Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD). Kokusuz Yanıcı Zehirli Renksiz Tatsız bir gazdır. KARBON MONOKSİT GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD). Kokusuz Yanıcı Zehirli Renksiz Tatsız bir gazdır. KARBON MONOKSİT GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)"— Sunum transkripti:

1 GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)

2

3 Kokusuz Yanıcı Zehirli Renksiz Tatsız bir gazdır. KARBON MONOKSİT GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)

4 Kapalı ortamda; Kömür / Gaz sobası / Mangal / Ocak / Egzoz gazının iyi yanmaması sonucu açığa çıkar. Solunum yapılırken fark edilmez. KISA SÜREDE TIBBİ MÜDAHELE YAPILMAZSA ÖLÜMLE SONLANABİLİR. GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)

5

6 İyi yanmamış bir kömür yanma sırasında oda içindeki oksijeni yakıcı olarak kullanır. Eğer odada yeterli havalandırma yoksa yanma sonucu oluşan gazlar oda içine birikir. Karbon monoksit oda içinde belli yoğunluğa ulaştığında ölüme neden olur. GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)

7 Uyku esnasında vücut karbon monoksit zehirleme etkisini algılayamaz. Ölüm olayları genelde gece saatlerinde olur. Gündüz zehirlenme belirtileri fark edilebilir. GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)

8 Baş ağrısı Baş dönmesi Yüzde pembe renk Terleme Kulak çınlaması Bulantı / Kusma Solunum zorluğu Siyanoz (Morarma) Bayılma hissi Tansiyon düşüklüğü Kaslarda gevşeme Hareket edememe Şuur kaybı Koma Ölüm GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)

9 % 35 yatak odasında % 25 oturma odası veya salonda % 10 banyoda gerçekleşmektedir. GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)

10 İthal kömür daha zor tutuşur. İthal kömürün ısı değeri yüksektir ve ateş tuğlalı dökme sobalarda yakılmalıdır. Soba satın alırken; TSE belgeli olmalı, Yanma verimi yüksek olanlar tercih edilmelidir. GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)

11

12 Soba kurulmadan önce bacalar temizlenmeli, Rüzgarın yönünü ayarlamak için bacaya şapka takılmalı, Bacanın hazırlanması Rüzgara göre yön alan bir baca şapkası Sabit bir baca şapkası GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)

13

14

15

16

17

18 Bütün bacalar çatıdan en az 1 metre yüksekte olmalıdır. Bacalar en yakın binadan en az 6 metre uzakta olmalıdır. Bacalar en yakın binadan en az 6 metre uzakta olmalıdır. GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)

19

20 Yanlış Baca Görüntüsü

21 Soba odanın içinde en uygun yere yerleştirilmelidir. Mobilyalara uygun uzaklıkta kurulmuş bir soba GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)

22 Sobanın altına yanıcı altlık konmalı, Bu amaçla mermer kullanılabilir. Mermerden yapılmış uygun bir soba altlığı GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)

23 Soba duvardan en az 50 / en çok 150 cm uzağa kurulmalı, Fazla dirsek ve borudan kaçınmalı, En fazla iki dirsek kullanılmalıdır. (Boru ve bacada kurum / katran oluşumu Tıkanma Gaz sızma olasılığı azalır) GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)

24 Soba borusu bacaya fazla sokulmamalı, Boru bacayı daraltmamalıdır. Zorunlu olmadıkça fazla dirsek kullanılmamalıdır. GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)

25 Soba / dirsek / boru Soba / dirsek / boru eklem yerleri duman eklem yerleri duman sızdırmamalı, sızdırmamalı, Eklem yerleri birbirine Eklem yerleri birbirine uygun geçirilmelidir. uygun geçirilmelidir. GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)

26 Baca ve Soba borusu bağlantısı uygun biçimde yapılmalıdır. GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)

27 Sobanın içi kullanılmadan önce mutlaka temizlenmeli, Elektrik süpürgesi kullanmak en pratik yoldur. Soba içinin temizlenmesi GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)

28 Temiz ve yakılmaya hazır bir soba GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)

29 Sobanın en fazla üçte ikisini kömür ile doldurmalıdır. GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)

30 Sobada tutuşturmayı mutlaka üstten yapmalıdır. Sobayı alttan tutuşturduğumuzda kömürün içindeki uçucu maddeler yanmadan dışarı gider. GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)

31 Sobanın alt ve üst delikleri açık tutulmalıdır. GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)

32 Sobanın delikleri kademeli olarak kapatılmalıdır. GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)

33 Kesinlikle yeni kömür ilave edilmez. GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)

34 Yanan kömürün üzerine su dökerek söndürmeyiniz. GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)

35 Lastik Plastik Boya Araba lastiği Asfalt Tıbbi atıklar Çöpler Sobada yandığı zaman çevreye çok zararlı ve zehirli kirletici gazlar bırakır. AŞIRI NEMLİ KÖMÜR VE ODUN KULLANILMADAN ÖNCE KURUTULMALIDIR. GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)

36 SOBALARINIZI HER GÜN, BACALARINIZI YILDA EN AZ BİR DEFA MUTLAKA TEMİZLEYİNİZ… GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)

37 Lodoslu / fırtınalı havada sobayı yakmayın. Yatmadan önce sobayı söndürün. Soba yanarken uyumayın. Soba söndükten sonra içini iyice temizleyin. Sobayı üstten yakın. Soba borusuna çamaşır kurutmaya yönelik aksesuarlar takmayın. GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)

38 Sık sık baca tepmesi oluyorsa baca deliği uygun olmayabilir. Rüzgar yönüne göre yön değiştiren baca kapakları taktırın. Bacaları ayda bir kez temizleyin. GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)

39 yorgunluk halsizlik baş dönmesi baş ağrısı uyku hali bulantı / kusma görme bulanıklığı huzursuzluk Sobalı bir odada otururken PENCEREYİ VE KAPIYI AÇIN ODAYA TAZE HAVA GİRMESİNİ SAĞLAYIN. ODAYA TAZE HAVA GİRMESİNİ SAĞLAYIN. hissettiğinizde GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)

40

41 Yukarıdaki uyarılara uyulduğunda; İyi ısınma sağlanır. %20 yakıt tasarrufu yapılabilir. Sobadan zehirlenme riski en aza indirilir. GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)

42

43 Elektrikle çalışanlar daha çok termostat arızası nedeniyle kazan patlamalarına sebep olmakta, hastalar sıcak su yanıkları ile karşılaşmaktadırlar. LPG ile çalışan şofbenler de bazen kazalara sebep olmaktadır. Ancak bu kazalar, ortamdaki oksijenin yanma sırasında tüketilmesine bağlıdır. LPG zehirli değildir ancak 6 m2 den küçük, iyi havalandırılmamış mekanlarda şofben kullanıldığında, ortamdaki oksijen süratle tükenmekte, kazazedeler bu yüzden kaybedilmektedir. GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)

44

45 Şofbeni iyi çeken bir bacaya bağlayın. 6 m3 den küçük mekanlarda kullanmayın. Şofben / tüp arası hortum 125 cm den az olmalı. Banyoya hava girişi olmalı. Banyoyu içerden kilitlemeyin. Koku hissettiğinizde şofbeni kullanmayın. Banyodan uzun süre çıkmayan kişiyi kontrol edin. Korsan tüp kullanmayın. Gaz kaçağını kibrit ve çakmakla kontrol etmeyin. GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)

46

47 Paniğe kapılmayın. Gaz kaçağı olan mekanlarda 1 dakikadan uzun süre durmayın. Pencereleri / kapıları açın. Elektrik düğmesine dokunmayın. Ateş yakmayın. GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)

48 Hastayı bulunduğu yerden çıkarın. Yardım isteyin. Zehirlenen kişiyi sırtüstü yatırın. Çukur ve kuytu yerleri süpürerek gazı havalandırın. GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)

49 Hasta bulunduğu yerden temiz havalı yere taşınmalı. Hemen suni solunum yapılmalı. Vakit kaybetmeden oksijen verilmeli. GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)

50

51 Atatürk Mahallesi 1010 Nolu Cadde Aybüke Güllüoğlu Apartmanı Kat: 4 No: 11 ŞEHİTKAMİL / GAZİANTEP 0 342 4317029 - 0 532 2545834 0 342 4317029 - 0 532 2545834 www.gahd.org.tr - www.gahd.com.tr www.gahd.org.tr - www.gahd.com.trwww.gahd.com.tr gaziantepgahd@gmail.com gaziantepgahd@gmail.com


"GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD). Kokusuz Yanıcı Zehirli Renksiz Tatsız bir gazdır. KARBON MONOKSİT GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları