sigaranın zararları ciddi şekilde ele alındı. 1930; Köln Üniversitesi sigara-kanser ilişkisini istatistiksel olarak kanıtladı. 1943; Dünya savaşı ile birlikte sigara içimi önlenemez oldu ve artık dünya yetişkin erkek nüfusunun %60-80’ni sigara içiyordu….

4 Akciğer Kanserinin Tarihçesi
Harting ve Hesse 1879’da maden işçilerinde radon gazına maruziyet sonucu mesleki bir hastalık olarak tanımladı. Bu yıllarda klinik önemi olmayan ve nadiren görülen kanser türlerindendi. arası sigara ile ilişkisine dair şüpheler arttı. 1940 sigara ve asbestin akciğer kanseri ile ilişkisi raporlandı. 1950’lerden sonra yapılan vaka kontrollü çalışmalar ile sigara akciğer kanseri ilişkisi kanıtlandı. Ancak bu bilgi mümkün olduğunca göz ardı edildi.

5 Olumsuz izleri tarihten silinmeyecek sigara reklamları ve ünlüler
Doktorlar, diş hekimleri ve hatta bebeğiniz bile sigara içmeyi teşvik ediyor!

6 Olumsuz izleri tarihten silinmeyecek sigara reklamları ve ünlüler
Ünlü sporcular ve film yıldızları ve hatta başkanlar bile sigara içimini teşvik ediyor!

7 Akciğer Kanserinin Tarihçesi
1900’lerin başında 20 yıllık latent bir dönemin ardından akciğer kanseri, sigara kullanım oranlarına paralel bir artışla insanlarımızı vurmuş.

8 Sigara tüketimi gelişmiş ülkelerden geri kalmış ülkelere yönlendiriliyor.
: gelişmiş ülkelerde sigara tüketimi %10 azaldı, Az gelişmiş ülkelerde sigara kullanımı %67 arttı!

9 Akciğer Kanserli Bireylerin Zaferi
ABD’de açılan tütün davalarında tütün şirketleri ürettikleri sigaralar ile insanların kanser olmalarına neden olduklarını kabul edip özür diliyorlar ve milyarlarca dolar ceza ödemeye zorlanıyorlar

10 Ülkemizde açılan davada davayı açan akciğer kanserli hasta Yurdagül Tufan haksız bulunmuş ve dava hastanın aleyhine sonuçlanmıştır!

11 SİGARA ve KANSER Tüm kanserlerin : % 30’u
Kanserden ölümlerin : % 50’si Akciğer kanserinin : % 90 nedenidir. Sigara tüm dünya da her 10 erişkinden birinin ölüm nedenidir.

12 Kanser ve Sigara Günde 10 sigara içenlerde; kanserden yaşam kaybı olasılığı sigara içmeyenlere göre 7 kat artarken, Günde 1 paket ve daha fazla sayıda sigara içenlerde akciğer kanseri nedeniyle yaşam kaybı olasılığı kat artmaktadır.

13 KANSER NEDİR? Hücrelerin kontrolsüz, sürekli çoğalmaları sonucu, yakındaki ve uzaktaki organlara yayılarak hastayı yaşam kaybına götürebilen bir hastalıktır. Kanser tek bir hastalık değildir ve 200’ün üzerinde kolayca sayılabilir kanser çeşidi mevcuttur. Her birinin tedavi stratejileri farklıdır.

14 SİGARADAKİ ZARARLI MADDELER
Slide 42 - Components of the cigarette - “a dirty syringe” SİGARADAKİ ZARARLI MADDELER Nikotin Katran Aseton Arsenik Objective : Tobacco contains many gases, chemicals and metals which are harmful to health. Confirm that people smoke to get nicotine, but it is the tar and gases from smoking, that can cause the harm Karbon Monosit Kadmiyum Hidrojen siyanid 4000’in üzerinde zararlı madde, 40’ı aşkın karsinojen içerir Key Communication Messages : Nicotine is the substance in tobacco that causes dependence in smokers1 Tobacco smoke contains over 4,000 compounds some of which are toxic, mutagenic and/or carcinogenic1 When tobacco leaves are burnt, a number of substances are released, including nicotine, however, it is the tar and gases from smoking that can cause the harm1 Reference : 1. No Smoking Day, UK. No Smoking Day Factsheet En önlenebilir kanser türü akciğer kanseridir.

15 Sigara ile ilişkili hastalıklar
Akciğer kanseri, Baş – boyun bölgesi kanserleri, Mesane, böbrek, pankreas kanseri, mide… Lösemi Tıkayıcı akciğer hastalıkları Kronik baş ağrısı, İnme Hipertansiyon, kalp damar hastalıkları Hamilelikte bebekte gelişim geriliği Cinsel isteksizlik

16 Sigaranın Terkedilmesinden Sonra Akciğer Kanseri Riskinde Azalma

17 Sigara birden bırakılmalıdır
Sigarayı bırakma şekli Başarı oranı Aniden bırakma %80 Azaltarak bırakma %6 Bırakmakta kararlı ve zorlanıyorsanız sigara bıraktırma merkezlerinden yardım alınız.

18 Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Öksürük, Kanlı balgam, Nefes darlığı, Ses kısıklığı Göğüs ağrısı, Kilo kaybı, Halsizlik, İştahsızlık Erken tanı için bu şikayetler dikkate alınmalı. Özellikle 10 günden fazla süren ve verilen tedavi ile düzelmeyen şikayetler dikkate alınmalı.

19 Akciğer Kanseri Taramasında Düşük Doz Tomografi
Yaşınız 50’yi aştı ve günde 1 paket ve 25 yıldan fazla sigara içmiş iseniz yılda bir kez düşük dozda akciğer tomografisi çektirmelisiniz. Böylece akciğer kanserinin erken tanınmasına ve yaşamınızın korunmasına katkı sağlayabilirsiniz.

20 Sonuç Sigara içilmesi başta akciğer kanseri olmak üzere insan vücudunda değişik kanserin meydana gelmesinde rol oynamaktadır. Sağlık sorunlarından korunmak bakımından sigaranın içilmemesi gerekir. Sigara içmiyorsanız hiç başlamayınız Sigara içiyorsanız vakit geçirmeden sigarayı bırakınız Sigarayı bırakamıyorsanız içtiğiniz sigara miktarını azaltınız ve başkalarının yanında sigara içmeyiniz.

21 Sağlıcakla kalın…


"Neden Akciğer Kanserine Yakalanıyoruz? 20 Slayt İle Kanser Eğitimi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları