Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BAŞARILI EBEVEYNLİK EĞİTİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BAŞARILI EBEVEYNLİK EĞİTİMİ"— Sunum transkripti:

1 BAŞARILI EBEVEYNLİK EĞİTİMİ
HOŞGELDİNİZ

2 Amaç: Duygusal ve fiziksel açıdan sağlıklı çocuklar yetiştirme konusunda anne - babalara destek olmak, Anne-babaların, yaşanan ya da yaşanabilecek güçlükler, karşılaşılan engeller ile ilgili başetme becerilerinin gelişmesini sağlamak, Anne-babalara, çocuk gelişim süreçleri hakkında sağlıklı bilgiler sunmak. Anne-babaların eğitim sürecinin içine etkin olarak katılımını sağlamak.

3 Başarılı Ebeveynlik Eğitimi

4 SEMİNERLER Öğrenme Yöntemleri ve Çoklu Zeka, Öğrenme Güçlükleri,
Anne-Baba Tutumları Ergenlik Dönemi Özellikleri

5 WORKSHOP Özgüvenli Çocuk yetiştirmek
Çocuğunuzla Doğru İletişim Kurma Yolları Okul Başarısı Bir Takım İşidir (iki bölüm) Tek Ebeveynli Aileler (iki bölüm) Aile içi Disiplin

6 Workshoplar: 5 kitapçık ve video kasetlerden oluşan, 20 yılı aşkın bir süredir Amerika Birleşik Devletleri’nde Rehber Öğretmen olarak görev yapan Barbara Lynn Taylor tarafından hazırlanmış program kaynak alınarak ve kültürel yapımıza, okulumuzun veli profiline uygun hale getirilerek hazırlanmıştır.

7 Çalışmalar hazırlanırken:
okulun veli profili , velilerin genel tutumları , yaşanan ortak sorunlar, velilerle öğrencilerin gereksinimleri göz önüne alınmıştır.

8 WORKSHOP HER OTURUM SÜRE: 2 saat ÇALIŞMALAR: Konu başlığı ile ilgili beyin fırtınası yapılarak konuya ısınma Video kasetin farklı bölümlerinin izlenmesi Her bölüm ile ilgili paylaşımlar Kişisel deneyimlerin paylaşılması Gerçek yaşamdan örnekler verilmesi Dramatizasyon HEDEF: Katılımcıların konu ile ilgili bilgilerinin ve kendi davranışları ile ilgili farkındalıklarının artması. Davranış değişikliğinin gerçekleşmesi.

9 “ÖZ GÜVENLİ ÇOCUK YETİŞTİRME”
ÖRNEK WORKSHOP “ÖZ GÜVENLİ ÇOCUK YETİŞTİRME”

10 Katılımcılar dört–beş kişilik gruplar halinde masalara oturtulur.
Masalarda kalem, silgi, kalemtraş gibi çalışma sırasında kullanabilecekleri malzemeler bulunur. Katılımcılara On Öneri, Kişisel Plan ve Çocuk Eğitimi ile ilgili önerilen kitaplar listesinden oluşan birer dosya verilir.

11 Açılış konuşması sırasında:
AÇILIŞ KONUŞMASI Açılış konuşması sırasında: Çalışmanın amacı ve uygulama basamakları ile ilgili bilgi verilir. Çalışma sırasında kişisel paylaşımlar gerçekleşeceği için , grup içi çalışmanın gizliliği olduğu ve konuşulanların çalışma dışındaki kişilerle paylaşılmaması gerektiği vurgulanır.

12 GELECEĞİ HAYAL ETME Katılımcılara ,“ Şimdi, 25 yıl sonrasını gözünüzün önüne getirmenizi istiyoruz. 25 yıl sonra çocuklarınızın ne yapıyor, nasıl bir yaşam sürüyor olmasını istiyorsunuz?” sorusu yöneltilir. Tahtaya aşağıdaki başlıklar yazılır ve katılımcıların verdiği cevaplar bu başlıklar altında gruplandırılır: Özel yaşam Meslek yaşamı Eğitim Kişilik özellikleri Sağlık vb. Verilen cevaplar, “özgüven” kavramı ile birleştirilmeye çalışılır. Örnek: Başarılı iş adamı cevabı geldiyse, bunun için ne tür kişilik özellikleri gerekli diye sorulur.

13 Aşağıdaki paragraf yüksek sesle okunur:
“ Başarılı anne-babalık, çocukların fiziksel gereksinimlerini karşılamaktan daha fazlasıdır. Başarılı ebeveynlik, onların kişilik gelişimlerine ve yaşamdaki başarılarına katkıda bulunmaktır. Çocuklarınızın sağlıklı kişilik gelişimlerinin ve yaşamdaki başarılarının temelinde kendileri ile ilgili duygu ve düşünceleri yani ÖZGÜVENLERİ yatar. Biz ebeveynler de bu özgüvenin gelişmesinde en etkili role sahip kişileriz. “

14 “Şimdi çocuklarımızın bugünkü durumunu gözümüzün önüne getirelim
“Şimdi çocuklarımızın bugünkü durumunu gözümüzün önüne getirelim. Özgüvenleri olduğuna dair ipuçları veriyorlar mı? Zaman zaman onların özgüvenleri konusunda endişeye kapıldığımız oluyor mu? Zaman zaman onların özgüvenlerini zedeleyici davranışlarda bulunuyor muyuz? Elbette davranıyoruz. Hiçbirimiz mükemmel değiliz ve olmamız da gerekmiyor. Ama anne-babalık becerilerimizi geliştirebilir ve çocuklarımızın özgüvenli yetişmeleri konusunda onlara yardımcı olabiliriz.”

15 KİŞİSEL PLANIN ANLATILMASI
Katılımcılara dosyalarında yer alan “Kişisel Plan” lara bu çalışma sırasında akıllarına gelen fikirleri not etmeleri söylenir.. Sol kolona zaten iyi yaptıkları şeyleri, sağ kolona ise yapmayı düşündükleri şeyleri yazmaları gerektiği açıklanır.

16 KİŞİSEL PLAN Zaten iyi yaptıklarım Denemek istediklerim

17 VİDEO KASETİN İZLENMESİ ÖNCESİ HAZIRLIK Katılımcılara aşağıdaki yönerge verilir:
“Video kaseti izlerken lütfen şunu aklınızdan çıkartmayın. Hepimiz insanız, herşeyi mükemmel yapmamız mümkün olmayabilir. Önemli olan neleri doğru yaptığımızı fark etmek ve daha neler yapabileceğimizi keşfetmek. Eğer ebeveynlik maceramız ile ilgili yeni yöntemler keşfeder ve bunları denersek hem çocuklarımıza yardımcı olabilir, hem de onlara yardım ettiğimiz için kendimizi daha iyi hissederiz.” Katılımcılara video da verilecek öneriler “On Öneri” dağıtılır ve bu listenin onlarda kalacağı video sırasında not almalarına gerek olmadığı açıklanır.

18 VİDEO KASETİN İLK DÖRT DAKİKASI İZLENİR.

19 ÖZ GÜVENLİ KİŞİNİN ÖZELLİKLERİ
Katılımcılara aşağıdaki sorular yöneltilir. - Sizce özgüvenli bir çocuk hangi özelliklere sahiptir? - Utangaç olup öz güveni yüksek çocuk var mıdır? - Yalnızca öz güveni yüksek çocuklar mı grup içinde soru sorar ya da cevap vermeye gönüllüdür? - Yukarıda saydığımız özellikleri taşımasına rağmen kendinden memnun olmayan çocuk olabilir mi?

20 Katılımcılara, “Unutmayalım ki her çocuk birbirinden farklıdır
Katılımcılara, “Unutmayalım ki her çocuk birbirinden farklıdır. İzlediğimiz videoda verilen özellikler araştırmalara dayanıyor ve günümüzün genel görüşünü yansıtıyor. Ancak bunlar yine de kesin doğrular olmayabilir, unutmayın her birey birbirinden çok farklıdır. “ mesajı verilir. Katılımcılardan kendi çocuklarını düşünmeleri ve onların öz güvenleri olup olmadığını nasıl anlayabilecekleri sorulur. Bu noktada eğer veliler kendilerini rahat hissediyorlarsa çocuklarında gözledikleri özellikler üzerine bir paylaşım yapılabilir.

21 AZARLAMAK ÇOCUĞUMUZ ÜZERİNDE NASIL ETKİ YARATIR?
Videoda yer alan “küçük erkek çocuğa bağırılan siyah-beyaz sahne” ile ilgili düşünceleri sorulur. Aşağıdaki sorular yöneltilerek paylaşım başlatılır: - Bağırmak çocuğunuzun beğenmediğiniz davranışını değiştirir mi? - Bağırmak çocuğunuzda nasıl bir duygu uyandırır? - Bu sahnede kendinizi nasıl hissettiniz? - Bu her hangi birinize kendi çocukluğunu hatırlattı mı?

22 KASETİN 2. BÖLÜMÜNÜN İZLENMESİ
Videonun ikinci kısmı 10 öneriden oluşmaktadır. Katılımcılara bu önerilerin ellerindeki dosyalarda yer aldığı ve her öneri izlendikten sonra kaseti durdurarak, bu konu üzerinde duygu ve düşüncelerin paylaşılacağı açıklanır.

23 ÇOCUKLARINIZIN ÖZGÜVENİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN ON ÖNERİ
KENDİ ÖZGÜVENİNİZ ÜZERİNDE ÇALIŞIN AMACA YÖNELİK ÇABALARI ÖVÜN HER ÇOCUĞU FARKLI BİR BİREY OLARAK ANLAYIN VE DEĞER VERİN BAŞARIYI HİSSEDEBİLMESİ İÇİN ÇOCUĞUNUZA OLANAK SAĞLAYIN ÇOCUKLARINIZA KARAR VERMELERİ İÇİN İZİN VERİN

24 DÜZELTME YAPMAK GEREKTİĞİNDE, OLUMLU BİR ŞEKİLDE YAPIN
ÖVÜN ANCAK YARGILAMAYIN ÇOCUKLARINIZIN KENDİLERİNİ SEVİLEBİLİR VE KAPASİTELİ HİSSETMELERİ İÇİN YARDIMCI OLUN ETKİLİ İLETİŞİM SAĞLAYIN ONLARI İYİ OLDUKLARINDA YAKALAYIN

25 HER ÖNERİ İÇİN: KASETİN İLGİLİ BÖLÜMÜ İZLENİR. VELİLERE YÖNLENDİRİCİ SORULAR SORULUR. BU ÖNERİLERİ GERÇEKLEŞTİRİP GERÇEKLEŞTİRMEDİKLERİ,GEREKLİ OLUP OLMADIKLARI ÜZERİNDE KONUŞULUR. ÖNERİLER İLE İLGİLİ KİŞİSEL PLANLARINA NOT ALMALARI İSTENİR.

26 KATILIMCILARA ÜÇ FARKLI SENARYO VERİLİR VE GÖNÜLLÜLER BU SENARYOLARI SAHNEDE CANLANDIRIRLAR.
CANLANDIRMA SIRASINDA NELER YAŞANDIĞI KONUSUNDA KONUŞULUR.

27 ÖRNEK SENARYO: Anne, mutfağa girdiğinde küçük kızının kendi başına kahvaltı hazırlayıp, yemekte olduğunu görür. Ancak mutfak çok dağılmış, adeta savaş alanına dönmüştür. İşe yetişmeye çalışan anne bu manzara karşısında kendini tutamaz ve bağırmaya başlar: - Bu mutfağın hali ne? Sen, ne yaptığını sanıyorsun? Kendi başına kahvaltı hazırlayabileceğini kim söyledi -Ama anne -Yeter artık, bıktım senden hep böyle düşüncesizsin aynı babana benziyorsun sadece kendi isteklerin önemli hiç biriniz beni düşünmüyorsunuz ben mutfağı bu halde bırakıp nasıl işe gideceğim? -Çocuk, kahvaltısını yarım bırakır ve ağlayarak mutfağı terk eder.

28 SONUÇ: Sonuç bölümünde velilere aşağıdaki yönergeler verilir: Çalışma sırasında size sunulan önerilerden bazılarını veya hepsini gözden geçirdiniz ve kişisel plan üzerinde kendiniz veya çocuğunuzla ilgili notlar aldınız. Önce kağıdınızın sol üst köşesindeki ‘Zaten iyi yaptıklarım’ başlığına bakın. Sıralamış olduğunuz her madde için kendinizi tebrik edin. Şimdi sağ taraftaki denemek istediğiniz fikirlere göz atın. Hiçbirimiz bir seferde çok fazla değişiklikler yapamayız, bu yüzden bir dakikanızı ayırarak öncelik sırası yapın.

29 Eve gittiğinizde bu listenizi buzdolabının üzerine veya banyo aynasının üzerine koyun.
Her sabah bu listeye bakın, o gün için bir maddeyi hedef seçin ve kendinize bu hedef üzerinde çalışmak için söz verin. “Başarılı ebeveyn olmanın tadını çıkaracağınızı umuyoruz!” dileği ile çalışma sonlandırılır.


"BAŞARILI EBEVEYNLİK EĞİTİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları