Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ALMAN YEMEK KÜLTÜRÜ. Alman mutfağı, bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir. Bavyera ve Suabiya'nın güney bölgeleri buna örnektir. Bu bölgelerin mutfak.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ALMAN YEMEK KÜLTÜRÜ. Alman mutfağı, bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir. Bavyera ve Suabiya'nın güney bölgeleri buna örnektir. Bu bölgelerin mutfak."— Sunum transkripti:

1 ALMAN YEMEK KÜLTÜRÜ

2 Alman mutfağı, bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir. Bavyera ve Suabiya'nın güney bölgeleri buna örnektir. Bu bölgelerin mutfak kültürü; Avusturya ve İsviçre'ninkine benzerdir. Domuz eti, sığır eti ve kümes hayvanları eti ile yapılan yemek çeşitleri Almanya'da tüketilen yemeklerin önde gelenleridir. Özellikle domuz eti'nin Alman mutfağı'ndaki yeri özeldir.Hemen hemen bütün bölgelerde, yemekler sosisle yenir. Almanya'da 1500'den fazla sosis çeşidi üretilmektedir. En popüler sebzeler patates, lahana, havuç, şalgam, ıspanak ve fasülyedir.

3 Ünlü bir Alman değişi şöyle demektedir: "Kahvaltı bir imparator, öğle yemeği bir kral ve akşam yemeği bir fakir gibidir." kahvaltı genelde tahıllı yiyeceklerle ve bal ya da reçelli ekmekle yapılır. Almanların bir kısmı kahvaltıda soğuk yemekleri ya da peynirli ekmeği tercih etmektedir. Ülkede 300'den fazla ekmek çeşidi fırınlarda satılmaktadır.

4 YÖRESEL MUTFAKLAR: THURİNGA Thuringia'nın en ünlü yemekleri Thuringian sausage ve Thuringian dumpling dir. Eyalet ayrıca sosislerinin, buğulanmış, ayıklanmışve tütsülenmi şekilde hazırlanan çeşitleriyle de bilinmektedir. Ünlü çeşitler arasında Thüringer mettwurst (yayılmış ayıklanmış bir sosis), Feldkieker (tütsülenmiş,Thuringian sausageThuringian dumplingsosislerininThüringer mettwurstFeldkieker sekiz saate kadar havada kurumaya bırakılmış),ThüringerThüringer L eberwurstL eberwurst (buğulanmış bir domuz sosisi), Thüringer rotwurstThüringer rotwurst (buğulanmış, mesane veya doğal Bir kılıfla paketlenmiş sosis) bulunmaktadır. [3] [3]

5 SAXONY - ANHALT WürchwitzerSpinnenkäse (Milbenkäse), quark peynirini müthiş bir lezzete dönüştüren binlerce toz zerresi içine yatırılarak elde edilen, üretiminin Würchwitz'de yapıldığı bir peynirdir. Bu tozlar peyniri olgunlaştıran bir enzim salgılarlar ve bir ay sonra peynir sarımsı bir renk alır, üç ay sonra rengi kızıla döner, bir yıl sonra ise meraklıları için çok çekici hale gelen siyahımsı hale gelir. Tadını acımsı olmasından alır ve ayrıca peynirin, tüketen insanları ev tozlarının allerjik etkilerine karşı koruyucu etkileri olduğu da bildirilmiştir. Belli tozlar mayalanmasından ileri gelerek peynirin tüketilmesi esnansında da alınmaktadır. [8] WürchwitzerSpinnenkäsequark Würchwitz [8]

6

7 ; ET ; Domuz, biftek ve kümes hayvanları, domuz en fazla olmak üzere Almanya'da başlıca tüketilen et çeşitleridir. Yılda kişi başına düşen et tüketimi miktarı 33 kg. Kümes hayvanları arasında tavuk en yaygını olmakla birlikte ördek, kaz ve hindi de ayrıca sevilen ürünler arasındadır. Av etleri, özellikle domuz,tavşan ve geyik tüm yıl boyunca bulunabilecek ürünlerdendir. Kuzu ve keçi etleri de bulunabilmektedir fakat çok fazla ra ğ bet görmemektedir. Etler genellikle rosto şeklinde yenilmesine ra ğ men; tavada pişirme de mevcuttur fakat bu tariflerin kayna ğ ı Fransa'dır. Almanya genelinde etler ço ğ unluklasosis şeklinde yenmektedir. Almanya'da yaklaşık olarak 1500 farklı sosis tipi bulunmaktadır. Domuzbiftekkümes hayvanlarıtavukördekkazhindiAv etleridomuztavşangeyikKuzukeçirostoFransasosis

8

9 GARNİTÜRLER Ülkenin güney batı kısmında, Spätzle, ravioliyi anımsatan Maultaschen adında geleneksel olarak doldurulmuş erişte ve Pommes Frites (patates kızartması) günümüzde oldukça yaygın olmuştur.Spätzleravioliyi Maultaschen

10 Paprikahuhn tavuk haşlama ve el yapımı küçük Knöpfle (Knödel)Knöpfle

11 TATLILAR Ülke çapında pasta ve turta bakımından birçok çeşit bulunmaktadır, en fazla tercih edileni ise taze meyvelerden yapılanlarıdır. Elma, erik, vişne ve çilek düzenli olarak pastalarda kullanılan meyvelerdir. Cheesecake oldukça popülerdir. Schwarzwälder Kirschtorte kirazdan yapılan yine oldukça bilindik bir pastadır. Alman çöre ğ i (deliksizdir), marmelatlı veya di ğ er tatlı dolgularla yapılan mayalı hamur toplarıdır ve bölgeden bölgeye de ğ işmekle birlikte ço ğ unlukla Berliner, Pfannkuchen, Kreppel veya Krap fen isimlerini almaktadır.pastaturta CheesecakeSchwarzwälder Kirschtorteçöre ğ iBerlinerKreppelKrap fen

12 Frankfurter Kranz

13 İÇECEKLER Bira, birçok yerel ve bölgesel mükemmel kalitede üretim yapan bira fabrikalarıyla Almanya'nın her bölgesinde oldukça yaygındır. Bira di ğ er ülkelerde oldu ğ u kadar pahalı olmamakla birlikte bir de oldukça kalitelidir. bu ğ day birası (Weissbier) ve di ğ er çeşit biralar özellikle Bavyera'da çokça bulunmaktadır. Kahve, sadece kahvaltıda de ğ il, aynı zamanda ö ğ leden sonraları bir parça kekin yanındada içilirPopüler yumuşak içecekler arasında elma suyunun köpüklü soda ile karıştırılmasıyla elde edilen Apfelschorle Çay özellikle Kuzeybatı'da yaygındır. Do ğ u Frizyeliler geleneksel olarak çaylarını krema ve akide şekeri ("Kluntje") ile içerler. Birabu ğ day birasıWeissbierbiralar KahveApfelschorleÇay

14

15 BAHARAT VE SOSLAR Genel olarak sosisler için hardalı bir kenarda tutarsak, Alman yemekleri nadiren acı ve baharatlıdır — en popüler baharatlar maydanoz, defne, kekik, frenk soğanı, karabiber (çok az miktarda), ardıç meyvesı ve kimyon'dur. Hardal ("Senf") sosisle çok uyumludur ve birçok çeşidi vardır, en yaygın olanı ise İngiliz ve Fransız hardalı arası ola "Mittelscharf"dır Sarımsak "insanların nefesinin kötü komasını sağladığı"ndan dolayı sevilmemekteydi ve bu yüzden Alman mutfağında hiçbir zaman önemli bir yer edinememiştir maydanozdefnekekikfrenk soğanıkarabiberardıç meyvesıkimyonHardal Sarımsak

16 Löwensenf: Baharatlı Düsseldorfer hardalı kavanozu.


"ALMAN YEMEK KÜLTÜRÜ. Alman mutfağı, bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir. Bavyera ve Suabiya'nın güney bölgeleri buna örnektir. Bu bölgelerin mutfak." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları