Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Www.mobbing.org.tr Dr. Ozan UZKUT.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Www.mobbing.org.tr Dr. Ozan UZKUT."— Sunum transkripti:

1 Dr. Ozan UZKUT

2 MOBBİNG İLE MÜCADELE DERNEĞİ
MOBBING VE İLETİŞİM DR. MEHMET OZAN UZKUT MOBBİNG İLE MÜCADELE DERNEĞİ ANTALYA ŞUBE BAŞKANI

3 Mobbing nedir? İletişimin önce tek yönlü; bir sonraki aşamada çift yönlü kesildiği noktadır. Psikolojik saldırıdır. Sistematik olarak kişiye karşı yürütülen bir yıldırma politikasıdır. Psikolojik etkisi sürekliliği ile pekişen bir zarar yaratır. Saldırıya uğradığını düşünen kişi için bir tıkanma ve pasivize olma halidir. Sadece bireysel bir saldırı olmayıp, toplumun huzurunu doğrudan etkileyen bir saldırıdır. Psikolojik sürekli şiddeti içerir. Tacizdir. Psikolojik kuşatmadır. Aşağılayıcı ve psikolojik travma ile zarar vericidir.

4 Mobbing ne değildir? İş hayatında yaşanan her çatışma bir mobbing
vakası değildir. Mobbing bir çözümsüzlük içermez, doğru tespit edildiği durumda; belirsizlik taşımaz. Mobbing vakalarında; ilgili sosyal çevre ve toplum artık duyarsız değildir. Bu tür bir saldırıya uğrayan kişi yalnız değildir. Konuşulmaması gereken ve sindirilmesi gereken bir durum hiç değildir. Doğrudan cinsel taciz değildir. Karşılıklı iletişim hali değildir. Erken harekete geçildiğinde, psikolojik terör değildir. Kesin nedenleri tespit edilemeyecek kadar karmaşık bir yapıya sahip değildir.

5 Yüzyüze iletişim – göz teması ile rahatsız etmek
Mobbingde iletişim kanalları tersine nasıl işliyor? Yüzyüze iletişim – göz teması ile rahatsız etmek “0” iletişim – yok sayma Sanal saldırı/taciz – internet mecrasını aktif kullanma Kulaktan kulağa iletişim, genel yayılım ile zarar verici psikolojik baskı Sözlü taciz Fiziksel taciz ve şiddet

6 Mobbing bireysel açıdan neye yol açar?
İş hayatında maddi ve manevi başarısızlık gerçeğini yaratır. Psikolojik ve fizyolojik bozukluklara neden olabilir. İş hayatında ve toplumsal alanda huzursuzluğa neden olur. Saldırıya ugrayan kişiyi bireysel ve yakın çevresi ile umutsuzluğa sürükleyebilir. Aile yapısını zedeler. Ironiler yaratır. Şüphe ve güvensizliği tetikler.

7 Mobbing toplumsal açıdan neye yol açar?
İş hayatına soru işaretleriyle bakan yeni jenerasyon yaklaşımına, İlgili kurumun itibarının azalmasına, Sosyal hayatta; genel güvensizliğe, Hiyerarşik yapılarda, genel bir meydan okumaya, Şirket içi organizasyon yapılarında sallantılara, Genel işgücü kalitesinin düşmesine ve verimliliğin doğrudan düşmesine, Personel üzerinde psikolojik olumsuz etkilere, Personel sadakatinin azalmasına sebep olur.

8 Mobbing’in iletişimsel aşamaları
Çatışmanın İlk Belirtileri (sözel, işitsel, cinsel,vb) Çatışmanın Çözümlenmeyişi (iletişimin kopması) Mobbing’in Başlaması (Ruhsal ve fiziksel olumsuz etkilerinin belirmesi) Mobbing’in Şiddetlenmesi (birey üzerindeki gözle görülür etkisinin artması) Mobbing’in Yoğunlaşması, frekansının artması (işine devam edemez hale gelerek, toplumsal iletişim kanallarını da kapatması) Hastalık-İstifa-Kovulma vs. Krizin tırmandığı en üst nokta

9 MOBBINGTE TARAFLAR PSİKOLOJİK SALDIRI/ŞİDDETE UĞRAYAN (GENELDE BİREY)
PSİKOLOJİK SALDIRI/ŞİDDETİ UYGULAYAN (BİREY VEYA KURUM) PSİKOLOJİK SALDIRI/ŞİDDETE ŞAHİT OLAN BİREY VEYA TOPLUM PSİKOLOJİK SALDIRI/ŞİDDETIN YAŞANDIĞI SOSYAL VE FİZİKSEL ÇEVRE PSİKOLOJİK SALDIRI/ŞİDDETE MARUZ KALAN KİŞİNİN YAKIN ÇEVRESİ VE AİLESİ DURUMUN DEĞERLENDİRİLME AŞAMASINDA YER ALAN PSİKİYATR, PSİKOLOG, AVUKAT, VB.

10 Anti mobbingte İletişim yaklaşımı
Mobbing’de tarafları doğru belirleme ve doğru tespit, Mobbing sendromuna girmeme, Çözüme ilişkin yetkin ilgililere ulaşma, Sosyal çevrenin desteğini alma, Toplumsal bilinç düzeyini artırmaya yönelik girişimler,

11 PSİKOLOJİK SALDIRI/ŞİDDETE UĞRAYAN KISI AÇISINDAN
Psikolojik, fiziksel ve toplumsal açıdan tahribata uğrama, Özgüvenin yitirilmesi, Tepkisel ve yanlış davranışlara yönelim, Mesleki yeterliliğini yitirmiş, duygusal yönden tükenmiş bireylerden oluşan bir toplum.

12 PSİKOLOJİK SALDIRI/ŞİDDETİ UYGULAYAN (BİREY VEYA KURUM)
Kurum/şirket/organizasyon yapısının doğru belirlenmesi, Yönetici veya saldırgan kişinin mevcut psikolojik durumunun tespiti, Bireysel veya kurumsal mükemmeliyetçilik anlayışını belli bir seviyede tutma, Doğru iş ve meslek seçimi, Pozisyonların her an değişebileceği gerçeğini kabullenme, Sorunları kişiselleştirme eğiliminden vazgeçme, İş yaklaşımları ve görev tanımların akılcı ve profesyonelce tanımlama.

13 PSİKOLOJİK SALDIRI/ŞİDDETE ŞAHİT OLAN BİREY VEYA TOPLUM, KURUM
Suskunluk değil, süreçte aktif yer almak Ortak payda oluşturmak, Yaşanan gerçeğin şahitliğinin üstünü kapatmamak, Kurumsal bellek yaratmak, Kurum kültürünü oluşturma ve doğru görev tanımlarının belirlenmesine katkı, Örgütlü destek ve yaklaşım, Aidiyet duyguları azalan personel, Stresli genel iş ortamı.

14 PSİKOLOJİK SALDIRI/ŞİDDETIN YAŞANDIĞI SOSYAL VE FİZİKSEL ÇEVRE
Destek olma, duyarsız tavırlardan kaçınılması, Toplumsal bilincin arttırılmasına katkı, Süreçleri doğru tanımlama ve yayılıma pozitif etki, Olumlu kanaate sahip olma, Önyargılardan arınma, Her aşamada hassasiyet, Dinlemek ve anlamaya çalışmak, Olumlu Kamuoyu oluşturmak.

15 PSİKOLOJİK SALDIRI/ŞİDDETE MARUZ KALAN KİŞİNİN YAKIN ÇEVRESİ VE
AİLESİ Doğru yönlendirme, Sürekli gözlem ve anlamaya çalışma, Sürece doğrudan müdahale yerine, kontrollü ve bilinç müdahale, Aileler, duygusal şiddetin hem duygusal hem de ekonomik sonuçlarına katlanmak zorunda kalmaktadır.

16 Mobbing’in yaşandığı sektörler
Medya Sağlık Eğitim STK vb. Organizasyon ve ticari amaçlı olmayan kuruluşlar Kamu kurum ve kuruluşları

17 İletişimci bakış açısıyla bireysel psikolojik saldırı olarak algılanan
SONUÇ OLARAK İletişimci bakış açısıyla bireysel psikolojik saldırı olarak algılanan MOBBING bir toplumsal sorundur ve ancak toplumsal sorumluluk olarak algılanarak; bilinçlendirme ile aşılabilir.

18 19 Mart 2011 tarihinde sayılı resmi gazetede yayınlanan 2011/2 sayılı başbakanlık genelgesi yayınlanmıştır. Başbakan R.ecep Tayyip ERDOĞAN imzası ile “İşyerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi” konulu genelgede, çalışanların psikolojik tacizden korunması amacıyla alınması gereken tedbirler sıralanmıştır. Genelge ile Kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör işyerlerinde çalışanlar kapsanmaktadır.

19 MOBBİNG İLE MÜCADELE DERNEĞİ
Kısa adı MOB-DER olan derneğimiz 15 Şubat 2010 tarihinde Ankara’da resmen kurulmuştur. İletişim Adresi Çankırı Caddesi Beyazıt İşhanı 69/6 Ulus - Altındağ Ankara Türkiye Web Adresi : mobbing.org.tr

20 MİSYONUMUZ Okulda, sosyal yaşamda ve iş yaşamında meydana gelen her türlü şiddeti, tacizi ve eziyeti  insan haklarının ihlali olarak kabul etmek ve bu ihlallere birer insan hakları sorunu olarak bakmak, Hiçbir düşüncenin yanında ya da karşısında olmaksızın eylemde bulunmak. Sosyal yaşamda, okullarda ve iş yaşamında kamu ve özel sektör ayrımı yapmaksızın sosyal şiddet, mobbing (psikolojik şiddet) ve bullying (akran zorbalığı) ile ilgili olarak seminer, panel, sempozyum ve konferanslar vererek psikolojik tacizin (Mobbing/Bullying) anlaşılmasını sağlamak, Toplumda farkındalık oluşturmak, Mobbing'le ilgili bir yasal düzenleme yapılması için mücadele etmek, Mobbingle mücadele konusunda ilgili taraflarla güç birliği oluşturmak, Sivil toplum örgütleri ve kurumları harekete geçirmek, Psikolojik taciz mağdurlarına destek sağlamak.

21 VİZYONUMUZ Ülkemizde mobbing ve bullying ile mücadelede başarıya ulaşabilmek için 'bilgi ve güç birliği dayanışması' içinde bir "Mobbing ile Mücadele Platformu" kurulmasını sağlamak. Ülkemizde ciddi bir sosyal ve beşeri sermayenin kaybına sebep olan iş yerinde psikolojik taciz ile mücadele de ülkemizde bir ilk olmak, Konu ile ilgili olarak uluslararası arenada ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek.

22 ANTALYA TEMSİLCİLİĞİMİZ
Dr. M. Ozan UZKUT (İl Temsilcisi) Semih ÖNEM (Avukat) Müjgan YAZ (Patoloji Uzmanı) Oya ÖZGÜR (Psikiyatri Uzmanı) Muhittin BOZKURT (Öğretmen) İLETİŞİM:


"Www.mobbing.org.tr Dr. Ozan UZKUT." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları