Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hayvancılık Sektöründe Gelinen Nokta ve Süt Ürünlerinin Değerlendirilmesi 21.11.2014.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hayvancılık Sektöründe Gelinen Nokta ve Süt Ürünlerinin Değerlendirilmesi 21.11.2014."— Sunum transkripti:

1 Hayvancılık Sektöründe Gelinen Nokta ve Süt Ürünlerinin Değerlendirilmesi

2 GİRİŞ Önümüzde ki yıllarda gıdanın öneminin gittikçe artacağı, toplumların özellikle protein açığı açısından projeler üretmek zorunda olduğu, bu durumun toplumun genel sağlığı ve refahı açısından çok önemli olduğu bir gerçektir. Hayvancılığı bu açıdan irdelersek yapılması gereken onlarca şey vardır. Süt tüketimini arttırmak, yem bitkisi üretimini arttırmak, salgın hastalıklarla mücadele vb.. Hayvancılık; insanın dengeli beslenmesi için gerekli olan et ve süt gibi temel ürünleri üretmesi, iş sahası yaratması, insan gıdası olarak tüketilemeyen bitkileri ve bitkisel artıkları değerlendirmesi nedeniyle vazgeçilmez bir sektördür. Bu nedenle insan hayatında ve ülke ekonomisinde önemli bir yere ve değere sahiptir.

3 yılına ilişkin ''Hayvansal Üretim'' istatistiklerine göre, büyükbaş hayvan sayısı 2012 yılına, göre yüzde 3,6 artarak14 milyon 415 bine yükseldi. Büyükbaş hayvan sayısı 2013'te bir önceki yıla göre yüzde 3,6, küçükbaş hayvan sayısı ise yüzde 7,6 arttı Yıl sonu itibarıyla sığır sayısı 14 milyon 415 bin baş, koyun sayısı 29 milyon 284 bin baş, keçi sayısı ise 9 milyon 226 bin baş olarak gerçekleşti. Toplam süt üretimi de 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 4,7 artarak, 18 milyon ton oldu. Bunun yüzde 91,4'ünü inek sütü, yüzde 6'sını koyun sütü, yüzde 2,3'ünü keçi sütü ve yüzde 0,3'ünü ise manda sütü oluşturdu.

4 TÜRKİYE YILLAR İTİBARİYLE HAYVAN SAYISI TÜRKİYE YILLAR İTİBARİYLE HAYVAN SAYISI YıllarYetişkin Hayvan SayısıGenç - Yavru Hayvan SayısıToplam Hayvan SayısıDeğişim % , , , , ,00 Kaynak:TUİK

5 Tarım sektörleri arasında hayvancılık, katma değer yaratma imkânı en fazla olanıdır. Hayvancılık et, süt ve diğer hayvansal ürünler sanayii dışında, doğrudan hayvancılığa dayalı ilaç, yem ve hayvancılık ekipman sanayi kolları ile yeni istihdam alanları da yaratarak ekonomiye büyük katkı sağlamaktadır İnsanların sağlıklı ve dengeli beslenebilmeleri için aldıkları günlük gıdaları içerisinde hayvansal besinlerin olmasının büyük önemi ve yararı vardır. Hayvansal gıdalar içerisinde etten sonra süt en önemli hayvansal üründür. YILLAR İTİBARİYLE SAĞILAN HAYVAN SAYISI- SÜT ÜRETİMİ YıllarSağılan Hayvan SayısıSüt Üretimi (Ton) Hayvan Başı Süt Verimi (Adet- Yıl / Kğ)Süt artış oranı % , , , , ,77 Kaynak: TUİK

6 DÜNYA SÜT ÜRETİMİ (Milyon Ton) YıllarDünyaTürkiye Ü retim Oranı (%) ,71, ,11, ,31, ,21, ,51, ,61, ,052, ,42, ,22,38 Kaynak:TUİK

7 HAYVAN ve HAYVANSAL ÜRÜNLERİ YETİŞTİREN İŞLETMELERİN SORUNLARI ARAŞTIRILDIĞINDA BÖLGEMİZDE KARŞILAŞILAN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ ŞU ŞEKİLDE SIRALAMAMIZ MÜMKÜN

8 Kaynak: TUSAF Süt ve Et girdi maliyetlerinin azaltılması konusunda a-Hayvancılık sektörünün gider kalemlerinin en büyüğü olan yem girdi maliyetlerinin azaltılması amacıyla MERA alanlarının ve Devlet Hazine alanlarının (Sulanabilir olanlar) Süt Üreticileri Birliklerine, Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerine, Üyelerinin Kaba Yem ihtiyacını karşılamak maksadıyla kar amacı gözetilmeden kiralanması b-Hayvan yemine destek verilmesi.

9 Aşılama ve Buzağı desteğindeki uygulama aşamalarında yaşanan sorunların giderilmesi, Türkvet veri sistemiyle, Damızlık Birliği Veri sistemi birbiriyle entegre çalışır olmalıdır. Yıllar Tohumlanan Ana ç Sayısı Ana ç Desteğinden Faydalanma Sayısı Buzağı desteğinden Faydalanma Sayısı Sisteme Giren (K ü pelenen) Hayvan Sayısı Yukarıda görülen tabloda da anlaşıldığı üzere Tohumlanan Hayvan Sayısı, Anaç desteğinde faydalanan hayvan sayısı, Buzağı desteğinden faydalanan buzağı sayılarında uyuşmazlık var, ama Tohumlanan anaç sayısı ile küpelenen hayvan sayısı Aşı tutmama ihtimalide göz önünde bulundurulursa doğru olabilir.

10 Süt destekleme prim miktarı konusu; 2007 yılından bu yıla kadar Soğutulmuş Süt destekleme miktarı 6-7 Krş ve Normal Sütteki destekleme miktarı 4 Krş. olarak verilmektedir. Günümüz koşullarına göre ve tüketiciye ulaştırılan süt fiyatlarına göre süt destekleme miktarı çok düşük kalmıştır.

11 4- Serbest piyasa süt alım fiyatları konusu; tarihinde üretici ve sanayici temsilcilerinin katılımlarıyla Ulusal Süt Konseyinde gerçekleştirilen toplantıda, 01 Temmuz Aralık 2014 tarihleri arasında Çiğ İnek Sütü referans taban fiyatı 1,150 TL/L olarak belirlenmiştir. Bölgemizdeki süt alıcıları ise azami 1,00 TL’den alım yapmaktadırlar. Not: Ulusal süt Konseyi nin açıklanan fiyattaki süt kalitesinin bileşimi aşağıdaki oranlarda olmalıdır %Protein m/v en az Asitlik %s ü t asiti(m/v) %Yağ m/v en az%Yağsız kuru madde m/v en az Yoğunluk (m/v) İnek2,80,135-0,23,58,51,028

12 5- Canlı Hayvan Pazar yeri Park konusu: Bölgemizde canlı hayvan Pazar park yeri olmayışı satışa gelen hayvanlarını piyasa ya arzı esnasında talebin yetiştiricinin daveti üzerine gelen alıcıya arz şeklindedir.Bu itibarla satışalr gerçek değerini bulamamaktadır. Diğer taraftan Et işleyen esnaflarımız İlçemizde canlı hayvan Pazar yeri olmadığından Hayvan alım tedariklerini diğer bölgelerde kurulan hayvan Pazar park yerlerine giderek ihtiyaçlarını zaman kaybı ek masraf ve uzak mesafe taşıma riski alarak tedarikini yapmak zorunda kalıyor. Bölgemiz Hayvan sayısı varlığına bakıldığında Canlı hayvan Pazar yeri olmaz ise olmazımız olmuştur

13 TARSUS İLÇESİ HAYVAN VARLIĞI SAYISI YILL AR HAYVAN SAYISI ARTIŞ ORANI (%) ,51% ,66% ,60% ,90% ,53% ,25% ,88% ,13% ,09% Kaynak:Tarsus İlçe Tarım Müd. YILLARİŞLEM MİKTARI (TON) DEĞİŞİM (%) % % ,77% ,43% ,83% ,53% ,53% ,73% ,27% 2014 *Tahmini ,55% Kaynak:TTB

14 TARSUS İLÇESİ SÜT DESTEKLEME MİKTARI-HAKEDİŞ YILLAR S Ü T MİKTARI (Litre-) DESTEKLEME MİKTARI(TL.) Kaynak:USKS –Tarsus Süt Üret. Birl.

15 Et Entegre Tesisi Bölgemizde et entegre tesisinin olmamasından dolayı satışını yapacağımız etlik hayvanlarımız Konya Ereğli bölgesinde kesime götürülerek kesimleri yapılıyor. Üretici olarak en başta yol riski ikinci olarak nakliye maliyeti üçüncü olarak iş gücü kaybına yol açmaktadır. 7- Büyükbaş Hayvancılık ön kılavuz ve ihtiyaç çizelgesi konusu; Büyükbaş Hayvancılığa yatırım yapacak kişi veya işletmelere teknik destek maksatlı komisyon kurulması, İşletme kapasitesine göre bir ihtiyaç analiz çalışması yapılması Teknik destek ve eğitim verilmesi Konusu ve diğer fikir ve çözüm önerilerinin görüşülmesi,

16 Kayıt dışı süt ürünlerinin üretilip pazarlanması konusu; (T.C. Tarsus Kaymakamlığı, İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün 29/06/2012 tarih B.10.4.IOSM (119-02)-713 sayılı İlçe Hıfzıssıhha Kurtul Kararı 2. madde) uygulamalar hakkında neler yapılmaktadır? Sokak sütçüleri ve yoğurtçuları için caydırıcı önlemler alınması kayıt dışılığın ve sağlıksız ürünlerin kontrolünün sağlanması, haksız rekabet ortamının ortadan kaldırılması 9-Süt işleyen işletmelerin Onay Belgesinin kontrolünün yapılması konusu; Süt işleyen işletmelerin onay belgesi adı altında alması gerektiği belgeyi alan işletmeler oldu, almayan diğer işletmeler için de yaptırımların sağlanması için önlemler alınmalı, 10- Hayvancılık Politikası Konusu; Uzun süreli yıllara dağıtılmış genişlemeli bir programın Hayvancılık sektörüne değer katacağını, gelişimini hızlandıracağını umuyoruz.

17 TARSUS TİCARET BORSASI


"Hayvancılık Sektöründe Gelinen Nokta ve Süt Ürünlerinin Değerlendirilmesi 21.11.2014." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları