Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bu sunum Stajer Diyetisyen Aylin BAYINDIR tarafından www.gencdiyetisyenler.com adlı siteye yüklenmiştir.www.gencdiyetisyenler.com Bu sunumu sitemize eklediği.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bu sunum Stajer Diyetisyen Aylin BAYINDIR tarafından www.gencdiyetisyenler.com adlı siteye yüklenmiştir.www.gencdiyetisyenler.com Bu sunumu sitemize eklediği."— Sunum transkripti:

1 Bu sunum Stajer Diyetisyen Aylin BAYINDIR tarafından adlı siteye yüklenmiştir.www.gencdiyetisyenler.com Bu sunumu sitemize eklediği için Stj. Dyt. Aylin Bayındır’ a teşekkür ederiz.

2

3 Hijyen nedir? HİJYEN SAĞLIKLI TEMİZ ORTAM,HER TÜRLÜ HASTALIK ETMENİNDEN ARINDIRILMASI

4

5 TEMİZ ÇEVRE TEMİZ PERSONEL SAĞLIKLI GIDA

6 GIDA NELERLE KİRLENİR? mikroplar Cam kırıkları,taş, plastik,saç, sinek Tarım ilaç kalıntıları deterjanlar

7 HİJYENİK OLMAYAN BİR BESİN Besin değerinden kaybeder Besin kaynaklı pek çok hastalığa neden olur

8 MİKROPLAR Çıplak gözle görülmeyecek kadar küçük CANLILARDIR.

9 TOPRAKTAN HAVADAN KİŞİLERDEN SUDAN Mikroplar Nereden Gelir ?

10 BİR BESİN ZARARLI MİKROPLARLA KİRLENİRSE

11 MİKROPLAR, HIZLI BİR ŞEKİLDE ÜREYEREK GIDA MADDELERİNİ BOZARLAR. Gıdadaki su ve besin maddeleriyle beslenirler. Ortamdaki sıcaklıktan yararlanırlar. HIZLA ÜRERLER.

12

13 Yiyecekleri kirleten kaynaklardan biri de kurumda çalışan personeldir. Bu nedenle PERSONELİN kişisel temizliğine önem vermesi gerekir.

14 AKSİ HALDE ÇALIŞAN PERSONEL DAKİKADA mikrop yayabilir.

15 Personel tarafından, yiyeceklere birçok yoldan mikrop bulaşabilir.

16 GIDA SOLUNUM ÖKSÜRME HAPŞIRMA TIKSIRMA SİNDİRİM DIŞKI İLE TEMAS DERİ KİRLİ ELLER Çıbandan, kesiklerden Sigara dumanından SAÇLAR KIYAFETLERDEN Takılarından

17 PERSONEL HİJYENİNİ NASIL SAĞLARIZ?

18 Gerekli Koruma Ekipmanları Her amaç için doğru personel koruma ekipmanları belirlenmeli

19 Giysiler İşe uygun üniforma giyilmeli,her gün değiştirilmelidir. Eller giysilere silinmemeli dikkat edilmelidir. İş elbisesi personel tarafından eve götürülmemelidir!!

20 Saçlar Mutlaka bone veya kep yada örtü ile örtülmelidir.Saçlar temiz olmalıdır.

21 Tırnaklar Tırnaklar kısa ve tırnak dipleri temiz olmalıdır. Gıda ile temas eden personelin tırnakları ojeli ve cilalı olmamalıdır.

22 Ağız,burun Gerekli alanlarda galoş ve ağız bonesi kullanılmalıdır.

23 Takılar Takılar(yüzük,bilezik,küpe,saat…) kirleri toplar, temizlenmeleri zordur.Yıkama sonrası iyice durulanmazsa tehlikeli mikropları tutmaya eğilimlidir. YEMEK HAZIRLAMADAN ÖNCE MUTLAKA TAKILAR ÇIKARILMALIDIR!!!

24 UYULMASI GEREKENLER Duş almadan işe başlanmamalıdır.

25 Kirli ellerle kesinlikle çalışılmamalıdır. UYULMASI GEREKENLER

26 Yaralı ellerle, eğer yara büyükse çalışılmamalı, eğer yara küçükçe yaranın tamamen kapatılması ve dışarıya sızmasının engellenmesi sağlandıktan sonra çalışılmalıdır (eldiven giyilebilir) UYULMASI GEREKENLER

27 Kirli giysilerle çalışılmamalıdır. UYULMASI GEREKENLER

28 İş başında sigara içilmemelidir. UYULMASI GEREKENLER

29 İş başında sakız çiğnenmemelidir,yemek yenmemelidir. UYULMASI GEREKENLER

30 Kıyafetler havlu olarak kullanılmamalıdır. UYULMASI GEREKENLER

31 Kirli ellere eldiven giyilmemesi gerekir. UYULMASI GEREKENLER

32 Aksırmak, öksürmek veya esnemek yiyeceklere ters dönülerek veya ağız burun kapatılarak yapılmalı sonra eller yıkanmalıdır. UYULMASI GEREKENLER

33 Gıda hazırlanırken veya servis yapılırken ellerle ağız, burun ve kafanın kaşınmaması gerekir. UYULMASI GEREKENLER

34 Çöplerin ağzı açık bırakılmamalıdır,açıkta çöp olmamalıdır. UYULMASI GEREKENLER

35 Grip nezle gibi hastalığı olan personel yiyecek/içecekle ilgili alanlarda çalıştırılmamalıdır. UYULMASI GEREKENLER

36 Soyunma dolapları da mikroplar için iyi bir barınma ortamıdır. Soyunma dolabınızı her zaman temiz ve düzenli tutun. UYULMASI GEREKENLER

37 Personelin 6 ayda bir sağlık kontrolleri yapılmalıdır. UYULMASI GEREKENLER

38 Çiğ etler ve besinler ile temas sonrası aynı eldiven ile pişmiş besinlere temas edilmemeli, eldivenler yıkanarak tekrar tekrar kullanılmamalıdır..!!!

39 PARMAĞINIZLA YEMEK TATMAYIN. YEMEK TADARKEN AYRI BİR KAP VE KAŞIK KULLANIN.

40 ELLERİNİZİ YIKAMAK İÇİN YİYECEK HAZIRLANAN VEYA BULAŞIK YIKANAN YERLERİ ASLA KULLANMAYIN. SİZİN İÇİN AYRILAN EL YIKAMA LAVABOSUNU KULLANIN.

41 SAÇLARIN DÖKÜLMEMESİNE DİKKAT EDİN. KEP VEYA BONE GİYİN.

42 RENKLENDİRMERENKLENDİRME Eldivenler Su geçirmez yara bantları Kasalar Doğrama ekipmanları

43 El yıkama videosu

44 Eller iyi yıkanmazsa

45 ELLER; Saç tarandıktan sonra Hapşırma, öksürmeden sonra Tuvaletten sonra yemek hazırlamadan önce ve yedikten sonra Çiğ besinlere elledikten sonra Sigara kullandıktan sonra Çöp döktükten sonra YIKANMALIDIR..!!!!

46 Şaşırtıcı gerçek!! GIDA SERVİSİ YAPAN PERSONELİN % 60’I TUVALETİ KULLANDIKTAN SONRA ELLERİNİ YIKAMAMAKTADIR. 5 KAT TUVALET KAĞIDI BİLE, PARMAK UCUNDAKİ BİRKAÇ HASTALIK YAPICI MİKROORGANİZMANIN SIZMASINI VE BULAŞMASINI ENGELLEYEMEZ.

47 BESİN HAZIRLAMA VE PİŞİRMEDE DİKKAT !! S EBZELER  doğrandıktan sonra bekletilirse  haşlama, pişirme suları dökülürse A ve C vitamini kaybı olur.

48 S ALATALAR  limon veya sirke eklenip bekletilirse A ve C vitamini değeri azalır. BESİN HAZIRLAMA VE PİŞİRMEDE DİKKAT !!

49 Kızartma yapılırken mutlaka diğer parti için bir miktar yeni yağ eklenmelidir. Yere dökülen yağlar iş kazalarına sebep olacağından dikkat edilmelidir!! BESİN HAZIRLAMA VE PİŞİRMEDE DİKKAT !!

50 K IYMA MAKİNESİ VE E T TAHTALARI En fazla 4 saatte bir sökülebilen parçalar çıkarılarak temizlenmeli Dezenfekte edildikten sonra kullanılmalı BESİN HAZIRLAMA VE PİŞİRMEDE DİKKAT !!

51 Yumurtalar paketli de olsa kullanmadan önce mutlaka yıkanmalıdır. BESİN HAZIRLAMA VE PİŞİRMEDE DİKKAT !!

52 Besinleri hazırlama sırasında kırık, çizik, çatlak araç ve gereçler kullanılmamalı Besinlerin üzeri bezle örtülmemeli BESİN HAZIRLAMA VE PİŞİRMEDE DİKKAT !!

53 Sıcak deterjanlı suyla yıkanıp durulanmalı. Aylık olarak süzgeçler temizlenmelidir. BESİN HAZIRLAMA VE PİŞİRMEDE DİKKAT !!

54

55 Temiz muhafaza edin Üzerini örtün Soğuk muhafaza edin Pişmiş yiyecek Pişmemiş yiyecek AYRITUTUNAYRITUTUN

56 Böyle bir yerde sanırım çalışmak istemezsiniz..

57 MUTFAK PERSONELİ İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN AĞIR SORUMLULUK TAŞIDIĞINDAN HİJYEN KURALLARINA ÖNEM VERMELİDİR. gencdiyetisyenler.com

58 Beni dinlediğiniz için TEŞEKKÜRLER


"Bu sunum Stajer Diyetisyen Aylin BAYINDIR tarafından www.gencdiyetisyenler.com adlı siteye yüklenmiştir.www.gencdiyetisyenler.com Bu sunumu sitemize eklediği." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları