Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GENEL ARAZİ DAĞILIMI ve NÜFUS Nüfus Dağılımı İl Merkez Nüfusu 187.886 5 ilçe Nüfusu 45.773 18 Belde 244 Köy Nüfusu 108.610 Toplam Nüfus 342.269 Nüfusun.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GENEL ARAZİ DAĞILIMI ve NÜFUS Nüfus Dağılımı İl Merkez Nüfusu 187.886 5 ilçe Nüfusu 45.773 18 Belde 244 Köy Nüfusu 108.610 Toplam Nüfus 342.269 Nüfusun."— Sunum transkripti:

1

2 GENEL ARAZİ DAĞILIMI ve NÜFUS Nüfus Dağılımı İl Merkez Nüfusu ilçe Nüfusu Belde 244 Köy Nüfusu Toplam Nüfus Nüfusun %31,7’si kırsal alanda yaşamaktadır. Bu oran Türkiye genelinde %22,7’ dir.

3 TARIM ALANLARI DAĞILIMI ve ÇKS ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİNE KAYITLI ÇİFTÇİ SAYISI İLÇELER BANAZ EŞME KARAHALLI MERKEZ SİVASLI ULUBEY TOPLAM

4 İLÇESİKÖYÜALAN (da) DESTEKLENEN ALAN (da) ÜRÜN BİLGİSİ DESTEKELEME MİKTARI(TL) EşmeGüllü43,648- Kiraz (16 da) Şaraplık Üzüm (27,648da) - ORGANİK TARIM İYİ TARIM UYGULAMALARI ÖRTÜ ALTI TARIM İL GENELİ YÜKSEK TÜNEL ALANI KAYIT ALTINA ALINAN İşletme sayısı Alanı (da) İşletme sayısı Örtü altı sayısı Alanı (da) Destekleme Miktarı Topraksız Örtü altı üretim İLÇESİKÖYÜALAN (da) DESTEKLENEN ALAN (da) ÜRÜN BİLGİSİ DESTEKELEME MİKTARI(TL) Eşme Takmak22- Şeftali (10 da) Nektarin (11 da) Erik (1 da) - Cevizli197- Sofralık çekirdeksiz üzüm -

5 İLÇELER BAZINDA SULAMA ALANLARI İlçeler Toplam Tarım Alanı (ha) Tarım Alanı (ha) Sulama Oranı % Sulanan Alan (ha)Sulama Alanı (ha) SulananSulanmayanDSİ Sulaması İl Özel İdare Koop. Sulaması Halk Sulaması YerüstüYeraltı Sulama Göleti BANAZ SİVASLI MERKEZ ULUBEY KARAHALLI EŞME TOPLAM

6 BÜYÜKBAŞ SAYISINDAKİ DEĞİŞİM (B.B./Yıl) İLÇE ADI HAYVAN SAYISI MERKEZ EŞME BANAZ ULUBEY SİVASLI KARAHALLI2.667 TOPLAM İLİMİZDE 2002 YILINDA BÜYÜKBAŞ HAYVAN MEVCUDU BAŞ İKEN 2013 SONU İTİBARİYLE BAŞ’A ULAŞMIŞTIR. % 56 ARTIŞ SAĞLANMIŞTIR. EŞME İLÇEMİZ TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞININ %25’ İNİ OLUŞTURMAKTADIR.

7 KOYUN SAYISINDAKİ DEĞİŞİM (B.Baş/Yıl) İLÇE ADI HAYVAN SAYISI EŞME MERKEZ ULUBEY BANAZ SİVASLI KARAHALLI TOPLAM İLİMİZDE 2002 YILINDA KOYUN MEVCUDU BAŞ İKEN 2013 SONU İTİBARİYLE BAŞ’A ULAŞMIŞTIR. % 68 ARTIŞ SAĞLANMIŞTIR. EŞME İLÇEMİZ TOPLAM KOYUN VARLIĞININ %39’ UNU OLUŞTURMAKTADIR.

8 KEÇİ SAYISINDAKİ DEĞİŞİM (B.Baş/Yıl) İLÇE ADI HAYVAN SAYISI ULUBEY MERKEZ SİVASLI9.525 EŞME7.000 BANAZ5.000 KARAHALLI1.027 TOPLAM İLİMİZDE 2002 YILINDA KEÇİ MEVCUDU BAŞ İKEN ORMAN ALANLARININ YASAKLANMASI SEBEBİYLE BU SAYI HIZLA DÜŞMÜŞTÜR. FAKAT SON YILLARDA YASAĞIN KALKMASIYLA YENİDEN YÜKSELİŞE GEÇMİŞTİR. EŞME İLÇEMİZ TOPLAM KEÇİ VARLIĞININ %16’ SINI OLUŞTURMAKTADIR.

9 İLİMİZ SÜT ÜRETİMİ (Ton) EŞME İLÇEMİZ TOPLAM SÜT ÜRETİMİNİN %24’ ÜNÜ OLUŞTURMAKTADIR.

10 İLİMİZDEKİ SÜT TOPLAMA ve SOĞUTMA TANKI MEVCUDU İLÇE Soğutma Tankı Sayısı Tankların Kapasitesi (Ton/Yıl) EŞME MERKEZ SİVASLI ULUBEY BANAZ KARAHALLI TOPLAM İlimizde yaklaşık günlük 705 ton çiğ süt üretilmektedir. Üretilen sütlerin kalite ve pazarlama değerini artırmak amacıyla günlük toplam 793 ton kapasitede 286 adet süt toplama ve soğutma merkezi kurulmuştur. Eşme ilçemiz tank sayısı ve kapasitesi bakımında İlimizde ilk sırada yer almaktadır.

11

12 İLİMİZ KIRMIZI ET ÜRETİMİ (Ton) EŞME İLÇEMİZ TOPLAM ET ÜRETİMİNİN %26’ SINI OLUŞTURMAKTADIR.

13

14 İLİMİZ BEYAZ ET ÜRETİMİ (Ton) Broiler: 227 ticari işletmede, 309 adet kümes ile adet broiler yetiştiriciliği yapılarak ton/yıl beyaz et üretilmektedir. Yumurtacı: 1 ticari işletme bulunmaktadır. Yumurta üretimi kapasitesi adet/gün dür. Kuluçkahane: 2 kuluçkahanede adet üretim kapasitesi mevcuttur. Damızlıkhane: 6 Ticari işletmede 17 adet kümes bulunmaktadır kapasite ile üretim yapmaktadır.

15 SALGIN HAYVAN HASTALIKLARIYLA MÜCADELE HASTALIK ADI PROGRAM (BAŞ) AŞILANAN (BAŞ) ŞAP Büyük Baş Küçük Baş Sığır BRUCELLA Koyun-Keçi BRUCELLA ŞARBON Büyük Baş Küçük Baş Kuduz (Kedi-Köpek) Koyun Keçi Vebası(PPR) Enterotoksemi Keçi Ciğer Ağrısı-- Çiçek Botilismus-- Sığır Tüberkülozis-343

16 İLİMİZDE YEM SANAYİİ Besi ve süt yemi 0,72 TL/kg, Kanatlı yemi 0,91 TL/kg olmak üzere Toplam üretim değeri ,09 TL’dir. 5 yem fabrikasından 4 çeşit yem olmak üzere ,42 ton yem üretilmiştir. Eşme ilçemizde bulunan esebeyoğlu ve gedik yem toplam yem üretiminin %85’ ini karşılamaktadır.

17 TARIMSAL AMAÇLI KOOPERATİF ve ÜRETİCİ BİRLİKLERİ 2003 yılında 63 olan tarımsal amaçlı kooperatif sayısı % 72 artışla 108 adet olmuştur yılı Aralık ayı itibariyle İlimizde 73 adet tarımsal kalkınma, 34 adet sulama ve 1 adet pancar ekicileri kooperatifi olmak üzere toplam 108 adet kooperatif bulunmaktadır. Kooperatif ortağı çiftçi sayımız ’ dir.

18 Proje Uygulayan Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Süt Sığırcılığı, Damızlık Koyun ve Damızlık Sığır Yetiştiriciliği projeleri için toplam 28 kooperatifin Eşme’de kurulmuş olan 12’sine toplam Damızlık koyun ve gebe düve karşılığında TL kredi sağlanmıştır.

19 KKYDP Ekonomik ve Altyapı Yatırım Projeleri Hibe Miktarları KBKYP VE KKYDP KAPSAMINDA VERİLEN HİBE MİKTARLARI YIL Desteklenen Proje Sayısı Verilen/Verilecek Hibe Miktarı EkonomikAltyapı Makine Ekipman/ Bireysel Sulama Toplam EkonomikAltyapı Makine Ekipman/ Bireysel Sulama Toplam TOPLAM

20 KKYDP Makine – Ekipman Sayısı ve Hibe Tutarı yılları arasında Makine- Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 25 farklı gurupta çiftçiye toplam TL hibe desteği sağlanmıştır. ( ) yılında Makine-Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 16 farklı gurupta 449 çiftçiye toplam TL hibe desteği sağlanmıştır.

21 KKYDP Makine-Ekipman Sayısı ve Hibe Tutarı (2013)

22 KKYDP Ekonomik ve Altyapı Yatırım Projeleri (2013) S. NOPROJE ADIYATIRIMCIİLÇESİPROJE TUTARIHİBE TUTARI Başlık Koyun Çiftliği KKYDP Projesi Uşak Bereket Hay.Tar.Gıda.San.Tic.Ltd.Şti. Ulubey Süt Ürünleri Üretim Kapasitemizin ve Ürün Çeşitliliğimizin Artırılması Çobanoğulları Gıda Tic.Ltd.Şti. Eşme Ham Deri İşlemede Kapasite Artırma ve Teknoloji Yenileme Projesi Ölmezler Deri ve Kürk San.Tic.Ltd.Şti. Merkez Vişne-Kiraz İşleme Hattının KurulumuDorte Gıda San.ve Tic.A.Ş. Merkez Giysilik Deri Üretiminde Kapasite Artırımı Kızılkaya Deri Tar.Ür.Teks.San.Tic.Ltd.Şti. Merkez Baş Koyunculuk İşletmesiGüngör AÇAR Eşme Mantar İşleme ve Paketleme Tesisi ProjesiMehmet SİMSAR Karahallı Işıksan Deri Kapasite Artırımı ve Ürün Geliştirme Projesi Işıksan Gıda Deri San.Tic.Ltd.Şti. Merkez İşlenmiş Et Ürünleri Üretiminde Kapasite Artırımı ve Teknoloji Yenileme Projesi Kadıoğlu Et ve Süt Ürünleri San.Tic.Ltd.Şti. Merkez Lor Peyniri Otomatik Paketleme Hattı Alımı Projesi Muratbey Gıda ve Süt Ür.Paz.San.Tic.Ltd.Şti. Merkez T O P L A M

23 BİTKİ HASTALIK VE ZARARLILARI İLE MÜCADELE İlimizde ekonomik anlamda 41 çeşit bitkisel ürün üretilmekte ve yetiştirilmektedir Yılında 48 ayrı konuda bitki hastalık ve zararlıları ile mücadele çalışmaları sürdürülmüştür. Hedef; Bitkisel üretim yapılan tüm ürünlerde; Hastalık ve zararlıların ekonomik zarar eşiğinin altında tutulması, İç ve dış pazarlara rekabet üstünlüğüne haiz, Pestisit kalıntısı olmayan Güvenilir ürün sunulmasıdır.

24 HALK ELİNDE HAYVAN ISLAHI ÜLKESEL PROJESİ İlimizde 2011 yılında Eşme İlçesinde 61 yetiştiriciye ait baş “Eşme koyununda yerinde geliştirme projesi” kapsamında koyunların et, süt, döl ve yapağı verimini arttırmak amacıyla Eşme Koyunu projesi uygulanmaya başlamıştır. Proje kapsamında 2011 yılında TL, 2012 yılı için ise TL destekleme yapılmıştır.

25 ÇEKİRGE MÜCADELESİ İlimiz Eşme İlçesinde çekirge yaygın olarak görülmektedir. Fas çekirgesi Polifak (herşeyi yiyen) bir zararlı olup kontrol altında tutulmadığında büyük zararlar vermektedir. Bu yıl kış şartlarının da ılıman geçmesi nedeniyle yoğun olarak görülmüştür. Yapılan sürvey sonucunda 5000 dekarlık alanda çekirge devlet yardımı mücadelesi şeklinde yapılarak başarı ile tamamlanmıştır.

26 BİÇERDÖVERLE YAPILAN HASATTA DANE KAYBI KONTROLLERİ Bakanlığımızın ‘’Biçerdöverle Ürün Hasadında Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesi Talimatı’’ ve 28 Mayıs 2013 Tarih ve 2013/1 Nolu Biçerdöverle Hasatta Tarla Kontrollerine İlişkin Valilik Tebliği doğrultusunda İl Müdürlüğümüzce biçerdöverle hasatta dane kayıplarının önlenmesi çalışmaları tamamlanmıştır. Çiftçilerimizin, biçerdöver sahip ve operatörlerinin bilinçlendirilmesi amacı ile İl Müdürlüğümüz tarafından 500 afiş ve 5000 liflet bastırılarak dağıtımı yapılmıştır. İlimizde görevli toplam 67 kontrolör tarafından 5 ilçede 251 hasat kontrolü yapılmış olup, kontrollerde Valilik tebliğine aykırı bir durum tespit edilmemiştir. HASAT KONTROLLERİ İLÇELEREKİP SAYISIKONTROLÖR SAYISIKONTROL SAYISI MERKEZ BANAZ11110 EŞME11326 KARAHALLI1510 SİVASLI188 ULUBEY11178

27 İLİMİZDE TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI Müdürlüğümüzce İlimizdeki arazilerde ekonomik anlamda tarım yapılması amacıyla toplulaştırma konularında çiftçi eğitimlerine ağırlık verilmektedir. İl genelinde çiftçimizin katıldığı toplam 273 toplantı düzenlenmiştir.

28 Süt fiyatı ve hijyeni İl Müdürlüğümüzce tarihinde tarımsal üretici örgütleriyle ve tarihinde süt alımı yapan ve işleyen firmalar ile İlimizdeki süt pazarlaması, süt fiyatı, süt fiyatını etkileyen faktörler, sütte kalite ve hijyen konularında görüş alışverişinin yapıldığı toplantı düzenlendi. Toplantıya katılan tüm katılımcıların süt fiyatlarının mevcut durumu, süt fiyatını etkileyen faktörler, süt kalite ve hijyeni ile ilgili olarak görüşleri alınmıştır. Yapılan görüşmelerde toplantıların devam etmesi gerektiği belirtilmiş ve özellikle aşağıda belirtilen hususlar ön plana çıkmıştır. * Sütün sağımdan işleme tesisine kadar mutlaka soğuk zincire girerek pazarlanması gerekmektedir. * Süt fiyatı kooperatifler ve firmalar arasında sözleşme usulü ile bölgesel olarak belirlenmelidir. * Süt sağımı ve toplanması konusunda hijyen eğitimleri kamu ve firmalar tarafından koordineli bir şekilde yürütülmelidir. * Kaba yem ve kesif yem maliyetinin düşürülmesi amacıyla yetiştiricilere yönelik eğitimlere devam edilmelidir.

29 Eşme İlçesi Dereköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi 40 ortağı için her ortağa 6 baş olmak üzere toplam 240 baş gebe düve dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Kooperatife gebe düve alımı, işletme binası yapımı, süt soğutma tankı, her ortağa süt sağım makinesi alımı için toplam TL kredi tahsis edilmiştir. Kooperatifin projeden yararlanan ortaklarına İl Müdürlüğümüz teknik elamanları tarafından hayvan bakımı, besleme, ahır hijyeni, hayvan sağlığı, sağım ve yem bitkileri yetiştiriciliği konularında gerekli eğitim verilmiştir. DAMIZLIK GEBE DÜVE DAĞITIMI

30 Zafer Kalkınma Ajansı Destekli Projeler YılıProje AdıDurumu Uygulama Yeri Katılan Personel 2010Proje Yazma ve Mantıksal Çerçeve Yaklaşımı Eğitimi ProjesiUygulandıMerkez “Güvenilir Analiz, Bereketli Tarım” Laboratuvar Geliştirme ProjesiUygulandıMerkez Tarımsal Yayımda Başarı İçin Kişisel Gelişim Eğitimi ProjesiUygulandıMerkez Proje Yazma ve Mantıksal Çerçeve Yaklaşımı ProjesiUygulandıEşme Proje Yazma ve Mantıksal Çerçeve Yaklaşımı ProjesiUygulandıUlubey Proje Yazma ve Mantıksal Çerçeve Yaklaşımı ProjesiUygulandıSivaslı NEDCAD Eğitimi İle Mesleki Kapasiteyi Geliştirme ProjesiUygulandıBanaz İç Kontrol Sistemi Kurulması ProjesiUygulandıMerkez İyi Tarım Uygulamaları Eğitimi ProjesiUygulandıUlubey Kırsal Alanda Kadın ve Eğitim ProjesiDevam ediyorUlubey Uşak’ta İyi Kooperatif Uygulamaları ProjesiDevam ediyorMerkez Sivaslı'da Sürdürülebilir Verimli ve Çevreci Hayvancılık Devam ediyorSivaslı -

31 ÇİFTÇİ EĞİTİM FAALİYETLERİ

32 ÜRETİCİ VE YETİŞTİRİCİLERE YAPILAN DESTEKLEMELER Doğrudan Gelir Kimyevi Gübre Mazot Toprak Analizi Kütlü Pamuk Ayçiçeği Dane Mısır Hububat Prim Sertifikalı Fidan Sertifikalı Tohum Kullanımı Sertifikalı Tohumluk Üretimi Hayvancılık Kararnamesi Yem Bitkileri Buzağı Buzağı-S Kuzu –Rew Gebe Düve Süt Su Ürünleri Aktif Koloni Besi Desteklemesi Süt Sağ Sistemi Gübre Çukuru Anaç Sığır- Manda Anaç Koyun- Keçi

33 ÜRETİCİ VE YETİŞTİRİCİLERE YAPILAN DESTEKLEMELER Kooperatifler Genel Bütçe Kasdp Kırsal Kalkınma Yatırım Programları Altyapı Ekonomik Makine Ekipman İl Özel İdare Bütçe İmkanı ile Yapılan Bakanlık Yatırım Projeleri Mera Islahı Halk Eline Koyun Projesi Hastalıktan Ari İşletme Desteği Tazminatlı Hastalık Desteği İyi Tarım Uygulamaları Desteği Organik Tarım Desteği Doludan Zarar Gören Çiftçiye Yapılan Ödemeler Tabii Afetten Zarar Gören Çiftçi Ödemeleri Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Desteklemesi SRAP ÇATAK GENEL TOPLAM

34 TAR-GEL PROJESİ Tarımsal işletme sahiplerinin bilgi, beceri ve teknik yöntemler konusundaki ihtiyaçlarının zamanında ve yeterli düzeyde karşılanması amacıyla Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi (TAR-GEL) tarihinde uygulamaya konulmuştur. Bu proje kapsamında İlimizde çalışma bölgeleri oluşturulmuş ve bu bölgelere atamalar yapılmıştır.

35 TAR-GEL ÇALIŞMA BÖLGELERİ

36 TAR-GEL PROJESİ KAPSAMINDA GÖREV YAPAN PERSONELİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI Mühendislerin “Çalışma Bölgesi” İçerisindeki Görev ve Sorumlulukları 1. Bakanlıkça hazırlanmış olan eğitim ve yayım programını İl/İlçe Müdürlüğü ile birlikle koordineli olarak uygulamak. “Çalışma Bölgesi” için öncelikli konuları belirleyerek eğitim ve yayım programının oluşturulması aşamasında İl/İlçe Müdürlüğüne yazılı teklifte bulunmak, 2. Bakanlığımız görev alanına giren konularda, çalışma bölgesinde yapılacak anket, gözlem ve veri toplama işlerini yapmak ve sonuçlarını İl/İlçe Müdürlüklerine ulaştırmak. 3. Bitki hastalık ve zararlıları ile entegre/biyolojik mücadele, modern metot ve usullerle zirai mücadele ve erken uyarı konularında eğitim ve yayım faaliyetlerini yürütmek, 4. Bitki koruma hizmetleri kapsamında görevlendirilmeleri halinde; bitki hastalık ve zararlılarına karşı sürvey çalışmalarında görev almak ve bitki koruma ürünleri reçetesi yazmak, 5. Bitkisel üretim, toprak, gübre, sulama, yem bitkileri ekimi, mera ıslahı ve amenajman konularında eğitim, yayım ve demonstrasyon çalışmaları yapmak, 6. Sertifikalı tohum, fidan ve fide kullanımı ile birlikte, yörenin ekolojik yapısına uygun çeşit seçimi modern sulama sistemleri ve alternatif tarımsal üretimi teşvik etmek, "Organik Tarım - İyi Tarım Uygulamaları” gibi sürdürülebilir ve çevreye duyarlı tarım yöntemlerinin yaygınlaştın İmasını sağlamak. 7. Bitkisel ve hayvansal işletmelerde üretilen ürünlerin hasadı, toplanması, muhafazası, değerlendirilmesi, uygun koşullarda taşınması ve pazarlaması konusunda işletme sahiplerini ve çalışanlarını bilgilendirmek, 8. Mera Kanunu ile Arazi Toplulaştırılması kapsamındaki eğitim ve yayım çalışmalarını yapmak, Tar-Gel Projesi kapsamında hizmet vermekte olan personelin, görev tanımı ve sorumluluklarına yönelik hazırlanan "Tar-Gel Görev Tanımı" Bakanlık Makamının tarih ve 91 sayılı Olur'u ile yürürlüğe girmiş ve bu kapsamda hazırlanan Tar-Gel Genelgesi yayınlanmıştır.

37 9. Tarımsal desteklemeler, kredi ve hibeleri takip ederek bunlarla ilgili bilgi vermek, yönlendirmek, teşvik etmek, gerekli donanım, belge ve şifreye sahip olması durumunda İl Müdürlüğünün onayı ile destekleme evraklarını teslim almak, veri girişini yapmak, işletme ve arazi kontrollerini gerçekleştirerek İl/İlçe Müdürlüğüne iletmek. 10. "Su Ürünleri Mevzuatı” çerçevesinde, eğitim ve yayım çalışmalarında bulunarak ihtiyaç duyulan konular ve yeni uygulamalar hakkında ilgilileri bilgilendirmek, 11. Üreticilerin örgütlenmesini teşvik etmek ve kooperatifleşme konusunda çiftçileri bilgilendirmek, konu ile ilgili çalışma bölgesinde uygulanabilecek projeler konusunda çiftçilere ve İl/İlçe Müdürlüğüne bilgi vermek ve eğitim aldığı takdirde genel kurullarda hükümet temsilcisi olarak görev yapmak. 12. İlgili kamu kurumu / kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve özel sektörle işbirliği yaparak, verim, kalite ve istihdam artırıcı her türlü proje ve Ar-Ge faaliyetlerine katkı sağlamak. 13. Tarım sigortaları uygulamalarının yayım faaliyetlerini yapmak, üreticileri yönlendirmek İl/İlçe Müdürlüğü personeli tarafından yürütülen hasar tespit çalışmalarına yardımcı olmak ve gerektiğinde hasar tespit komisyonlarında görev almak. 14. Bakanlığımızın belirlediği esaslar doğrultusunda, çalışma bölgesinde faaliyet gösteren/gösterecek işletmeleri ve girişimcileri, gıda, gıda katkı maddeleri ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin üretim, işleme, satış, pazarlama ve depolama ile yem üretim satış ve depolama yerleri ile ilgili izin, onay ve kayıt hususlarında bilgilendirmek. 15. Çalışma bölgesinde ikamet eden vatandaşlara gıda güvenliği, beslenme, gıda zehirlenmesi, gıdaların evde muhafazası vb. konusunda eğitim ve/veya yayım çalışması yapmak. Alo 174 gıda hattının tanıtılmasını sağlamak, 16. Tarımda iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili eğitim ve yayım faaliyetlerinde bulunmak. Mühendislerin “Çalışma Bölgesi” İçerisindeki Görev ve Sorumlulukları

38 Veteriner Hekimlerin “Çalışma Bölgesi” İçerisindeki Görev ve Sorumlulukları 1. Bakanlıkça hazırlanmış olan eğitim ve yayım programını İl/İlçe Müdürlüğü ile birlikte koordineli olarak uygulamak, "Çalışma Bölgesi” için öncelikli konuları belirleyerek eğitim ve yayım programında ne şekilde bulunacağı hususunda İl/İlçe Müdürlüğüne teklifle bulunmak. 2. Bakanlığımız görev alanına giren konularda, çalışma bölgesinde yapılacak anket, gözlem ve veri toplama işlerini yapmak ve sonuçlarını İl/İlçe Müdürlüklerine ulaştırmak, 3. Tarımsal desteklemeleri takip ederek bunlarla ilgili bilgi vermek, yönlendirmek, teşvik etmek, gerekli donanını, belge ve şifreye sahip olması durumunda İl Müdürlüğünün onayı ile destekleme evraklarını teslim almak, veri girişi yapmak, gerekli kontrolleri yapmak, işletme ve hayvan tespitlerini yaparak İl/İlçe Müdürlüğüne bildirmek, kayıtları güncellemek. 4. İl/İlçe Müdürlüğü kontrolünde (yeterli donanım ve teknolojik altyapı var ise) hayvanlara küpe takıp veri girişinde bulunmak ve hayvan kayıt sistemine ilişkin bilgilerin sağlıklı tutulmasında yetiştiriciye yardımcı olmak, 5. Hayvancılığın geliştirilmesi için yem bitkileri ekimi, sürü yönetimi, hayvan besleme, hayvan ıslahı, hayvan hastalık ve zararlılarıyla mücadele, ilgili alet ve makine bakımı ve kullanımı konularında çiftçileri bilgilendirmeye yönelik eğitim ve yayım çalışmalarında bulunmak. 6. Salgın hastalık durumunda İl/İlçe Müdürlüğüne bildirimde bulunmak, konulan kordon, tecrit, dezenfeksiyon, karantina ve duyuru gibi idari ve fenni tedbirlerin alınmasına yardımcı olmak, bu konuda alınan kararları uygulamak. 7. İl/İlçe Müdürlüğü tarafından verilen talimatla programlı koruyucu aşılamaları yapmak; çalışma bölgesinde özel sektör tarafından suni tohumlama ve aşılama yapılamaması durumunda. İl/İlçe Müdürlüğü döner sermaye işletmesi adına suni tohumlama ve aşılama faaliyetlerinde bulunmak, 8. İl/İlçe Müdürlüğü tarafından verilen talimatla, hastalık teşhisi için biyolojik madde uygulama çalışmalarında bulunmak ve hayvan sağlığı ile ilgili acil durumlarda (hayati tehlike durumunda) ilk müdahaleyi yaparak hasta sahibini yönlendirmek,

39 Veteriner Hekimlerin “Çalışma Bölgesi” İçerisindeki Görev ve Sorumlulukları 9. İlçe Müdürlüğünde veteriner hekim bulunmaması ve İlçe Müdürlüğünün de uygun görmesi durumunda, veteriner hekim bulunan en yakın ilçe müdürlüğüne canlı hayvan ve hayvansal ürünlerin şevkini sağlamak, çalışma bölgelerine raporla gelen hayvanların işletmelere kaydının yapılmasını sağlamak, pasaport belgesi düzenlemek. 10. İlçe Müdürlüğünde görevli veteriner hekim bulunmaması halinde, “Çalışma Bölgesi” içerisinde ve mesai saatleri dahilinde asli görevlerini aksatmamak şartıyla, mezbaha ve kesimhane veya et parçalama tesislerinde resmi veteriner hekim (4/B kapsamındaki sözleşmeli veteriner hekimler hariç) olarak görev yapmak. 11. Çalışma bölgesindeki kurban kesim yerlerinde kesilecek hayvanların kesim öncesi ve kesim sonrası muayenelerinin yapılmasını ve hayvan kayıt sisteminden düşümlerinin yapılmasını, hayvan alım satımlarının yapıldığı ruhsatlı hayvan parkı, pazar ve panayırlarında denetim ve hayvanların sağlık kontrollerini yapmak ve yapılmasını sağlamak. 12. Tarım sigortalan uygulamalarının yayımım yapmak, üreticileri yönlendirmek, İl/İlçe Müdürlüğü personeli tarafından yürütülen hasar tespit çalışmalarına yardımcı olmak, 13. Bakanlığımızın belirlediği esaslar doğrultusunda, çalışma bölgesinde faaliyet gösteren/gösterecek işletmeleri ve girişimcileri, gıda, gıda katkı maddeleri ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin üretim, işleme, satış, pazarlama ve depolama ile yem üretim satış ve depolama yerleri ile ilgili izin, onay ve kayıt hususlarında bilgilendirmek, 14. İlgili kamu kurumu / kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve özel sektörle işbirliği yaparak, verim, kalite ve istihdam artırıcı her türlü proje ve Ar-Ge faaliyetlerine katkı sağlamak. 15. Çalışma bölgesinde ikamet eden vatandaşlara gıda güvenliği, beslenme, gıda zehirlenmesi, gıdaların evde muhafazası vb. konusunda eğitim ve/veya yayım çalışması yapmak. Alo 174 gıda hattının tanıtılmasını sağlamak, 16. Tarımda iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili eğitim ve yayım faaliyetlerinde bulunmak.

40


"GENEL ARAZİ DAĞILIMI ve NÜFUS Nüfus Dağılımı İl Merkez Nüfusu 187.886 5 ilçe Nüfusu 45.773 18 Belde 244 Köy Nüfusu 108.610 Toplam Nüfus 342.269 Nüfusun." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları