Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CERRAHİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CERRAHİ."— Sunum transkripti:

1 CERRAHİ

2 CERRAHİ İlaçla ya da başka tedavi yöntemleriyle iyileştirilemeyen hastalıkların, yaralanmaların, vücuttaki yapı bozukluklarının ameliyatla onarılmasına ya da hastalıklı organı kesip çıkararak iyileştirilmesine dayanan tıbbın en eski dalıdır. Beyin Cer., KBB Cer., Göz Hastalıkları Cer., Ortopedi, Plastik Cer., Çocuk Cer., Üroloji, Beyin Cer., Genel Cer., Kalp Damar Cer., Göğüs Cer.

3 GENEL CERRAHİ ENDOKRİN (Tiroit) CERRAHİ GASTRO-İNTESTİNA CERRAHİ
HEPATO-PANKREATO-BİLİER CERRAHİ

4 ENDOKRİN CERRAHİ Bu başlık altında sıklıkla incelenen iç salgı bezlerine ait hastalıklar tiroid bezi hastalıkları (nodüler guatr, zehirli guatr, tiroid kanseri, vb.), paratiroid bezi hastalıkları (tek bir bezde adenom, bütün bezlerde büyüme-hiperplazi, vb.) ve adrenal (böbrek üstü) bezi hastalıklarıdır. Pankreas ise hem iç hem de dış salgı yapma özelliğinde olan bir organdır.

5 TROİD Tiroid bezi boynun ön tarafında, nefes borusunun hemen önünde yer alan bir iç salgı bezidir. Sağda ve solda yerleşmiş olan iki lobdan ve ortada bunları birleştiren ve istmus adı verilen bir kısımdan oluşur.

6 TROİD Büyüme, gelişme ve çeşitli metabolik olaylar için gerekli olan tiroid hormonları tiroid bezi tarafından sentezlenir, depolanır ve salgılanır. T3, T4, TSH gibi tiroidektomi

7 GASTRO-İNTESTİNAL CERRAHİ
GİS ile ilgili hastalıkların cerrahi tedavisi ile uğraşan uzmanlık dalıdır. GİS ; gıda maddeleri ve sıvıları vücuda alıp yararlı hale getiren ayrıca atıkları dışarı atan bir sistemdir.

8

9 MİDE Büyük miktarda yiyeceklerin geçici olarak depolandığı organdır.
Rahatlıkla 1.5 litre sıvıyı içinde tutabildiği gibi, maksimum 4 litre sıvı tutma kapasitesi vardır. 1-Fundus, 2-Kardia 3- Korpus (gövde) ve 4-Antrum (midenin son bölümü)

10

11 OMENTUM

12

13

14

15

16 GASTREKTOMİ

17 GASTROJEJUNOSTOMİ

18

19 KOLEKTOMİ

20 ILEOKOLOSTOMİ

21 ILEOKOLOSTOMİ

22 OSTOMİ NEDİR ? İçi boş bir organın vücut yüzeyine ağızlaştırılması anlamına gelen Yunanca bir kelimedir. Ağızlaştırılan organa göre değişik ostomiler mevcuttur. Vücut yüzeyine ağızlaştırılan yere Stoma da denmektedir.

23 OSTOMİ NEDİR ? Kalın bağırsağın karın duvarına ağızlaştırılmasına kolostomi , İnce bağırsağın karın duvarına ağızlaştırılmasına ileostomi adı verilir.

24

25 HEPATO PANKREATO BİLİER CERRAHİ
Karaciğer, Pankreas, Safra yolu ile ilgili hastalıkların cerrahi tedavisiyle uğraşan cerrahi uzmanlıktır.

26

27 DALAK

28 PANKREAS

29 SAFRA KESESİ

30 ÜREME CERRAHİSİ Subtotal histerektomi

31 ÜRİNER SİSTEM

32 NEFREKTOMİ

33 NEFREKTOMİ


"CERRAHİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları