Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEST ÇÖZME TEKN İ KLER İ. TESTE YATKIN DURUMA GELMEK Testi öğrenme süreci olarak algılamaya çalışınız.Bu testlere karşı kaygınızı azaltır. Her testten.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEST ÇÖZME TEKN İ KLER İ. TESTE YATKIN DURUMA GELMEK Testi öğrenme süreci olarak algılamaya çalışınız.Bu testlere karşı kaygınızı azaltır. Her testten."— Sunum transkripti:

1 TEST ÇÖZME TEKN İ KLER İ

2 TESTE YATKIN DURUMA GELMEK Testi öğrenme süreci olarak algılamaya çalışınız.Bu testlere karşı kaygınızı azaltır. Her testten başarıyla çıkacağınızı ummayın, genel geçer bilgilerden hazırlanan testlerde başarısızlık olabilir. Nedenleri bilmediğiniz konular, kötü hazırlanmış testler, çalışma bilincinizin biraz düşük olması, testteki psikolojik durumunuz bunu etkiler.

3 TEST ÇÖZME Kaygınızı kabullenmeli ve pozitif enerjiye çevirmeli, Testler için uygun çalışma zamanı ayırmalı, Notlarınızı çizelgeler halinde biraya getirmeli, Akıl yürütme stratejilerini öğrenmeli, Zamanınızı akıllıca kullanmalı, Yorumlama gücünüzü testlerde kullanmaya çalışmalısınız.,

4 TESTLERDE BA Ş ARISIZLIK NEDENLER İ Çalışmamak, dersi dinlememe, Ödevleri bilinçli yapmama, titiz olmama, Okuma metinlerini okumama, çalışma yerine oyalanmak, uyumamak, yanlış malzemelerle çalışmak, tekrar etmemek, Zamanı iyi kullanamamak, aşırı güven, başkalarını suçlayıcı tavırlar taşımak, yanıtları kontrol etmemek, çok fazla yanıtı boş bırakmak, aşırı kaygılanmak, çok fazla yanıt değiştirmek, düzensiz çalışma, ezbere çalışmak.

5 TESTTE BA Ş ARI İ Ç İ N Çalışmalarınızı yakından takip etmeli, Etkin çalışma becerileri kazanmalı (etkin dinleme, etkin okuma gibi). Belleğinizi güçlendirmeli (öğrendiklerinizi hayatınızla bağdaştırmaya çalışın) Testin iyi bir öğrenme süreci olduğunu kabul etmeli, Olumlu ve düzenli olmalısınız.

6 TESTEK İ KAYGIDAN KURTULMA YOLLARI Testler, sizlerin zekanızı tam olarak ölçmez, bilgi ve becerilerinizi ölçer, bilgilerinizin tamamını ve kişiliğinizi teste yansıtamazsınız, başarısızlık durumunda hayatınızın tamamının başarısızlığı olarak görmeyiniz. Teste girerken biraz heyecan duyarsanız bu sizi başarıya götürür. Heyecanı abartmayınız.

7 TESTTE KAYGI BEL İ RT İ LER İ Burun Kanaması, Bellek sorunları, Aşırı sakinlik, Sabırsızlık, Öfke, Böbürlenme Yetersiz hazırlık, İştah Değişikliği Korku, Çekingenlik Dikkatsizlik Rahat Oturmama Kafa Karışıklığı Mide Bulantısı Terleme Uykusuzluk

8 TEST KAYGISINI YENME Kendinizi Durdurun Saldırınızı Planlayın Zihinde Canlandırın Hayal Kurun Oluşumlar Sağlayın Hatırlama

9 Kendinizi Durdurun Olumsuz düşünceler varsa, hemen olumlu iç konuşmalar yapın, kendinizle sürekli olumlu iletişim kurun yani pozitif insan olmaya çalışın.

10 Pozitif insan sürekli olumlu düşünür olayları,durumları analiz ederek yapması gereken çalışmaları planlar, başkalarını suçlamayı düşünmez yapabileceklerini hemen yapmaya çalışır. Engellerle karşılaşırsa bunu zevkle aşmanın yollarını arar. Kısaca pozitif insan sorunun değil, çözümün bir parçası olur

11 Saldırıyı Planlayın

12 Hayatta kazanmak için stratejiler belirleyip uygulayın. Ne yapacağını bilen kişi kendisine güvenir ve kaygılarını olması gereken düzeyde kullanır. Durumu denetleme; duygularını yönlendirmeyi bilen kişinin test sırasında performansı yüksek olur.

13 Zihinde Canlandırma

14 Kendinizi zihninizde düzenli bir şekilde çalışır ve testi, başarı ve rahatlıkla geçerken canlandırın. Kağıdın üstünde açıkça yazılmış olan almak istediğiniz puanı görün. Bir çok ayrıntıyı da ekleyin ve zihinde canlandırma işlemini çok gerçekçi bir duruma dönüştürün. Zihninizde başarınızı görün. Zihinde canlandırma çok güçlü bir tekniktir.

15 Hayal Kurma Yapmaktan özellikle hoşlandığınız bir şeyin(hobi, spor, tatil, manzara, özel mekan…) hayalini kurun. Bunu sıcak, rahat bir ortamdaki canlı bir rüyaya dönüştürün.

16 Olu ş turma Mantıksız bir şey hakkında bir öykü oluşturun. Gerçeklikten uçun, abartın. Teste çok kötü sonuç alınca başınıza gelebilecek en kötü şeyi hayal edin. Onu eğlenceli ve gerçek olmayan bir şekle dönüştürün. Çok geçmeden siz de kendinize güleceksiniz.

17 Hatırlama Öğrendiğiniz ve güvenebileceğiniz yardımcı araçlar ve yöntemler hatırlayın. Bunlar belleğinize yardımcı olacaktır. Çok fazla sayıda yardımcı vardır. İstediğiniz veya ihtiyaç duyduğunuz zaman onlara güvenebilirsiniz.

18 TEST END İŞ ES İ N İ YOK ETME STRATEJ İ LER İ

19 NEFES ALMA Çeşitli defalar kontrollü,derin nefes alıp verin, tüm dikkatinizi yoğunlaştırın, kesik, kesik al ver şeklinde yapabilirsiniz

20 BİRŞEY YAPMA Egzersiz gibi (fiziksel bir şey yapın)

21 FARKINDA OLMA Vücudunuzun rahat, gergin, hallerinin farkında olun. Eğer gerginseniz, ilgili kas gruplarını veya baştan tırnağa kadar olan tüm kaslarınızı düşünerek,gevşeme telkini yaparak gevşetmeye çalışınız.

22 TEST ÖNCES İ HAZIRLIK Testlerdeki bilmediğiniz kavramları öğreniniz. Size gerekli olan tüm malzemeleri toplayınız. Çalışma notları, kartları,özetleri,analizleri tekrar ediniz. Hayatınızı düzenleyiniz; uyku,çalışma,dinlenme,eğlenme..

23 Elinizdeki notları renklere ayırarak çalışmayı çeşitlendirebilirsiniz. Mavi;iyi bildiklerim - Kırmızı; bilmediklerim Sarı ; tekrar edilmesi gerekenler gibi.. Konuları çalışırken kendinizi sorular hazırlayınız Çalışma grubu ile notlarınızı paylaşınız. Hayatınızı düzenleyiniz; uyku,çalışma,dinlenme,eğlenme..

24 Ana-Yardımcı Fikri Yakalama Genellikle doğru: Ender olarak, herhalde, en çok, en sık, sık sık bazı,bazen, çoğunlukla… ÖZEL: Daima, hepsi, asla, hiçbiri, sık sık, daha fazla, daha az, pek çok, üstün, aşağı, bütün, parça, sadece, meli,malı, zayıf, olumlu, olumsuz, dahil, eşitsizlik, yanlış, doğru, güçlü… Yukarıdaki sözçükler ana veya yardımcı fikirleri yakalamanıza yardımcı olabilir. Bu ve benzer ifadeleri soruları incelerken yuvarlak içine alırsanız,soru kökünü dikkatlice okuduğunuzda fikirleri daha çabuk bulmanız olasıdır. Sizlere yardımcı olacak diğer ifadeleri de siz özetlerinize sorulardan almalısınız.

25 TEST İ N A Ş AMALARI DİNLEYİNSözlü Talimatlar BAKINTüm Teste YAZINKısa Notlar ÇİZİN Zihin Haritaları

26 AYARLAYINZamanınızı DAİRE İÇİNE ALMA Talimatları İki Kere YANITLAYIN Soruları KONTROL EDİN İlk Önce Bilinen Sonra Bilinmeyen Yanıtları

27 YÜKSEK BA Ş ARI İ Ç İ N Geçmiş sınav sorularını çözün, çözümleri iyice inceleyiniz. Böylece soruların tipini, mantığını, üslubunu, soruluş tarzını, konulara dağılışını, zorluk kolaylık dağılımlarını, testteki dağılışlarını, ne tip sorular gelebileceğinin farkına varırsınız.

28 TESTTE KENDİNİZE GÖRE SİMGELER OLUŞTURUN ÇOK ZOR ZOR UĞRAŞIRSAM YAPARIM OKUMALIYIM

29 KODLAMA YAPIN TEK ÜÇER - BEŞER SAYFA

30 TESTE YÜKSEK BA Ş ARI Paragraf sorularında önce soru kökünü okuyun, sonra paragrafı okuyunuz. Çözemediğiniz sorular için telaşlanmayınız. Yapabileceğiniz sorulara geçiniz. Arka arkaya dört seçeneği işaretlemişseniz, birini yanlış yaptığınızdan şüpheleniniz. Hata bulamazsanız değiştirmeyiniz.

31 Şekilli, uzun paragraf soruları çok kolay olabilir. Bu sorulardan kaçmayınız. Anlamak, çözümün yarısıdır. Sayısal soruları çözerek, paragraf sorularını önemli ifadelerin altını çizerek çözmeye çalışınız. Bazı sorularda çeldiriciler olabilir. Sorunun tamamını okumadan cevaplamayınız.

32 Soruları kendi fikirleriniz doğrultusunda değil, sınav mantığı ve bilgileri doğrultusunda çözünüz. Bazı soruları yanlış cevapları eleyerek çözebilirsiniz, unutmayınız. Kaydırma yapma ihtimaline karşı,soruları numaralarıyla karşılaştırma yapınız.

33 ZAMAN KULLANMA Yanınızda mutlaka saat bulundurun.Sık sık saate bakıp paniklemeyiniz. Ara sıra bakınız.

34 Zamanı iyi kullanmak pratik ve aktif olmakla sağlanır.Sorularda gereksiz oyalanmalar yapmayınız.

35 Dikkatiniz çok dağılmışsa elinizi şakaklarınıza koyup alnınıza masaj yapın, su için, 15 saniye gözlerinizi yumarak dinleniniz. Derin nefes alıp vererek beyninize giden oksijeni artırabilirsiniz ve bu sizin performansınızı arttıracak REHBER ÖĞRETMEN ERCAN YILDIRIM


"TEST ÇÖZME TEKN İ KLER İ. TESTE YATKIN DURUMA GELMEK Testi öğrenme süreci olarak algılamaya çalışınız.Bu testlere karşı kaygınızı azaltır. Her testten." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları