Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İSPANYOL ŞARAPLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İSPANYOL ŞARAPLARI."— Sunum transkripti:

1 İSPANYOL ŞARAPLARI

2 İSPANYA GEÇMİŞİ Şarap ilk kez M.Ö yıllarında Endülüs’te yapılmıştır. Başlarda Fenikeli tüccarlar tarafından üretilen şarap daha sonra Doğu Akdeniz’deki çekişmelerden kaçan Yunanlılar tarafından üretilmeye başlanmıştır. M.Ö. 200 yılında Romalılar yerel üretim halindeki şarabı lejyonların ve Romalıların ihtiyacını karşılayan bir yapıya çevirdiler. Böylece İspanya ilk ihracat pazarını geliştirmeye başladı. M.S.711 yılında Mağrubilerin istilası ile şarap ticareti İslam Kuralları altında birkaç yüz yıl boyunca sahipsiz kaldı.

3 1492 den sonra İspanya Krallığının Amerika’ya yayılması ile birlikte ve özellikle 17. ve 18. yüzyıllarda büyük ihracat fırsatları doğmuş oldu. 19. yüzyıl sonralarında Fransa’daki bir çok bağı yok eden phylloxera felaketi ile İspanya Fransa’nın şarap deposu haline dönüştü ve ihracat şahlandı. Bundan sonraki büyük gelişme 1850 ‘lerde kırmızı şarap üretiminde Bourdeaux tekniklerinin kullanıldığı Rioja’da gerçekleşti. 1978 de demokrasiye geçiş ve 1986’da Avrupa birliğine girmesi ile birlikte eğitime bağlı olarak bağlarda ve şaraphanelerde çarpıcı değişimler yaşandı.

4 GÜNÜMÜZ ŞARAP ENDÜSTRİSİ
1.1 milyon hektar ile dünyanın en büyük bağlarına sahiptir. Ancak kurak düşük verimli bölgelerde olan bu bağlar yıllık 4 milyon ton üretim sağlayarak İspanya’yı dünyada 3. üretici yapmaktadır. 10 binden fazla şarap imalathanesi, 60 DO Bölgesi ve 17 özerk bölge ile şarap üretilmektedir. Eskiden kooperatifler tarafında işletilen bodegalar, 90’lardan itibaren Ltd. Şti.lere dönüşmüş, eski üyelerini de hissedar yapması ile kalite ve verimde büyük ilerlemeler sağlamışlardır.

5 İSPANYA ŞARAP SINIFLANDIRMASI

6 ŞARAP BÖLGELERİ

7

8 MAJOR BÖLGELER CATALONIA RIOJA CAVA RIBERA DEL DUERO GALICIA PRIORAT
SHERRY NAVARRA RUEDA

9 CATALONIA

10

11 CATALONIA Uzun yıllardır şarap geleneği olan bölge 1860’lerden itibaren köpüklü şarap üretmeye başlamıştır. İspanya’da paslanmaz çelik fermantasyon tanklarını üretime adapte eden ilk bölgedir. İklim: İspanya’nı kuzey batısında yer alan bölge de Akdeniz iklimi etkilidir. Toprak yapısı: 2610 metre yükseklikteki platolardan oluşan bölge çoğunlukla kireçtaşından zengin, alüvyonlu kumlu, killi ve bazı bölgelerde granitli yapıya sahiptir. Katalonya’ya dahil olan 9 DO bölgesi ve 2 DOCa olmak üzere 11 alt şarap bölgesi vardır. (DOCa Priorat – Cava) Bunlardan en çok öne çıkanlar Penedes , Montsant ve Priorat’tır.

12 Cava (Penedes) Penedes, İspanya’da gürleyen
CAVA endüstrisinin kalbidir. Cava (Dünyanın gözde köpüklüsü) 1860 lardan beri geleneksel yöntemlerle üretilmektedir yılında cava dünyada en çok satılan köpüklü şarap olarak şampanyayı sollamıştır. Muhteşem beyazların yanında çok beğenilen roseler de üretir. Beyaz Üzümleri: yumuşak gövdeli Parellada, gevreklik veren Macabeo ve asiditesi ile Xarel-lo’dur. Bazen Cava’lar %100 Chardonnay da olabilir. Kırmızı üzümleri: Garnacha ve Monastrell dir. En önemli üretici Codorniu ve Freixenet’dir.

13 Catalonia’nın en önemli üreticisi Olan Torres 1800 yılından bu yana şarap yapmaktadır.
Ancak Torres’in adına dünyaya duyuran Miguel Torres Carbo’dur. Yenilikçi olan bu üretici, Uluslararası çeşitleri Catalonia’ya getiren ilk üreticilerden biridir . 1970 yılında Cabernet Sauvignon Gran Coronas Black markası kör tadımda , tüm üst düzey bordoları geride bırakarak, Paris Gault- Milau Wine Olympic’i kazanmıştır.

14 Gran Coronas C.S. Reserva 2008
Penedés, Spain (Red - Still) Fleshy dark fruit aromas with bitter chocolate and hints of raspberry The palate has slight baked notes of hedgerow fruit Perfect with roast beef!

15 Monsant Monsant 2001 yılnda DO’nun bir parçası olmuştur.
Akdeniz iklimi etkisi altındadır, yazlar sıcak ve kurak geçer. Yıllık 65 m3 olan yağışın çoğu ilk bahar aylarında görülür. Denizden 360 m yükseklikte eğimi oldukça dik bağlarda üretim yapılır. Granit ve kayaçlı toprak yapısına sahiptir. Son yıllarda Garnacha, Carignena, Tempranillo ve Cabernet Sauvignon harmanından zengin ve zarif stilli mükemmel şaraplarla dünya sahnesinde öne çıkmıştır. Önemli üreticiler Europvin Falset , Celler de Capçanes (Mas Torto, Mas Collet) ve Spactacle’dır

16 Espectacle 2010 Burunda yoğun meyve aromaları, dut ve adaçayı belirgin
Type: Red Crianza wine Producer: Spectacle Vins Wine region: Montsant (Spain) Grapes: Grenache Bottle: 0.75 L Review: René Barbier, Fernando Zamora and Christopher Cannan succeeded with Espectacle 2004 in almost reaching prestigious Robert Parker's highest ranking: 99 points. Alcohol content: 14,5% Burunda yoğun meyve aromaları, dut ve adaçayı belirgin Küçük çikolata nüansları ile devam ediyor, Damakta orta gövdeli yumuşak ve oldukça iyi asit seviyesine sahip, bu asit alkolü güzel bir şekilde örtüyor ve dengeli olmasını sağlıyor, geriden beyaz biber aromaları dahil oluyor.

17 Catalonia’nın güney batısında yer alır ve bölgenin en küçük DO’ sudur
Catalonia’nın güney batısında yer alır ve bölgenin en küçük DO’ sudur. Ayrıca kendisine özel DOCa statüsüne sahip önemli bir bölgedir. Küçük bir bölge olmasına rağmen birkaç farklı micro-klimaya sahiptir. Vadi ve yüksek bölgelerde hem Kuzeyden gelen dondurucu rüzgarlara ve hem de batıdan gelen ılık rüzgarlara açıktır. Licorella diye bilinen yerel kayaç mükemmel bir direnaj sağladığı için vadinin sarp bayırlarında teraslar halinde kurulu bağlara sahiptir.

18 1767 hektar bağ alanında % 96 kırmızı %4 beyaz üzüm yetiştirilir.
1980’lerin ortalarına kadar tek bir muazzam kırmızı (Cartoxia Scala Dei Negre) ile tanınan bölge, ‘den sonra yarım düzine genç üreticinin 700 m. İrtifaya sahip kayalık dağların üzerindeki Gratallops kasabasında bağlar kurmaları ile birlikte, Grenache’ı uluslararası çeşitlerle harmanladıkları ve Clos adı verilen muhteşem kırmızılar yapmayı başardılar. Kırmızı üzümler: Granacha tinta, Carinena, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot Beyaz üzümler: Granacha Blanca, Macabeo, Perdo Ximenez ve Chenin Önemli Üreticiler: Alvaro Palacios (Finca Dofi-L’Ermita) Clos Magador Clos Erasmus

19 Clos Magador 2008 Rene Barbie’nin Gratallops’ta kurduğu bodegada ürütiliyor. Carinane, Syrah, Cabernet Sauvignon ve Granacha üzümlerinden blend edilmiştir. Derin koyu yakut rengindedir. Burunda animal kokularından sonra harika meyveliliği gösterir. Damakta bu meyvelilik büyük bir keyif verir. Blueberry ve blackberry aromaları güçlüdür. Tanenler kadifemsi bir şekilde başlar, bitişte zayıfça buruktur ve mükemmel bir şekilde entegredir. Penin :94 R.Parker: 93 Tanzer:93

20 Castilla y Leon

21 Castilla y Leon mükemmel kırmızı şarabın üretildiği ilk yerdir.
İspanya’nın en büyük Avrupa’nın 3. büyük bölgesidir Bölgede etkileyici zirveler yer alır ve en iyi bağlardan bazıları 800 metre irtifa sayesinde ,olgunlaşma dönemindeki uzun sıcak günlerin, asmaların dinlenmesi için serin gecelere dönmesine sayesinde büyük fayda sağlar. Alüvyonlu, kireçtaşı ve tebeşirden oluşan bir toprak yapısı vardır. Tempranillo, Verdejo ve Sauvignon Blanc üzümleri yetiştirilir. 11 DO bölgesinden oluşur. En çok öne çıkan bölgeler ise Tierra de Leon, Ribera del Duero, Rueda, Toro, Cigales, Bierzo’dur.

22 Bierzo Kuzey uçta yer alan Bierzo esasen Mencia ile yapılan hafif şaraplar üzerine uzmanlaşmıştır. Ama gelecekte çok daha fazla seçenek sunabilecek bir bölgedir. Roaja’nın yerel efsanesi Jose Palacios’un torunları Alvaro Palacios ve CT. Margaux’nun eski öğrencisi Ricardo Perez , yerel mencia üzümünü ehlileştirmek üzere bölgede 45 değişik parselde bağlar kurmuşlardır. ( Descendientes de Palacios) İkilinin erken bağ bozumları sıra dışı güzellikte şaraplar sergilemektedir. Yaşlı mencia üzümlerinden yapılan şaraplar, gevrek ve batıcı meyveli zarif bir yapıya sahiptir.

23 Valtuille Cepas Centenarios 2007
Type: Red Crianza wine Producer: Bodegas y Viñedos Castro Ventosa Wine region: Bierzo (Spain) Grapes: Mencia Bottle: 0.75 L Review* : 600 m. Rakımda yetişen yaşlı Mencia üzümlerinden yapılmış olup, fresh meyveli ve mineralli bir yapıya sahiptir. Alcohol content: 14,0% Penin Tanzer: 93

24 Tierra de Leon Castilla y Leon’un güneyinde yer alan bölge denizden 900 metre yüksekte bağlara sahiptir. Uzun ve kurak yaz aylarını soğuk kış mevsimi takip eder. Genellikle kış aylarında sıcaklık 0oC ın altına düşer Toprak yapısı alüvyonludur. Kırmızı üzümleri : Mencia, Tempranillo, Garnacha Beyaz üzümleri: Malvasía, Albaríno

25 Abadia Retuerta Pago Negralada 2006
Type: Red Reserva wine Producer: Abadía Retuerta Wine region: Castilla y León (Spain) Grapes: Tempranillo Bottle: 0.75 L Review* : Mükemmel olgunlaşmış Tempranillo, çilek, bitki aromaları ve mineral aromaları ile ipeksi bir tanen sunar. Alcohol content: 14% vol. Valladolid ‘de kurulu DO sistemine dahil olmayan Bağımsız bir Üretici ancak şarapları üstün kalitede.

26 Ribera del Duero

27 %95 Tempranillo Önemli Üreticiler:
Ülkenin Kuzey platoları üzerinde Castilla y Leon’da yer alan bir DO bölgesidir. Duero nehrinin kıyısında yer alır. Bölgenin en önemli üstünlükleri 900 m.yi geçen rakımı ve asmalar için mükemmel bir yatak olan şist ana kayaç üzerinde yer alan tebeşir zengini topraklardır. Beyaz şaraplar yalnızca Albillo üzümünden yapılırken, (% 2 oranında üretilir) Kırmızı şaraplar Tempranillo üzümünden monosepaj veya Garnacha Cabernet Sauvignon, Malbec ve Merlot ile kupaj yapılır. %95 Tempranillo Önemli Üreticiler: % 1 Cabernet S Vega Sicilia , Emilio Moro %1 Merlot Dominio de Pingus %0.2 Malbec Bodega Hermanos Sastre % 0.8 Garnacha Tinta Bodega Aalto - Alejandro Fernandez

28 Aalto 2009 Vintage:2009 Appellation:Ribera del Duero (Castilla y León
Cellar: Bodegas Aalto Volume :75 cl Grapes: Tempranillo (100%) Alcohol vol.: 14.5% Yoğun derin koyu kiraz rengidir. Yoğun ve kompleks aromaları vardır. Olgun kırmızı ve siyah meyveleri fiçı tonları ve baharat aromaları takip eder, vanilya, bitter çikolata, tütün ve mineral dokunuşlarla oldukça zarif ve entegredir.

29 PSİ 2009 Dominio de Pingus, Ribera del Duero – PSI 2009 Producer: Bodegas  Dominio de Pingus Region: Ribera del Duero
 Grapes: 100% Tinto Fino (Tempranillo) 
Alc: 13.5%
 Koyu yakut rengi ile önde siyah kiraz, erik ve mineral gibi güçlü aromaları menekşe vanilya ve tütün aromaları takip eder. Gövdeli damağında, asit, tanen ve meyveleri oldukça konsantredir.

30 Toro Sıcak bir iklime sahiptir.
İklim Atlantik etkisi altında olup, sıcak uzun yaz aylarını soğuk kış ayları takip eder. Güneşin oldukça çok görünmesine karşın, yağış azdır. Kumlu ve kayalık bir toprak yapısına sahiptir. Tempranilloyu kimi durumlarda alkol oranının %15 lere ulaştığı hatırı sayılır derecede olgunlaştırır. Toro, muazzam derecede ateşli, güçlü ve zengin kırmızıları ile ünlüdür. Castilla şarapları içinde 2. büyük bölge olma yolundadır. Kırmızı üzümler: Tinta de Toro ( Tempranillo), Garnacha Beyaz üzümler: Verdejo, Malvasía

31 Numanthia 2008 2008 Numanthia Numanthia
Wine Spectator Score: 91 Robert Parker Score: 93 Penin: 95 Region: Toro Type: Still Wine Color: Red Varietal: Tempranillo Vintage: 2008 18 ay fransız meşe fıçılarında dinlendirilmiş olan Numanthia, burunda oldukça güçlü ve davetkar aromalara sahiptir. Lavanta, karadut toast ve fume aramalarına baharatlar eşlik eder.

32 Castilla La Mancha

33 Ülkenin merkezinde yer alan ve en büyük DO apelasyonlarından biri olan bu bölge aynı zamanda Avrupa’nın da yüzölçümü en büyük şarap bölgelerinden birisidir. Almansa, La Mancha, Méntrida, Mondéjar, Valdepenas ,Jumilla gibi önemli Do bölgelerine sahiptir. Sahip olduğu geniş bağ alanlarından ötürü çok uzun süre yüksek miktarda düşük kaliteli şaraplar üretmek durumunda kalan bölgede son yıllarda bu yaklaşım değişmiş ve mükemmel örnekler üreten bodegalar kurulmuştur. Kırmızı şaraplarda Garnacha, Tempranillo ve Monastrell öncelikli üzümlerdir. Tempranillo ağırlıklı kırmızlar kimi zaman az oranda Cabernet Sauvignon ve Syrah ile de kupaj yapılır. Beyaz şaraplarda da özellikle Airén üzümünden elde edilenler rahat içimli, ferahlatıcı şaraplar öne çıkmaktadır.  Bölgenin önde gelen üreticileri şunlardır: Dominico de Valdepusa ,Centro Espanolas SA, Vinicola de Castilla, Féelix Solis, Casa Castillo’dur.

34 Jumilla İspanyanın DO statüsüne sahip en eski bölgelerinden biridir
Akdeniz iklimi etkisi altında uzun sıcak yazlar, soğuk kışlar yaşar. Yağış az görülür ve bahar aylarındadır. Şiddetli fırtına ve don riski bağları tehdit eder. Toprak yapısı sert kireç, kireçtaşı ve kumlu bir yapıya sahiptir. Bu bölgede %85 oranında Monastrell (Mourvedre) dikilidir. Diğer kırmızıları Tempranillo , (Cencibel olarak da bilinir), Garnacha Tintorera , Garnacha , Cabernet Sauvignon , Merlot , Syrah ve Petit Verdot . Beyaz üzümleri, Airen , Macabeo , Chardonnay , Sauvignon Blanc , Moscatel , Pedro Ximénez ve Malvasía dır.

35 Casa Castillo Pie Franco 2008
Type: Red Crianza wine Producer: Casa Castillo Wine region: Jumilla (Spain) Grapes: Mourvèdre Bottle: 0.75 L Review: 19 ay boyunca 500lt.lik Fransız Meşe fıçılarda dinlendirilmiştir Parker 94 , Penin 95

36 La Rioja

37 2500’den fazla üreticisi, 500 şaraphanesi, 400 milyon şişeye varan üretimiyle İspanya’nın en büyük kırmızı şarapları üretim merkezidir. Ebro Nehri Vadisine inen dağları, surlarla çevrili kasabaları ve antik köyleri ile muhteşemdir.

38 DOCa sınıflandırmasına tabi ilk bölgedir
DOCa sınıflandırmasına tabi ilk bölgedir. %75 Temprenillo kullanılması zorunludur. Rioja 3 alt bölgeye ayrılır. Rioja Alta, Rioja Baja ve Rioja Alavesia Ebro Nehri boyunca Cantabrian dağlarının güneyinde yer alır ve karasal iklimi vardır Dağlar bu bölgede şiddetli rüzgarlardan koruyan izolasyonu sağlar. Bölgenin büyük bir kısmı platodur. Rioja Baja yüksek alkollü, dolgun şaraplar üretir; Rioja Alta koyu, zengin, dengeli, aromatik, meşe fıçıda olgunlaşmaya uygun, kaliteli ve uzun ömürlü şaraplar yapar. Rioja Alavesa daha çok asitli, zarif, parfümlü ve gençken içilmesi gereken lezzetli kırmızılar yapar. 18. Yüzyılda burada bağlar kuran Bordo’lular tarafından Fransız metodları uygulanmaya başlamış ve bir süre sonra bu teknikler ritüelleşmiştir.

39 Beyaz Üzümleri: Macabeo, Malvasia ve Granacha Blanca ‘dır.
Macabeo diğer beyazlarla blend edilerek, gövdeli, meyvemsi ve asitli şaraplar üretilir. Kırmızı Üzümler: Tempranillo (%60), Granacha Tinta%20 Mazuella ve Grasiana %20 oranında üretilir. Tempranillo ile blend edilen diğer kırmızılardan her biri şaraba, eşsiz aromalar ve yıllanma potansiyeli katar. Önemli Üreticiler: -Bodega Contador -Artadi Martinez La Cuesta -Berberana -Marques de Murrieta -Cantino, -LA Rijoha Alta,

40 Artadi Pagos Viejos 2009 Type: Red Crianza wine Producer: Artadi
Wine region: Rioja (Spain) Grapes: Tempranillo Alcohol 14% Review by Santi Olivella: Kenarlarda koyu mor ve siyahımsı röfleleri bulunan bu şarap, olgun siyah meyve aromaları, kızarmış ekmek tonları, deri, baharat ve meyan kökü aromalarından oluşan bir bukeye sahiptir. Damakta yağlı, güçlü, olgun tanenli ve dengeli bir lezzet sunar. Penin 96 Wspectator:91

41 Sherry-Jerez-Xerez

42 Sherry Güney İspanya’nın Endülüs bölgesinde, Jerez dela Frontera’da yetiştirilen beyaz üzümlerden yapılan güçlendirilmiş şaraplardır. Sherry bölgesinin iklimi oldukça sıcak ve kuraktır. Bölgede üç değişik toprak yapısı göze çarpar, kalkerli, killi ve kumlu. Bağlar bu geçirgen tabaka altındaki sudan beslenirler. Üzümleri : %90 oranında Palomino, %7 Moscatel ve %3 Pedro Ximenez’dir. Palomino genellikle sek stilde üretilirken, Manzanillo ve Fino gibi hafif versiyonlardan Amatillado ve Olotosso gibi ağır versiyonlara kadar değişen çeşitlerde üretim yapılır. Pedro Ximinez ve Moscatel (Muscat) den de , Palomino ile karıştırılarak tatlı şaraplar üretilir.

43 SOLERA SİSTEMİ Kontrollü oksidasyon sonunda farklı yıllara ait şerileri kademeli harmanlama ile birleştirilen bir teknik. Bu sistem üst üste dizilmiş ve birbiriyle bağlantıları olan fıçılardan aktarmalar yaparak sağlanır. Şişeleme zamanında fıçıların üçte ikisi boşaltılır ve açılan yere yeni yılın şarabı doldurulur. Fıçı hiçbir zaman tam olarak boşaltılmaz. Böylece bu işlem devam eder gider.

44 En Bilinen Şeri Üreticilerinden Bazıları:
- Croft - Emilio Lustau - Gonzalez Byass - Harveys - Hidalgo - Osborne - Pedro Domeco - Sandeman - Savory and James

45

46 Lustau Rare Crema Solera Superior
Burunda, konsantre kuru mevye ve füme aromaları ile oldukça yumuşak zengin ve komplekstir. Bitişi, dengeli, temiz ve asitli olup, oldukça uzun ve keyiflidir.

47 İLGİNİZ İÇİN TEŞEKKÜREDERİM


"İSPANYOL ŞARAPLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları