Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Sağlık Turizmi Uygulamaları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Sağlık Turizmi Uygulamaları"— Sunum transkripti:

1 Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Sağlık Turizmi Uygulamaları
Dr. İsmail KARTAL Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Hastane Hizmetleri Başkan Yardımcısı

2 SAĞLIK TURİZMİ SAĞLIK TURİZMİ
Sağlık ve turizmin dünyada en önemli hizmet sektörlerinin başında geldiği günümüzde; Sağlık turizmi, ″Sağlıkta Lider Ülke Türkiye″ Vizyonu, Ülke ekonomisine döviz kazandırıcı hizmet, Sağlık tesislerimize finansal kaynak, Sağlıkta hizmet kalitesini ve standartlarının yükseltilmesi, açısından önem taşımaktadır.

3 SAĞLIK TURİZMİNDE BÜYÜME SÜREÇLERİ
TANITIM (sosyal medya-internet) KARDEŞ HASTANE (Eğitim-İşbirliği) DİL EĞİTİMLERİ (Medikal İngilizce) FAHRİ SAĞLIK TEMSİLCİSİ KALİTE ,AKREDİTASYON, HİZMET STANDARTLARI (klinik/otelcilik, yeni fiziki alan) İLGİLİ KURUM VE KURULUŞLAR İLE İŞBİRLİĞİ (İlgili Bakanlıklar-Asistan Firmalar-Aracı Kurumlar-Sigorta Şirketleri-)

4 SAĞLIK TURİZMİ MEVZUAT SÜRECİ
Bakanlığımızın yeniden yapılanması sonrası sağlık turizmi ve turist sağlığı kapsamında sunulacak sağlık hizmetleri; 23 Temmuz 2013 tarihinde yayımlanan “Sağlık Turizmi ve Turist Sağlığı Kapsamında Sunulacak Sağlık Hizmetleri Hakkında Yönerge” doğrultusunda yürütülmektedir.

5 SAĞLIK TURİZMİ MEVZUAT SÜRECİ
Kurumumuzun Sağlık Turizmi konulu, 1 Ağustos 2013 tarihli 2013/1 sayılı Genelgesi ile aşağıda belirtilen hususlarla ilgili düzenleme yapılmıştır: Sağlık Turizmi Organizasyonu, Aracı Kurumlar ile Yapılacak Protokoller, (protokol örneği) Hizmet Alımları, Kayıt ve Muhasebeleştirme İşlemleri, Sağlık Turizmi Destekleri, Sağlık Turizmi Kapsamında Görevlendirilen Personel.

6 Birliklerinin Organizasyonu / SEVİYELENDİRME
SAĞLIK TURİZMİ Birliklerinin Organizasyonu / SEVİYELENDİRME Belirlenen kriterler doğrultusunda iller tablodaki gibi seviyelendirilmiştir. 1. Seviye (5 il) Ankara İstanbul İzmir Antalya Muğla 2. Seviye (21 il) Adana, Afyonkarahisar, Aydın, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Gaziantep, Hatay, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin, Nevşehir, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon ve Van. 3. Seviye Diğer tüm iller

7 Kamu Hastane Birliklerinin Organizasyonu
SAĞLIK TURİZMİ Kamu Hastane Birliklerinin Organizasyonu Birinci Seviye İl Genel Sekreterlik Organizasyon Yapısı (Uluslararası Hasta Koordinasyon Merkezi) Uluslararası Hasta Koordinasyon Merkezi Başkanlık Birlik Genel Sekreter İdari/Mali/Tıbbi Hizmetler Başkanı (Genel Sekreter tarafından uygun görülen) Uzman Personel

8 Kamu Hastane Birliklerinin Organizasyonu
SAĞLIK TURİZMİ Kamu Hastane Birliklerinin Organizasyonu Birinci Seviye, Sağlık Tesisi Organizasyon Yapısı Uluslararası Hasta Birimi Uluslararası Hasta Birimi Sağlık Tesisi Hastane Yöneticisi Baştabip Baştabip Yardımcısı Birim Sorumlusu Uluslararası Hasta Rehberi

9 Kamu Hastane Birliklerinin Organizasyonu
SAĞLIK TURİZMİ Kamu Hastane Birliklerinin Organizasyonu İkinci Seviye İl Genel Sekreterlik Organizasyon Yapısı Uluslararası Hasta Koordinasyon Birimi Uluslararası Hasta Koordinasyon Birimi Başkanlık Genel Sekreter İdari/Mali/Tıbbi Hizmetler Başkanı (Genel Sekreter tarafından uygun görülen) -Birim Sorumlusu -İhtiyaç halinde personel

10 Kamu Hastane Birliklerinin Organizasyonu
SAĞLIK TURİZMİ Kamu Hastane Birliklerinin Organizasyonu İkinci Seviye, Sağlık Tesisi Organizasyon Yapısı Uluslararası Hasta Birimi Uluslararası Hasta Birimi Sağlık Tesisi Hastane Yöneticisi Baştabip Baştabip Yardımcısı -Birim Sorumlusu (Personel) -İhtiyaç Halinde Uluslararası Hasta Rehberi Birinci ve ikinci seviye illerdeki sağlık tesislerimizde 60 uluslararası hasta birimi planlanmıştır.

11 Kamu Hastane Birliklerinin Organizasyonu
SAĞLIK TURİZMİ Kamu Hastane Birliklerinin Organizasyonu Üçüncü Seviye, Sağlık Tesisi Organizasyon Yapısı (1.ve 2. Seviye dışında kalan diğer illeri kapsamaktadır) Üçüncü Seviye İllerde, Genel Sekreterlikler bünyesinde mevcut görevlerinin yanında Sağlık Turizmi iş ve işlemlerinin takibini yapmak üzere bir personel, «Uluslararası Hasta Destek Personeli» olarak görevlendirilir.

12 Kamu Hastane Birliklerinin Organizasyonu ULUSLARARASI HASTA BİRİMİ
SAĞLIK TURİZMİ Kamu Hastane Birliklerinin Organizasyonu ULUSLARARASI HASTA BİRİMİ Birim Sorumlusu: Sağlık Hizmetleri Sınıfından, Yabancı dil bilen (tercihen), Diksiyonu düzgün, iletişim becerisi yüksek kişiler arasından seçilir. Uluslararası Hasta Rehberi: Üniversitelerin ilgili dil lisans programı mezunu (belirtilen diller dışında istihdam için Genel Sekreterlik uygun görüşü alınacaktır) olacaktır.

13 SAĞLIK TURİZMİ TANITIM, BİLGİLENDİRME VE TERCÜMANLIK
1. ve 2. seviye illerde bulunan kuruluşların ilgili birimleri sağlık turizmi potansiyeli ve sunulacak sağlık hizmetleri hakkında bilgilendirme için tanıtım yapabilir. Bu çalışmaların bedeli döner sermaye kaynaklarından karşılanmaktadır.

14 SAĞLIK TURİZMİ TANITIM, BİLGİLENDİRME VE TERCÜMANLIK
Uluslararası hasta kabul eden sağlık kuruluşları internet sitelerini bilgilendirme amaçlı olarak asgari İngilizce olmak şartıyla düzenlemek zorundadır. Bu işlemlerle ilgili olarak ilgili kuruluşların internet sitelerinde 7/24 ulaşılabilecek çağrı merkezi yer almak zorundadır. Sağlık kuruluşları bu çağrı merkezlerini ve Kamu Hastaneleri Tercümanlık hizmetlerini hizmet alımı yöntemi ile yürütebilir.

15 SAĞLIK TURİZMİ İLE İLGİLİ FİNANSAL DESTEKLER
Ekonomi Bakanlığı’nın 2012/4 sayılı Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğin Uygulama Usul ve Esasları Genelgesi” ile sağlık turizmi kapsamındaki destekler (ulaşım, tanıtım, stant vb.) ve oranları belirlenmiştir. (2 Genel Sekreterliğimizin başvurusu mevcut.) Kalkınma Ajanslarının Destekleri (Antalya ve Erzurum Genel Sekreterliklerimiz destek alarak Tanıtım filmi, broşür ve Uluslararası Fuarlarda Stant açma hakkı almıştır.

16 SAĞLIK TURİZMİ ASSİSTAN FİRMALAR VE ARACI KURUMLAR
Mezkur Yönerge kapsamında yurt dışındaki sigortalılarla, yurt içindeki sigorta temsilcilikleri, seyahat acenteleri, asistan kuruluşlar, danışman ve aracı kurumlar ile hizmet protokolü yapılabilmektedir. (12.Madde 5’inci fıkra)

17 ULUSLARARASI HASTA DESTEK BİRİMİ 444 47 28
SAĞLIK TURİZMİ Uluslararası Hasta Destek Hattı ULUSLARARASI HASTA DESTEK BİRİMİ 7 gün 24 saat 6 (Altı) dilde İngilizce, Almanca, Arapça, Rusça, Farsça, Fransızca olmak üzere gerekli olan dillerde sağlık konularında tercümanlık ve danışmanlık hizmeti verilir. Bu destek hattından, sağlık hizmeti alınan kuruluşun özel veya kamuya ait olduğuna bakılmaksızın ülkemizde bulunan tüm yabancılar yararlanabilir.

18 SAĞLIK TURİZMİ SAĞLIK HİZMETLERİNİN ÜCRETLENDİRİLMESİ
Devlet üniversitelerine bağlı tıp fakülteleri hastaneleri ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık kurum ve kuruluşları, bu yönerge kapsamındaki uluslararası hastalar için Bakanlıkça belirlenen fiyat tarifesini uygulamak zorundadır. Özel sağlık kuruluşları ise Bakanlıkça belirlenen fiyat tarifesine tabi değildir. Hastanın almış olduğu sağlık hizmetleri haricinde bir ücret talep edebilir. Bunu da faturada sağlık hizmetinden ayrı olarak belirtmek zorundadır.

19 SAĞLIK TURİZMİ SAĞLIK HİZMETLERİNİN ÜCRETLENDİRİLMESİ
MÜSTEHAKLIK BELGESİ! Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri kapsamında sağlık yardımı alma hakkı olan ülke vatandaşları ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ülkemizde geçici olarak bulundukları sürede alacakları sağlık hizmeti Sağlık Uygulama Tebliği’ne göre ücretlendirilir. Bu hastalar; sağlık kuruluşlarına, İl Sigorta Müdürlüklerinden alacakları müstehaklık belgesi ile başvururlar.

20 Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu
Teşekkürler…


"Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Sağlık Turizmi Uygulamaları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları