Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KİNOA bitkisi ve beslenmedeki yeri. Dyt. Şenol YILDIZ Beslenme Uzmanı www.gencdiyetisyenler.com Diyetisyen Şenol YILDIZ Kinoa Bitkisi ve Beslenme 2.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KİNOA bitkisi ve beslenmedeki yeri. Dyt. Şenol YILDIZ Beslenme Uzmanı www.gencdiyetisyenler.com Diyetisyen Şenol YILDIZ Kinoa Bitkisi ve Beslenme 2."— Sunum transkripti:

1 KİNOA bitkisi ve beslenmedeki yeri

2 Dyt. Şenol YILDIZ Beslenme Uzmanı Diyetisyen Şenol YILDIZ Kinoa Bitkisi ve Beslenme 2

3 KİNOA: «Ant Dağları’nın Tahılı» 7000 yıllık geçmiş. İlk kez, Latin Amerika’da İnka Uygarlığı kullanmış. Her yıl, ürünün ilk hasadını imparatorun yapacağı kadar değerli. Diyetisyen Şenol YILDIZ Kinoa Bitkisi ve Beslenme 3

4 NASA astronotların beslenmesinde kullanmış ve uzayda yetiştirmek için deneyler yapmıştır. Kinoayı bu kadar sağlıklı ve önemli kılan en önemli özelliği besin değeridir. Diyetisyen Şenol YILDIZ Kinoa Bitkisi ve Beslenme 4

5 2013 yılı BM tarafından Kinoa Yılı ilan edilmiştir. Diyetisyen Şenol YILDIZ Kinoa Bitkisi ve Beslenme 5

6 KİNOA Tahıllara benzer yönleri olsa da buğdaygillerden değildir, ıspanak ve pancar gibi bitkilere daha yakındır. Uzun ve sağlıklı yaşayanların incelenmesinden sonra modern tıp kinoayı daha da yakından tanımıştır. Diyetisyen Şenol YILDIZ Kinoa Bitkisi ve Beslenme 6

7 Son 4 yıldır Amerika'da büyük rağbet görmekte. Sağlık ürünleri mağazalarında tonlarca satılan kinoa hâlihazırda Peru ve Bolivya gibi ülkelerden Avrupa ve ABD'ye bol miktarda ithal edilmekte. Ülkemizde 2010 yılının sonlarına doğru giren ve 2011’in başları itibarıyla büyük market ve daha çok ekolojik ürünler satan marketlerde bulunabilen kinoa 2011’in ortalarına doğru özellikle sağlıklı beslenmeye özen gösteren insanlar başta olmak üzere tanınmaya başlanmıştır. Diyetisyen Şenol YILDIZ Kinoa Bitkisi ve Beslenme 7 IIIIIIIIIIIIIIIII

8 Kinoa bulgur kıvamında bir tahıl olduğu için Türk damak tadına oldukça uygundur. Baskın bir tadı ya da kokusu bulunmamaktadır. Kendine özgün bir aroması vardır. Diyetisyen Şenol YILDIZ Kinoa Bitkisi ve Beslenme 8

9 100 g kinoa: Enerji: 372 Kkal. Yağ:5,8 g. > yağ bakımından fakirdir. CHO:69 g. Protein:20 g’dan az. > Türlere göre değişmektedir. Posa:6 g. Vitamin:A, B, C, D ve K gibi neredeyse tüm vitaminleri içerir. Metabolizmanın iyi çalışması ve yediklerimizin enerjiye dönüşebilmesi açısından önemli olan B gurubu vitaminlerinden Tiyamin, Riboflavin, Folik asit ve Vitamin B6 yüksek oranda mevcuttur. Bitkisel besin olduğundan, kolesterol içermemektedir. Diyetisyen Şenol YILDIZ Kinoa Bitkisi ve Beslenme 9

10 FAO ve WHO kinoanın içeriğindeki aa profilinin çocuklar için ideal olduğunu ve kinoa proteininin süt proteinine eşdeğer olduğunu yayımlamıştır. Tahıllara kıyasla kinoanın besin değeri oldukça iyidir. Lizin dahil tüm elzem aa’leri içermektedir. Diyetisyen Şenol YILDIZ Kinoa Bitkisi ve Beslenme 10

11 Tam tahıllarda genelde hayvansal aa’ler yok ya da yok denecek kadar azdır. Kinoa ise hayvansal besin kaynakları kadar değerli tek tahıldır. Protein emilimi, ettekine oldukça yakındır. Diyetisyen Şenol YILDIZ Kinoa Bitkisi ve Beslenme 11

12 Susam ailesinden gelen kinoa aynı zamanda bir Mg kaynağıdır. Modern çağda rafine yağlar çokça tüketilmekte, bu nedenle sık sık Mg eksikliğiyle karşılaşmaktayız. Bayanların çoğu anemore, ödem, şişlik, HT gibi sorunlar yaşamakta; Mg deposu olduğu için kinoanınsa tüm bunlara birebir olduğu düşünülmektedir. Diyetisyen Şenol YILDIZ Kinoa Bitkisi ve Beslenme 12

13 KİNOA Anti – agging etki Kanser önleyici özellik Mg eksiliği Alerjik hastalıklara kadar her derde deva olduğu düşünülmekte. Diyetisyen Şenol YILDIZ Kinoa Bitkisi ve Beslenme 13

14 Kinoanın en önemli özelliği süperoksit dismutaz enzimi içermesi. Bu enzim anti – agging etki gösterir, cildi yıpranmaya karşı koruyor. Doku yenilenmesini sağlarken, serbest radikallerin verdiği zarardan modern yaşamın hücreleri hırpalamasına kadar korumaktadır. Böylece çağın veremi denilen kanser hastalığını da önlemiş olmaktadır. Kinoa içeriğindeki lignin hormonunun sebep olduğu kanser türlerine karşı da korumakta; meme kanserini önleyici özelliğe sahiptir. Kuersetin adlı madde de kinoayı vazgeçilmez kılmakta; kuersetin AO olmasının yanı sıra, bahar alerjilerine karşı da iyi bir destek niteliğindedir. Gluten tahıllarda bulunan ve un yoğurulduğunda hamura yapışkan formu veren proteindir. Bu sayede hamur maya tutar. Gluten enteropatisinde (çölyak) glutene karşı hasta hiperalerjiktir. Unlu mamüller tükettiklerinde sorunlar yaşayabilirler. Kinoa, gluten içermediği için alerjisi olanların protein ve CHO gereksinimini karşılamakadır. Diyetisyen Şenol YILDIZ Kinoa Bitkisi ve Beslenme 14

15 Çölyak ve gluten alerjisi olanlar 1 adet glutensiz ekmek yerine yaklaşık 5 – 6 YK kullanabilirler. Yüksek Fe içeriği nedeniyle Fe eksikliği mikrositik anemisinde kullanımı uygundur. Ayrıca laktoz intoleransı veya inek sütü proteinine duyarlı enteropati (İS allerjisi) olan bireyler günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak amacıyla ana öğünlerde salatalarının içine ekleyerek tüketebilirler zira kinoanın ideale yakın protein içeriği süte oldukça benzemektedir. İçerdiği kalsiyumsa 1 SB sütteki kalsiyumdan daha fazladır. Konstipasyon durumunda, ara öğünlerinde probiyotik yoğurt ile karıştırark tüketilebilir. Özellikle zayıflama diyeti yapan bireyler pişen kinoayı soğutup sebze veya meyve garnitürleriyle birlikte yumaklar halinde sabahları kahvaltıda müsli olarak tüketebilirler. Diyetisyen Şenol YILDIZ Kinoa Bitkisi ve Beslenme 15

16 Kinoa zengin protein kaynağı olduğu için veganlar için idealdir. Özellikle vegan bireyler, günde bir öğünlerinde (öğle veya akşam) kinoayla yapılmış pilav, kısır Ya da dolma vb tercih edebilirler zira protein oranı oldukça yüksektir. Diyetisyen Şenol YILDIZ Kinoa Bitkisi ve Beslenme 16

17 Kolay sindirilebilmesinden dolayı bebek ve çocuklarda kullanımı uygundur. Diyetisyen Şenol YILDIZ Kinoa Bitkisi ve Beslenme 17

18 KİNOA Türleri KİNOASiyah Kinoa Beyaz Kinoa Kırmızı Kinoa Diyetisyen Şenol YILDIZ Kinoa Bitkisi ve Beslenme 18

19 En yaygın kinoa beyaz kinoadır. – Besin değerleri açısından değişik renk kinoalar çok farklı değildir. Kırmızı kinoanın aroması daha fındığımsıdır. – Piştikten sonra şeklini koruduğundan soğuk salata uygulamaları için daha uygundur. Siyah kinoa en dolgun aromalı kinoadır. – Piştikten sonra kırmızı kinoa gibi diri kalır ve siyah rengini muhafaza eder. Kinoalar çok çeşitli şekillerde hazırlanabilir… Diyetisyen Şenol YILDIZ Kinoa Bitkisi ve Beslenme 19

20 Hasattan sonra tohumları saponin içerdiği için tadı acı olan kabuklarından ayrılması gerekir. Kinoa genellikle pirinç ile aynı şekilde pişirilir ve çok çeşitli yemeklerde kullanılır. Kinoa yaprakları, ıspanak gibi bir yapraklı sebze olarak da tüketilebilir, ancak bu şekilde satıldığı nadir görülmektedir. Kinoa, 15 dakika gibi kısa bir sürede pişmektedir. Kinoa, pirinç ve bulgurun kullanıldığı her yerde kullanılabilmektedir. Diyetisyen Şenol YILDIZ Kinoa Bitkisi ve Beslenme 20

21 Haşlandıktan sonra salatalara eklenerek soğuk da tüketilebilmektedir. Aynı zamanda sebze, et, balık, tavuk gibi yemeklere hoş bir tat verdiği düşünülmekte. Kinoa pilavdan salataya kadar birçok yemeğe yakıştırılmaktadır. Çorbaların içerisine konulabilmekte. Çok hafif kavurup iri iri dövüldüğünde müslilere katılabilmektedir. Un haline getirilirse, kurabiye, kek, hamur işlerinde, ekmek yapımında kullanılabilmekte. Garnitür olarak yemeklere lezzet vermektedir. Taze soğan, nar ekşisi, maydanoz, domates ile kısır gibi yapılırsa çok lezzetli bulunup beğenilmektedir. Kuskus gibi pişirilip hafif sade yağ ile döndürülüp pembeleşene kadar çevirilirse de yemek gibi tüketilebilmektedir. Diyetisyen Şenol YILDIZ Kinoa Bitkisi ve Beslenme 21

22 Kinoa pişirirken dikkat edilmesi gerekenler: Kinoa’yı pişirmeden önce akan suyun altında iyice yıkayınız. Kinoa’nın ölçüsü 1:2 dir. [1 ölçü kinoa’ya 2 ölçü sıvı (su, süt, tavuk ya da et suyu) katarak 15 dakika haşlayarak pişirebilirsiniz.] 1 ölçü kinoa piştikten sonra 3 ölçü kinoa oluşturur. Bir porsiyon kinoa kişi başına ½ çay bardağı çiğ kinoa olarak hesaplanabilir. ½ çay bardağı kinoa piştiğinde 1 çay bardağı tüketime hazır kinoa elde edilmektedir. Diyetisyen Şenol YILDIZ Kinoa Bitkisi ve Beslenme 22

23 Bulgur ve pirincin en iyi alternatifi olan kinoayı bir diyetisyen eşliğinde beslenme programı alan hasta ya da danışanlar, programlarındaki bulgur/pirinç ölçüsü kadar kullanabilirler. Aynı zamanda pirinç ve bulgurun kullanıldığı her yerde kinoa da kullanabilmektedir. Diyetisyen Şenol YILDIZ Kinoa Bitkisi ve Beslenme 23

24 Sonuç olarak, Ölçüsü ve ne şekilde tüketileceği kişiye, kişinin yaşam tarzına ve beslenme alışkanlıklarına göre değişebilir. Birkaç sene öncesine göre bu bitkiye erişim çok daha kolay ve bu harika besin artık günlük beslenme alışkanlıklarımızdan biri haline gelmeye daha elverişlidir. Diyetisyen Şenol YILDIZ Kinoa Bitkisi ve Beslenme 24

25 Dyt. Şenol YILDIZ Beslenme Uzmanı Diyetisyen Şenol YILDIZ Kinoa Bitkisi ve Beslenme 25

26 twitter.com/SEN0L_YILDIZ diyetisyen-senol-yildiz.blogspot.com.tr or/s-yildiz-au or/s-yildiz-au 26

27 Diyetisyen Şenol YILDIZ Kinoa Bitkisi ve Beslenme 27


"KİNOA bitkisi ve beslenmedeki yeri. Dyt. Şenol YILDIZ Beslenme Uzmanı www.gencdiyetisyenler.com Diyetisyen Şenol YILDIZ Kinoa Bitkisi ve Beslenme 2." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları