Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

17 OKUL ÖĞRENCİ BİRLİĞİ PROJESİ 10 ARALIK 2011.  TANIŞMA ETKİNLİĞİ – YÜN YUMAĞI (20 dk)  KENDİ ÖZELLİKLERİNİ ÖNE ÇIKARACAK PARMAK ETKİNLİĞİ (20 dk)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "17 OKUL ÖĞRENCİ BİRLİĞİ PROJESİ 10 ARALIK 2011.  TANIŞMA ETKİNLİĞİ – YÜN YUMAĞI (20 dk)  KENDİ ÖZELLİKLERİNİ ÖNE ÇIKARACAK PARMAK ETKİNLİĞİ (20 dk)"— Sunum transkripti:

1 17 OKUL ÖĞRENCİ BİRLİĞİ PROJESİ 10 ARALIK 2011

2  TANIŞMA ETKİNLİĞİ – YÜN YUMAĞI (20 dk)  KENDİ ÖZELLİKLERİNİ ÖNE ÇIKARACAK PARMAK ETKİNLİĞİ (20 dk)  VKV KOÇ ÖZEL LİSESİ ÖĞRENCİ BİRLİĞİ MODELİ (15 dk)  LİDERLİK: TANIM-ORTAK ÖZELLİKLER-TARZLAR (20 dk)  ARA (15 dk)  DOKUZ NOKTA ETKİNLİĞİ (10dk)  SINIRLARINI BİLMEK – VİDEO (5 dk)  İLETİŞİM ETKİNLİĞİ – TEK YÖNLÜ ÇİFT YÖNLÜ İLETİŞİM(20dk)  KÖR GEZİNME OYUNU – SORUN ÇÖZME (30 dk)  KAPANIŞ HEYKELİ (10 dk)

3  12.30-13.30: Tanışma etkinlikleri VKV Koç Özel Lisesi Öğrenci Birliği modeli  13.30—13 45 : Ara  13 45 -15 00 : Liderliğin tanımı, liderlerin ortak özellikleri İletişim, sınırlar Etkin konuşma,etkin dinleme Sorun çözme

4  Grup üyeleri ayağa kalkar.  1.tur:Grup lideri kendi adını,adının anlamını ve konuluş hikayesini söyleyerek yumağın ucu kendisinde tutarak elindeki yumağı istediği bir grup üyesine atar. O üye de aynı şekilde kendini tanıtır. Yumak son grup üyesine gelinceye kadar bu tur devam eder.  2.tur: Son grup üyesi yumağı aldığı kişiye geri atarken bugün bu çalışmadan neler beklediğini söyler. Yumak lidere gelinceye kadar bu tur devam eder.  Yumak lidere geldiğinde lider de bu çalışmadan neler beklediğini söyleyerek etkinliği sonlandırır.

5  Lider, grup üyelerinden boş kağıdın üzerine ellerini koyup çizmelerini ister.  Grup üyeleri “beni ben yapan özelliklerim “ i düşünerek bunlardan en önemli beşine karar verip her bir parmağına bu özelliklerini yazar.

6

7  Aday olma (16 Nisan-27 Nisan)  Propaganda (7 Mayıs-11 Mayıs)  Seçim (11 Mayıs-13 Mayıs)

8  Adaylık şartlarını sağlayan her öğrenci seçimlere katılabilir.  Müdür yardımcısından tavsiye mektubu gerekir.

9 Seçmen Gözünden:  Adaylar kendi reklamlarını yapar. Aday Gözünden:  Aday kendini doğru ve adil ifade etmelidir.  Adayın yapacakları kadar düşünce yapısını da öne çıkarır.  Çok keyifli bir süreçtir

10 Seçmen Gözünden:  En demokratik tercih yoludur.  Adayların çözüm önerileri değerlendirilir. Aday Gözünden:  Gerçek hayattaki siyasetin bir modelidir.  Adayın farkındalığını sınar.  Somut bir başarı göstergesidir.  Liderlik becerilerini ön plana çıkarır.

11

12 Erkek ve Kız Başkanlar: -Yöneticilik değil liderlik yapar. -Gündemi belirler. -Son kararı verir. Sosyal Aktivite Koordinatörleri: -Okul içerisindeki kültürel faaliyetlere destek verir. -Görsel tanıtımları üstlenir. Bağımsız Başkanlar: -Dönemin düşüncelerine ve değerlendirmelerine hassastır. -Proje üretir. Sekreter: -Toplantı tutanağını tutar. -Öğrenci Meclisi Tüzüğü’ne en hakim üyedir. Spor Koordinatörleri: -Okul içi ve dışı spor etkinliklerini takip eder. -Beden Bölümü ile dönem içi veya dönemler arası karşılaşma düzenler.

13 Lider grup üyelerini ortak amaçları doğrultusunda yönlendiren kişidir. Liderlik ise belirli koşullar altında, kişisel ve grup amaçlarını gerçekleştirmek üzere, bir kimsenin başkalarını etkileme ve yönlendirme sürecidir.

14

15 ⍟ Yöneticilik, işleri doğru yapmaktır. ⍟ Liderlik doğru olanı yapmaktır. “Günümüzde hiçbir meslek, yönetim kadar hayati öneme sahip değildir.”

16 Lider, fiziksel ve kişilik özellikleri açısından diğerlerinden farklıdır.  Yaş  Irk  Dış görünüş  Boy  Zeka  Cinsiyet  Samimiyet  Bilgili olma  Doğruluk  Güzel konuşma  İyi ilişki kurma  Açıksözlülük  Dürüstlük  İnisiyatif sahibi olma  Kendine güven duyma  Güven verme  Duygusal olgunluk  Kararlılık

17 Otoriter lider Demokratik lider Serbestlik tanıyan lider

18 Otoriter liderin grubunda:  İş miktarı artar.  Kalite azalır.  Üyeler lidere karşı saygılı, pasif ve otoriteye boyun eğmiş görünür.  Üyeler arasında geçimsizlik olur.  Üyeler lidere yaranabilmek için mücadele eder.

19 Serbestlik tanıyan liderin grubunda:  İş miktarı ve kalite düşük olur.  Üyeler kendi aralarında iyi geçinemezler.  Üyeler yaptıkları işten memnun değildir.

20 Demokratik liderin grubunda: Kalite artar. Üyeler gerek kendi aralarında gerekse liderle olan ilişkilerinde kendilerini rahat hissederler. Çalışmaktan memnundurlar. Karar aşamasında etkin rol alırlar.

21  Gruba üzerinde dokuz nokta olan kağıtlar dağıtılır ve aşağıdaki yönerge verilir. “Kalemi kağıt üzerinden kaldırmadan dokuz noktayı birbirine bağlayacak dört düz çizgi çizin. Geriye doğru gidemezsiniz.”  5 dakika sonra gruba bunu başaran olup olmadığı sorulur. Çözüm projeksiyondan yansıtılarak yaratıcılık ve sınırlar tartışılır.

22 ...

23

24

25  sınırları bilmek.mp4 sınırları bilmek.mp4 Gerçek hayatta sorunlarla karşılaştığımızda yaratıcılığımızı kullanarak çözümler bulabiliriz ancak bulunduğumuz fiziksel ve sosyal ortam ve insani özelliklerimizi unutmayalım.

26  Gruptan bir gönüllü gruba sırtını döner. Elindeki şekli gruba tarif eder.  Grup üyeleri bu tarife göre şekli önlerindeki kağıda çizer. Bu uygulamada grubun soru sorma hakkı yoktur, sadece dinler ve anladığını çizer.  İkinci aşamada gönüllü kişi, gruba yüzünü döner. Yeni şekli ellerini oynatmadan gruba tarif eder.Bu defa üyeler soru sorabilir ve açıklama isteyebilir.

27 İki kişinin duygu, düşünce ve bilgilerini paylaşarak birbirlerini anlama sürecidir. (Alıcı ve verici arasında bilgi aktarımı ) İki insan birbirinin farkına vardığı andan itibaren iletişim başlar; söylediği / söylemediği, yaptığı / yapmadığı her şeyin anlamı vardır.

28 SÖZEL OLMAYAN İLETİŞİM  Beden dili %60  Ses tonu %30 SÖZEL İLETİŞİM  Sözler %10 etkilidir

29  Karşındakini dinlediğini beden dilinle ona hissettir “ göz teması kur, başını salla,yüzünüz ona dönük olsun, bedenin öne doğru olsun”  Konuşanın sözünü kesme,kısa ve dinlediğini gösteren cesaretlendirici yanıtlar ver “ hı hı…, ohhh.. “  Açık uçlu sorular sor “ne, neler, nasıl”, “Niçin, neden hariç,bu sorular konuşanı savunmaya geçirir”  Kendi cümlelerinle onun söylediklerini tekrar et “Yani…. Demek istiyorsun” (İçerik yansıtması)  Karşındakinin duygularını anlamaya çalış,duygularını açıklamasına yardım et “ Herhalde….. Hissetmiş olmalısın “ (Duygu yansıtması )  Karşındakini dinlediğini belli etmek için geribildirimde bulun,onu konuşmaya teşvik et “ Gerçekten mi,anlatsana, sonra ne oldu” (Kapı aralayıcı sorular)  Karşındakini dinlerken onu yargılamaktan kaçın

30  Konuşmadan önce ne söylemek istediğinizi düşünün  Konuştuğunuz kişinin yüzüne bakın  Sizi dinleyen kişinin sizi duyabileceği kadar yüksek sesle konuşun  Hızlı olmayan ancak çok da yavaş olmayan tempo ile konuşun  Bildiğiniz ve sizin için önemli olan konularda konuşun  Önemli kelimeleri veya fikirleri vurgulamak için, ses tonunuzda iniş ve çıkışlara yer verin  Dinleyicinin sizin aktardıklarınızı izleyip izlemediğini takip edin

31  Lider grup üyeleriyle birlikte kör gezinme etkinliğinin yapıldığı yere gider.

32 1. SORUNUN TANIMLANMASI 2. ÇÖZÜM ÜRETİLMESİ 3. ÇÖZÜMLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ 4. EN İYİ ÇÖZÜME KARAR VERİLMESİ 5. SEÇİLEN ÇÖZÜMÜN NASIL UYGULANACAĞINA KARAR VERİLMESİ 6. ÇÖZÜMÜN UYGULANIŞININ İZLENİP DEĞERLENDİRİLMESİ

33  Grup daire şeklinde oturur ve lider, üyelerden bugünkü çalışma ile ilgili duygularını yansıtan bir heykel oluşturmaları ister.  Üyeler sırasıyla birbirlerini izleyerek heykele dahil olurlar.  Grup lideri heykelin fotoğrafını çekerek etkinliği sonlandırılır.

34 Altınay,Deniz,Psikodrama 400 Isınma Oyunu ve Yardımcı Teknik,Sistem Yayıncılık Cüceloğlu. D., (2002). İletişim Donanımları, İstanbul:Remzi Kitabevi. Dinkmeyer, D. & McKay G.D., (2004). Biz Bir Aileyiz. İstanbul: Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Ticaret ve Sanayi A.Ş. Dökmen, Üstün, (1994). İletişim Çatışmaları ve Empati, İstanbul:Sistem Yayıncılık. Goleman, D.,Boyatzis, R., McKee, A.(2002); Yeni Liderler, İstanbul, Varlık Yayınları. Gordon,Thomas, Etkili İletişim Eğitimi: Sistem Yayıncılık Kayapınar, İ.,(2006), Yöneticilerin Çalışanlar Tarafından Algılanan Yönetim ve Liderlik Anlayışlarının Çalışanların İş Doyum Düzeyleri Üzerindeki Etkisi” Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, Maltepe Üniversitesi. Selçuk, Z., (2011).Beyin Araştırmaları ve Eğitim Uygulamaları; Özel Okullar Birliği, X. Antalya Sempozyumu. www.claudesteiner.com. Yavuz, K. E., (2004). Yaşam Becerileri Eğitimi. (1. basım.). Ankara: Ceceli Yayınları. Yavuzer, H., (2005). Çocuk Psikolojisi. (27. basım.). İstanbul: Remzi Kitabevi.


"17 OKUL ÖĞRENCİ BİRLİĞİ PROJESİ 10 ARALIK 2011.  TANIŞMA ETKİNLİĞİ – YÜN YUMAĞI (20 dk)  KENDİ ÖZELLİKLERİNİ ÖNE ÇIKARACAK PARMAK ETKİNLİĞİ (20 dk)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları